Social Software for Business

640 views
584 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
640
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
47
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Здравейте и от мен. Сега, когато знаем какви са част от ежедневните проблеми, какво да направим? –
 • Тази забавна рисунка нарекохме кой кой е? В голяма част от организациите винаги възниква въпроса – ти с какво точно се занимаваш, какво правиш? Достатъчно е компанията да е повече от 40 колеги и този въпрос винаги стои на дневен ред. Да оставим на страна новопостъпилите, които не познават никого, мобилните служители (които вече стават все повече и повече) и тези, които работят от вкъщи. Какво става, когато имаш въпрос и търсиш отговора? Знаеш от какво естество е въпроса и експертизата, която ти е нужна, но как намираш човека?
 • Social software ни позволява да “покажем” на колегите си кои сме и да можем да видим кои са нашите колеги. В корпоративния уеб 2.0 указател ние вписваме ключовата информация, която ще даде пълна картина за нашия опит, знания, умения, интереси и контакти. И тъй като social software позволява всеки профил да бъде тагнат по ключови думи не само от самия служител, но и от негови колеги, от откриването на профил става още по-лесно и бързо. ДЕМО: услугата профили дава актуална информация за статуса на всеки колега. Позволява търсене по ключова дума или т.нар. таг директно от таг cloud-а или в секцията търсене. Например, искам да потърся всички, които в компанията се занимават с Lotus. Мога да достъпя визитната картичка, а от там всяка една услуга, която колегата ползва. Отварям профила, за да получа малко повече информация относно: контактите опита - имал е опит както с mIcrosoft, така и с Lotus - значи това е човека ,който търся тъй като много добре ще може да консултира клиенти, които избират между двете платформи. с какво се занимава в момента какъв е статуса му какви са интересите му, в кои общности членува, какво чете, каква информация е споделил Съответно мога да отворя и собствения си профил, да прегледам дали подадената информация е актуална, да задам ключови думи, по които могат да ме открият, да редактирам.
 • Тази компания изглежда има проблем със загубата на информация между поколенията. Едните служители са лидерите – тези със знанието, а другите са новопостъпилите, които търсят това знание. Тук възникват два проблема: Как и къде лидерите да записват – съхранят това знание? Тук по-важното за цялата компания е съхраняването на знанието, а не моментното й запазване. Къде и как новопостъпилите да открият това знание?
 • Нека да започнем с това – как да намерим отговора на въпроса, който търсим? Разбира се, най-лесният начин е търсене, но къде? Корпоративната социална мрежа предлага възможности за търсене не само в споменатите току-що профили, но и в общностите по интереси, блогове, файлове, бързи връзки и всичко това по ключови думи и тагове. Нека да видим демото:… ДЕМО: В случая имам задача да направя презентация на тема съвместна работа. Търся по ключова дума collaboration. В корпоративната социална мрежа мога да намеря всичко - от профили до съдържание, споделено чрез уикита, което е тагнато с ключовата дума - collaboration. Тъй като задачата ми е свързана с презентация, най-добре ще е да потърся в услугата споделени файлове. Съответно мога директно да сваля презентацията , както и да направя справка кой е споделил файла.
 • Вече споменахме Общностите. Както знаем те са групи от хора с общи интереси. Имената им ясно показват каква информация можем да намерим. Важното е, че информацията е под различна форма – файлове, блогове, дейности, бързи връзки, фиийдове, уикита. В Общностите отново можем да търсим по ключова дума.
 • Доста голяма част от времето ни е заето с четене на новости около професията ни, индустрията, в която работим и пр. Случвало ли ви си е да започнете да четете нещо и по средата да разберете, че или не е точно това, което ви трябва или че съдържанието не става за нищо? Да! И на мен… и на моя ръководител, управител… А времето, което губим?
 • Ето затова, когато четем корпоративната социална мрежа, ние виждаме най-стойностното.
 • Какво най-често изпращане по пощата – прикачени файлове до екипа. Например, файл, който трябва да се прегледа и редактира от 4 колеги. Какво правим - подготвяме текста, изпращаме го до колегите, те редактират и изпращат отново до всички. И какво става, аз като автор получавам около 10-тина имейла с преправени файлове… И сега, трябва да прекарам половин ден в сравнение на версиите и кой какво е поправил или променил….. Ужас… Уикито е най-ценният инструмент, с който можете още сега да се запознаете и тествате! Създайте съдържание, изпратете нотификация до екипа. Те ще го проверят, а вие на готово ще видите промените, дори и версиите. Ако нещо не ви хареса, може винаги да възстановите първоначалната версия.
 • Ето и любимата ми тема: имейлът и неговото господство над ежедневната ни работа. Имейлът ли е единственото средство за споделяне на информация и документи? Имейлът ли е единственото средство за комуникация? Нека да видим…
 • Ето и друго решение на прикачените файлове: споделете ги в корпоративната социална мрежа! Споделете ги с всички, само с общността, в която членувате или само с определени колеги. Освен това файловете могат да бъдат оценявани, така че да ясно да се вижда тяхната стойност.
 • Не знам как е при вас, но в тази организация нещото, което им куца е организирането на задачите по конкретна дейност.
 • Услугата, която би ви помогнала в случая в Activities. В Activities можем да разбием дейността на задачи, да зададем отговорници, срокове, приоритет. Можем, което е най-ценното в случая, да ползваме вече изтествани темплейти. Напр. както е в случая по организацията на LCTY – ние организираме LCTY от четири години, а от две прилагаме готовия шаблон, тъй като голяма част от задачите се повтарят. Нека да видим ДЕМОТО: Имам достъп до всички задачи директно от пощенската си кутия. В случая съм получила имейл от мениджъра по проекта и трябва да запиша задачите. Посредством drag and drop добавям имейла към задачите. Съответно всеки от екипа може да види новите задачи. Добавям нов член на екипа. Дори мога да редактирам дейността, задавам краен срок за изпълнение и приоритет. Мога да прегледам цялата тази информация директно от корпоративната мрежа.
 • И последното, което нашите клиенти споделят е липсата на единно място, където да открият цялата корпоративна информация…. Кое е по-правилно – хората да търсят информацията или информацията да “отива” до хората, а те да я сортират по интереси и значение.
 • Социалният софтуер за бизнеса позволява както интеграция на цялата информация, нужна ни в ежедневната работа, така и настройка на тази информация според интересите и спецификата на работата ни.
 • Social Software for Business

  1. 1. Под Social Software for Business разбираме: интегрирани в една платформа различни видове уеб услуги (уеб 2.0 услуги), които помагат на хората и групите в организацията да споделят, комуникират, управляват съдържание и проекти, да работят интерактивно. Social Software for Business Corporate networking Social collaboration
  2. 2. Защо бизнесът е готов за Social Software?
  3. 3. Нуждата да изпълняваме задачи, управляваме проекти ЗАЕДНО! Да “стиковаме” работата в екипа. Да приобщаваме новите колеги. Да осигурим изпълнението на проекта.
  4. 4. Нуждата да споделяме Споделяне на опит и знание. Обучение. Съхранение на корпоративното знание. Споделяне на информация под всякаква форма
  5. 5. Нуждата да бъдем свързани Свободата да си свързан и общуваш посредством различни канали на комуникация в организацията.
  6. 6. Нуждата да работим в екип и да бъдем част от една общност CommunityTiesgraphicpeopleincircle.jpg Общностите от интереси спомагат споделянето, съхраняването и управляването на информация под различна форма.
  7. 7. Бързи връзки Профили Стена Дейности Уикита Лична библиотека Блогове Общности
  8. 8. Мото Discover Expertise. Deliver Results.
  9. 9. Силни страни <ul><li>Lotus Connections Profiles </li></ul><ul><li>Откриване на експертиза, пълна информация за профила. </li></ul><ul><li>Свързана с профила информация под различна форма. </li></ul><ul><li>Lotus Connections Home </li></ul><ul><li>Facebook-like стена с последната информация от дейността на корпоративната мрежа. </li></ul><ul><li>Lotus Connections Communities </li></ul><ul><li>Организиране и управление на общности по интереси и различна по форма информация. </li></ul><ul><li>Lotus Connections Wiki </li></ul><ul><li>Работа и управление на документи </li></ul>
  10. 10. Аспиринът за Вашите болки… Социалният софтуер за бизнеса помага в решаването на най-честите бизнес болки.
  11. 11. how is in the zoo.jpg Кой кой е в организацията?
  12. 12. Профили – Корпоративният Уеб 2.0 указател profiles.jpg service to profiles.jpg
  13. 13. knowledge gap.bmp Къде е ПОЛЕЗНАТА информация?
  14. 14. blogs writing.jpg Blogs за споделяне на информация
  15. 15. Информация под всякаква форма search.jpg search results.jpg
  16. 16. place to gather.bmp Къде да споделяме това, което ни вълнува?
  17. 17. Communities – всичко, събрано на едно място communities.jpg
  18. 18. communities.jpg communities-1.jpg
  19. 19. who wrote this.bmp Това съдържание заслужава ли си?
  20. 20. Най-предпочитаното, четеното и коментирано blogs.jpg recommend.jpg bookmarks - most visited.jpg
  21. 21. e-mail collaboration.bmp Какво да правя с всички тези документи?
  22. 22. wiki.jpg Wiki – по-лесният начин за съвместна работа върху документи и съдържание wiki 2.jpg changes.png wiki 2 .jpg
  23. 23. mail overload.bmp Защо всичко е ИМЕЙЛ ?
  24. 24. Файловете. Съдържанието. Имейла chat-send file.jpg files.jpg
  25. 25. wiki.jpg
  26. 26. activities 1.bmp А каква точно е МОЯТА задача в този проект?
  27. 27. activities.jpg Activities – задачите на екипа activities.png activity templates.jpg
  28. 28. info scattered.bmp КЪДЕ е цялата информация?
  29. 29. home.jpg customize home.jpg
  30. 30. Social Collaboration решения за бизнеса Преди да разберете коя е Вашата Social Collaboration платформа за бизнеса, разберете кои са Вашите болки и посредством кои уеб услугите искате да ги решите !
  31. 31. SharePoint може да има много добра платформа за управление на документи … Но може ли да свързва хора, умения, експертиза, опит, да дава оценка и пр.? SharePoint работи добре за организации със строго определени екипи в йерархична структура, стриктни бизнес процеси и процеси по одобрения. . Той не е платформа за Social Collaboration.
  32. 32. Jive – Connect Your Enterprise Inside & Out силни страни: - форуми; - дискусии. forums1.jpg В Jive форумите и дискусиите служите задават въпроси, маркират отговорите като правилни или полезни, идентифицират “полезните” колеги и съдържание. Отговорите могат да бъдат тагнати, имат включен RRS и могат да бъдат експортнати в документи. Jive може да бъде настроен според нуждите на клиента с помощта на плъгини. Subscription-based model. Насочен и извън организацията.
  33. 33. SocialText – Free the Flow of Work Силни страни: - уики ; - стена “ Signals”. <ul><li>SocialText произлиза от Wiki технология. </li></ul><ul><li>Има статус/ twitter/micro-blogging функция, наречена Signals , обвързана с възможности за коментар, изпращане на имейл, RSS функция и пр. </li></ul>forum5.jpg Subscription-based model. Не позволява настройка на функциите според нуждите.
  34. 34. Google Wave – Communicate & Collaborate in Real Time google_wave_logo_final.jpg Не осигурява нужната защита на данни. По-бедни възможности за collaboration.
  35. 35. Социални мрежи, насочени към клиентите <ul><li>Telligent - Listen. Engage. Measure. </li></ul><ul><li>Communispace - Your customers – Engaged. Talking. Innovating. Want in? </li></ul>
  36. 36. TR-acela-amtrac Northwest-727-sunset2 30362120 7629050 19299122 24720701 30324501
  37. 37. business card.jpg
  38. 38. Ресурси <ul><li>SocialText - http://www.socialtext.net </li></ul><ul><li>Jive - http://www.jivesoftware.com/ </li></ul><ul><li>Telligent - http://telligent.com/ </li></ul><ul><li>Communispace - http://www.communispace.com/ </li></ul><ul><li>Social Software Wiki - http://softwarewiki.dachisgroup.com/ </li></ul><ul><li>Web 2.0 Ideas & Strategy - http://jonmell.co.uk/ </li></ul><ul><li>Collaborative Thinking - http://mikeg.typepad.com </li></ul>

  ×