Your SlideShare is downloading. ×
 • Like
Teoritë e të nxënit studim rasti
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Now you can save presentations on your phone or tablet

Available for both IPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Teoritë e të nxënit studim rasti

 • 4,689 views
Published

Studim rasti

Studim rasti

Published in Education
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
No Downloads

Views

Total Views
4,689
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1

Actions

Shares
Downloads
47
Comments
0
Likes
3

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. Teoritë e të nxënit Studim rasti PUNOI: Valbona Imeraj
 • 2. Qëllimi i studimit Propozimi i aplikimit të teorisë konjitive mbi proçesimin e informacionit si një mundësi për të formuar tek nxënësit dije të qëndrueshme në kohë.
 • 3. Objektivat Të zbulojë faktorët e kontekstit kurrikular, të cilët janë pengesë për formimin e dijeve të qëndrueshme tek nxënësit. Të paraqesë një strategji të sukseshme të nxënëi, nëpërmjet së cilës formohen dije të qëndrueshme tek ata.
 • 4. Metodologjia Studim i bazuar mbi të dhëna sasiore. Mbledhja e të dhënave do të bëhet nga: statistikat e notave të nxënësve, gjatë sem. të parë dhe asaj të testimit të fund-sem të parë, të dhënat numerike të programit lëndor “Gjuhë shqipe 3”, të dhënat e programit të vlerësimit sem-I, analizë e përmbajtjes së tekstit.
 • 5. Konteksti Elementet e kontekstit Nxënësit Programi lëndor Përmbajtja/ilustrimet Programi i vlerësimit
 • 6. Nxënësit  Klasa e tretë , arsimi fillor  Mosha 8-9 vjeçNOTA E NX. PARA NOTA E NXËNËSIT NË Nota mesatareTESTIMIT TË FUND- TESTIMIN E FUND-SEMESTRIT SEMESTRITNOTA NR. I NXËNËSVE NOTA NR. I Para T Pas T NXËNËSVE4 - 4 -5 4 5 46 1 6 57 4 7 78 11 8 109 10 9 810 5 10 1Gjithse 35 35 8 7.5
 • 7. Programi lëndor (gjuha shqipe 3) Orë gjithsej: 210 Orë përsëritje gjithsej: 8 Testime gjithsej: 2 210:8≈26 1orë përsëritje, në 26 orë mësimore 1 orë testim në sem. e parë:18 javë x 6 orë në javë=102 orë
 • 8. Përmbajtja/ilustrimetNJË FIGURË VLEN SA NJËMIJË FJALË!A e përmban këtë parim, tema e mësimit? Jo sepse, figurat nuk kanë lidhje të qartë dhe të kuptueshme me përmbajtjen ose kemi vetëm fjalë të pashoqëruara me figura për t’i ilustruar ato. Kështu nuk krijohet mundësia e të nxënit gjenerativ (ofrimi i informacionit në fjalë në të njëjtën kohë me atë figurativ, për të krijuar një sistem kompleks të të kuptuarit). Ushtrimet nuk ndihmojnë të nxënët. Ato janë ndërtuar vetëm me fjalë.
 • 9. Programi i vlerësimit për sem. I Të dhënat për notën mblidhen nga: vlerësimet me shkrim të d.sh., d.kl., përgjigjet me gojë, leximi, vlerësimi i dosjes së punëve të nxënësit. Linja Orë gjithsej Nr. I vlerësimeve Gjuhë e folur 8 1 Lexim 45 2 Gjuhë e shkruar 13 1 Njohuri rreth 30 2 gjuhës Testime 1 1 Vlerësime gjithsej 7
 • 10. Problemi Nxënësit shfaqin harresë, të njohurive të trajtuara gjatë semestrit, në testin përmbledhës të fund-semestrit.
 • 11. Pikëpamja konjitive mbi kujtesënafatgjatë …strategjitë e të nxënit që nxisin përfshirjen e nxënësve dhe çojnë në nivele më të larta atë që mësohet në fillim ( përmes përsëritjeve, testeve, vlerësimeve, kontrollit të dijeve dhe përfshirjes aktive në projekte të ndryshme të të nxënit), bëjnë të mundur që njohuritë të mbahen mend për një kohë të gjatë.
 • 12. Analiza SWOT• 1. Vlerësime të • 2. Orë të pakta shpeshta dhe përsëritjesh dhe gjithpërfshirëse shumë të pakta testimesh Pikat e Pikat e forta dobëta• 3. Tekste me Kërcënimet Mundësitë • 4. Aplikimi i përmbajtje që nuk strategjive të të ndihmojnë në nxënit që ndërtimin e dijeve ndihmojnë në të qëndrueshme ndërtimin e dijevetë qëndrueshme
 • 13. TEMA/ OBJEKTIVAT E ORËS SËMËSIMIT Tema : ZBULOJMË ELEMENTET E PËRRALLAVE OBJEKTIVAT:1. Të emërtojnë elementet e përrallave, duke u nisur nga përvoja e tyre me përrallat;2. Të identifikojnë elementet e përrallave në një tekst të dhënë duke u bazuar në modelin e dhënë;3. Të krijojnë një përrallë, nga fantazia e tyre, duke u bazuar në elementet e përrallave.
 • 14. STRATEGJIA/Metodat dhe teknikat TË NXËNËT BASHKËVEPRUES/Formimi i dijeve deklarative dhe proçeduriale. Stuhi mendimesh, analogji, punim sipas modelit, kërkim në burime të ndryshme informacioni, krijim. ORGANIZIMI I KLASËS Punë me grupe të mëdha nxnësish.
 • 15. Pikëpamjet konjitiviste rreth kujtesës ( ruajtja e informacionit në 5 faza) Kujtesa afatgjatë = K.D +K.P.= TË NXËNËT K.Proçeduriale K.Deklarative SI? PSE? 1.Përdorinformacionin e 2. Përdor 3. Puno sipas 4. Puno në vende vjetër për të shembuj ose udhëzimeve (faza dhe kohë të 5. Puno i pavarurbërë lidhjen me analogji konjitive) ndryshme(faza (faza autonome) të riun asociative)
 • 16. 1.Përdor informacionin e vjetër përtë bërë lidhje me informacionin e ri. Çfarë dini ju për përrallat?
 • 17. 2.Përdor shembuj apo analogji për tëkrijuar konceptin e ri. A mund t’a besoni që përralla ngjan me një kek? Po, sepse një kek gatuhet duke bashkuar përbërësit e tij ndërsa një përrallë duke bashkuar elementet e saj. Përbërës=Element
 • 18. 3. Puno sipas udhëzimeve të dhëna Duke parë listën me elementet e përrallës, i gjeni ato në përrallën e dhënë në libër.
 • 19. 4. Puno në vende dhe faza tëndryshme Gjeni elementet e përrallës në librat me përralla të shokëve të klasës, apo të bibliotekës.
 • 20. 5. Puno i pavarur Krijoni një përrallë nga fantazia juaj.
 • 21. Rezultatet e të nxënit Një javë pas zhvillimit të këtij mësimi nxënësit bënë një testim me 3 kërkesa: 1. Emërtoni elementet e përrallave 2. Në përrallën”Borëbardha dhe 7 xhuxhat gjeni dhe shkruani elementet e kësaj përralle. 3. Shkruani një përrallë ku të keni përfshirë shtatë elementet përbërës të saj. Notat Nr. I nxënësve Rezultatet 4 1 5 2 6 2 7 3 8 5 9 2 10 20 N.mesatare 8.7
 • 22. Konkluzione Disa elementë të kurikulës si: programi lëndor apo teksti shkollor, krijojnë pengesa për të nxënin e qëndrueshëm në kohë. Aplikimi i strategjive që bazohen në krijimin e lidhjeve midis koncepteve të reja dhe të atyre që zotëron fëmija dhe më pas aplikimin e tyre në fillim sipas modelit e më pas në mënyrë të pavarur, kombinuar këto edhe me të nxënit bashkëveprues, bëjnë që nxënësi të formojë dije të qëndrueshme në kohë.
 • 23. FALEMINDERIT!