Основи и вовед во HTML5 By, Vlad Јуни, 2011.
Што е HTML5? <ul><li>HTML5 е новиот стандард за HTML, XHTML во документниот модел HTML DOM. </li></ul><ul><li>HTML5 е сеуш...
Како се започна? <ul><li>HTML5 e соработка меѓу W3C (World Wide Web Consortium) и WHATWG (Web Hypertext Application Techno...
Цели на HTML5 <ul><li>Новите додатоци треба да се основани на HTML, CSS, DOM и JavaScript. </li></ul><ul><li>Да се намали...
Новини во HTML5 <ul><li>Елементот canvas за цртање. </li></ul><ul><li>Елементите video и audio за емитување звук и слика. ...
Нови елементи во HTML5 <ul><li>Интернетот е сменет многу откако HTML 4.01 стана основен стандард во 1999. </li></ul><ul>...
<ul><li>Нови маркап елементи се: <article>, <aside>, <footer>, <header>, <nav>, <progress>, <ruby>, <section> и други. </...
Видео на Веб <ul><li>До сега не постоеше стандард за прикажување видео материјал на веб. </li></ul><ul><li>Овој проблем с...
Видео на веб <ul><li>Ogg стандардот се однесува на Ogg и Theora видео кодеците како и Vorbis аудио кодекот. </li></ul><ul>...
Видео на веб <ul><li>За да прикажете видео на веб ви е потребно следново: </li></ul><ul><li><video src=&quot;movie.ogg&quo...
<ul><li>Видео елементот дозволува повеќекратни типови на видео стрим. Оваа опција е добра за различни прелистувачи бидејќи...
Атрибути на Видео тагот <ul><li>Атрибут вредност </li></ul><ul><li>audio  muted  </li></ul><ul><li>autoplay  autopl...
Аудио на Веб <ul><li>Како и за видео така и за аудио не постоеше стандард за емитување звук на веб. </li></ul><ul><li>HTM...
Аудио на Веб <ul><li>И аудиото на веб поддржува повеќекратни типови на аудио стрим како што беше за видео. Така прелистува...
Атрибути на аудио тагот <ul><li>Атрибут вредност </li></ul><ul><li>autoplay  autoplay </li></ul><ul><li>controls  co...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Html5

627 views
587 views

Published on

Published in: Education, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
627
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Html5

 1. 1. Основи и вовед во HTML5 By, Vlad Јуни, 2011.
 2. 2. Што е HTML5? <ul><li>HTML5 е новиот стандард за HTML, XHTML во документниот модел HTML DOM. </li></ul><ul><li>HTML5 е сеуште во развој, но како и да е модерните прелистувачи веќе почнаа да додаваат поддршка за овој нов стандард. </li></ul>
 3. 3. Како се започна? <ul><li>HTML5 e соработка меѓу W3C (World Wide Web Consortium) и WHATWG (Web Hypertext Application Technology Working Group). </li></ul><ul><li>WHATWG го изработувале делот со веб форми и апликации додека W3C работеле на XHTML 2.0. Во 2006 овие две организации се состанале и решиле да го креираат HTML5. </li></ul>
 4. 4. Цели на HTML5 <ul><li>Новите додатоци треба да се основани на HTML, CSS, DOM и JavaScript. </li></ul><ul><li>Да се намали потребата од користење на надворешни приклучоци како Флеш плеер. </li></ul><ul><li>Подобро справување со грешки. </li></ul><ul><li>Повеќе маркап елементи за да се замени скриптирање. </li></ul><ul><li>HTML5 треба да биде независен од уредот. </li></ul><ul><li>Развојниот процес треба да биде видлив за јавноста </li></ul>
 5. 5. Новини во HTML5 <ul><li>Елементот canvas за цртање. </li></ul><ul><li>Елементите video и audio за емитување звук и слика. </li></ul><ul><li>Подобра поддршка за локално стовариште за податоци и датотеки. </li></ul><ul><li>Нови специфични елементи за содржина како article, footer, header, nav, section. </li></ul><ul><li>Нови контроли за форма како calendar, date, time, email, url, search. </li></ul>
 6. 6. Нови елементи во HTML5 <ul><li>Интернетот е сменет многу откако HTML 4.01 стана основен стандард во 1999. </li></ul><ul><li>Денес некои елементи на HTML 4.01 се застарени или никогаш користени, а има и такви кои се користат на начин не соодветен за нив. </li></ul><ul><li>Ваквите елементи се заменети, подобрени или отстранети од HTML 5. </li></ul>
 7. 7. <ul><li>Нови маркап елементи се: <article>, <aside>, <footer>, <header>, <nav>, <progress>, <ruby>, <section> и други. </li></ul><ul><li>Нови медијски елементи се: <audio>, <video>, <source>, <embed>. </li></ul><ul><li>Canvas елементот кој служи за цртање со скрипти: <canvas> </li></ul><ul><li>Нови елементи на форма: <datalist>, <keygen>, <output>. </li></ul><ul><li>Нови вредности на атрибути на <input> елементот: tel, search, url, email, datetime, date, month, week, time, datetime-local, number, range, color </li></ul>
 8. 8. Видео на Веб <ul><li>До сега не постоеше стандард за прикажување видео материјал на веб. </li></ul><ul><li>Овој проблем се решаваше со надворешни приклучоци како Флеш плеерот. </li></ul><ul><li>HTML5 воведува стандард за прикажување видео материјал на веб страна без притоа да има потреба од додатоци. </li></ul><ul><li>Поддржани видео формати се Ogg, MPEG4 и WebM </li></ul>
 9. 9. Видео на веб <ul><li>Ogg стандардот се однесува на Ogg и Theora видео кодеците како и Vorbis аудио кодекот. </li></ul><ul><li>MPEG 4 стандардот се однесува на H.264 видео кодек и AAC аудио кодек. </li></ul><ul><li>WebM стандардот се однесува на VP8 видео кодек и Vorbis аудио кодек. </li></ul>
 10. 10. Видео на веб <ul><li>За да прикажете видео на веб ви е потребно следново: </li></ul><ul><li><video src=&quot;movie.ogg&quot; width=&quot;320&quot; height=&quot;240&quot; controls=&quot;controls&quot;> </li></ul><ul><li>Your browser does not support the video tag. </li></ul><ul><li></video> </li></ul><ul><li>Ако прелистувачот не поддржува HTML5 тогаш пожелно е да се стави текст измеѓу таговите. </li></ul>
 11. 11. <ul><li>Видео елементот дозволува повеќекратни типови на видео стрим. Оваа опција е добра за различни прелистувачи бидејќи секој ќе си го препознае оној кој го поддржува: </li></ul><ul><li><video width=&quot;320&quot; height=&quot;240&quot; controls=&quot;controls&quot;> </li></ul><ul><li><source src=&quot;movie.ogg&quot; type=&quot;video/ogg&quot; /> </li></ul><ul><li><source src=&quot;movie.mp4&quot; type=&quot;video/mp4&quot; /> </li></ul><ul><li><source src=&quot;movie.webm&quot; type=&quot;video/webm&quot; /> </li></ul><ul><li>Your browser does not support the video tag. </li></ul><ul><li></video> </li></ul>
 12. 12. Атрибути на Видео тагот <ul><li>Атрибут вредност </li></ul><ul><li>audio muted </li></ul><ul><li>autoplay autoplay </li></ul><ul><li>controls controls </li></ul><ul><li>height pixels </li></ul><ul><li>loop loop </li></ul><ul><li>poster url </li></ul><ul><li>preload preload </li></ul><ul><li>src url </li></ul><ul><li>width pixels </li></ul>
 13. 13. Аудио на Веб <ul><li>Како и за видео така и за аудио не постоеше стандард за емитување звук на веб. </li></ul><ul><li>HTML5 го решава овој проблем. </li></ul><ul><li>И за аудио важат истите формати Ogg, MPEG 4 и WebM. </li></ul><ul><li>За да ставите аудио на веб страна потребно ви е следново: </li></ul><ul><li><audio src=&quot;song.ogg&quot; controls=&quot;controls&quot;> </li></ul><ul><li>Your browser does not support the audio element. </li></ul><ul><li></audio> </li></ul>
 14. 14. Аудио на Веб <ul><li>И аудиото на веб поддржува повеќекратни типови на аудио стрим како што беше за видео. Така прелистувачот ќе го препознае првиот тип на стрим кој го поддржува. </li></ul><ul><li><audio controls=&quot;controls&quot;> </li></ul><ul><li><source src=&quot;song.ogg&quot; type=&quot;audio/ogg&quot; /> </li></ul><ul><li><source src=&quot;song.mp3&quot; type=&quot;audio/mpeg&quot; /> </li></ul><ul><li>Your browser does not support the audio element. </li></ul><ul><li></audio> </li></ul>
 15. 15. Атрибути на аудио тагот <ul><li>Атрибут вредност </li></ul><ul><li>autoplay autoplay </li></ul><ul><li>controls controls </li></ul><ul><li>loop loop </li></ul><ul><li>preload preload </li></ul><ul><li>src url </li></ul>

×