Manaxhimi ne biznesin e vogel siperrmarja

8,977 views

Published on

Literatur msimore

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
8,977
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
18
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Manaxhimi ne biznesin e vogel siperrmarja

 1. 1. SIPERMARRJA DHE ASPEKTEEKONOMIKE TE SME-ve
 2. 2. Industrite kreative Cfare jane industrite kreative?
 3. 3. Sipermarrja Sipermarrja eshte procesi i krijimit te vleres duke kombinuar burimet per zbuluar dhe shfrytezuar mundesite (Shane & Venkataraman, 200) Zbulimi i mundsive eshte celesi kryesor i sipermarrjes.
 4. 4. Sipermarresit e suksesshemSipermarresit e suksesshem kane aftesi per te: Identifikuar tregjet Siguruar koncepte te reja Nxitur mendimin kreativ Pare situatat ne drejtim te nevojave te paplotesuara Arritur nje vizion Krijuar nje avantazh konkurues
 5. 5. Mundesite e biznesit Mundesite e biznesit jane perkufizuar “Kane cilesite e te qenit terheqese, te qendrueshme dhe te specifikuara ne kohe dhe duhet te jene te misheruara ne nje produkt ose sherbim qe krijon ose shton vlere per perdoruesin perfundimtar”(Timmons and Spinelli, 2003). Jo cdo ide biznesi eshte nje mundesi. Ka shume ide biznesi, por vetem pak prej tyre jane mundesi te mira per biznes.
 6. 6. Mundesite rrjedhin nga(Ardichvili (2003) Zgjidhjen e problemeve ose nevoja aktuale te klienteve -> njohuri, aftesi, etj Tendenca ose levizje ne treg -> rrjetet
 7. 7. Ka dy lloje sipermarresish (1) Sipermarresit e vetem-e njohin industrine shume mire, jane kreative, mundohet qe ti zbulojne mundesite qellimisht(2) Sipermarresit ne rrjet-me pak familiaritet me industrine –mundesia eshte zbuluar si rezultat I koincidences-meson per mundesite si rezultat I kontakteve me njerez te tjere
 8. 8. Llojet e mundesive te biznesit Nevojat e tregut E papercaktuar E percaktuar E papercaktuar “Endrra” “Zgjidhje Problemesh”Aftesia per tekrijuar vlere E percaktuar “Transferim “Formim Teknologjie” Biznesi”
 9. 9. Pse disa mundesi falimentojne Shpesh faktore si optimizmi i tepert ose iluzioni I krijuar nga shifrat financiare jane faktore te rendesishem. Timmons dhe Spinelli (2003) theksojne se falimentimi shpesh ndodh kur sipermarresit fokusohen shume shpejt tek strategjia ose jane te prekupuar shume shpejt me shifrat financiare
 10. 10. Nje mundesi e mire biznesi ipergjigjet pyetjeve si: Per cfare eshte mundesia e biznesit? Cila eshte vlera per konsumatoret? A ka nje treg te qendrueshem? A do te jete kompania e suksesshme? A ka nje avantazh konkurues te qendrueshem? Cilat jane karakteristikat e struktures se industrise? (5 forcat e Porter) Cila eshte strategjia e hyrjes?
 11. 11. Karakteristikat e Gjalleria Rrjetat sipermarresepersonalitetit Sipermarrese Njohuri mbi tregjet Njohuri mbi prob e Njohuri mbi sherb e konsum konsum Interes i vecante Njohuri mbi Industrine Njohja e mundesise Nevojat e Tregut Burimet e paperdorura Formimi I Biznesit Zhvillimi i mundesise Hartimi I Strategjise Analiza e Fizibilitetit Plani I Biznesit Skanimi dhe vleresimi Krijimi I Biznesit Zbatimi I Strategjise Planifikimi dhe Suksesi I Biznesit Kontrolli
 12. 12. Mundesia e biznesit duhet teshikohet ne drejtim te: Industria dhe tregu Ekonomiksi Ceshtjet e vjeljes se fitimeve Ceshtjet e avantazhit konkurues Ekipi Manaxherial Ceshtjet qe kane mangesi Kritere personale Diferencimi Strategjik
 13. 13. Shembull: Falimentimi iDot.com Cfare e shpjegon falimentimin e kaq Dot.coms? Cfare mund te themi per falimentimin e ketyre mundesive duke pasur parasysh elementet e : Analizen e 5 Forcave te Porter? Teorise se avantazhit krahasues te qendrueshem?
 14. 14. Vlersimi i mundesive te biznesitper Dot.com A jane vere e vjeter ne canta te reja? Cfare kane unike? Cila eshte vlera per konsumatoret? A ka avantazh krahasues te qendrueshem? A ka fitime te qendrueshme?
 15. 15. Cfare nuk shkoi me Dot.Com? Keto kompani kishin mundesi te krijonin kapital, po qene nevoja te tregonin te tregonin qe mund te ishin te suksesshme. Strategjite e keqija, disa kompani kane perdorur teknologjine e internetit per te levizur bazen konkuruese nga cilesia, karakteristikat dhe sherbimi drejt cmimit te ulet. Sjellja ndaj tregut si dhe shifrat e shitjeve jane jo te besueshme si rezultat I uljeve, duke eksperiementuar sjelljen e bleresve. Metoda kreative te kontabilitetit. Shume kompani aktive ne internet jane biznese artificiale qe konkurojne me mjete artificiale te mbeshtetura nga kapital i fuqishem. Ne kete periudhe tranzicioni mendohej se rregulla te reja mbi konkurencen, ekonomiksin dhe manaxhimin do te zevendesonin rregullat e vjetra konvencionale.
 16. 16. Analiza e Industrise Kercenimi i + Akses me i mire tek Produkteve zevendesuesit Zevendesuese + Konkurence me cmimet Fuqia e Bleresve RivalitetiFuqia e Furnitoreve Konkurues Ekzistues + Zgjerim i tregut gjeografik + Akses te me shume konsumatore - Redukton leven ndermjet kompanive Barrierat e Hyrjes nderhyrese + Me pak nevoje per forca shitjeje, akses tek kanalet dhe aktive fizike
 17. 17. Dot.comsParadoksi I madh I internetit eshte se perfitimet e veta: Informacioni disponibel Reduktimi I veshtiresise se blerjes, marketingut dhe shperndarjes Transparenca E bejne me te veshtire per keto kompani qe ti kthejne keto perfitime ne fitime per to (shitja e makinave).
 18. 18. A ka avantazh te qendrueshemper Dot.com Kosto e ulet -> Ne shumicen e rasteve nuk eshte e qendrueshme. -> Komapnite kishin te njetat perfitime me te njejtat karakteristika (imitueshme + jo e qendrueshme). Pozicionimi Strategjik -> mungesa e nje drejtimi strategjik (jo e rralle + jo e vlefshme)
 19. 19. Listoni avantazhet e: Punesimit . . . Vetepunesimit . . .
 20. 20. Konvergimi i Manaxherit Sipermarres Nje sipermarres i mire nuk eshte nje manaxher i mire Nje manxher nuk eshte nje sipermarres  Kur firma rritet ngadale, dhe themeluesi eshte I afte per pershtatje, atehere firma ka potenciale.  Themelues inxhinierik apo shkencor qendrojne ne kontrollin e kompanise per periudha me te shkurtra sesa ata me fokus biznesi.  Zoterimi I themeluesit do te jete me I gjate ne firma te dominuara nga familja.  Nje teresi faktoresh duhen per te bere dike nje manaxher sipermarres te suksesshem
 21. 21. Fazat e rritjese se ndermarrjes Fillimi Rritja e larte Maturimi Stabiliteti
 22. 22. Udheheqja SipermarreseCfare eshte Udheheqja? Perfshin dhenien e drejtimit : krijimi dhe komunikimi I vizionit te sipermarresit per firmen Varion ne biznese qe rriten dhe maturohenCilesite Udheheqese te Sipermarresve Tolerance per paqartesi Kapacitet per tu pershtatur
 23. 23. Udheheqja SipermarreseCfare e ben nje Udheheqes Efektiv? Ai qe fokusohet vazhdimisht per te arritur qellimet e firmes Ai qe krijon nje marredhenie personale me punonjesit bazuar ne respekt dhe besim Ai qe influencon direkt punonjesit mbi menyren si duhet te funksionoje firma (psh., ceshtjet etike) Ai qe e ben firmen terheqese per punonjesit e rinj
 24. 24. Udheheqja Sipermarrese Lider shtrengues kerkon zbatim te menjehershem. Lider autoritar mobilizon njerezit kundrejt nje vizioni. Lider bashkepunetor krijon lidhje emocionale. Lider demokratik krijon konsensus. Lider qe percakton ritmin vendos standarte te larta dhe pret qe te zbatohen. Lider stervites (trajner) zhvillon njerez.
 25. 25. Ceshtje qe prekin Manaxhimin eFirmes se Vogel Manaxhimi Manaxhimi Pronaret si Pronaret si Profesional Profesional Manaxhere ManaxhereManaxheri siManaxheri si Manaxhimi ii Manaxhimi Dobesite Dobesite Negociator Negociator Firmes se Vogel Firmes se Vogel Manaxheriale Manaxheriale Rritja e Firmes Rritja e Firmes Kufizimet e Kufizimet e dhe Manaxhimi dhe Manaxhimi Burimeve Burimeve
 26. 26. Karakteristika te Manaxhimit te Firmes se VogelManaxheri Profesional Nje manaxher qe perdor metoda manaxheriale sistematike dhe analitikeKufizimet e Pronareve si Manaxhere Nuk jane gjithmone anetare te mire ne organizim Kane veshtiresi per tu pershtatur ne rolet konvencionale Kane orientim te ndryshem nga manaxheret profesioniste
 27. 27. Fazat ne Rritjen dheManaxhimin e FirmesFaza e rritjes Ngarkesa e punes se SipermarresitFaza 1. Operacione me nje person Ben gjithe punen. Mban kontakte me konsumatoret.Faza 2. Lojtar-Trajner Vazhdon te realizoje disa detyra baze, dhe fillon te marre ne pune te tjere dhe te mbikeqyre.Faza 3. Mbikeqyrje e ndermjetme Leviz nga manaxhimi vete dhe punon nepermjet te tjereve.Faza 4. Organizata Formale Perdor buxhete dhe plane; duke ndjekur politika dhe procedura.
 28. 28. Fazat Organizative te Rritjes seBiznesit te Vogel
 29. 29. Manaxhimi kundrejt Berjes se gjerave FAZA 1 FAZA 2 FAZA 3 FAZA 4Operacione me nje Lojtar - Trajner Mbikeqyrje e Organizata person Ndermjetme Formale Koha e harxhuar duke manaxhuar Koha e harxhuar duke bere gjera
 30. 30. Natyra e punes ManaxherialePlanifikimiPlanifikimi Udheheqja Udheheqja Puna Puna Manaxheriale Manaxheriale Kontrolli Kontrolli Organizimi Organizimi
 31. 31. Aktivitetet PlanifikuesePerfitimet e Planifikimit Formal Produktivitet i permiresuar Perqendrim ne arritjen e qellimeve Kredibilitet i rritur me pretendentetKoha per planifikim Planifikimi kerkon disipline Planifikimi nuk duhet shtyrePjesemarrja e punonjesve Punonjesit jane nje burim i shkelqyer planifikimi
 32. 32. Krijimi i Struktures OrganizativeStruktura e pa-planifikuar Struktura zhvillohet me zhvillimin e firmes Rritja krijon nevojen e ndryshimit strukturorZinxhiri i Komandes Kanali zyrtar, vertikal i komunikimit ne nje organizate Nje kanal per komunikim nga te dyja anetKontrolli Numri i punonjesve qe mbikeqyren nga nje manaxher
 33. 33. Ushtrimi i KontrollitPlanifikimi dhePlanifikimi dhe Percaktimi ii Percaktimi Qellimeve Qellimeve Percaktimi ii Percaktimi Standarteve Standarteve Matja e Matja e Performances Performances Marrja e Marrja e Veprimeve Veprimeve Korrigjuese Korrigjuese
 34. 34. Fazat e Procesit te Kontrollit
 35. 35. Asistence Manaxheriale ngaJashte Inkubatore Biznesi Sherbime te tjera Ekipe Konsultuese Profesionale dhe Biznesi Biznesi Asistence Manaxheriale Rrjetet Sipermarrese nga Jashte OJF Qendra per Konsulente Zhvillimin e Manaxheriale Biznesit te Vogel

×