Estudi de processos industrials

1,952 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,952
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
9
Actions
Shares
0
Downloads
20
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Estudi de processos industrials

 1. 1. ESTUDI DE PROCESSOS INDUSTRIALS Fet per : Ismail Amjad Daniela Campaña Aldwin Galvan Muna Halhoul
 2. 2. ÍNDEX1. Introducció2. El Procés d’ obtenció de teixits: la indústria tèxtil3. Primeres matèries tèxtils: fibres i filaments4. De la fibra al fil:la filatura5. Del fil a la roba: el tissatge6. La tintura, l’ estampació i l’ aprest: el ram de l’ aigua7. El procés d’ obtenció d’ aliments: la indústria alimentària8. Tècniques de conservació dels aliments9. L’ envasament dels aliments10. Fabricació de les piles
 3. 3. INTRODUCCIÓSi mirem al nostre voltant ens adonem que hi ha moltstipus de teixits, de roba, d’aliments etc... A continuació usexplicarem els diferents processos industrials dels teixits idels aliment. També concretarem una mica més i usexplicarem el procés de fabricació de les piles.
 4. 4. 1. El procés d’ obtenció de teixits: la indústria tèxtil
 5. 5. 2. Primeres matèries tèxtils: fibres i filaments CLASSIFICACIÓ DE LES FIBRES TÈXTILS del fruit Cotó Vegetals de la tija Lli, cànem, jute de les fulles Espart, pita del pèl Llana Animals del capoll SedaNaturals de les roques Amiant Minerals del vidre Fibra de vidre ViscosaArtificials Raió Acetant Fibrana (viscosa tallada) Poliamides Niló, Perlon... Polièsters Tergal, Trevira, Dracon, Enkalene...Sintètiques Acríliques Orló, draló... Poliuretà Licra, elastà...
 6. 6. 2. Primeres matèries tèxtils: fibres i filaments FIBRES NATURALSSón les que venen de vegetals o d’ animals. Les més importants són el cotó,el lli, la llana i la seda. Les d’origen mineral en canvi s’utilitzen per teixitsespecials per la indústria .El cotó és el més important ja que és suau i absorbeix bé la humitat, sónfàcils de tenyir i resisteixen a temperatures altes.
 7. 7. 2. Primeres matèries tèxtils: fibres i filaments FIBRES ARTIFICIALSSón les provenen d’un procés de transformació de la cel·lulosa que tenen elsvegetals. La fibra més utilitzada en aquest cas és el raió. Amb les fibresartificials es fan tota mena de peces de vestir: vestits, corbates, mitges etc..
 8. 8. 2. Primeres matèries tèxtils: fibres i filaments FIBRES SINTÈTIQUESSón les que obtenim a partir de productes químics. Les més utilitzades sónles poliamides, ja què són molt resistents i impermeables. A part, tenim elspolièsters què s’arruguen poc, els acrílics què són molt semblants a la llana iels poliuretans que són molt elàstics.Amb les fibres sintètiques es fan roba esportiva, anoracs, motxilles, cortinesetc..
 9. 9. 3. De la fibra al fil: la filatura EL PROCÉS DE FILATURAHi ha moltes fibres particulars que necessiten un procés de filatura específic. :primer necessitem netejar i eliminar les restes de brutícia i vegetals, els següentpas és pentinar-les per aconseguir que quedin paral·leles, després hem d’estirarla massa fibrosa i per acabar hem de torçar la fibra per que li doni resistència.
 10. 10. 3. De la fibra al fil: la filatura LA NETEJAMoltes fibres d’animals per exemple o vegetal. Venen en formes de bales, on adins hi ha fibres premudes. Amb la batà obridor s’obren les bales i es treuen lapols, les fulles, la sorra etc. El resultat és la napa, una mena de tela gruixuda iesponjosa.
 11. 11. 3. De la fibra al fil: la filatura EL PENTINATDesprés de netejar-les i que estiguin en forma esponjosa cal pentinar-les pertal de que quedin correctament paral·leles les unes a les altres. Aquestprocés es realitza gràcies a la Carda , una màquina que té una sèrie decorrons amb tot de pues als laterals, que en girar fan l’efecte que actuen comopintes.
 12. 12. 3. De la fibra al fil: la filatura L’ESTIRATAquest procés es fa al manuar. Dins del manuar s’ajunten is’estiren les cintes per formar la veta. L’estiratges’aconsegueix fent-lo passar pel tren d’estiratge. En algunscasos s’ajunten en una màquina anomenada la metxera, onse les torna a estirar, el producte obtingut s’anomena metxa.
 13. 13. 3. De la fibra al fil: la filatura EL TORÇATPer acabar les metxes es porten a la filadora on s’acaben d’estirar i torçar finsacabar i formar els fils. Les filadores més comuns són la filadora d’anells il’open end.
 14. 14. 4. Del fil a la roba: el tissatge EL TEIXIT PLAÉs teixit més antic de tots. Consta en posar el fils (ordit i trama) alternant-losl’un damunt de l’altre, formant un angle de 90 graus. L’ordi és el conjunt defils posats paral·lelament i la trama és un sol fil que es va lligant. Per dur aterme aquest procés cal la preparació de l’ordit i el teixit amb teler.
 15. 15. 4. Del fil a la roba: el tissatge L’ORDITPer preparar l’ordit es fa servir l’ordidor. Aquí es recullen tots els fils ordenatsi per colors. Els fils provinents de la fileta són estirats per l’ordidor percol·locar-los al plegador.
 16. 16. 4. Del fil a la roba: el tissatge EL TEIXIT AMB TELERS Els telers lliguen els fils i formen el teixits. Per teixir amb un teler cal tenir en compte les seves part. Per teixir un teixit, es passen els fils del plegador de l’ordidor pel mig de les malles dels lliçons i per la pua i finalment s’enrotllen al plegador de teixit, què és on estarà el teixit acabat.
 17. 17. 4. Del fil a la roba: el tissatge EL TEIXIT DE PUNTAquest tipus de teixir consisteix en utilitzar un fil, fent-lo formar malles ques’enllacin entre si. Aquest procés és pot fer artesanalment, amb una troca dellana i un parell d’agulles rectes i llargues.
 18. 18. 4. Del fil a la roba: el tissatge PROPIETATS DEL TEIXITSEls teixits plans són els més resistents, però no són elàstics(camises,llençols, cortines) Els de punt en canvi són molt elàstics i són els méscòmodes de dur (jerseis, mitjons, roba interior)
 19. 19. 5. La tintura, l’ estampació i l’ aprest: el ram de l’ aigua LA TINTURADe teixits n’hi ha de molts tipus: d’un sol color, de diferents colors quesegueixen línies geomètriques i també hi ha amb dibuixos.La tintura es tracta de submergir els fils dins un líquid que conté substànciescolorants. Si hem tintat teixits, seran d’un color, però si són fibres o filsobtenim teixits de diferents colors.
 20. 20. 5. La tintura, l’ estampació i l’ aprest: el ram de l’ aigua L’ESTAMPACIÓPer fer teixits amb dibuixos hem d’estampar. L’estampació consisteix enimpregnar una motlle amb un dibuix gravat, perquè aquest amb el líquidcolorant quedi sobre el teixit.La diferència entre un dibuix estampat o fet amb un teler es què ambl’estampat, el dibuix només està a un costat del teixit mentre que a l’altracostat no hi és o es nota poc.
 21. 21. 5. La tintura, l’ estampació i l’ aprest: el ram de l’ aigua L’APRESTEls aprest són els tractaments que fan als teixits per millorar el resultat final:millorar la suavitat, protegir-lo d’arrugues o bactèries, l’electricitat l’estàticaetc...
 22. 22. 5. La tintura, l’ estampació i l’ aprest: el ram de l’ aigua LA CONFECCIÓQuan un teixit està acabat cal fer-ne la confecció: tallar-ne peces i cosir-les per fer-ne una peça de vestir. Abans, la confecció la feien els sastres o modistes, perògràcies a l’avanç industrial, ara ho fa lindustria. És per això que actualment a lesbotigues hi ha talles: XS-S-M-L-XL.Per dur a terme la confecció cal fer 3 passos:-Tallar: tallar el teixit sobre el contorn marcatper una plantilla. Per fer això utilitzen fullescirculars, rajos làsers o un raig d’aigua a pressió .- Costura: unir les peces- Acabat: planxar, etiquetar i embalar les peces.
 23. 23. 6. El procés d’ obtenció d’ aliments: la indústria alimentàriaL’alimentació és molt important pels ésser vius, per tant, s’ha de obtenir elsaliments, transformar-los i consumir-los. Aquest procés s’anomena cadenaalimentària.
 24. 24. 6. El procés d’ obtenció d’ aliments: la indústria alimentària LA INDÚSTRIA ALIMENTÀRIAA la prehistòria els aliments es menjaven crus. Però amb el descobriment delfoc, alguns aliments es començaven a menjar cuinats. Amb l’evolució lespersones hem tingut la necessitat d’alimentar-nos més i això es fa avui diagràcies a la indústria alimentària.Dins de la indústria dels aliments hi trobem 3 classes: les manipuladores, lesde conserves i les transformadores.
 25. 25. 6. El procés d’ obtenció d’ aliments: la indústria alimentària INDÚSTRIES MANIPULADORESSón les que s’encarreguen de canviar la forma de presentació del producte.Seleccionen aliments frescos i els envasen. Les envasadores i els escorxadors(sacrificació d’un animal) són indústries manipuladores.
 26. 26. 6. El procés d’ obtenció d’ aliments: la indústria alimentària INDÚSTRIES CONSERVERESSón les que fan que els aliment durin més. Són les que elaboren productescongelats o enllaunats.
 27. 27. 6. El procés d’ obtenció d’ aliments: la indústria alimentària INDÚSTRIES TRANSFORMADORESSón les que elaboren aliments que són molt diferents a les seves primeresmatèries. El producte ha passat per diversos processos de transformació.
 28. 28. 7. Tècniques de conservació dels aliments Procediments químics de Procediments físics de conservació conservació dels aliments dels aliments La dessecació Bacallà, figuesLa salaó Anxoves, pernil sequesL’ensucrat o Fruita La deshidratació Verduresalmívar El fumatge Salmó, fruitaLa fermentació Iogurts, formatges L’envasament al EmbotitsConserves en Peix buitvinagre o oli La liofilització Llet en pols, cafè L’aplicació de la Llet pasteuritzadaAddició de Embotits, calorconservants enllaunats en L’aplicació del fred Peix congelatquímics general La irradiació Carn, peix
 29. 29. 7. Tècniques de conservació dels aliments PROCEDIMENTS QUÍMICSEL SALAÓ: és una tècnica què consisteix en cobrirl’aliment de sal, per reduir la seva humitat i perquè elsmicroorganismes no es desenvolupin.L’ALMÍVAR: és una tècnica què consisteix en posar elsaliments en una barreja saturada de sucre.LA FERMENTACIÓ: és una tècnica què consisteix enfer créixer alguns microorganismes que impedeixin elcreixement dels microorganismes dolents.
 30. 30. 7. Tècniques de conservació dels aliments PROCEDIMENTS QUÍMICSCONSERVES EN OLI/ VINAGRE: consisteix enposar l’aliment en una substància àcida, perquè l’àcidpugui eliminar els gèrmens.ADDICCIÓ DE CONSERVANTS: és una tècnica queconsisteix en afegir substàncies químiques alaliments. Tenen codis i és obligatori que estiguin al’envàs amb el seu nom o amb el seu codi.
 31. 31. 7. Tècniques de conservació dels aliments ADDITIUS: Antioxidants Colorants Gasificants Àcid làctic (E-270) Vermell de cotxinilla (E-124) Diòxid de carboni (E-290)Àcid L-ascòrbic (E-300) Clorofil·les (E-140) Àcid carbònic (H-8030) Àcid cítric (E-330) Caramel (E-150) Carbonat de calci (H-11181) Citrat de sodi (E-331) Plata (E-174) Bicarbonat de calci(H-11182)Citrat de potassi (E-332) Or (E-175) Bicarbonat de potassi (H-11185)
 32. 32. 7. Tècniques de conservació dels aliments PROCEDIMENTS FÍSICSLa dessecacióEs una tècnica de conservació molt antiga. Consisteix areduir el contingut d’aigua dels aliments usant lescondicions ambientals naturals i exposant-los a l’aire.La deshidratacióEl contingut d’aigua dels aliments es redueix per l’acció dela calor artificial.La liofilitzacióEs una tècnica de l’eliminació de l’aigua per sublimació enaliments prèviament congelats. La sublimació es el pas del’estat sòlid a gasos sense passar pel líquid.
 33. 33. 7. Tècniques de conservació dels alimentsFumatgeConsisteix en deshidratar l’aliment, aprofitar lespropietats antisèptiques i antibacterianes del fum, imillora les característiques organolèptiques del’alimentEnvasament al buitEs basa en eliminar l’aire a l’hora d’envasar elsaliments a fi d’evitar l’acció del agents oxidants.La irradiacióConsisteix a sotmetre els aliments a l’acció deradiacions, semblants als raigs X.
 34. 34. 7. Tècniques de conservació dels alimentsAplicació de la calor: són sistemes que es basen en el tractament tèrmicdels aliments, per eliminar els gèrmens actius que els malmeten. Es utilitzatmajoritàriament en llet i sucs.– Pasteurització: s’eliminen el gèrmens . S’escalfa els aliments entre 60 i90ºC durant segons o minuts.– Esterilització: s’eliminen tot els bacteris. S’escalfa l’aliment entre els 100-140 ºC,
 35. 35. 7. Tècniques de conservació dels alimentsRefrigeració i congelació: el fred atura l’activitat dels bacteris.- la refrigeració: entre 4 i 8ºC- la congelació: entre -5 i -18ºC- la ultracongelació: temperatures inferiors a -18ºC
 36. 36. 8. L’ envasament dels alimentsPer protegir, conservar i transportar l’aliment cal envasar-lo. Per fer això calposar el producte dins un envàs.A part de protegir-lo fa què al comerç tingui una millor presentació. Hi hamolts tipus d’envasos: el vidre, el plàstic, el paper i el cartró, la llauna il’alumini.
 37. 37. 8. L’ envasament dels alimentsVidre: És un dels materials més tradicionalsper a l’envasament d’aliments, és trans-parent, no es deforma i es pot reciclar ambfacilitat. El seu inconvenient és què és moltfràgil i deixa passar la llum i això pot fermalbé el producte. Plàstic: té un preu baix i és molt lleuger en comparació del vidre, això fa que sigui més possible el transport i lemmagatzematge. Però té l’inconvenient que no tot els plàstics són reciclables i no es destrueixen fàcilment, la qual cosa ens complica encara més el problema de l’eliminació de residus.
 38. 38. 8. L’ envasament dels alimentsPaper i cartró: són materials quepermeten la transpiració dels aliments.Són biodegradables i es poden reciclar,això per nosaltres és un avantatge.Aquest material també es pot combinaramb altres per formar lanomenat TetraBrik , fabricat per capes de paper, cartró,alumini i plàstic. l’emmagatzematge; encanvi l’alumini dificulta el reciclatge.Gràcies a la forma rectangular facilital’emmagatzematge; en canvi l’aluminidificulta el reciclatge.
 39. 39. 8. L’ envasament dels aliments Llaunes: són envasos dacer dolç recoberts interiorment d’estany, vernís, esmalt o plàstic per evitar loxidació. Preserven els aliments dels rajos de la llum i de cops forts. S’utilitzen per envasar llegums, verdures, fruites en almívar...Alumini: és un material lleuger iinoxidable, molt resistent a l’atac d’algunslíquids. Es fa servir per begudesrefrescants. També en tapes de iogurts iproductes similars i recobriment de certsembotits.
 40. 40. 8. L’ envasament dels aliments COMERCALITZACIÓDesprés de que els aliments siguin elaborats, treballats i envasats elnou procés de transportar, vendre, distribuir i emmagatzematges’encarrega la comercialització. En tot aquest procés és importantmantenir unes condicions higièniques de conservació apropiades. Enaquesta fase intervenen magatzems, empreses de transport, granssuperfícies, petits comerços i venedors.
 41. 41. FABRICACIÓ DE LES PILESComencen tallant acer banyat amb níquel formant peces ovalades, això és elque sanomena carcassa.La carcassa té alguns components químics:-Carboni que condueix lelectricitat-Catalitzador, que redueix la pressió química ,-Diòxid de manganès, l ingredient principal del càtode,-Sulfat que aglutina els ingredients-Zinc-Hidròxid de potassi que produeix electricitat.
 42. 42. FABRICACIÓ DE LES PILESUna màquina converteix la pols en petits cilindres buits. Una altra màquina fauna ranura al final de la carcassa per ajudar a segellar, uns discos, subjectenles carcasses mentre uns broquets segellen la part superior, el pol negatiu de lacarcassa. Després insereixen 3 cilindres petits en cada carcassa.
 43. 43. FABRICACIÓ DE LES PILESEs talla un rotllo de paper en tires petites, aquestes tires es denominenparadors, tenen orificis microscòpics que permeten el flux de molèculescarregades amb electricitat. Una màquina diposita una petita quantitatd’adhesiu en el separador. Ladhesiu es refreda i sendureix en un minut i mig,mentre les carcasses es mouen per les cintes transportadores. La següentmàquina injecta un electròlit, una solució dhidròxid de potassi
 44. 44. FABRICACIÓ DE LES PILES Els broquets injecten uns 4 grams de gel de zinc. Una màquina de soldarafegeix claus de 4 cm a la tapa de la pila, daquí sagafa el corrent abans quees descarregui, la màquina expulsa la tapa quan ha acabat i una altra màquinala posa en el pol negatiu de la pila, aquesta tapa inclou un element defonamental per les piles.
 45. 45. FABRICACIÓ DE LES PILESAmb aquest element poden resistir les altes pressions i si la calor o la font decàrrega causen una pressió excessiva, una petita obertura, evita que la pilaexploti. La màquina dobla les pestanyes de la carcassa i una màquina de filarfa un forat a la pila acabada per reduir la possibilitat de pèrduesUna màquina de proves connecta cada pila durant 200 segons per assegurarque té almenys 1,5 volts..
 46. 46. FABRICACIÓ DE LES PILESLa màquina detiquetar etiqueta una etiqueta de plàstic que porta aïllamentaddicional.Perquè l’etiqueta quedi fixa, posen la bateria al forn a 198 centígrads.Sense necessitat de carregar -les ja les podem utilitzar..

×