Presentation slancheva sistema

1,157 views
771 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,157
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Presentation slancheva sistema

 1. 1. УРОК ПО ФИЗИКА ЗА VІІ КЛАС СЛЪНЧЕВА СИСТЕМА1.07.12 Представя: Галина Василева
 2. 2. ВСЕЛЕНАТА-БЕЗКРАЙНА КРАСОТА
 3. 3. Слънчева система1. Обща характеристика на слънчевата система.2. Състав на слънчевата система: Слънце планети и техните спътници астероиди комети метеори8. Изследване на Слънчевата система
 4. 4. СЛЪНЦЕ Слънцето е звезда. Принадлежи на звездната система Галактика /Млечен път/ Гигантско нажежено кълбо от газове. Температура на повърхността-6000°. Всеки квадратен сантиметър от повърхността му произвежда всяка секунда около 6,5 kJ енергия.
 5. 5. ПЛАНЕТИ ПО РЕДА НАОТДАЛЕЧЕНОСТ ОТ СЛЪНЦЕТО
 6. 6. Сравнителна характеристика напланетите по отношение на масата Планета Маса Меркурий 0.06 Венера 0.8 Земя 1 Марс 0.1 Юпитер 320 Сатурн 95 Уран 15 Маса Нептун 17 Плутон 0.02 350 300 250 200 Маса 150 100 50 0 он а р рн ун ан мя й с р те ар ри пт ту ут не Ур Зе пи М ку Пл Са Не Ве Ю ер М
 7. 7. Меркурий Меркурий е разположен най-близо до Слънцето и е най-вътрешната планета на Слънчевата система. Тъй като преминава бързо през нощното небе, носи името на вестителя на боговете в римската митология, който имал крилати сандали. От Земята Меркурий може да се наблюдава с невъоражено око веднага след залез или непосредствено преди изгрев слънце ниско над хоризонта. Меркурий е съвсем малко от по-голям от земната Луна. Няма атмосфера. Отличава се с екстремалните си температури. Най-високата температура там е 400°С, а най ниската -175° С
 8. 8. Венера Втората по ред планета по отдалеченост от Слънцето и носи името на богинята Венера. Тя е земеподобна, много близка по големина и общи качества до Земята; понякога е наричана „планетата-сестра на Земята“. На Земята тя може да се наблюдава само непосредствено преди изгрев и непосредствено след залез. Най-яркото небесно тяло след Луната и Слънцето и затова често е смятана за звезда и е наричана Зорница, Денница (Деница) и Вечерница.
 9. 9. Земя Земята е третата планета от Слънчевата система и е петата по големина. Земята е най-плътната планета. Възрастта на Земята е между 4.5 и 6 милиарда години. 71% от земната повърхност са покрити с вода. Земята е единствената планета, на чиято повърхност водата може да съществува в течно състояние. Земята има магнитно поле. Взаимодействието между Слънчевия вятър, магнитно поле на Земята и нейната атмосфера причинява полярното сияние.
 10. 10. Марс Носи името на древноримския бог на войната. Заради червеникавия й цвят я наричат още Червената планета. Марс е два пъти по-малък от Земята. Тънката му атмосфера се състои предимно от въглероден диоксит и други газове и хората не биха могли да я дишат. На повърхността на Марс не е открита течаща вода, но е възможно преди милиарди години там да е имало големи езера и дори океани. Също като на Земята, на Марс има четири годишни времена.
 11. 11. Юпитер Токова голяма, че на нея могат да се съберат останалите планети и пак да остане свободно място. Ядрото най-вероятно представлява гореща течност, подобна на гъста супа. Юпитер не е особено гостоприемен. Там е изключително горещо, хиляди пъти по- горещо от най-горещата точка на Земята.
 12. 12. Сатурн Планета с пръстените. Планетата се вижда дори и без телескоп, но пръстените й не могат да се наблюдават без този уред. Подобно на Юпитер, Нептун и Уран, Сатурн е газова планета. Образуван е предимно от водород и хелий, като съвсем малка част от повърхността му е твърда. Сатурн е покрит с разноцветни облачни ивици и е заобиколен от многобройни пръстени, съставени от ледени частици с различна големина.
 13. 13. Уран Уран е открит през 1781 г. от английския астроном Уилям Хершел. Планетата обикаля около Слънцето на почти два пъти по-голямо разстояние от Сатурн, за 84 години. Въпреки че изглежда много слаб, понякога Уран се вижда и с просто око и би могъл да бъде открит и от древните астрономи, неразполагащи с телескопи.
 14. 14. Нептун Носи името на древноримския бог на морето. Синкавият му цвят се дължи на плътната му атмосфера, съставена от водород, хелий и метан. Както на другите газови планети- Юпитер, Сатурн и Уран, на Нептун бушуват обширни бури и духат ураганни ветрове. Годината на Нептун е много по-дълга от земната. В нея има 60 225 денонощия.
 15. 15. Плутон Планетата Джудже. В римската митология Плутон е бог на мрачния подземен свят. Плутон е толкова малък и толкова далече от нас, че е открит чак през 1930 година. Заради неговата загадъчност учените не са сигурни какъв вид небесно тяло е Плутон. В продължение на много години го категоризираха като планета, но той е по- различен от останалите планети. Той е толкова далече от слънчевата топлина, че е скован от вечни ледове.
 16. 16. АСТЕРОИДИ Астероидите са скални фрагменти, останали след формирането на Слънчевата система преди 4.6 млрд. години. Разположени са на орбити около Слънцето в пояс около Марс и Юпитер. Този регион в Слънчевата система е наречен Астероиден пояс. Астероид може да напусне астероидния пояс и да бъде запратен в космоса. Изчезването на динозаврите преди 65 млн. години може да е свързано с опустошителен удар на астероиди близо до Юкатан, Мексико
 17. 17. КОМЕТИ Комета е тяло, съставено от лед от замръзнали газове, орбитиращо в Слънчевата система. При приближаването си до Слънцето, замръзналите газове започват да се изпаряват и се образува красива опашка, която излъчва светлина.
 18. 18. МЕТЕОРИ Метеор - Падаща звезда - светлинно явление, предизвикано от изгарянето на частица при навлизането й в земната атмосфера. Много ярките метеори се наричат болиди. Космическо тяло с големи размери може и да не успее да се разпадне през своя път през атмосферата и да се сблъска със земната повърхност. В този случай наричаме падналото на земята тяло метеорит.
 19. 19. За любознателните: Има ли разумнисъщества и на други планети, освен на Земята?
 20. 20. Благодаря за вниманието! До нови срещи в света на Космоса!1 юли 2012 Представи: Галина Василева

×