Ngrohja qëndrore

 • 10,286 views
Uploaded on

Ngrohjet qendrore

Ngrohjet qendrore

More in: Education
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
 • Pershendetje a shisni dhe e montoni edhe ne shqiperi ne berat se jam i interesuar per nje kaldaje 18 kw me nafte ju faleminderit
  Are you sure you want to
  Your message goes here
No Downloads

Views

Total Views
10,286
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
0
Comments
1
Likes
10

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. [ LITERATURË PËR SISTEMET E NGROHJEVE QËNDRORE] January 1, 2011 VETON SOPJANI – e pergatitiNGROHJET QËNDROREAEROPORTI NDËRKOMBËTAR I PRISHTINËS --- Literatuë dhe Trajnim për sistemet e ngrohjeve 1
 • 2. [ LITERATURË PËR SISTEMET E NGROHJEVE QËNDRORE] January 1, 2011 VETON SOPJANI – e pergatitiNgrohja QëndroreInstalimet e NgrohjësNgrohja qëndrore është sistem i ngrohjes ku pajisja ngrohëse , kaldaja apo kazani qëndron nënjë vend larg ambientit jetues si garazh apo bodrum. Nxehtësia në shtëpi shprëndahet përmespompimit të ajrit të ngrohtë në shtëpi ose ujit të ngohët në elementet ngrohëse që janëradiatorët. Sistemi me ajër të ngrohtë nuk përdoren shumë në shtëpi banimi pasi kërkojnëhapësirë më të madhe infrastrukturore.Sistemet me qarkullim të ujit dhe radiator: janë të përshtatshëm dhe shume funksionale.Funksionojnë përmes kaldasë që bënë ngrohjen e ujit me ndihmën e energjisë elektrike,djegjene drurit, apo ndonje karburanti tjetër. Pompa e ujit ne sistem e bënë shrendarjen e ujit nëpërradiatorë dhe përmes radiatorëve e bjnë lirimin e nxehtësisë në dhomë-hapësirë.Vendosja e radiatorëve bëhet afër dritareve për të evituar ndarje termale duke siguruartemperaturë konstante në tërë dhomën. Dimensioni dhe madhësit e radiatorëve projektohen nëbazë të vëllimit të dedikuar për hapsirën të cilën duhet të ngrohë.Sistem tjetër për ngrohje qëndrore është edhe ngrohja nga dyshemeja ku në vend tëradiatorëve përdoret shtrirja qarkore e gypave në dysheme, të mbuluar më pas me shtresënrrafshuese dhe dyshemen finale, në të cilët qarkullon uji i ngrohtë dhe liron nxehtësin ngadyshemeja në dhomë.Sistemet e ngrohjes qëndrore funksionojnë përmes termometrit të vendosur kudo në shtëpi qëkontrollonjn temperaturen.ZbatimGjatë viteve të fundit, planifikimin dhe instalimin e sistemeve ngrohje ka treguar një evolucion tëkonsiderueshme, për shkak të kërkesave të konsumatorëve që kërkojnë rehati më të lartë tëmjedisit nga kufizuar të menaxhimit dhe të mirëmbajtjes. Një nga zgjidhjet më të njohura ështësistemi i përzier, ku në të njëjtën pronë radiatorė janë të furnizuar në temperaturë të lartë dhe tëqarqeve me ngrohje oor underfl janë të furnizuar me ujë në temperaturë të ulët dhe të përdoruranë të njëjtin sistem. R557 para-mbledhur manifold është veçanërisht e dobishme në këtozbatime i, dmth ku dimensionet e sistemit janë të kufizuara dhe ku instalimin e një rregullatorielektronik me kontrollet komponenti relevant nuk është përdorur. përzierjen dhe rregullimin eshumëfishtë R557 lejon shpërndarjen e ujit në temperaturë të ulët në qark e mesme në një pikëfi xed duke tërhequr jashtë nga qark primare në një temperaturë të lartë, e cila është enevojshme për furnizim me një hekurudhë peshqir, radiatorė etjNgrohja Gjeotermale, analizë ekonomikeNgohja gjeotermale siç e dijmë, është llojë i ngrohjës pa ndotje dhe që burim kryesor tëenergjisë e ka nxehtësinë e tokës.Ky lloj i ngrohjës është qëndrore dhe si avantazh kryesorpërveç përdorimit gjatë dimrit për ngrohje e ka edhe funksionin e ftohjës gjatë verës.Në varësiprej pozitës gjeografike, pjesa e sipërme3 metërshe e sipërfaqes së Tokës ka njëtemperaturëkonstante midis 10 dhe 16 ° C. Këto sistemepërdorin një pompë ngrohjeje për tëdetyruar transferimin e ngrohjes nga thellësia e tokës, kurseprincipi i punës është sikurse njëfrigorifer apokondicioner, pra pompa e nxehtësisë mund ta bëjtransferimin e nxehtësisë nga njëhapësirë e ftohtëpër në një të ngrohtë, kundër drejtimit të rrjedhëssë natyrshme, ose mund tëbëj rrjedhën natyroretë ngrohjes nga një zonë e ngrohtë në një më tëftohtë.Nëse flasim përAEROPORTI NDËRKOMBËTAR I PRISHTINËS --- Literatuë dhe Trajnim për sistemet e ngrohjeve 2
 • 3. [ LITERATURË PËR SISTEMET E NGROHJEVE QËNDRORE] January 1, 2011 VETON SOPJANI – e pergatitianalizën ekonomike, sipas parashikimieve të ekspertëve Gjerman, të kompanisëVaillant, njështëpi e cila ka mesatarisht 250 m2 dhe ka termoizolim të mirë, atëherë çmimi i njësistemi që dotë përfishinte (shpuarjën me sondë, dhe instalimin e pompave të ngrohjës) do të kushtonterreth60 Eur/m2.Sistemet solar-termaleSistemet solare termale ,sistemet nga të cilat me energji të diellit mund të përfitojmë ujë tënxehtë do të jenë ato të cilat do ti kushotohet vëmendje në këtë tekst. Sistemet solar-termalendahen në dy lloje, ato të cilat janë me tuba të vakumit dhe ato të cilat janë të ashtuquajturapasqyrë, edhe pse me vonesë, edhe në Kosovë ka filluar përdorimi i këtyre sistemeve.Nësë ebëjmë një analizë të tregut, atëherë del që: kostoja e një sistemi solar-termal 300 litërsh silletrreth 3,000.00 Eur, varësisht prej prodhuesit pa përfshirë montimin, shumica e pordhuesve japingarancion 10 vjecar për sistemin dhe 5 vjecar për bojlerin. Me instalimin e një sistemi solar-termal, gjatë ditëve me diell, ju do të merrni rendiment 100% nga ky sistem, kurse gjatë ditëveme re ato do të ndihmoheshin nga ngrohësja elektrike që është në brendi të bojlerit. Kurse njëndër pikat kryesore që duhet kushtuar kujdes gjatë blerjës së sistemeve solare, janë standardetSi të përdoret sa më shumë energjia solare është qëllim i njeriut që moti. Me zhvillimin eteknikave moderne, kjo mundet gjithnjë e më shumë të shfrytëzohet në mënyrë më cilësore,ndërsa njëra nga mënyrat është me aplikimin e panelave solar.Panelat solar ndahen në fotongarkuese dhe ngrohëse. Fotongarkuese shfrytëzohen përprodhimin e energjisë elektrike, ndërsa ato ngrohëse për prodhimin e energjisë ngrohëse.Panelat solar bëjnë shëndrimin e energjisë diellore ne energji elektrike. Një panel na jepëtension të vazhduar 12 volt dhe mvarësisht prej kërkesave mund të lidhet ne seri duke rriturtensionin, pastaj lidhen baterit të cilat përdoren për ta akumuluar energjin dhe përms invertoritbëjmë konvertimin në tension alternative që është i përdorshëm për amvisri.Energjia ngrohëse transformohet në lokacion tjetër dhe shfrytëzohet për ngrohje momentaleapo skladim për shfrytëzim të mëvonshëm. Nxehtësia transformohet me ndihmën e ujitqarkullues, antifrizit, ndërsa ndonjëherë me ndihmën e ajrit. Energjia solare aktive shfrytëzohetpër ngrohjen e bazeneve, për ngrohjen e ujit për përdorim shtëpiak, larje të teshave, veturave,ujit për tush në sallat sportive apo në qendra të fitnesit, klimatizimin e hapësirës.AEROPORTI NDËRKOMBËTAR I PRISHTINËS --- Literatuë dhe Trajnim për sistemet e ngrohjeve 3
 • 4. [ LITERATURË PËR SISTEMET E NGROHJEVE QËNDRORE] January 1, 2011 VETON SOPJANI – e pergatitiSa i përket sistemit për krijimin e ujit të ngrohtë për nevojat shtëpiake, sistemet e tilla tipikengrohin ujin deri në 50 – 75 gradë celsius. Ky sistem shfrytëzon kolektorë qelqi të montuar nëkulmin e objektit, të cilët gjithashtu janë të lidhur me rezervoarin. Uji bartet me pompë deri tekolektorët ku ngrohet e pastaj kthehet prapa i ngrohur në rezervar.Energjia solare aktive shfrytëzohet për ngrohjen e bazeneve, për ngrohjen e ujit për përdorimshtëpiak, larje të teshave, veturave, ujit për tush në sallat sportive apo në qendra të fitnesit,klimatizimin e hapësirës.ENERGJIA GJEOTERMALEAEROPORTI NDËRKOMBËTAR I PRISHTINËS --- Literatuë dhe Trajnim për sistemet e ngrohjeve 4
 • 5. [ LITERATURË PËR SISTEMET E NGROHJEVE QËNDRORE] January 1, 2011 VETON SOPJANI – e pergatitiEnergjia gjeotermale është formë e energjisë së ripërtrijëshme, pra energji e pastër. Funksiononme përdorim direkt të nxehtësive gjeotermale në thellsi të caktuara të nën tokës. Vendet siIslanda, Kalifornia në SHBA, Kosta Rika, El Salvadori dhe Filipinet janë vendet me përqindjënmë të lartë në botë të shfrytëzimit të kësaj energjie. Vendet të cilat kanë gejzer apo ujëra termaljanë vende të cilat preferohen më shumë por falë teknologjisë së sotme ajo mund të nxirretkudo. Kursimet e kostos së energjise me sistemin gjeotermal shkojnë deri në 70 %.Ngrohja Gjeotermale:Energjinë që vjen nga toka pra energjia gjeotermale, mund ta shëndrojmë në ngrohje dhe tapërdorim në ngrohjën e objekteve. Efiçienca e kësaj energjie është e lartë sepse nuk ka nevojëqë të konvertohet. Për ta përdorë këtë energji duhet fillimisht që të shpohet në nëntokë deri satë arrihet temperatura optimale, temperatura e nën tokës ndryshon nga vendi në vend varësishtprej përbërjes së tokës, pastaj me anë të pompës gjeotermale atë energji mund ta sjellim deritek shtëpia jonë.Avantazhet e energjisë gjeotermale janë që përveç se gjatë dimrit arrihet të ngrohën objektet,gjatë verës falë sistemit revers kjo energji mund të përdoret edhe për ftohjen e objektit deri në19°C gjë që ndihmon në uljen e konsumit direkt të energjisë dhe në ndotjën e mjedisit.Falë teknologjisë kohëve të fundit shfrytëzimi i ngrohjës gjeotermale ka filluar edhe në Kosovë,me çmime të volitshme.ENERGJIA GJEOTERMALEAEROPORTI NDËRKOMBËTAR I PRISHTINËS --- Literatuë dhe Trajnim për sistemet e ngrohjeve 5
 • 6. [ LITERATURË PËR SISTEMET E NGROHJEVE QËNDRORE] January 1, 2011 VETON SOPJANI – e pergatitiKALDAJA ME DRU - PELLET - QYMYR SERIA BM Me rendiment shume te larte Me izolim te nje cilesie te larte Pastrim teper i lehte i mbetjeve te lendes djegese Shume te lehta dhe praktike per servis Nuk ndotin fare atmosferen Me nivel shume te ulet zhurme Me sistem sigurie duke eleminuar cdo lloj rreziku gjate perdorimit Shume ekonomike Mund te shnderrohet dhe ne kaldaje me nafte Furnizimi me lende djegese behet ne menyre mekanike Te pajisura me te gjitha certifikatat perkatese sipas normave te EE FUQIA FUQIA FUQIA FUQIA PRESIONI PESHA CMIMI EMERTIMI NGROHESE NGROHESE NGROHESE NGROHESE MAK. Kg € Kcal/h MIN. Kcal/h MAKS. KW. MIN. KW MAKS. bar BM-45 40000 50000 46,3 57,9 270 3 € BM-65 60000 70000 69,4 81,0 320 3 € BM-90 80000 100000 92,6 115,7 380 3 € BM-110 100000 120000 115,7 138,9 450 3 € BM-130 120000 140000 138,9 162,0 510 3 € BM-150 140000 160000 162 185,2 555 3 € BM-170 160000 180000 185,2 208,3 615 3 €KALDAJA ME DRU -PELLET SERIA BMT Ndryshimi qe kane me kaldajat e mesiperme eshte se keto kaldaja furnizohen me lende djegese ne menyre automatike FUQIA FUQIA FUQIA FUQIA PRESIONI PESHA CMIMI EMERTIMI NGROHESE NGROHESE NGROHESE NGROHESE MAKS. Kg € Kcal/h MIN. Kcal/h MAKS. KW. MIN. KW MAKS. bar BMT-45 40000 50000 46,3 57,9 420 3 € BMT-65 60000 70000 69,4 81,0 470 3 € BMT-90 80000 100000 92,6 115,7 530 3 € BMT-110 100000 120000 115,7 138,9 620 3 € BMT-130 120000 140000 138,9 162,0 680 3 €AEROPORTI NDËRKOMBËTAR I PRISHTINËS --- Literatuë dhe Trajnim për sistemet e ngrohjeve 6
 • 7. [ LITERATURË PËR SISTEMET E NGROHJEVE QËNDRORE] January 1, 2011 VETON SOPJANI – e pergatiti BMT-150 140000 160000 162 185,2 725 3 € BMT-170 160000 180000 185,2 208,3 785 3 € TERMOSTAT METALIK TERMOMETERKALDAJE ME GAZ 25KW-28KW ARISTONNGROǾJA ME E SIGURTE ME ARISTONKARAKTERISTIKAT TEKNIKE TE KALDAJES Rendimenti 25kW ose 28kW 220V -100W Funksionon me gaz Sherben per ngrohje ambjenti nepermjet kalorifereve ose radiatoreve te ndryshem deri ne 25kW dhe 28kW si dhe uji te ngrohte sanitar per perdorim shtepiak Mjaft ekonomik Me dizajnim te perkryer Me tub per shkarkimin e gazrave Me elemente sigurie te larte Montimi eshte shume i lehte, por realizohet nga specialiste te kesaj fushe. Kaldaja eshte e pajisur me te gjitha certifikatat perkatese te cilesise Disa nga inicialet e perdorura ne kaldaje shpjegohen si me poshte: M - dalja e ujit te ngrohte per sistemin qendror te ngrohjes ĭ ¾" U - dalja e ujit te ngrohte per perdorim ĭ ½" G - lidhja me depoziten e gazit ĭ ¾" E - hyrja e ujit ne kaldaje R - Rikthim i ujit ne sistemin qendror te ngrohjes Kodi i kaldajes 25kW 3300285 seria 24FF Kodi i kaldajes 28kW 3300191 seria 28FFAEROPORTI NDËRKOMBËTAR I PRISHTINËS --- Literatuë dhe Trajnim për sistemet e ngrohjeve 7
 • 8. [ LITERATURË PËR SISTEMET E NGROHJEVE QËNDRORE] January 1, 2011 VETON SOPJANI – e pergatiti KALDAJA AUTONOME ME NAFTE SERIA MINI STAR  Njesi ngrohese e perbere kryesisht nga dy metale celik dhe gize  Rendimenti mjaft i larte 92%  Niveli i zhurmes shume i ulet  Shume ekonomike  Shume estetike dhe me permasa te pershtatshme per t’u montuar kudo  Permban te gjithe elementet e sigurise duke ulur keshtu shkallen e rrezikut ne zero  Perfshin te gjithe instrumentet e kontrollit  Me diafragma te vecanta prej gize  Me depozite te mbyllur uji per rimbushje te rrjetit nga 8 deri 18 litra  Me pompe per qarkullimin e ujit me presion ne rrjetin e kalorifereve  Me aparat automatik shkendije te nje cilesie shume te larte  Garanci 5-vjet  E pajisur me te gjitha certifikatat konform normave te E.E. FUQIA FUQIA PESHA PRESIONI CMIMI EMERTIMI KCAL/H KW KG MAKS.bar € MS-21 21000 24,3 125 3 € MS-30 30000 34,7 140 3 € MS-40 40000 46,3 140 3 € PANEL KONTROLLI €KALDAJA AUTONOME ME NAFTE DHEGAZ SERIA MASTER BOILER  Njesi ngrohese e perbere kryesisht nga dy metale celik dhe gize  Rendimenti 92%  Uje te vaket  Me sistem mbrojtjeje kunder ngrices  Servisi i kaldajes eshte shume i thjeshte  Me nivel zhurme shume te ulet  Shume ekonomike ii. per ngrohje uji per perdorim shtepiak iii. per ngrohje ambjenti dhe uji njekohesisht  Kaldaja eshte e paisur me te gjitha certifikatat konform normave te E.E. si dhe me garanci 5-vjecareAEROPORTI NDËRKOMBËTAR I PRISHTINËS --- Literatuë dhe Trajnim për sistemet e ngrohjeve 8
 • 9. [ LITERATURË PËR SISTEMET E NGROHJEVE QËNDRORE] January 1, 2011 VETON SOPJANI – e pergatiti FUQIA FUQIA PESHA PRESIONI CMIMI EMERTIMI KCAL/H KW KG NE MAKS.bar € MB-25 25500 29,5 120 3 € MB-40 40000 46,3 135 3 € MS-50 50000 57,9 160 3 €Per montimin e kaldajes eshte i domosdoshem montimi i depozites per rimbushjen e rrjetit me ujeInstalues i NGROHJES qendrore 1. Hyrje në lëmin e ngrohjes:- Të njoftohemi me rregullat e sigurisë dhe masat mbrojtëse,- Përdorimi i veglave dhe instrumenteve matëse,- Punët përgatitore: matja, prerja, shpimi, etj.- Ti zbatojmë standardet e sistemit.2. Vendosjen e gypave:- Leximi dhe interpretimi i planit instalues,- Kuotimi (matja dhe shënimi i pikave),- Punët muratore (hapja e vrimave dhe kanlave në mur),-Vendosja dhe montimi i gypave.3. Lidhja e gypave:- Lidhja e gypave të bakrit me gypa me fileta,- Lidhja e gypave të bakrit në mes veti,- Lidhja e gypave alumin plastikë.4. Montimi i paisjeve;- Montimi i radiatorëve,- Montimi i pompës (direkt dhe me bajpas),- Montimi i kaldajës,- Izolimi i gypave.5. Projekti përfundimtarë:- Skicimi i planit instalues për një pjesë banimi,- Montimi i instalimit komplet për një pjesë banimi (dhomë) oseobjekte industrial duke llogaritur shpenzimin e materialit dhe qmimin.SHËRBIMETInstalimi i nxemjes qendrore Montimi i kalldajave me nafte Montimi i kalldajave me gas Kalldaja e kombinuar e nxemjes EKO-CK, EKO-CKS Kaldaja e temperaturës së ulët nga çeliku i derdhurAEROPORTI NDËRKOMBËTAR I PRISHTINËS --- Literatuë dhe Trajnim për sistemet e ngrohjeve 9
 • 10. [ LITERATURË PËR SISTEMET E NGROHJEVE QËNDRORE] January 1, 2011 VETON SOPJANI – e pergatiti BOJLER INOX; Nxemje+ Rrymë +Solar, etj. Montimi i sisteme solare Montimi i elektro kalldajave Instalimi i sistemeve me gypa fleksibilDisa lloje të kalldajave:Kalldaj YTU, YTNA, YDV, YTLG, YTBS, YTEC. YTEK, YTEBNje prezentim ne shperndarjen e sistemit te gypave fleksibil nen dyshemedhe me kuti shperndarse.Sistemi i nxehjes qendrore është një nga sistemet më komfortabile në treg.Kjo lloj ngrohje jep një ndjenjë komforti, me një temperaturë të barabartë në tërë dhomën tuaj.Ky është solucioni ideal për ngrohjen e dhomave në shtëpinë tuaj.Sistemet solare janë sistemet më efikase dhe ekonomike deri tash në treg.Kjo teknologji merret me akumulimin e energjisë diellore dhe transformimn e saj nëpër shtëpinë tuaj.Firma jonë kryën me sukses montimin si dhe mirëmbajtjen e këti sistemi solarAEROPORTI NDËRKOMBËTAR I PRISHTINËS --- Literatuë dhe Trajnim për sistemet e ngrohjeve 10
 • 11. [ LITERATURË PËR SISTEMET E NGROHJEVE QËNDRORE] January 1, 2011 VETON SOPJANI – e pergatitiAEROPORTI NDËRKOMBËTAR I PRISHTINËS --- Literatuë dhe Trajnim për sistemet e ngrohjeve 11
 • 12. [ LITERATURË PËR SISTEMET E NGROHJEVE QËNDRORE] January 1, 2011 VETON SOPJANI – e pergatitiAEROPORTI NDËRKOMBËTAR I PRISHTINËS --- Literatuë dhe Trajnim për sistemet e ngrohjeve 12
 • 13. [ LITERATURË PËR SISTEMET E NGROHJEVE QËNDRORE] January 1, 2011 VETON SOPJANI – e pergatitiLIDHJA E KOLEKTORVEDHOMA E SHPERNDARJES NË OBJEKTE INDUSTRIALEAEROPORTI NDËRKOMBËTAR I PRISHTINËS --- Literatuë dhe Trajnim për sistemet e ngrohjeve 13
 • 14. [ LITERATURË PËR SISTEMET E NGROHJEVE QËNDRORE] January 1, 2011 VETON SOPJANI – e pergatitiKolektoret e montuar Sistemi skematikShembulli i lidhjes elektrikeSa i perket sherbimeve ne ndermarrjen tone, klientve tone mund te ju ofrojm sherbime cilsore si neblerjen e paisjeve tona ashtu edhe ne ofrimin e mundsis ne montimin e paisjeve termike shtepiake dheato industriale.Stafi professional ne perpilimin e projekteve ideore dhe kryesore-zbatuese,- Përpilimin e detyrave projektuese,- Revidues i projekteve ideore dhe kryesore,- Mbikëqyrës i montimeve dhe testimeve,- Stafë teknik të pergaditur. AEROPORTI NDËRKOMBËTAR I PRISHTINËS --- Literatuë dhe Trajnim për sistemet e ngrohjeve 14