Pyhä Henki uskon uudistaja

997 views
813 views

Published on

Perusopetus Pyhästä Hengestä.

Published in: Spiritual
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
997
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide


 • Pyhä Henki uskon uudistaja

  1. 1. Kolmas uskonkappale: Pyhästä Hengestä ja pyhityksestä ”Minä uskon Pyhään Henkeen” Muonion kirkon saarnatuoli
  2. 2. Minä uskon Pyhään Henkeen, pyhän yhteisen seurakunnan, pyhien yhteyden (yhteisön), syntien anteeksiantamisen, ruumiin ylösnousemisen ja iankaikkisen elämän. Amen. Mitä se on?-Vastaus: Minä uskon, etten minä omasta järjestäni enkä voimastani voi uskoa minun Herraani jeesukseen Kristukseen eli tulla hänen tykönsä, vaan että Pyhä Henki on minut kutsunut evankeliumilla, minut valistanut lahjoillaan ja minua pyhittänyt ja varjellut oikeassa uskossa, samoin kuin hän koko kristikuntaa maan päällä kutsuu, kokoaa, valaisee ja pyhittää ja ainoassa oikeassa uskossa Jeesuksen Kristuksen turvissa varjelee; tässä kristikunnassa hän minulle ja kaikille uskoville joka päivä runsaasti antaa kaikki synnit anteeksi, viimeisenä päivänä herättää minut ja kaikki kuolleet ja antaa minulle ja kaikille uskoville Kristuksessa iankaikkisen elämän. Tämä on varmasti totta. Tunnustuskirjat, Vähä katekismus
  3. 3. Pyhän Hengen erityinen tehtäväalue ”Me uskomme Pyhään Henkeen, Herraan ja eläväksitekijään, joka lähtee Isästä ja Pojasta ja jota yhdessä Isän ja Pojan kanssa kumarretaan ja kunnioitetaan ja joka on puhunut profeettojen kautta. Uskomme yhden, pyhän, yhteisen ja apostolisen seurakunnan. Tunnustamme yhden kasteen syntien anteeksiantamiseksi, odotamme kuolleiden ylösnousemista ja tulevan maailman elämää.” Nikaialainen uskontunnustus
  4. 4. Pyhä Henki on Jumala  Jumaluuden kolmas ”Herra ja persoona, ”Herra ja eläväksitekijä” (Room. 8 eläväksitekijä”. mukaan)  Pyhä Henki on persoona  Herätti Kristuksen uuteen elämään.  Hän oli mukana luomisessa (”Jumalan  Herättää ihmisen uuteen elämään Henki liikkui vetten päällä.” 1 Moos. Kristuksessa. ”... hän, joka herätti 1:2). kuolleista Kristuksen Jeesuksen, on  Hän ”vallitsee” ihmisen elämässä, (1. eläväksitekevä myös teidän Moos. 6:3). kuolevaiset ruumiinne Henkensä kautta, joka teissä asuu. (Room. 8:11)  Puhui Daavidin kautta (2. Sam. 23:2)  Ihmiset ”saattoivat murheelliseksi  ”Vallitsee” kristityssä ja on kristityn hänen Pyhän Henkensä”;(Jes. 63:10). ”elämä”. Pyhä henki hallitsee (to kyrion, ”hallitsee” Nikealainen  Jeesus puhuu hänestä persoonana; uskontunn. kreikaksi). ”minä lähetän hänet teille...Mutta kun hän tulee, totuuden Henki, johdattaa  Henki on ”Kristuksen Henki” ja hän teidät kaikkeen totuuteen.” ”Jumalan Henki” . Se tarkoittaa, että  Hän ”tulee”, ”puhuu”, ”todistaa”, Kristus ja Jumala tekevät työtään Pyhän Hengen kautta. ”ottaa”, ”julistaa”: (Joh. 16:7-17). (kolmiyhteydessä jumaluuden  Vuodatettiin Helluntaina (Apt.2) persoonat osallistuvat toistensa tehtäviin).  Johtaa seurakuntaa Väärä oppi Pyhästä Hengestä  Henki on persoonaton energia, Jumalan voima.
  5. 5. Pyhä Henki ja ihminen  Pyhä Henki PH saa aikaan pelastuksen ja pyhityksen.  Saa aikaan kääntymisen.  PH puhuu uskoville ja epäuskoisille. (Joh. 16:8-15)  Vaikuttaa uskon sanan kautta.  Pyhän Hengen ”puhetorvi” on Jumalan sana. Sana on perustava  Vapahtaa kuolemasta ja armonväline, ilman sanan lupausta kaste perkeleestä on vain kastuminen ja ehtoollinen vain leipää ja viiniä.. Sana vaikuttaa julistettuna ja luettuna sekä  Antaa synnit anteeksi. sakramenttien kautta.  PH asuu uskovissa erityisellä  Luo uudeksi ihmiseksi tavalla ”eläväksitekevänä Kristuksessa henkenä” (Room. 8).  Varjelee uskossa.  PH ”vallitsee” kaikissa ihmisissä (1 Moos. 6:3) Jumalan kaikkivaltiuden ja  Vaikuttaa hyvien tekojen kaikkialla läsnäolemisen kautta, mutta epäuskoisissa ilman uuteen hedelmät elämään eläväksitekevää vaikutusta.  Kuolettaa pahaa himoa ja perisynnin jätteitä. Pyhän Hengen  Herättää kuolleista työvälineet ihmisen Tunnustuskirjat pelastamisessa.
  6. 6. Seurakunta on Pyhän Hengen työtoveri ”Miten sitten tällainen pyhittäminen tapahtuu? VASTAUS: Samoin kuin Poika on syntymällään, kuolemallaan ja ylösnousemuksellaan hankkinut vallan, jolla hän voittaa meidät omikseen, samoin Pyhä Henki toteuttaa pyhittämisen seuraavien vaiheiden kautta: pyhien yhteys eli kristillinen kirkko, syntien anteeksiantaminen, ruumiin ylösnouseminen ja iankaikkinen elämä. Hän johtaa siis meidät ensiksi pyhän seurakuntansa eli kirkkonsa helmaan. Sen välityksellä hän saarnaa meille ja vie meidät Kristuksen luo.” (Tunnustuskirjat, Iso katekismus) Seurakunnan toiminta kuvina. Witternbergin kirkon alttaritaulu Lutherin ajoilta.
  7. 7. Pyhä Henki kirkastaa Kristusta  ”Kristuksen Henki” (Room. 8:9)  ”Hän on minut kirkastava, sillä hän ottaa minun omastani ja julistaa teille.” (Joh. 16:14)  ”Sillä minä olin päättänyt olla teidän tykönänne tuntematta mitään muuta paitsi Jeesuksen Kristuksen, ja hänet ristiinnaulittuna.” (1. Kor. 2:2).  Kristillinen saarna ja todistus on Pyhän Hengen aikaansaannosta. Pyhä Henki ohjaa kaiken kohti Kristusta. Kristus on huomion keskipiste, uskon kohde ja syntisen ainut toivo. Pyhä Henki kääntää katseet pois itsestään kohti Kristusta, joka tulee meidän luoksemme sanassa, ”korvien” kautta. Luther kutsuu sanaa Pyhän Hengen vaunuksi, jolla hän ajaa ihmisen sydämeen.  Opetus ja saarna tulee aina rakentua Kristus- sanomasta käsin. Raamatussa kaikki opetus, T-risti (Egyptin ovenpielien saarna, armolahjat, hyvät työt ja iankaikkisuus on tav-merkki karitsan verestä), A ja O sekä Kristuksen rakennettu Kristus-saarnan perustalle (Ef 4). lähettämä Pyhän Hengen Tällä perustalla tulee pysyä, jotta opettaja olisi kyyhky ohjaavat saarnaajaa Pyhän Hengen työtoveri. Kristukseen. Muonion kirkon saarnatuoli.
  8. 8. Pyhä Henki kastaa ”Tunnustamme yhden kasteen Vanhan kristikunnan todistus: Justinos syntien anteeksiantamiseksi,..” Marttyyri kirjeessään v. 148. Kaste on Pyhän Hengen työväline – ”Sitten me johdatamme heidät armonväline paikkaan, jossa on vettä ja •Ei pappi eikä kastettavan usko anna synnytämme uudestaan samalla kasteelle vaikutusta, vaan Pyhä Henki ja uudestisyntymistavalla kuin mekin, Herran lupaus. •”Yksi kaste” oli kaste Kristukseen, joka sillä heidät pestään vedessä kaikkien toimitettiin kolmiyhteisen Jumalan Isän ja hallitsijan, Jumalan ja meidän nimeen.Toistamaton. Lunastajamme Jeesuksen Kristuksen •Kaste vaikutti syntien anteeksiantamuksen ja Pyhän Hengen nimessä.” (Apt. 2:38). •Kristikunnan yhteinen todistus aina 1600- Justinos M. Dialogissaan yhdistää ristin puun ja luvulle asti on ollut sama. Vasta kasteenuusijat irrotivat toisistaan syntien kasteen. anteeksiantamuksen ja kasteen. Oikeille kristityille kaste on avaintenvallan käyttämistä Pietarin ensimäisen ”Samoin mekin olimme evankelioimissaarnan mukaisesti (Apt: tekemiemme raskaiden syntien 2:37-41). upottamat, mutta kun Kristus •Parannus on tuhlaajapojan palaamista ristiinnaulittiin puulle ja kun hän •Kastetuille parannus on paluuta kasteen armoliittoon kautta. Jokainen synninpäästö puhdisti meidät vedellä hän siten on Kristuksen verestä ja kastevedestä märkä. lunasti meidät ja teki meidät kiitoksen ja palvonnan taloksi.”
  9. 9. Kotoni on taivahassa... ”...odotamme kuolleiden ylösnousemista ja tulevan maailman elämää.” Kristitylle ajallinen elämä Kristuksen omana, uutena luomuksena, on välietappi merellä, jonka lähtörannalle jäi entinen elämä synnissä ja toisella rannalla odottaa ”tulevan maailman elämä” taivaassa Jumalan luona. Laivalla ei seilata yksin, vaan yhdessä koko seurakunnan kanssa, ja sen perämiehenä on Kristus, joka johtaa sen Kirkkauden rantaan. Kirkkolaivasta pudonnut pääsee takaisin laivaan parannuksen kautta. ”Katso, minä tulen pian, ja minun palkkani on Viimeisenä päivänä kuolleetkin minun kanssani, antaakseni kullekin hänen tekojensa mukaan. Minä olen A ja O, herätetään uudessa ensimmäinen ja viimeinen, alku ja loppu. ylösnousemusruumiissaan, sielu yhdistyy Autuaat ne, jotka pesevät vaatteensa, että jälleen ruumiiseen, ja kaikki joutuvat heillä olisi valta syödä elämän puusta ja he viiimeiselle tuomiolle, jossa meidät pääsisivät porteista sisälle kaupunkiin!” (Ilm. 22:12-14) tuomitaan tekojemme mukaan.
  10. 10. Kotoni on taivahassa, sinne täältä halajan, Silloin tiedän pääseväni täällä kun on ilma kylmä, matkan vaivoista joka rintani jäähdyttää lepäämään isänmaahan ihanahan, taivaalliseen Ikävä ja murhe painaa kunniaan. ristin tietä kulkeissa, vaan on toivoni kiinnitetty Senpä tähden rauhan, riemun rantahan. kelvollinen olen häihin Karitsan, kun on pesty Jeesus hyvä, pidä mua aina vaatteheni valkeaksi rakkaudessas, etten sua verellä. unhottaisi, kun sä viivyt vähän viel. Niin en pelkää tuomiolla vanhurskauden Anna uskon rohkeutta, puvussa, nimeni on aina sydämelleni, pidä kirjoitettu elävien toivo elävänä rinnassani kirjassa. SML 276 palava. Ikävöiden sitä päivää odotan minä uskossa, kunnes ylkä ilmestyypi kunniansa voimalla.

  ×