Ehtoollinen

907 views

Published on

Ehtoollinen on evankeliumia, syntisten matkaeväs ja uskon vahvistus

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
907
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide • Ehtoollinen

  1. 1. Herran pyhä ehtoollinen
  2. 2. Jumalan pelastussuunnitelma katekismuksen kristinopin mukaan Lutherin kotikirkon alttari Kaste on ovi... Avainten valta an- taa synnit anteeksi katuville ja sulkee julkisyntiset pyhien yhteydestä. Saarna Kristuksen sovitustyöstä on ...pyhien yhteyteen kirkon elämän perusta. Se on Pyhän ehtoollisessa Hengen tuuli ja läpäisee kaikki armonvälineet ja tekee niistä evankeliumin välineitä.
  3. 3. Perheenisän huonekunnalleen yksinkertaisesti esitettäväksi. Mitä alttarin sakramentti on?-Vastaus: Se on leivän ja viinin myötä oleva Herramme Jeesuksen Kristuksen todellinen ruumis ja veri, Kristuksen itsensä asettama meidän kristittyjen syödä ja juoda. Missä se on kirjoitettuna? - Vastaus: ALTTARIN SAKRAMENTTI, Pyhät evankelistat Matteus, Markus ja Luukas ja pyhä Paavali kirjoittavat näin: Vähä ”Herramme Jeesus Kristus sinä yönä, jona hänet kavallettiin, otti leivän, kiitti, mursi ja Katekismus antoi opetuslapsillensa ja sanoi: Ottakaa ja syökää; tämä on minun ruumiini, joka teidän edestänne annetaan. Se tehkää minun muistokseni. Samoin hän aterian jälkeen otti myös maljan, kiitti, antoi heille ja sanoi: Ottakaa ja juokaa tästä te kaikki; tämä malja on uusi liitto minun veressäni, joka teidän edestänne vuodatetaan syntien anteeksiantamiseksi. Niin usein kuin te siitä juotte, tehkää se minun muistokseni.” (Matt. 26:26-28; Mark. 14:22-24; Luuk.22:19; 1. Kor. 3-25) Mitä tällainen syöminen ja juominen hyödyttää? Vastaus: Sen ilmaisevat meille sanat: »Teidän edestänne annettu ja vuodatettu syntien anteeksiantamiseksi, nimittäin että meille näillä sanoilla tässä sakramentissa annetaan syntien anteeksiantamus, elämä ja autuus; sillä missä on syntien anteeksiantamus, siinä on myös elämä ja autuus. Kuinka ruumiillinen syöminen ja juominen voi vaikuttaa niin suurta? - Vastaus: Syöminen ja juominen eivät suinkaan sitä vaikuta, vaan ne sanat, jotka tässä ovat: »Teidän edestänne annettu ja vuodatettu syntien anteeksiantamiseksi.» Ruu-miillisen syömisen ja juomisen ohella nämä sanat ovat ydinasia tässä sakramen-tissa, ja sillä, joka uskoo nämä sanat, on juuri se, minkä ne ilmoittavat, nimit-täin syntien anteeksiantamus. Kuka kelvollisesti nauttii tämän sakramentin? Vastaus: Paastoaminen ja ruumiillinen valmistautuminen on tosin kaunista, ulkonaista harjoitusta, mutta todella kelvollinen ja valmistautunut on se, joka uskoo nämä sanat: »Teidän eile3tänne annettu ja vuodatettu syntien anteeksiantamiseksi.» Se taas, joka ei usko näitä sanoja tai epäilee niitä, on kelvoton ja valmistautumaton, sillä sana »teidän edestänne», vaatii täysin uskovaisia sydämiä.
  4. 4. Termien määrittelyä: Ehtoollinen  Ehtoollinen, illallinen,  Herran ateria, kyriakon deipnon. Ateria, joka kuuluu Herralle tai johtuu Herrasta.(1 Kor. 11:20)  Leivän murtaminen, klasis tu artu. (Apt. 2.42). Tavan mukaan leipä murrettiin Jeesuksen antaman esimerkin mukaan. Tänäkin päivänä jotkut papit murtavat leivän taittamalla yhden öyläteistä.  Herran pöytä, trapeza kyriou (1 Kor.10:21). ”Pöydällä” tarkoitettiin paikkaa, jolla uhri syötiin. Pöydän ääreen tuleminen ja uhrin syöminen teki osalliseksi uhrista.Herran pöydän vastakohtana oli ”riivaajien pöytä”.  Kirkollisessa perinteessä:  Alttarin sakramentti  Eukaristia, kiitosateria, kr. eukaristia, kiittäminen. Kommuunio, lat. communio, yhteys. Ehtoollinen.   Reaalipreesenssi. Kristuksen ruumis ja veri Edinburghin kirkko. on todellisesti läsnä leivässä ja viinissä. Lut., r-kat., ort. ja angl. yhteinen käsitys. Torjuu käsityksen symbolisesta ja/tai vain hengellisestä tai vertauskuvallisesta läsnäolosta.
  5. 5. Ehtoollinen – armon ateria  Ehtoollisen sisältö on mysteeri, suuri salaisuus, joka jää meille ajassa lopullisesti avaamatta. Vain joitakin piirteitä voimme siitä nähdä. Siksi me lähestymme ruumiin ja veren Parannus on sakramenttia pyhällä kunnioituksella. paluuta  Ehtoollinen on tarkoitettu vain uskoville. Kasteen liitosta Kristuksen langenneet tulevat takaisin seurakunnan yhteyteen yhteyteen. parannuksen ja synninpäästön kautta. Tuhlaajapoika:  Se on uskovien syntisten matkaevästä, joka vahvistaa Erfurtin kirkon ovi uskoa.  ”Meille annetaan näillä sanoilla tässä sakramentissa synnit anteeksi, elämä ja autuus.”, (Vähä katekismus)  ”Siunauksen malja, jonka me siunaamme, eikö se ole osallisuus Kristuksen vereen? Se leipä, jonka murramme, eikö se ole osallisuus Kristuksen ruumiiseen? Koska leipä on yksi, niin me monet olemme yksi ruumis; sillä me olemme kaikki tuosta yhdestä leivästä osalliset.” (1. Kor. 10:1.).  Tämän sakramentti tekee, koska se kokonansa, syömisenkin kanssa, on evankeliumin julistusta “”Sillä niin usein kuin te syötte tätä leipää... julistatte Herran kuolemaa” (1 Kor.11:26). Sana ja sakramentti yhdessä sen viettämisen kanssa todistavat jokaiselle, ”teidän edestänne annettu syntien anteeksiantamiseksi.” Muistithan, Sana on sakra- mentin voima, ei papin tai  Yhdistää Kristukseen ja toisiin uskoviin – yhteyden ateria vastaanottajan usko. Uskolla se (communio). Herran pöydässä olemme kaikki ”yhdestä otetaan vastaan, mutta usko ei leivästä osalliset” ja ”yksi ruumis Kristuksessa” (1. Kor. luo sakramenttia. Se on 10:17) kokonaan Jumalan teko.
  6. 6. Todellinen ruumis ja veri  Reaalipreesenssi  Asetussanat siunaavat leivän Kristuksen Virsi 221: 3 – 5. ruumiiksi ja viinin vereksi. Näemme leivän, Ennen kuolemaansa Jeesus mutta leivässä on Kristuksen ruumis ehtoollisen asetti, ruumiinsa ja verensä hän todellisesti läsnä kätkettynä. leipään, viiniin yhdisti.  sakramentillinen syöminen: siunatussa Muistoksensa syömään, juomaan leivässä syödään Kristuksen ruumis. Kristus meitä kehotti.  Epäuskossakin syödään Kristuksen ruumis, mutta tuomioksi. Sakramentin salaisuuden tajuamme uskossa: tähän leipään kätkettynä Herra antaa ruumiinsa, hänen verensä me saamme viinissä nyt nauttia. Kristus syödään, Kristus juodaan, näin hän meitä lähestyy, sanan kautta, salaisesti leipään, viiniin yhdistyy. Usko lahjan ottaa vastaan, vaikka järki hämmästyy. Ja Herra Sebaot laittaa kaikille kansoille tällä vuorella pidot rasvasta, pidot voimaviinistä, ydinrasvasta, puhtaasta voimaviinistä. Ja hän hävittää tällä vuorella verhon, joka verhoaa kaikki kansat, ja peiton, joka peittää kaikki kansakunnat.Hän hävittää kuoleman ainiaaksi, ja Herra, Herra pyyhkii kyyneleet kaikkien kasvoilta ja ottaa pois kansansa häväistyksen kaikesta maasta. Sillä Herra on puhunut. Ja sinä päivänä sanotaan: "Katso, tämä on meidän Jumalamme, jota me odotimme meitä pelastamaan; tämä on Herra, jota me odotimme: iloitkaamme ja riemuitkaamme pelastuksesta, jonka hän toi." (Jes. 25:6-9)
  7. 7. Herran pöytä  Uhrikuoleman ja ylösnousemuksen muistamisen ateria  ”Sillä niin usein kuin te syötte tätä leipää...te julistatte Herran kuolemaa.” 1. Kor. 11: 26. Evankeliumi on yhdistetty ehtoolliseen erottamattomasti, jopa niin että ”syöminen on julistamista”.  Kristus on pöydän isäntä, ”Tulkaa minun luokseni kaikki työn ja kuormien uuvuttamat”.  Alttarin äärellä palvomme ja kumarramme leivässä ja viinissä läsnäolevaa Kristusta.
  8. 8. Ehtoollisen esikuvat Vanhassa testamentissa  Ehtoollisen taustalla on juutalainen pääsiäisateria Egyptistä vapautumisen muistoksi (2 Moos. 13:3,8-10). Ateriaa vietettiin vuosittain. Myöhemmin ateriaan liittyi messiaanisia rukouksia, jotka mahdollisesti jo Jeesuksen aikaan viittasivat tulevaan messiaaseen. Näistä rukouksista periytyy ehtoollisliturgiaan jo apostolisella ajalla Kristus-messiaan ”muistaminen”. Juutalaisen tavan mukaan pääsiäisaterialla katettiin yksi pikari myös messiaalle (tai Eliaalle messiaan edeltäjänä).Tämän tavan ajoitusta ei ole voitu osoittaa.  Vanhatestamentilliset liittoateriat ovat myös esikuva ehtoolliselle. Liittoaterialla Jumala ja kansa kohtasivat. Israelin vanhimmat kohtasivat Jumalan Siinain vuorella, he ”katselivat Jumalaa, söivät ja joivat” (2 Moos 24:9-11). Ehtoollisaterialla me olemme Jumalan läsnäolossa. Myös me saamme katsoa Jumalaa, Kristuksen ruumista ja verta siunatussa leivässä ja viinissä.  Erityisen selvästi ehtoolliseen viittaa Aabrahamille tuotu ateria hänen palattuaan sotaretkeltä. Pappi Melkisedek toi hänelle ”leipää ja viiniä”, ja siunasi hänet. Aabraham antoi myös kymmenykset Melkisedekille (1. Moos. 14:18-20). Ehtoollisateriaa edeltää kolehti, joka on kiitosuhri. Sen voidaan ajatella uuden liiton kiitosuhrin ohella liittyvän Aabrahamin kymmenyksiin.  Kiitos- eli yhteysuhri on VT:n uhreista ajatukseltaan lähellä ehtoollisenviettoa. Kiitosuhrissa teurastettu eläin uhrattiin ensin Herralle sovintouhrina. Uhraaja omaisineen sovitettiin Jumalan kanssa uhrin kautta (3 Moos. 7:11-20; 19:5-8). Sen jälkeen uhraaja ystävineen ja omaisineen söi jäljelle jääneet lihat aterialla kiitokseksi palautuneesta jumalasuhteesta. Ateria oli luonteeltaan iloinen kiitosateria, jossa Jumala ja ihmiset ikäänkuin jakoivat pöytäyhteyden syömällä samaa uhria.
  9. 9. Ehtoollinen Uudessa testamentissa  Vietettiin viikottain viikon ensimmäisenä päivän ts. ”Herran päivänä”.Tapa oli vakiintunut Johanneksen vielä eläessä. (Didakhe).  Kaste oli ovi seurakuntaan sekä samalla sakramenttiyhteyteen (Apt. 2:41-42).  Ehtoollisliturgia haluttiin säilyttää Jeesuksen asettamaa ehtoollista vastaavana aina käytettyjä sanoja myöden (Joachim Jeremias). Vanhin ehtoolliskuvaus seurakunnan ehtoollisenvietosta Korinttolaiskirjeessä (1 Kor. 11:20-29).  Ateria aloitettiin agapé-aterialla, joka oli rakkauden- ateria, eräänlaiset nyyttikestit. Aterian lopulla siunattiin tietty leipä ja malja ehtoolliseksi. Näiden välillä tuli tehdä erotus, ”sillä joka syö ja juo erottamatta Herran ruumista muusta, syö ja juo tuomioksensa.” (1. Kor. 11:29).  Yhteydestä torjuttiin sellaiset, jotka olivat menneet Ehtoollinen yläsalissa. gnostilaiseen kristinoppiin (”Kristus ei ole tullut lihaan” (2 Kansallismuseo Joh. 1:7, 10)).  Herran pöytä kutsui eroon vääristä pöydistä. Kristitty ei saanut olla ”osallinen” yhtä aikaa riivaajien pöydästä so. pakanauhreista, ja Herran pöydästä. ”Yhteisen ikeen kantaminen” epäjumalanpalvelijoiden kanssa oli kristitylle mahdotonta (1 Kor. 10:21).
  10. 10. Ehtoollisjumalanpalvelus apostolisen kauden jälkeen  Didachen, ”Apostolien opin”. vanhempi osa on kirjoitettu Antio- kian seudulla apostoli Johannek- sen vielä eläessä Efesossa. Kirjeessä on tallennettu alkeellinen jlp-järjestys:  Herran päivänä Sunnuntain asema vakiintunut.  synnintunnustus Kristinusko merkitsi myös keskeisesti moraalista kilvoittelua. Laki saarnattiin evankeliumin rinnalla.  leivän murtaminen Ehtoollispraxis kertoo Jeesuksen asettaman ehtoollisen asemasta esikuvana. Kertoo myös ehtoollisen arvosta. Se haluttiin säilyttää muodoltaan lähellä alkuperäistä tapahtumaa.  Kiitosrukous Kertoo D:n tekstin iästä. Juutalainen ateriarukous oli vielä voimakkaasti läsnä.
  11. 11. Pieni kehotus käydä ehtoolliselle  Sinun Herrasi on siellä  Jeesus sanoi: ”Niin usein kuin te siitä syötte...”  Siellä on Herra valmistanut pidot ”voimaviinistä”, joka virkistää uskosi. (Jes. 25:6)  Sanalla, korvien kautta, Kristus käy sydämeesi jälleen kerran ehtoollisessa.  Saatana ei tahtosi sinun menevän, mutta Herra kutsuu, ”Tämä on Kristuksen ruumis ja veri, sinun edestäsi annettu ja vuodatettu syntien anteeksiantamiseksi.”

  ×