Kwaliteit van zorg

238 views
139 views

Published on

Published in: Health & Medicine
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
238
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kwaliteit van zorg

  1. 1. Kwaliteit van zorg Mail een vriend(in)(opent in pop-up) Laatst aangepast op 19 juni 2013  Kwaliteit van zorg volgens patiënten  Transparantie over de kwaliteit van de zorg  Kwaliteitsindicatoren in de algemene ziekenhuizen - VIP²  Kwaliteitsindicatoren in de geestelijke gezondheidszorg De wet ‘rechten van de patiënt’ (2002) stelt dat de patiënt recht heeft op kwaliteitsvolle gezondheidszorg die beantwoordt aan zijn behoeften. Volgens het Institute of Medicine (USA) is gezondheidszorg kwaliteitsvol wanneer de zorg de kans verhoogt om gewenste gezondheidsresultaten te bekomen en wanneer deze zorg overeenstemt met de huidige professionele kennis. Kwalitatief hoogstaande zorg is belangrijk om volgende aspecten te bevorderen:  Veiligheid (minimaliseren van vermijdbare letsels);  Effectiviteit (zorg gebaseerd op wetenschappelijke kennis);  Efficiëntie (vermijden van verspilling);  Patiëntgerichtheid (respectvol en responsief omgaan met patiënten);  Tijdigheid (vermijden van wachttijden en schadelijke vertragingen);  Continuïteit (de zorg loopt naadloos over van diagnose tot nazorg);  Integraliteit (de bijdragen van alle betrokken zorgverstrekkers worden geïntegreerd);  Gelijkwaardigheid (de kwaliteit van zorg varieert niet ten gevolge van persoonlijke kenmerken zoals geslacht, etniciteit, locatie, socio-economische status). Kwaliteit van zorg volgens patiënten Patiënten wensen informatie over de gezondheidszorg: ze willen weten hoe het gesteld is met hun gezondheid, welke behandelingsmogelijkheden ze hebben, welke behandelresultaten de ziekenhuizen in hun buurt neerzetten, welke zorgverleners de door hen gekozen behandeling aanbieden, … Op basis van een bevraging van de achterban van het VPP kunnen we stellen dat vier aspecten van groot belang zijn voor patiënten als het gaat over kwaliteit van zorg:  Informatie en communicatie  Toegankelijkheid en betaalbaarheid  Bejegening, respect en privacy  Participatie Patiënten en zorgverleners hanteren dus niet vanzelfsprekend dezelfde criteria als zorgverleners en overheden bij het beoordelen van de kwaliteit van de zorg.
  2. 2. Vandaar dat het essentieel is om het patiëntenperspectief te erkennen als essentiële partner van het kwaliteitsbeleid in de gezondheidszorg. Transparantie over de kwaliteit van de zorg Er wordt steeds gezegd dat de kwaliteit van zorg in België zeer hoog is, maar eigenlijk weten we dit niet. Momenteel is er immers zeer weinig informatie beschikbaar over de kwaliteit van onze gezondheidszorg. Het VPP streeft ernaar de kwaliteit van de zorg te verhogen en transparant te maken vanuit het perspectief van chronisch zieke patiënten. Daarom maakte het VPP een standpunttekst over transparantie. Kwaliteitsindicatoren in de algemene ziekenhuizen - VIP²: Vlaams Indicatoren project, voor patiënten en professionals Het VPP neemt actief deel aan het VIP², het 'Vlaams Indicatorenproject, voor patiënten en professionals' van de Vlaamse overheid, de Vlaamse Vereniging van Hoofdgeneesheren en de ziekenhuiskoepels Zorgnet Vlaanderen en ICURO. Dit project wil de kwaliteit van zorg in de Vlaamse algemene ziekenhuizen verbeteren en de transparantie over de kwaliteit van deze zorg bevorderen. Het biedt een forum waarin het VPP pleit om ook indicatoren op te nemen die voor patiënten van belang zijn (bv. rond patiëntenervaringen, communicatie, dienstverlening en bejegening). Indicatoren zijn meetbare elementen van een bepaald aspect van de zorg. Het zijn als het ware thermometers die iets zeggen over de kwaliteit van de geleverde zorg. Parallel met het project ontwikkelde het VPP de Vlaamse Patiënten Peiling, een instrument om patiënttevredenheid en patiëntenervaringen te meten. Deze vragenlijst vertrekt vanuit het perspectief van de patiënt. Hij werd opgesteld op basis van bestaande vragenlijsten, gecombineerd met ervaringen van patiënten. Het gebruik van een uniforme, gevalideerde en op patiëntervaringen gebaseerde vragenlijst maakt een vergelijking tussen ziekenhuizen mogelijk op het vlak van service. De vragenlijst geniet auteursrechtelijke bescherming conform de geldende wetgeving. De Vlaamse Patiënten Peiling mag gratis gebruikt worden in het kader van het VIP². Voor gebruik van de vragenlijst buiten het VIP² dient steeds toestemming gevraagd te worden via info@vlaamspatientenplatform.be. De vragenlijst en de gedetailleerde gebruiksvoorwaarden ervan zijn terug te vinden op de webpagina's van het VIP². In juni 2013 werd dit instrument voor een eerste maal gebruikt worden door 14 ziekenhuizen, die de meetmethode uittestten. In oktober 2013 vindt een tweede meetperiode plaats. Momenteel ontwikkelt het VPP een instrument om de patiëntgerichtheid van ziekenhuiswebsites te meten. Dit instrument zal in het najaar van 2013 klaar zijn. Het zal met behulp van dit instrument mogelijk zijn om de websites te beoordelen op de informatie die ze bieden over deze thema’s:
  3. 3.  gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid,  algemene informatie over het ziekenhuis,  informatie over de kwaliteit van de zorg,  informatie over de zorg,  informatie over de kostprijs van de zorg,  informatie over privacy en patiëntenrechten en  interactiemogelijkheden van de website. Behalve de twee indicatoren die door het VPP ontwikkeld worden, zijn er nog verscheidene andere indicatoren ontwikkeld. Deze zijn ingedeeld in vijf groepen, namelijk moeder en kind, orthopedie, cardiologie, oncologie en ziekenhuisbrede domeinen. Het VPP maakte een beknopt overzicht van de indicatoren. Meer informatie over deze indicatoren vind je op de website van het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid. Op 30 november 2012 vond een studiedag plaats 'Werken met kwaliteitsindicatoren: van theorie naar praktijk'. Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform, gaf er een lezing met als titel 'Transparantie van kwaliteitsgegevens: voor iedereen!'. Er werd een filmpje gemaakt van deze presentatie. Op de website van ICURO vind je de filmpjes en presentaties van de andere sprekers. Kwaliteitsindicatoren in de geestelijke gezondheidszorg Eind 2012 ging een gelijkaardig project van start binnen de geestelijke gezondheidszorg. Het is de bedoeling om een gelijkaardig traject te volgen als bij het project binnen de algemene ziekenhuizen. Er worden kwaliteitsindicatoren ontwikkeld binnen 5 ontwikkelingsgroepen:  Continuïteit en coördinatie van zorg  Patiëntveiligheid  Patiëntenparticipatie  Depressie  Gedragsstoornissen bij kinderen Ook in dit project neemt het VPP actief deel, via vertegenwoordiging binnen verscheidene ontwikkelingsgroepen. Meer informatie over dit project vind je op de webpagina van het project.

×