Studie Randstad Geluk Onder Chauffeurs

552 views
478 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
552
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Studie Randstad Geluk Onder Chauffeurs

 1. 1. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.1 <Kernwoord onderzoek + naam klant> / 17-6-2011 / P.1 Chauffeursgeluk in 2011 (NL/BE/FR)Onderzoeks-rapportageAmsterdamApril 2011ProjectnummerM6820AuteursJorn LingsmaKevin HengstzEster Snoek-Koot<Plaats hier het logo van de klant> © Motivaction International B.V. © Motivaction International B.V.
 2. 2. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.2 AchtergrondAchtergrond In opdracht van Randstad, in naam van Ineke van Meel, heeft Motivaction International B.V. een onderzoek uitgevoerd naar geluk op de werkplek onderSamenvatting chauffeurs in Nederland, België en Frankrijk.Doel- en Geluk in het werk is een veelvuldig terugkerend thema binnen Randstad. Daarvoorprobleemstelling heeft Motivaction ronddom dit thema in 2003, 2005 en 2007 onder verschillende beroepsgroepen het onderzoeksprogramma uitgevoerd met het onderwerp HetMethode en opzet geluk van werkend Nederland.Resultaten Met de onderzoeken naar het geluk van verschillende beroepsgroepen wilConclusies Randstad op de hoogte blijven van wat er speelt binnen deze beroepsgroepen om zo dichter bij specifieke beroepsgroepen te komen staan. Door de resultaten teAanbevelingen publiceren wil Randstad zich profileren als betrokken en geloofwaardige partner voor specifieke beroepssectoren. Zo heeft Randstad in 2005 specifiek aandacht besteed aan het werkgeluk onder vrachtwagen- en beroepschauffeurs in Nederland. Tussen 13 januari en 15 maart 2011 is dit onderzoek herhaald in Frankrijk, België en Nederland onder vrachtwagenchauffeurs en beroepschauffeurs in het personenvervoer. © Motivaction International B.V.
 3. 3. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.3 Samenvatting - werksituatieAchtergrond Chauffeur niet de enige kostwinner In de meeste gevallen is de chauffeur niet meer de enige kostwinner in het gezin,Samenvatting alhoewel dit in Frankrijk nog wel vaker het geval is dan in Nederland en België.Doel- en Verschillende type chauffeurs In het onderzoek zijn verschillende type chauffeurs bevraagd, zowel personen- alsprobleemstelling vrachtvervoerders. Er lijkt een groot verschil te zijn tussen deze twee schijnbaar gelijke beroepen. Deze studie richt zich overwegend op de vrachtwagenchauffeursMethode en opzet van Nederland, België en Frankrijk.Resultaten Regionale, nationale of internationale focus De meeste Franse chauffeurs hebben geen internationale focus. Hun NederlandseConclusies en Belgische collega’s rijden vaker internationaal.Aanbevelingen Liefde voor het vak Chauffeur zijn staat voor veel chauffeurs gelijk aan vrijheid. Ook het rijden an sich en ‘het eigen baas zijn’ vinden veel chauffeurs bij de leuke kanten van het vak horen. Het leven van de chauffeur gaat niet altijd over rozen De keerzijde van de vrijheid is voor veel chauffeurs de werktijden. De Belgische chauffeurs vinden dit aspect minder vaak negatief. © Motivaction International B.V.
 4. 4. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.4 Samenvatting – ontwikkeling en veiligheidAchtergrond Ervaren dreiging uit Oost-Europa Eén op de tien Nederlanders vindt werknemers uit Oost-Europa nog steeds éénSamenvatting van de belangrijkste ontwikkelingen in de branche. Belgen ervaren deze dreiging ook, de Franse chauffeurs zien deze dreiging echter niet.Doel- enprobleemstelling Onzeker toekomstperspectief is een bron van zorgen Voor één op de tien Nederlandse chauffeurs is een onzeker toekomstperspectiefMethode en opzet een bron van zorgen. Ongeveer een kwart van alle chauffeurs maakt zich geen zorgen over de toekomst.Resultaten ‘Veiligheid op de werkvloer’Conclusies 12% van de Franse en Belgische chauffeurs voelt zich (helemaal) niet veilig bij het uitoefenen van zijn/haar werk. De Nederlandse chauffeurs voelen zich relatief hetAanbevelingen veiligst. ‘Overnachten onderweg’ Twee derde van alle chauffeurs slaapt alle dagen thuis. Van hen die wel eens op een parkeerplaats overnachten voelt bijna de helft van de Belgisch en Franse chauffeurs zich niet (helemaal) veilig. © Motivaction International B.V.
 5. 5. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.5 Samenvatting – geluk en werkAchtergrond Overwerken hoort erbij Meer dan de helft van de Belgische en Nederlandse chauffeurs werkt meer dan 40Samenvatting uur per week. Meer dan twee derde van de Belgische en Franse chauffeurs werkt gemiddeld minimaal eens per week over.Doel- enprobleemstelling Liever meer voor minder Meer dan een kwart van de chauffeurs zou bij voorkeur 4 dagen in de weekMethode en opzet werken. Maar daarnaast is bijna een kwart van de chauffeurs juist van plan meer te gaan werken. Het lijkt erop dat zij voor het geld meer ‘moeten’werken, maar dat zijResultaten ‘dromen’ van een 4-daagse werkweek.Conclusies Tevreden chauffeurs 85% van de Nederlandse chauffeurs is (redelijk) tevreden met het leven dat zijAanbevelingen leiden. Een derde van de Franse chauffeurs is niet (zo) tevreden met het leven dat zij op dit moment leiden. Hetzelfde geldt voor meer dan een vijfde (22%) van de Belgische chauffeurs. Gelukkig met werk als chauffeur Belgische en Nederlandse chauffeurs geven een dikke voldoende (7) voor de mate waarin ze op dit moment gelukkig zijn met hun baan. De Franse chauffeurs houden het op een voldoende (6,5) wanneer het gaat om de mate van geluk in hun huidige baan. © Motivaction International B.V.
 6. 6. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.6 Samenvatting – imagoAchtergrond Fransen rijden Renault, Nederlanders DAF Een derde van Nederlandse chauffeurs rijdt in een DAF. En meer dan een derdeSamenvatting van de Nederlandse chauffeurs zou het liefst in een DAF rijden. Bijna een derde van Franse chauffeurs rijdt in een Renault.Doel- enprobleemstelling Chauffeursprofielen online Meer dan een derde van de chauffeurs heeft een social media profiel op HyvesMethode en opzet en/of Facebook.Resultaten Lichamelijk fit, maar wel aan gezondheid werken Veel chauffeurs geven aan zich lichamelijk fit te voelen. Vooral de FranseConclusies chauffeurs voelen zichzelf in hoge mate lichamelijk fit. Veel chauffeurs geven wel aan te willen minderen met hun ongezonde gewoontes.Aanbevelingen © Motivaction International B.V.
 7. 7. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.7 OnderzoeksdoelstellingAchtergrond • De doelstelling van het onderzoek is:Samenvatting – Inzicht geven in het werkgeluk van de Nederlandse, Belgische en Franse beroepschauffeurs, waarbij de uitkomsten nieuwswaardigDoel- en dienen te zijn zodat ze als communicatiemiddel kunnen wordenprobleemstelling ingezet door Randstad Nederland.Methode en opzetResultatenConclusiesAanbevelingen © Motivaction International B.V.
 8. 8. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.8 Methode en opzetAchtergrond • Het onderzoek is online uitgevoerd in Nederland, België en Frankrijk, waarbij gebruik is gemaakt van chauffeursbestanden van Randstad. De chauffeursSamenvatting zijn via e-mail benaderd om online de vragenlijst in te vullen.Doel- en • Daarnaast heeft er op de website van Truckstar.nl een link naar deprobleemstelling Nederlandse vragenlijst gestaan.Methode en opzet • De vragenlijst is voor de Franse chauffeurs en Franstalige BelgischeResultaten chauffeurs vertaaldConclusies • Op deze wijze zijn in totaal n=1505 completes behaald: – n=500 Franse chauffeursAanbevelingen – n=286 Belgische chauffeurs – n=719 Nederlandse chauffeurs, waarvan n=207 completes via de website van Truckstar.nl • De veldwerkperiode lag tussen 13 januari en 15 maart 2011. © Motivaction International B.V.
 9. 9. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.9 Resultaten - werksituatieAchtergrondSamenvattingDoel- enprobleemstellingMethode en opzetResultaten Werksituatie Ontwikkeling & Veiligheid Geluk en werk ImagoConclusiesAanbevelingen © Motivaction International B.V.
 10. 10. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.10 Achtergrondgegevens van de steekproefAchtergrond • De ondervraagde chauffeurs uit alle drie de landen zijn voornamelijk mannen, slechts 7% is vrouw. Een ruime meerderheid woont samen of is getrouwd en ruim de helft heeft kinderen.SamenvattingDoel- en • Van de Franse chauffeurs is ruim de helft uitzendkracht of gedetacheerd. Meerprobleemstelling dan de helft van de Belgische en Nederlandse chauffeurs zijn echter in loondienst. Met name de Belgische chauffeurs hebben een contract voor onbepaalde tijd.Methode en opzetResultaten Werksituatie Ontwikkeling & Veiligheid Geluk en werk ImagoConclusiesAanbevelingen © Motivaction International B.V.
 11. 11. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.11 Op de weg voor brood op de plankAchtergrond Het stereotiepe beeld van de klassieke rollenpatronen waarbij de mannelijke chauffeur hoofdkostwinner is en de vrouw voor de kinderen zorgt, gaat maar in iets meer dan een derde (37%) van de gevallen op. In Frankrijk is dit nog wel vakerSamenvatting (42%) het geval dan in Nederland en België.Doel- enprobleemstellingMethode en opzet Bent u hoofdkostwinner van uw huishouden, dat wil zeggen draagt u voor de helft of meer dan de helft bij aan het inkomen van uw huishouden?Resultaten Werksituatie 37% Ontwikkeling & Ja, alleen ik ben de 37% hoofdkostwinner Veiligheid 42% Geluk en werk Imago 37% Ja, ik ben de hoofdkostwinner, 27% mijn partner draagt ook bijConclusies 22% 16%Aanbevelingen Mijn partner en ik zijn dat in 21% gelijke mate 30% 10% Nederland (n=507) Nee, een ander draagt meer 15% België (n=179) bij aan het inkomen 7% Frankrijk (n=240) © Motivaction International B.V.
 12. 12. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.12 Nederlandse buschauffeurs doen goed meeAchtergrond Om een goed beeld te krijgen van de groep chauffeurs die in elk van de landen de vragenlijst heeft ingevuld, staat hieronder de verdeling van type chauffeurs. Gemiddeld is driekwart van de respondenten vrachtwagenchauffeur. In deSamenvatting Nederlandse steekproef is meer dan een vijfde (21%) buschauffeur. In Frankrijk hebben veel respondenten “anders” ingevuld, van deze chauffeurs vervoert hetDoel- en merendeel ‘vracht’ in plaats van ‘personen’. Veelal gaat het om specialistische vracht.probleemstellingMethode en opzet Welk van de volgende beroepen beschrijft het beste wat u doet?Resultaten 71% Werksituatie Vrachtwagenchauffeurs 81% Ontwikkeling & 75% Veiligheid Geluk en werk 21% Imago Buschauffeur 8% 1%Conclusies 4%Aanbevelingen Taxichauffeur 4% 6% 7% Nederland (n=458) Ander, namelijk: 8% België (n=156) 15% Frankrijk (n=227) © Motivaction International B.V.
 13. 13. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.13 Overwegend vrachtwagenchauffeursAchtergrond De steekproef bestaat overwegend uit vrachtchauffeurs. De Nederlandse steekproef is groter en breder waardoor er meer personenchauffeurs zijn meegenomen. In de rapportage die het geluk van chauffeurs van 2005 en 2010 metSamenvatting elkaar vergelijkt (tegelijk opgeleverd met deze rapportage), zijn alleen de vrachtwagenchauffeurs meegenomen.Doel- en En wat vervoert u dan voornamelijk?probleemstelling 78%Methode en opzet Goederen 88%Resultaten Werksituatie 94% Ontwikkeling & Veiligheid Geluk en werk 21% Imago Personen 8%Conclusies 4%Aanbevelingen 1% Ongeveer even vaak 3% goederen als personen Nederland (n=458) België (n=156) 2% Frankrijk (n=227) © Motivaction International B.V.
 14. 14. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.14 Les françaises préférées conduire en FranceAchtergrond De Nederlandse en Belgische chauffeurs zijn meer internationaal gericht dan hun Franse collega’s. De Franse chauffeurs hebben veelal een regionale focus. Voor de Nederlandse en Belgische chauffeurs geldt dat hun werkgebied varieert vanSamenvatting regionaal tot en met internationaal. Binnen de Nederlandse regionale chauffeurs bevinden zich veel personenvervoerders.Doel- enprobleemstelling Op welk van de volgende gebieden rijdt u meestal?Methode en opzet 33%Resultaten Werksituatie Regionaal 22% Ontwikkeling & 74% Veiligheid Geluk en werk 43% Imago Nationaal 46%Conclusies 24%Aanbevelingen 23% Nederland (n=458) Internationaal 32% België (n=156) Frankrijk (n=227) 3% © Motivaction International B.V.
 15. 15. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.15 Personen zijn geen vrachtAchtergrond De ene chauffeur is de andere niet. Er is een duidelijke scheiding tussen buschauffeurs en vrachtwagenchauffeurs (Beiden hadden ook voor de algemene titel ‘chauffeur’ kunnen kiezen). Deze scheiding tussen de twee beroepen wordt opSamenvatting verschillende momenten zichtbaar.Doel- en Welk van de volgende beroepen beschrijft het beste wat u doet?probleemstelling 71%Methode en opzet Vrachtwagenchauffeurs 81%Resultaten 75% Werksituatie 21% Ontwikkeling & Veiligheid Buschauffeur 8% Geluk en werk 1% Imago 4% Taxichauffeur 4%Conclusies 6%Aanbevelingen 7% Nederland (n=458) Anders, namelijk: 8% België (n=156) 15% Frankrijk (n=227) © Motivaction International B.V.
 16. 16. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.16 Liberté et Aime des RoulerAchtergrond Veel chauffeurs kunnen (of willen) niet verwoorden waarom zij specifiek voor het beroep hebben gekozen. De meest genoemde reden is “de vrijheid”, en in Frankrijk worden “ik hou van rijden” en “fijn om eigen baas te zijn” vaak genoemd.Samenvatting Waarom heeft u destijds voor uw huidige beroep gekozen?Doel- en 22%probleemstelling Leuk/plezierig/mooi 13% beroep (algemeen) 10% 18%Methode en opzet Vrijheid 13% 11%Resultaten 5% Ik rijd graag 10% Werksituatie 19% Ontwikkeling & 5% Eigen baas zijn 6% Veiligheid 14% Geluk en werk 8% Imago Ik zocht werk 6% 10% 4%Conclusies Geld verdienen 11% 8% 14%Aanbevelingen Het is altijd een 6% (jongens)droom geweest 2% 5% Liefde voor de 10% vrachtwagen/truck 5% Nederland (n=458) 5% België (n=156) Je komt op plaatsen/ziet 8% Frankrijk (n=227) te wereld 7% © Motivaction International B.V.
 17. 17. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.17 Vrijheid en goed salaris maken het chauffeursberoep mooiAchtergrond Een kwart van de Nederlandse chauffeurs vindt ‘de vrijheid van het beroep’ het meest positieve aspect van het beroep. Voor Belgen en Fransen is het ‘salaris’ vaker een positief aspect dan voor Nederlandse chauffeurs.SamenvattingDoel- en Wat vindt u de meest positieve aspecten van uw huidige werk en functie?probleemstelling 26% Vrijheid 15%Methode en opzet 11% 14% Zelfstandigheid 12%Resultaten 17% 14% Werksituatie De inhoud van het werk/het rijden met de wagen 13% 16% Ontwikkeling & 10% Veiligheid Afwisseling 6% 7% Geluk en werk 10% Imago Contact met anderen/omgaan met anderen 4% 6% 6% Contact met collega’s 4%Conclusies 6% Rijden met mooi materieel 6%Aanbevelingen 3% 5% Verantwoordelijkheid 4% 5% 4% Werksfeer 5% 5% Nederland (n=458) 4% België (n=156) Salaris 12% Frankrijk (n=227) 10% © Motivaction International B.V.
 18. 18. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.18 Werktijden en slecht salaris maken het chauffeursberoep minder aantrekkelijkAchtergrond Door de Nederlandse chauffeurs worden de werktijden het vaakst genoemd als negatief aspect van het chauffeur-zijn. De groep Belgische chauffeurs noemen de onprofessionaliteit van de organisatie en het salaris het vaakst als ‘dissatisfiers’.SamenvattingDoel- en Wat vindt u de meest negatieve aspecten van uw huidige werk en functie?probleemstelling 12% Werktijden/overwerk 8% 14%Methode en opzet Steeds hogere werkdruk/klussen 9% moeten steeds sneller worden 7% geklaard 7%Resultaten 7% Steeds meer regelgeving 3% Werksituatie 6% Ontwikkeling & 6% Salaris 13% Veiligheid 12% Geluk en werk Slechte 6% 13% organisatie/planning/communicatie Imago 8% 5% Files 5%Conclusies 5% Agressieve automobilisten 3% 2%Aanbevelingen 5% Geen vast contract/geen fulltime 3% contract 7% 4% Gebrekkig materieel 3% Nederland (n=458) 8% België (n=156) 3% Weinig waardering 7% Frankrijk (n=227) 9% © Motivaction International B.V.
 19. 19. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.19 Resultaten - ontwikkelingen en veiligheidAchtergrondSamenvattingDoel- enprobleemstellingMethode en opzetResultaten Werksituatie Ontwikkeling & Veiligheid Geluk en werk ImagoConclusiesAanbevelingen © Motivaction International B.V.
 20. 20. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.20 Dreiging van Oost-Europese broodroofAchtergrond Chauffeurs hebben een beperkt inzicht in de ontwikkelingen die er in de branche spelen. Eén op de tien Nederlandse chauffeurs noemt de ‘dreiging van broodroof uit Oost-Europa’ een belangrijke ontwikkeling die op dit moment gaande is in deSamenvatting branche. Welke ontwikkelingen zijn er volgens u momenteel gaande in uw branche?Doel- enprobleemstelling Werknemers uit 10% 9% Oostbloklanden 2% 7%Methode en opzet Respondent is negatief in het 3% antwoord 0% 6%Resultaten Minder werkgelegenheid 2% 2% Werksituatie 5% Bezuinigingen 2% Ontwikkeling & 0% 5% Veiligheid Hoge werkdruk 5% Geluk en werk 0% 5% Imago Milieuvriendelijkheid 4% 4% 5% Opleidingen 1%Conclusies 3% 2% Modernisering van materieel 5%Aanbevelingen 8% 4% Strenge regelgeving 5% 2% 7% Geen ontwikkelingen 19% Nederland (n=458) 19% 18% België (n=156) Weet niet/geen antwoord 22% Frankrijk (n=227) 34% © Motivaction International B.V.
 21. 21. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.21 Onzekerheid over baan is een bron van zorgenAchtergrond Voor één op de tien Nederlandse chauffeurs is een onzeker toekomstperspectief een bron van zorgen. Ongeveer een kwart van alle chauffeurs maakt zich geen enkele zorg over de toekomst.Samenvatting En over welke ontwikkelingen die u zojuist genoemd heeft, maakt u zich zorgen?Doel- enprobleemstelling 11% Minder werk/onzeker 8% toekomstperspectief 7%Methode en opzet 10% Opkomst van werknemers uit 6% OostbloklandenResultaten 4% Werksituatie Strenge 7% 5% Ontwikkeling & regelgeving/papierwerk 5% Veiligheid Alle (hiervoor genoemde) 5% 4% Geluk en werk ontwikkelingen 6% Imago 5% Toenemende werkdruk 3% 2%Conclusies 3% Gevolgen voor mijn salaris 5%Aanbevelingen 6% 29% Ik maak me geen zorgen 31% 17% 16% Nederland (n=458) Weet niet/geen antwoord 17% België (n=156) 30% Frankrijk (n=227) © Motivaction International B.V.
 22. 22. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.22 Nederlandse chauffeurs voelen zich het vaakst veiligAchtergrond De Nederlandse chauffeurs voelen zich gemiddeld gezien het veiligst. 12% van de Belgische en Franse chauffeurs voelt zich (helemaal) niet veilig wanneer zij hun werk als chauffeur uitvoeren.SamenvattingDoel- enprobleemstelling Hoe veilig voelt u zich, in zijn algemeenheid, wanneer u uw werk als chauffeur uitvoert?Methode en opzetResultaten Werksituatie Ontwikkeling & 66% Veiligheid Geluk en werk Frankrijk (n=227) Imago 47% 47% België (n=156) 37% Nederland (n=458) 33%Conclusies 22%Aanbevelingen 8% 8% 9% 7% 4% 4% 3% 5% 2% Helemaal niet Niet veilig Niet veilig, niet Veilig Zeer veilig veilig onveilig © Motivaction International B.V.
 23. 23. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.23 Twee derde van de chauffeurs slaapt elke nacht thuisAchtergrond Tweederde van alle chauffeurs slaapt alle dagen van de week in zijn/haar eigen bed. Bijna een vijfde van de Nederlandse chauffeurs is gemiddeld meer dan een halve week van huis.SamenvattingDoel- enprobleemstellingMethode en opzetResultaten Werksituatie Gemiddeld hoeveel nachten bent u per week van huis? Ontwikkeling & Veiligheid 63% Geluk en werk 0, ik ben elke avond/nacht 67% thuis Imago 67%Conclusies 19% 1 t/m 3 nachten 15%Aanbevelingen 17% 18% Nederland (n=438) 4 t/m 7 nachten 17% België (n=146) Frankrijk (n=192) 15% © Motivaction International B.V.
 24. 24. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.24 Een kwart van de chauffeurs voelt zich ‘s nachts onveiligAchtergrond De helft van de Nederlandse chauffeurs overnacht nooit op een parkeerplaats. Dit geldt in mindere mate voor de Franse en Belgische chauffeurs (Ruim 40% overnacht nooit op een parkeerplaats). Een kwart van de Belgische en FranseSamenvatting chauffeurs voelt zich (helemaal) niet veilig bij een overnachting op een parkeerplaats.Doel- en En hoe veilig voelt u zich doorgaans, wanneer u overnacht op een parkeerplaats?probleemstellingMethode en opzetResultaten Werksituatie Ontwikkeling & Veiligheid Frankrijk (n=171) Geluk en werk 51% België (n=126) Imago 43% Nederland (n=325) 40%Conclusies 21% 21%Aanbevelingen 18% 18% 15% 15% 13% 12% 10% 9% 9% 2% 2% 2% 0% Helemaal niet Niet veilig Niet veilig, niet Veilig Zeer veilig Ik overnacht veilig onveilig nooit op een parkeerplaats © Motivaction International B.V.
 25. 25. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.25 Resultaten - geluk en werkAchtergrondSamenvattingDoel- enprobleemstellingMethode en opzetResultaten Werksituatie Ontwikkeling & Veiligheid Geluk en werk ImagoConclusiesAanbevelingen © Motivaction International B.V.
 26. 26. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.26 Overwerken hoort erbijAchtergrond Een kwart van de Nederlandse chauffeurs werkt bijna nooit over. Franse en Belgische chauffeurs werken vaker structureel over: twee derde van hen geeft aan minimaal eens per week over te werken.SamenvattingDoel- enprobleemstellingMethode en opzet Werkt u wel eens over?Resultaten Werksituatie Nederland (n=507) 59% 7% 8% 1% 25% Ja, minstens eens per week Ontwikkeling & Ja, minstens eens per Veiligheid 2 weken Geluk en werk België (n=179) 69% 8% 6% 2% 15% Ja, minstens eens per maand Imago Ja, minstens eens per half jaarConclusies Frankrijk (n=240) 66% 7% 9% 3% 15% Nee, (bijna) nooitAanbevelingen © Motivaction International B.V.
 27. 27. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.27 40+ uren per week is voor veel chauffeurs ‘normaal’Achtergrond Meer dan twee derde van de chauffeurs heeft een contract van 32-40 uur per week. Meer dan de helft van de Nederlandse en Belgische chauffeurs werkt meer dan 40 uur per week.Samenvatting Een vijfde van de Franse chauffeurs heeft een contract voor meer dan 40 uur in de week. Meer dan een derde van de Franse chauffeurs werkt meer dan 40 uur perDoel- en week.probleemstellingMethode en opzet Contracturen Werkelijke urenResultaten 19% 12% Werksituatie 0 t/m 19 uur 9% 11% Ontwikkeling & 5% 8% Veiligheid Nederland (n=481) 6% 9% België (n=175) Geluk en werk 20 t/m 31 uur 7% 8% Frankrijk (n=240) Imago 6% 9%Conclusies 67% 29% 32 t/m 40 uur 71% 26%Aanbevelingen 69% 47% 8% 51% Meer dan 40 uur 14% 55% 20% 36% © Motivaction International B.V.
 28. 28. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.28 Liever een dag minder werkenAchtergrond Bijna twee derde van de chauffeurs werkt 5 dagen in de week. Meer dan een kwart van de chauffeurs ziet in een 4-daagse werkweek de ideale werkweek. Bijna een vijfde van de Belgische chauffeurs werkt meer dan 5 dagen per week, voor eenSamenvatting zevende van de Belgische chauffeurs is dit ook de ideale werkweek.Doel- en Werkweek Ideale werkweekprobleemstelling 5% 2% 1 dag 2% 1%Methode en opzet 1% 1% 3% 3% 2 dagenResultaten 3% 1% Werksituatie 2% Ontwikkeling & 5% 7% 3 dagen 6% 6% Veiligheid 5% 3% Geluk en werk 12% 31% Imago 4 dagen 8% 23% 10% 29%Conclusies 62% 47% 63% 54% 5 dagen 71% 57%Aanbevelingen 10% 9% 6 dagen 16% 13% Nederland (n=719) 10% 9% België (n=286) 2% 2% Frankrijk (n=500) 7 dagen 2% 2% 2% © Motivaction International B.V.
 29. 29. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.29 Toch blijft men het liefst (voor de inkomsten) evenveel werkenAchtergrond Bijna twee derde van de chauffeurs wil (ondanks het ideaal van een 4-daagse werkweek) evenveel blijven werken. Bijna een kwart zou zelfs het liefst meer gaan werken. In Frankrijk is dat 30%.Samenvatting Bent u van plan in de komende twee jaar meer, minder of evenveel te gaan werken?Doel- enprobleemstellingMethode en opzetResultaten Werksituatie 64% 66% Frankrijk (n=240) Ontwikkeling & 59% België (n=179) Veiligheid Nederland (n=507) Geluk en werk Imago 30%Conclusies 20% 18%Aanbevelingen 16% 14% 10% 1% 2% 2% Ik wil (tijdelijk) stoppen Ik wil minder gaan werken Ik wil evenveel blijven Ik wil meer gaan werken met werken werken © Motivaction International B.V.
 30. 30. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.30 Fransen het meest mobielAchtergrond Bijna de helft van de chauffeurs overweegt een andere werkgever (afhankelijk van de situatie). Tweevijfde van de Nederlandse en Belgische chauffeurs is niet van plan te switchen van werkgever, bijna een vijfde van de Franse chauffeurs wel.SamenvattingDoel- enprobleemstelling Bent u van plan het komende jaar van functie en/of werkgever te veranderen?Methode en opzet 12%Resultaten Ja 12% Werksituatie 18% Ontwikkeling & Veiligheid 44% Misschien (afhankelijk van de Geluk en werk situatie) 40% Imago 52%Conclusies 39% Nee 41%Aanbevelingen 19% 5% Nederland (n=507) Weet niet 7% België (n=179) Frankrijk (n=240) 10% © Motivaction International B.V.
 31. 31. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.31 Franse chauffeurs het minst zeker van hun baanAchtergrond Een derde van de Nederlandse en Belgische chauffeurs is heel zeker van zijn/haar baan. En nog een derde van de Nederlandse en Belgische chauffeurs is redelijk zeker van zijn/haar baan.Samenvatting De helft van de Franse chauffeurs geeft aan niet zeker, maar ook niet onzeker te zijn over zijn/haar baan. Een vijfde van de Franse chauffeurs vreest zelfs ontslag.Doel- enprobleemstellingMethode en opzet In hoeverre bent u zeker van uw huidige baan?Resultaten Heel zeker, de kans dat ik 31% ontslagen word is heel 32% Werksituatie klein 12% Ontwikkeling & Redelijk zeker, hoewel er 33% Veiligheid altijd een kans op ontslag 37% Geluk en werk is 16% Imago 24% Niet zeker, niet onzeker 23%Conclusies 50% 6% Niet zo zeker, er is eenAanbevelingen kans op ontslag 4% 9% 6% Nederland (n=507) Helemaal niet zeker, grote België (n=179) 3% kans op ontslag 13% Frankrijk (n=240) © Motivaction International B.V.
 32. 32. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.32 Verliezen van baan is eigenlijk geen optieAchtergrond Een derde van de chauffeurs geeft aan een groot financieel probleem te hebben wanneer zij hun baan zouden verliezen. Meer dan twee derde van de chauffeurs zou direct gaan solliciteren naar een andere baan wanneer zij de huidige baanSamenvatting zouden verliezen. Stel dat u binnenkort uw baan zou verliez en, wat z ou dit voor u betekenen?Doel- enprobleemstelling 29% Een groot financieel probleem, ik kan dan mezelf (en mijn 28% gezin) niet meer onderhoudenMethode en opzet 36% 12% Geen groot financieel probleem, maar ik zou wel flink 12%Resultaten moeten bezuinigen 7% Werksituatie 30% Financieel wordt het wat lastig, maar het meest vervelende Ontwikkeling & zou ik vinden om fulltime thuis te zijn 25% 29% Veiligheid 9% Geluk en werk Financieel zou het geen enkel probleem zijn, maar ik zou het 8% heel vervelend vinden om fulltime thuis te zijn Imago 6% Ik zou gaan nadenken over een andere baan, het zou voor 23% Nederland (n=507) mij een goed moment zijn om misschien iets heel anders te 15%Conclusies gaan doen 20% België (n=179) Frankrijk (n=240) 4%Aanbevelingen Ik zou gaan reizen en daarna weer verder zien 4% 1% 68% Ik zou direct gaan solliciteren naar ander werk 73% 72% 5% Anders, namelijk: 3% 3% © Motivaction International B.V.
 33. 33. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.33 De geluksladder van het chauffeurslevenAchtergrond Nederlanders zien het geluk in hun leven als een stijgende lijn; het is beter dan 5 jaar geleden, en over 5 jaar is het nog (veel) beter.Samenvatting De Belgische chauffeurs zien hun huidige situatie als een minimale verslechtering in vergelijking met 5 jaar geleden. Ook zij verwachten over 5 jaar (veel) gelukkiger te zijn dan nu.Doel- enprobleemstelling De Franse chauffeurs geven aan dat zij in vergelijking met 5 jaar er nu veel slechter voor staan, maar dat zij verwachten er over 5 jaar (veel) beter voor te staan.Methode en opzet Ladder van het levenResultaten 8 7,89 Werksituatie 7,86 Ontwikkeling & Veiligheid Geluk en werk 7,21 Imago 7 6,89 6,95 6,83Conclusies 6,65 6,37Aanbevelingen 6 5,71 Nederland (n=719) België (n=286) Frankrijk (n=500) 5 5 jaar geleden Nu Over 5 jaar © Motivaction International B.V.
 34. 34. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.34 Een 7 voor chauffeursgelukAchtergrond Belgische en Nederlandse chauffeurs geven een dikke voldoende (7) voor de mate waarin ze op dit moment gelukkig zijn met hun baan. De Franse chauffeurs houden het op een voldoende (6,5) wanneer het gaat om de mate van geluk in hun huidigeSamenvatting baan.Doel- enprobleemstelling Als u uz elf een cijfer tussen 1 en 100 moet geven voor de mate waarin u gelukkig bent met uw werk als chauffeur, welk cijfer zou u dan geven? Cijfer:Methode en opzetResultaten Werksituatie Ontwikkeling & 70,01 70,01 Veiligheid 64,96 Geluk en werk ImagoConclusiesAanbevelingen Nederland (n=458) België (n=156) Frankrijk (n=227) © Motivaction International B.V.
 35. 35. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.35 Chauffeurs zijn overwegend tevreden met hun levenAchtergrond Met 85% (redelijk) tevreden chauffeurs zijn de Nederlanders het vaakst tevreden met het leven dat zij leiden. Een derde van de Franse chauffeurs is niet (zo) tevreden met het leven dat zij op dit moment leiden. Hetzelfde geldt voor meer danSamenvatting een vijfde (22%) van de Belgische chauffeurs.Doel- enprobleemstelling Hoe tevreden bent u met het leven dat u leidt?Methode en opzetResultaten Nederland (n=719) 3% 13% 54% 31% Werksituatie Ontwikkeling & Ontevreden Veiligheid Niet zo tevreden België (n=286) 5% 17% 56% 22% Geluk en werk Redelijk tevreden Imago Zeer tevredenConclusies Frankrijk (n=500) 7% 27% 53% 13%Aanbevelingen © Motivaction International B.V.
 36. 36. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.36 Geluk en tevredenheid van chauffeurs komen overeenAchtergrond De Nederlanders zijn het gelukkigst van alle chauffeurs. De Fransen beschouwen zich in veel mindere mate als een gelukkig mens. Zij geven zichzelf nog net eenSamenvatting voldoende.Doel- enprobleemstelling Als u uzelf een cijfer tussen 1 en 100 moet geven voor de mate waarin u zich beschouwt als een gelukkig mens, welk cijfer zou u dan geven? CijferMethode en opzetResultaten 73,37 70,53 Werksituatie Ontwikkeling & 62,08 Veiligheid Geluk en werk ImagoConclusiesAanbevelingen Nederland (n=719) België (n=286) Frankrijk (n=500) © Motivaction International B.V.
 37. 37. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.37 Geluk voormalig chauffeurs en werkzoekendenAchtergrond Binnen de groep van niet-actieve chauffeurs (met pensioen of werkzoekenden) zijn de Fransen het meest ongelukkig over hun voormalige werk als chauffeur. Met een dikke onvoldoende voor geluk kijken zij terug op hun leven als chauffeur. DeSamenvatting Nederlanders kijken daarentegen terug op een gelukkige periode als chauffeur.Doel- enprobleemstelling Als u uzelf een cijfer tussen 1 en 100 moet geven voor de mate waarin u gelukkig was metMethode en opzet uw werk als chauffeur, welk cijfer z ou u dan geven? Cijfer:Resultaten 73,64 Werksituatie Ontwikkeling & Veiligheid 57,82 Geluk en werk Imago 43,04ConclusiesAanbevelingen Nederland (n=261) België (n=130) Frankrijk (n=273) © Motivaction International B.V.
 38. 38. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.38 I professional drivingAchtergrond Voor een kwart van de chauffeurs maakt de liefde voor het werk een belangrijk deel van hun werkgeluk uit. Ook inhoudelijke aspecten van de job (leuke ritten, vrijheid en goede collega’s) dragen een belangrijk steentje bij aan het werkgeluk. DezeSamenvatting aspecten gelden met name voor Nederlandse en Belgische chauffeurs.Doel- en Wat maakt dat u (zeer) gelukkig bent met uw huidige werksituatie?probleemstelling 22% Ik houd van mijn werk 24% 24%Methode en opzet 22% Leuke ritten 18% 11%Resultaten 20% Werksituatie Vrijheid 14% 9% Ontwikkeling & 14% Veiligheid Goede collegas 5% 11% Geluk en werk 13% Imago Prettige werktijden/werkuren 11% 13% 12% Afwisseling 4%Conclusies 3% 11% Contact met anderen 5%Aanbevelingen 7% 11% Goede leidinggevende 16% 7% 10% Goede sfeer 10% 12% Nederland (n=357) 10% België (n=112) Rijden met mooi/goed 11% Frankrijk (n=148) materieel 5% © Motivaction International B.V.
 39. 39. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.39 Onzekerheid over baan maakt ongelukkigAchtergrond Naast onzekerheid is het lage salaris de belangrijkste factor die ervoor zorgt dat men ongelukkig is met de huidige werksituatie. In België spelen stress en een hoge werkdruk een belangrijke rol.Samenvatting Wat maakt dat u (z eer) ongelukkig bent met uw huidige werksituatie?Doel- enprobleemstelling Geen vast werk/geen 17% regelmatigheid/geen 11% garanties 22%Methode en opzet 14% Geen waardering 20%Resultaten 18% Werksituatie 12% Randstad houdt geen 7% Ontwikkeling & rekening met werknemers 5% Veiligheid 11% Geluk en werk Stress/hoge werkdruk 20% 11% Imago 11% Vervelende 2%Conclusies werktijden/werkuren 6% 8%Aanbevelingen Laag salaris 25% 29% 8% Ik heb geen werk (in transport) op dit moment 5% Nederland (n=101) 7% Geen collegialiteit/ieder voor België (n=44) 11% zich Frankrijk (n=79) 8% © Motivaction International B.V.
 40. 40. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.40 ImagoAchtergrondSamenvattingDoel- enprobleemstellingMethode en opzetResultaten Werk situatie Ontwikkeling & Veiligheid Geluk en werk ImagoConclusiesAanbevelingen © Motivaction International B.V.
 41. 41. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.41 Nationalisme in merkvoorkeur vrachtwagenAchtergrond Een derde van Nederlandse chauffeurs rijdt in een DAF. En meer dan een derde van de Nederlandse chauffeurs zou het liefst in een DAF rijden. Bijna een derde van Franse chauffeurs rijdt in een Renault. En een kwart van de Franse chauffeursSamenvatting zou het liefst in een Scania rijden.Doel- en In welk merk vrachtwagen rijdt u zelf? Wat is uw favoriete merk vrachtwagen?probleemstelling 34% 36% DAF 25% 14%Methode en opzet 11% 8% 16% 26% Scania 11% 24%Resultaten 10% 25% 13% 18% Werk situatie Volvo 13% 17% Ontwikkeling & 8% 18% 12% 5% Veiligheid MAN 11% 19% Geluk en werk 6% 10% 10% 5% Imago 19% 13% Mercedes-Benz 19% 15% 3% 1%Conclusies Iveco 9% 2% 8% 3% 2% 2%Aanbevelingen Renault 10% 4% 31% 12% 1% Ginaf Nederland (n=325) België (n=126) 9% 7% Anders, namelijk 2% 6% Frankrijk (n=171) 8% 8% © Motivaction International B.V.
 42. 42. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.42 Vaak geen internet in de cabineAchtergrond Drie kwart van de chauffeurs heeft geen internettoegang in de cabine. Meer dan een vijfde (22%) van de Nederlandse en Franse chauffeurs zijn in het bezit van een smartphone met internetmogelijkheden. Eén op de acht Belgische chauffeurs heeftSamenvatting een laptop met internetmogelijkheden in de cabine.Doel- enprobleemstellingMethode en opzetResultaten Heeft u toegang tot Internet in uw cabine? Werk situatie Ontwikkeling & 22% Ja, via mijn telefoon / Veiligheid smartphone 12% 22% Geluk en werk Imago Ja, via mijn laptop / 9% Nederland (n=458) 13% België (n=156) computer 9% Frankrijk (n=227)Conclusies 72% Nee 78%Aanbevelingen 72% © Motivaction International B.V.
 43. 43. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.43 Chauffeursprofielen op Hyves en FacebookAchtergrond Meer dan een derde van de chauffeurs heeft een social media profiel op Hyves en/of Facebook.SamenvattingDoel- enprobleemstelling Van welke sociale netwerken/media maakt u gebruik?Methode en opzet 40% Hyves 1%Resultaten Facebook 18% 40% Werk situatie 33% Ontwikkeling & 3% LinkedIn 1% Veiligheid 6% Geluk en werk Twitter 1% Imago 1% Nederland (n=458) 2% MySpace 2% België (n=156) 2%Conclusies Frankrijk (n=227) Netlog 10%Aanbevelingen 9% Schoolbank 21% Anders, namelijk: 12% 16% 34% Weet niet/geen mening 46% 52% © Motivaction International B.V.
 44. 44. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.44 Lichamelijk fit, maar wel aan gezondheid werkenAchtergrond Veel chauffeurs geven aan zich lichamelijk fit te voelen. Vooral de Franse chauffeurs voelen zichzelf in hoge mate lichamelijk fit. Veel chauffeurs geven wel aan te willen minderen met hun ongezonde gewoontes.SamenvattingDoel- enprobleemstelling Nu volgt een aantal uitspraken, kunt u per uitspraak aangeven in hoeverre u het hiermee eens bent?Methode en opzet Ik zou meer willen sporten 3,8 Ik eet te vaak ongezond Ik voel me lichamelijk erg fitResultaten 3,6 Werk situatie 3,4 3,2 Ontwikkeling & 3 Veiligheid Ik voel mij vaak erg moe/uitgeput 2,8 Ik wil stoppen/minderen met roken Geluk en werk 2,6 Imago 2,4 2,2Conclusies Ik wil minderen met alcohol drinken Ik neem vaak te weinig tijd om rustig te etenAanbevelingen In ben te veel kilo’s aangekomen Ik zou meer tijd willen hebben om te koken Nederland (n=719) Ik heb meer slaap nodig dan dat ik nu krijg België (n=286) Frankrijk (n=500) © Motivaction International B.V.
 45. 45. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.45 ConclusiesAchtergrondSamenvattingDoel- enprobleemstellingMethode en opzetResultatenConclusiesAanbevelingen © Motivaction International B.V.
 46. 46. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.46 ConclusiesAchtergrond Het einde van de traditionele chauffeurSamenvatting Het traditionele beeld van de mannelijke chauffeur die enig kostwinner is en meerdere nachten per week van huis is om de kost te verdienen lijkt in veelDoel- en gevallen achterhaald. Een ruime meerderheid van de chauffeurs slaapt alleprobleemstelling nachten thuis. En minder dan de helft van alle chauffeurs is enig kostwinner in het gezin. Iets wat vijf jaar geleden in grotere mate vanzelfsprekend was, vooral in ookMethode en opzet in Nederland.Resultaten Het chauffeursschap is ook niet langer een puur mannelijke aangelegenheid. Het aantal vrouwen in een rijdend beroep neemt toe. De motivaties om chauffeur teConclusies worden blijven echter wel gelijk. Bij chauffeurs gaat het om een gevoel van vrijheid en een liefde voor rijden. De keerzijde van het rijdende beroep zijn de werktijdenAanbevelingen en, voor sommigen, het salaris. Ook het internationale beeld van het chauffeursvak gaat lang niet in alle gevallen meer op. Het werkterrein van de Franse chauffeur beperkt zich tot het eigen land. De Belgische en Nederlandse chauffeurs zijn meer internationaal gericht. © Motivaction International B.V.
 47. 47. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.47 ConclusiesAchtergrond Veiligheid en werkzekerheid zijn de belangrijkste zorgenSamenvatting Ondanks dat de Franse chauffeurs voornamelijk in eigen land rijden wil dit niet zeggen dat zij niet onderweg overnachten. Het zijn voornamelijk de Franse enDoel- en Belgische chauffeurs die zich niet veilig voelen bij het overnachten opprobleemstelling parkeerplaatsen. Dit gevoel van onveiligheid is ook één van de negatieve aspecten van het chauffeur-zijn dat invloed heeft op het werkgeluk.Methode en opzet Een groot deel van de chauffeurs leidt geen zorgeloos bestaan. Veiligheid enResultaten werkzekerheid vormen de belangrijkste zorgen. Een aanzienlijk deel van de Franse en Belgische chauffeurs voelt zich zelfs (helemaal) niet veilig bij het uitoefenen vanConclusies hun beroep. Ook de onzekerheid van een toekomstperspectief is één van de grootste zorgen bij een deel van de Belgische en Nederlandse chauffeurs.Aanbevelingen Opvallend is ook dat voornamelijk de Nederlandse chauffeurs nog steeds de dreiging ervaren van ‘valse concurrentie van goedkope rijders’ uit Oost-Europa. Dit raakt direct aan hun werkzekerheid en is voor hen daarmee een belangrijk issue. Het percentage chauffeurs die deze dreiging ervaart is afgenomen in vergelijking met 2005. © Motivaction International B.V.
 48. 48. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.48 ConclusiesAchtergrond Geluk van de Nederlandse, Belgische en Franse chauffeurSamenvatting Het algemeen levensgeluk hangt sterk samen het werkgeluk van de chauffeurs. De Nederlandse chauffeur is het meest gelukkig met zijn algemene leven en met zijnDoel- en baan als chauffeur specifiek. De Franse chauffeurs zijn het minst gelukkig met hunprobleemstelling baan als chauffeur.Methode en opzet Gelukkige Nederlandse chauffeurs met hoge verwachtingen De Nederlandse chauffeur ziet de geluksladder alleen maar stijgen* ; nu is menResultaten gelukkiger dan 5 jaar geleden*, en over 5 jaar verwacht men nog gelukkiger te zijnConclusies Hoopvolle Belgische chauffeurs De Belgische chauffeur blijft op dezelfde trede van de geluksladder staan als 5 jaarAanbevelingen geleden; nu is men even gelukkig als 5 jaar geleden. Over 5 jaar verwacht men wel gelukkiger te zijn dan men nu is. Franse chauffeurs in een geluksdal De Franse chauffeur gaat een aantal gelukstreden omlaag op de geluksladder in vergelijking met 5 jaar geleden; nu is men minder gelukkig dan 5 jaar geleden. Over 5 jaar verwacht men wel veel gelukkiger te zijn dan men nu is. (* Geen significante stijging) © Motivaction International B.V.
 49. 49. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.49 ConclusiesAchtergrond Het stereotiepe beeld komt toch ergens vandaanSamenvatting Wanneer je een willekeurig persoon vraagt zich een beeld te vormen van een chauffeur, dan wordt er in veel gevallen het beeld neergezet van een ongezondeDoel- en man die meerdere dagen van huis is, ongezond eet en weinig aan sport doet.probleemstelling Met dit onderzoek kunnen we dit beeld niet ontkrachten. Het merendeel van deMethode en opzet chauffeurs sport helemaal niet en veel chauffeurs geven aan toch wel wat gezonder te willen gaan eten, vaker te willen sporten en te willen minderen metResultaten roken.Conclusies Een fitte chauffeur is nog geen gezonde chauffeur Het meest opvallende is dat de chauffeurs, in meerderheid, wel aangeven zich fitAanbevelingen te voelen, ondanks dat ze zelf aangeven gezonder te willen gaan leven. © Motivaction International B.V.
 50. 50. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.50 AanbevelingenAchtergrondSamenvattingDoel- enprobleemstellingMethode en opzetResultatenConclusiesAanbevelingen © Motivaction International B.V.
 51. 51. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.51 AanbevelingenAchtergrond • De doelstelling van het onderzoek is: – Inzicht geven in het werkgeluk van de Nederlandse, Belgische enSamenvatting Franse beroepschauffeurs, waarbij de uitkomsten nieuwswaardig dienen te zijn zodat ze als communicatiemiddel kunnen wordenDoel- en ingezet door Randstad Nederland.probleemstelling • De aanbevelingen bij dit onderzoek presenteren we in de vorm van mogelijkeMethode en opzet krantenkoppen die nieuwswaardig kunnen zijn. Ons voorstel is om met Randstad hieruit één krantenkop te kiezen en de resultaten bij dezeResultaten krantenkop verder uit te diepen om zo tot een nieuwswaardig persbericht te komen.ConclusiesAanbevelingen • “Je hoeft niet te sporten om fit te zijn” / “Geluk in een gehaktstaaf” • “Werkzekerheid blokt het gevaar uit het Oosten” • “Onzekerheidsreductie bepaalt grenzeloos geluk voor chauffeurs” • “Personen zijn geen lading”; het verschil tussen vracht- en personenvervoer. • “Zelfs truckers ontkomen niet aan de emancipatie” • “Zekerheid maakt de weg vrij voor chauffeursgeluk” • “De moderne chauffeur is op tijd thuis voor het prakkie” © Motivaction International B.V.
 52. 52. Chauffeursgeluk Randstad / 17-6-2011 / P.52 BijlagenBijlagen © Motivaction International B.V.

×