The social business: Какво има за мен в социалния софтуер за бизнеса?

768 views

Published on

Published in: Business, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
768
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Здравейте и от мен. Някои ме познават от миналите издания на LCTY. За другите, нека да се представя - Казвам се Лидия Викулова. В IBS се заминавам с предпродажби и онлайн маркетинг. Social Software евангелист съм и твърдо вярвам, че новата технологична вълна, наречена Social software или социален софтуер (някои да не си помислят, че това е свързано с някакви помощи:::) помага на бизнеса да работи по-успешно и значително да изпревари конкурентите си. Предполагам обаче, че сред вас има много, които са против темата Social и дори са забранили определени приложения/ програми на работните си места. Нищо лошо! Днес, обаче ще разгледаме Social-а от бизнес страната му, нещо повече, ще го разгледаме от гл. т. на всеки един от компанията, а именно ще дадем отговор на въпроса - Какво има за мен в Social Software?
 • В началото, обаче нека да разясним какво е това Social Software И как бизнесът се превръща в Social? Social е всичко, което става около нас, напр. начините, по които си взаимодействаме, споделяме, купуваме стоки, взимаме решения за покупка и пр. Дори ние самите по природа сме социални създания - винаги се стремим да влезем в контакт по можеду си, да разговаряме, да споделяме и пр. Сега, с помощта на инструменти като - twitter, flickr, linkedin, facebook, myspace и пр. тези наши навици са максимално улеснени. Действията и решенията ни са базирани на мнения на специалисти, на най-добрите практики, на най-издържаните методи и пр. На повечето наши въпроси, отговори намираме в интернет пространството... и всичко това благодарение на изградената ни лична мрежа от контакти.
 • Подобна трансформация настъпва и в бизнеса. Някои компании започнаха да интегрират услуги като чат, форуми, блогове, уикита в стандартните приложения, с които работят. Други отидоха по-далече и изцяло заложиха на прогресивните технологии, като внедриха социален софтуер за бизнеса. Именно тези компании започнаха да подобряват работата си и значително изпревариха конкурентите си. Тези компании се превърнаха в Social.
 • Бидейки социален, бизнесът активно се ангажира както към клиентите, така и към партньорите и служителите си. Той създава условията хората свободно да изграждат лична мрежа от доверени контакти. Това от своя страна стимулира желанието за открито споделяне, коментиране, изразяване на мнение.
 • Социалният бизнес е и прозрачен. Той премахва както чисто физическите бариери между отдели, екипи, служители, така и разстоянието между висшия мениджмънт и редовия служител. Премахва и т.нар. "silos" от информация. Обратната връзка е двустранна - както от служителите към компанията, така и от компанията към служителите
 • Социалният софтуер може да бъде насочен както към самата организация, така и извън нея. По този начин бизнесът събира информация от различни страни, а това му помага своевременно да реагира на промените, да взима добре информирани бизнес решения и да се адаптира към новите условия.
 • Във всяка една компания близо 70% от работата се изпълнява от редовия служител. Именно затова е важно да му бъдат представени всички възможни условия и средства, за да може той бързо, качествено и ефективно да изпълни поставените задачи.
 • Едно от най-важните неща за него е да може бързо и лесно да открива информацията, която търси. Социалният софтуер за бизнеса на практика е корпоративният интернет. В него се крият отговорите на милионите въпроси, които си задаваме всеки ден. Едно бързо търсене по ключова дума и пресяване на резултатите ни води до търсената информация и то под различна форма - ако имам нужда от специалист в определена сфера - получавам достъп до профила му; ако търся документ/ презентация - получавам достъп до споделените файлове. Няма нужда да питам колегите в стаята, да въртя телефони, да пиша имейли и да чакам отговор....  
 • На второ място е ефективната комуникация или възможността да използваме правилния канал за комуникация. Имейлът не е всичко. Ако искаме да работим ефективно трябва да използваме комуникационния канал, който ще ни предостави информация по-бързо, без да се налага да чакаме. В социалния софтуер по-голяма част от уеб услугите ни предоставят тази възможност - ще се спра на 3 от тях. Тематичните блогове са мястото, където достъпваме вече оценено или коментирано съдържание. Това ни ориентира в стойността на информацията, която ще прочетем. Вместо да се ровим из дебрите на интернет, бързите връзки, запазени в корпоративната мрежа са много по-ценен източник. Файловете са мястото, където получаваме достъп до споделени документи, отново класифицирани по стойност. Социалният софтуер ни предоставя и комуникационния канал за съвместна работа върху съдържание. Когато се налага да работим заедно върху едно и също съдържание, няма да има нужда да си препращаме имейли, да сравняваме и напасваме версии, да се ровим из файловите сървъри. Уикито е чудесен инструмент за съвместна работа върху съдържание. Получаваме постоянен достъп до най-актуалното съдържание, възможности за сравняване на версии, възстановяване и пр.
 • Една от най-често срещаните задачи на маркетинг мениджърите е свързана с организирането и управлението на кампании. В повечето случаи в тези кампании участват повече от две лица, между които трябва да се разпределят задачите. Lotus Connections Activities дава възможност на маркетинга да включи членовете на екипа, да разпредели задачите, да зададе сроковете. В това активити се събира и цялата информация, разделена на секции - маркетинг материали, стратегии, PR-и, оферти, документи.... презентации. Може да се проследи последователността на изпълнение, завършените задачи и пр. Освен това ако това събитие се повтаря всяка година, може да се използва готовия темплейт от предишна година.
 • По-полезната част за маркетинга от социалния софтуер е свързана с получаването на обратна връзка... Обратна връзка както от служители, така и от партньори и клиенти. Оценките, коментарите, препоръките, мненията на тези групи хора са от съществено значение за развитието на компанията, както и за предлагането на продукти и услуги, които да отговарят на текущите нужди. Продуктовите общности са едно от услугата, от където маркетинг отдела може да събира ценна информация. Тъй като тези общности включват всички налични инструменти, то маркетинга получава данни под различна форма. Във форумите могат да се следят както най-често срещаните оплаквания, така и промените в настроенията на публиката. Блоговете подават информация за най-харесваното и посещавано съдържание, на базата на което може да се изготви план за бъдещи публикации както и стратегии за развитие.  
 • Lotus Connections има какво да даде и на мениджърите вътрешна комуникация. За тях най-важното е корпоративните съобщения да стигат до точната публика. Lotus Connections корпоративната общност е именно това място, където мениджърите вътрешна комуникация могат да анонсират важни съобщения, да ги адресират до точно определена група или до цялата фирма; проактивно да комуникират политиката и стратегията на компанията. Освен това Lotus Connections е и чудесен инструмент за следене настроението, работата, статусите на всеки един от служителите.  
 • Lotus Connections общностите, които и по-рано споменах, са мястото, където LOB мениджърите събират екипа си. Тук те ще могат да споделят тематична информация, да обсъждат и дискутират въпроси; Членовете на общността ще откриват и информация, която ще им е полезна в работата. На база събраните мнения, коментари, препоръки мениджърите ще могат да оптимизират производството на услуги или продукти, да следят нуждите и да адаптират предлаганото портфолио и не на последно място да съкратят времето за пускане на нов продукт на пазара.
 • Lotus Connections Activities ще даде възможност на LOB мениджърите да стиковат задачите в екипа, така че производството на нова услуга или продукт да бъде изпълнено навреме.
 • Lotus Connections е нещо повече от CV на един служител, той е неговата визитна картичка. В повечето случаи, при постъпването си, служителите споделят какви са техните - опит, интереси, знания, способности.... Но те остават скрити в HR системата и дори понякога биват забравени. Lotus Connections профилите са мястото, където всеки може направи справка за цялостния профил на служителя. Профилите осигуряват достъп до съдържанието, което човека създава, интересите му, файловете, които споделя, форумите, в които участва и пр. HR-а от своя страна може да се информира за това в каква посока се развива самия служител, какви са неговите таланти, амбиции; какъв е неговия принос за развитието на компанията, навиците за споделяне.
 • Стигнахме и до една от най-важните теми както за самите HR-и, така и за управителите и не на последно място служителите. - управлението и съхраняването на най-ценния актив - знанието. Във всяка компания има няколко поколения служители - новопостъпващи, тези с опит, т.нар. зряла възраст, които носят най-голямото и ценно знание, напускащи. Целта на социалния софтуер за бизнеса, в частност Lotus Connections е да извади знанието от главите на споменатите и да го предаде на останалите в организацията, както и да го съхрани за идните служители. Това е т.нар. "generational gap". Lotus Connections уеб услугите, които помагат това да се случи са: общностите, блоговете, файловете, форумите, дейностите.
 • На първо място това е постигането на по-високата ефективност, а по-висока ефективност се постига посредством използването на правилните инструменти за работа в екип и комуникация. Lotus Connections е и инструмента, благодарение, на който управителите са в състояние да взимат навременни и добре информирани бизнес решения. Lotus Connections намалява разходите и усилието за въвеждане на нови служители. Connections е платформата, от която те могат да получат актуална информация както за колегите си, така и за отдела и сферата, в която работят.
 • На второ място е възможността за оползотворяване на всички ключови активи на компанията, най-важните сред които са служителите и знанието. Lotus Connections привлича и задържа младото поколение, а най-зрялото разполага с инструментите за споделяне на ценното знание, което носят. По този начин знанието остава в компанията
 • На последно място, но не и по значение е постигането на прозрачност във взаимоотношенията - компания-служител. Lotus Conenctions премахва информационната бариера между служителите. Разстоянието между висшия мениджмънт и редовия служител се заличава. Това стимулира активното участие на всеки един, а всички знаем, че когато хората се чувстват удобно и без притеснение, те дават най-доброто от себе си.
 • Именно това постигнахме и в IBS с внедряването на корпоративната социална платформа Lotus Connections. Успяхме да подобрим работата в екип и комуникацията между хора. Започнахме да използваме правилните канали за комуникация, а това се отрази върху ефективността ни на работа.
 • В заключение искам да споделя най-важното: Корпоративната социална платформа няма да донесе стойност на нито един служител в организацията ако липсват 2 неща: Активно участие от страна на хората; Споделяне на съдържание  
 • The social business: Какво има за мен в социалния софтуер за бизнеса?

  1. 1. The Social Business: Какво има за мен ? Лидия Викулова | IBS
  2. 2. СЪДЪРЖАНИЕ <ul><li>Светът е Social. </li></ul><ul><li>Social Business -ът е Ангажиран, Гъвкъв, Прозрачен. </li></ul><ul><li>Защо и Аз да съм Social? </li></ul><ul><li>Какво има за мен в Social Software? </li></ul>
  3. 3. Светът се променя … Хората се свързват и комуникират по нов начин…
  4. 4. Бизнесът се превръща в Social …
  5. 5. <ul><li>74% интегрират Уеб 2.0 инструменти с цел подобряване двустранната връзка с клиенти; </li></ul><ul><li>75% интегрират Уеб 2.0 инструменти за повишаване ефективността на работа на служителите ; </li></ul><ul><li>71% интегрират Уеб 2.0 инструменти за работа с партньори и доставчици. </li></ul><ul><li>изследване на McKinsey сред 1700 изпълнителни директори </li></ul>
  6. 6. Social Business- ът с e Ангажира към клиенти, служители, доставчици, партньори
  7. 7. Social Business- ът e Прозрачен . Премахва бариерите!
  8. 8. Social Business- ът e Гъвкъв .
  9. 9. Защо и Аз да съм като тях? - Social
  10. 10. Всяка седмица 42% от хората взимат решения на база погрешна информация .
  11. 11. Служителите губят 30% от времето си в търсене на информация. Accenture Мениджърите търсят информация по 2 часа на ден, 50% от която е без стойност . Accenture
  12. 12. Само 44% от служителите успяват да намерят файла, който търсят. Forrester
  13. 13. Какво има за мен в Social Software?
  14. 14. Какво има за мен в Social Software? Аз съм редови служител…
  15. 15. О ткриване на информация и отговори в корпоративната социална мрежа.
  16. 16. Търсене за бърз достъп до информация под различна форма !
  17. 17. Ефективна комуникация
  18. 18. Блогове - За да работим ефективно, трябва да използваме правилните канали за комуникация!
  19. 19. Бързи връзки - За да работим ефективно, трябва да използваме правилните канали за комуникация!
  20. 20. Файлове - За да работим ефективно, трябва да използваме правилните канали за комуникация!
  21. 21. Уики, за да работим ефективно, трябва да използваме правилните канали за комуникация!
  22. 22. Какво има за мен в Social Software? Аз съм маркетинг мениджър…
  23. 23. Управление на кампании
  24. 24. Дейности - Най-добрите практики! Цялата информация на едно място!
  25. 25. Обратна връзка - “The Wisdom of the Crowds.”
  26. 26. Продуктови Общности - Обратна връзка от служители, партньори и клиенти.
  27. 27. Форуми - Обратна връзка от служители, партньори и клиенти.
  28. 28. Блогове - Обратна връзка от служители, партньори и клиенти.
  29. 29. Какво има за мен в Social Software? Аз съм мениджър вътрешни комуникации…
  30. 30. Оптимизиране на вътрешните комуникации
  31. 31. Общности - Проактивна комуникация на политиката и стратегията на компанията!
  32. 32. Общности - Проактивна комуникация на политиката и стратегията на компанията!
  33. 33. Микроблогинг - Проактивна комуникация на политиката и стратегията на компанията!
  34. 34. Какво има за мен в Social Software? Аз съм LOB мениджър…
  35. 35. Едно място за ефективна работа в екипи комуникация
  36. 36. Продуктови Общности - Организиране и управление на екипа. Следене мненията и настроенията около продукта .
  37. 37. Форуми - Организиране и управление на екипа. Следене мненията и настроенията около продукта .
  38. 38. Стиковане на задачите между членовете в екипа
  39. 39. Дейности - Точно и ясно разпределение на задачите. Цялата информация по проекта е на едно място
  40. 40. Какво има за мен в Social Software? Аз съм HR мениджър…
  41. 41. Отвъд CV- то…
  42. 42. Визитната картичка на служителя. Управление на талантите. Оценка на ангажираността, приноса, навиците .
  43. 43. Управление и съхраняване на знанието
  44. 44. Възползване от знанията на ключови експерти от организацията и трансфер на опита им сред колегите.
  45. 45. Какво има за мен в Social Software? Аз съм CEO …
  46. 46. По-висока ефективност <ul><li>Намалени разходи за въвеждане на нови служители; </li></ul><ul><li>Взимане на навременни и информирани бизнес решения; </li></ul><ul><li>Използването на най-добрите практики намалява работата по повтарящи се проекти; </li></ul><ul><li>Оптимизирани комуникации и съвместна работа. </li></ul>
  47. 47. Максимално оползотворяване на ключови активи в компанията <ul><li>Задържане на младото поколение; </li></ul><ul><li>По-бързо усвояване на високо продуктивни ресурси; </li></ul><ul><li>Оползотворяване на наличните активи в компанията; </li></ul><ul><li>Възползване от знанията на ключови експерти от организацията и трансфер на опита им сред колегите. </li></ul>
  48. 48. Прозрачност във взаимоотношенията <ul><li>Преодоляване разстоянието между висшия мениджмънт и редовия служител; </li></ul><ul><li>Премахване на т.нар. &quot;Silos&quot; от информация. </li></ul><ul><li>Информираност на служителите ; </li></ul><ul><li>Проактивно комуникиране на политиките и стратегията на компанията ; </li></ul><ul><li>Обратна връзка от служителите към органзацията . </li></ul>
  49. 49. Отворената и социална организация е по-високо конкурентноспособна.
  50. 50. <ul><li>Корпоративната социална платформа ще донесе стойност на организацията, САМО когато: </li></ul><ul><li>нейните членове АКТИВНО УЧАСТВАТ ! </li></ul><ul><li>и СЪЗДАВАТ СЪДЪРЖАНИЕ ! </li></ul>
  51. 51. БЛАГОДАРЯ !

  ×