Trends In Fotografie - 2009

 • 1,782 views
Uploaded on

Een presentatie (63 slides) van een aantal trends in de fotografie. Deze presentatie heb ik op 15 september 2009 gegeven aan collega's bij de Hanzehogeschool tijdens het Kenniscafe ICM. Binnen de …

Een presentatie (63 slides) van een aantal trends in de fotografie. Deze presentatie heb ik op 15 september 2009 gegeven aan collega's bij de Hanzehogeschool tijdens het Kenniscafe ICM. Binnen de Hanzehogeschool geef ik fotografie als keuzevak.

More in: Art & Photos , Business
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
1,782
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1

Actions

Shares
Downloads
42
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. ‘Foto’s zijn licht geworden. Ze vliegen draadloos langs het net. Pixels trillen lichtzinnig op het scherm en fototoestellen beschikken over een knop waarop een vuilnisbakje is afgebeeld. Het is alsof de foto’s nu minder serieus zijn en schoonheid minder ‘for ever’. Johan de Vos
 • 2. TRENDS IN FOTOGRAFIE 2009
 • 3. Peter van der Steege (Zeist 1961) ondernemer, grafisch ontwerper, fotograaf, docent Tags: graphic design, photography, creativity, inspiration, branding, apple, web 2.0, humor, lifehacking, video, education, hanze university, sharing
 • 4. SHARING/ONLINE MOBIEL/OPEN
 • 5. MEER INFO
 • 6. HET GAAT ER NIET OM WELKE CAMERA JE BEZIT HET GAAT ER OM WAT JE ER MEE DOET (en daar plezier in hebt)
 • 7. PHOTO SHARING flickr.com (3.6 miljard foto’s) picasaweb.google.com (maar 1 GB opslag) deviantart.com (vooral “kunst”)
 • 8. VEEL MOBIELTJES KUNNEN TEGENWOORDIG WORDEN UITGEBREID MET APPLICATIES WAARDOOR JE ZONDER TUSSENKOMST VAN EEN COMPUTER DIRECT JE FOTO’S KUNT BEWERKEN EN VIA HET WEB KAN PUBLICEREN.
 • 9. iPhone Pano (€ 2,39) Deze applicatie stitched de foto’s zelf. Deze pano bestaat uit 5 foto’s. MEER Je kunt er ook helemaal rondom mee fotograferen. INFO
 • 10. iPhone CameraBag (€ 1,59) MEER Camerabag voorziet in 10 verschillende settings. Onder andere zw/w, sh eye en polaroid INFO
 • 11. Patrick Smith Patrick Smith is een Amerikaanse fotograaf die niet alleen zijn foto’s met ons deelt, maar ook zeer gedetailleerd informatie over zijn manier van werken geeft. Dit delingsprincipe is kenmerkend voor MEER INFO internet(gratis) en maakt dat de leercurve bij beginnende fotografen steeds korter wordt.
 • 12. Peter Belanger laat in deze Time Lapse Video (ook een trend) zien wat er komt kijken bij het maken van een foto voor de cover van MacWorld. Uitgangspunt voor mij is dat je hier ziet dat fotogra sch KIJK werk door allerlei vingers gaat (kan gaan), maar ook dat deze lm nogmaals een goed voorbeeld is VIDEO van het kennisdelingsprincipe op internet (en het is meteen reclame voor de fotograaf )
 • 13. Gert van Duinen Is gra sch ontwerper en heeft fotogra e als hobby. Hij woont net over de grens in Duitsland ter hoogte van Emmen. Op zijn ickr.com account kun je zien hoeveel succes hij heeft met zijn werk. Let maar eens op het grote aantal reacties op zijn werk. Zijn werk is inmiddels in een aantal fotogra ebladen gepubliceerd. MEER INFO
 • 14. Kyra Pots (student ICM) Kyra verbeeld haar eigen (droom)werkelijkheid en staat meestal zelf centraal in haar foto’s. Deze MEER symbolische manier van werken is sterk conceptueel. Ook zij krijgt veel reacties op haar werk via INFO ickr.com
 • 15. Heeft analoge fotogra e nog toekomst? Absoluut! Er zijn nog complete generaties die louter MEER analoog fotograferen. Op ick.com organiseren ze zich in groepen en gaan zeer zorgvuldig om met het INFO principe dat de fotogra e analoog moet zijn. De LOMO groep op Flickr.com heeft ruim 20.000 leden.
 • 16. FOTOJOURNALISTIEK USER GENERATED OF PROFESSIONEEL?
 • 17. ©Nick Ut Sommige foto’s staan in ons geheugen gegrifd. Deze foto uit 1972 zorgde voor een wereldwijde MEER INFO omslag in de publieke opinie mbt de Vietnamoorlog.
 • 18. Nog een voorbeeld: Tiananmen Square 1989 (Stuart Franklin Magnum) MEER INFO
 • 19. Aolan Glasco, Iran Election riots, 2009 Dit is een foto uit een serie gemaakt door een amateurfotograaf die ten tijde van de rellen na de Iraanse MEER verkiezingen kon blijven fotograferen. Het was journalisten toen al verboden om in Iran te zijn. Foto’s INFO van de rellen werden voornamelijk gepubliceerd via Twitter en vaak gelinked naar ickr.com.
 • 20. Deze foto is met een iPhone gemaakt kort na de vliegramp op de rivier de Hudson . Janis Krums heeft de foto direct op Twitter gezet via zijn iPhone. De foto ging de hele wereld rond. Dit bericht MEER INFO heeft Twitter groot op de kaart gezet als een nieuw medium wat sneller werkt als de traditionele journalisitek.
 • 21. TRENDS FOTOJOURNALISTIEK (NL) 90% FREE LANCERS / 30% PROCENT AUTODIDACT. DE MEESTE FOTOJOURNALISTEN ZIJN GESPECIALISEERD (Sport, portret etc) - NIVEAU FOTOGRAFIE ZEER HOOG, AFZET ECHTER STEEDS MOEILIJKER - CONCURRENTIE VAN AMATEURS EN VERSLAGGEVERS - FOTOGRAFEN WORDEN STEEDS MEER GEHINDERD DOOR BIJV. BEWAKINGSDIENSTEN/POLITIE - CONCURRENTIE STOCKFOTOS (LAGE PRIJS) - REDACTIES KRIJGEN INPUT VAN FOTOGRAFERENDE LEZERS (HET IS EEN TREND EN HET KOST NIKS) - 10% VAN DE ONDERVRAAGDEN VOORSPELT EINDE FOTOJOURNALISTIEK MEER Bron: onderzoek i.o.v NVJ en NVF door prof. Drs. Frits Gierstberg en dr. Alexander Pleijter, juni 2009 INFO
 • 22. Nveau fotogra e in Nederland zeer hoog Foto van de Rotterdamse fotograaf Jerry Lampen in dienst bij Reuters en winnaar van MEER de zilveren camera in 2003. Basra. Irakezen ontvluchtten het bezette zuidelijke deel van INFO de stad. Op de voorgrond een jonge vrouw met haar kind.
 • 23. MEER Joost van den Broek - Fotojournalist van het jaar 2006 INFO Lees hierbij vooral het interview met Joost van den Broek.
 • 24. FOTOJOURNALISTIEK WERELDWIJD
 • 25. MAGNUM PHOTOS Nog steeds de onbetwiste top op het gebied van de fotojournalistiek is de selecte groep fotografen van het in Parijs gevestigde fotoagentschap Magnum Photos. Opgericht in 1947 door Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger en David "Chim" Seymour. Fotojournalistiek op de grenzen van kunst, genialitiet en individualiteit. Zeker elitair, maar ook bepalend geweest voor de ontwikkeling van MEER INFO generaties van fotografen. Magnum heeft ook gezorgd voor de kwaliteitsnorm in de manier van kijken naar journalistiek beeld.
 • 26. Carl de Keyzer MEER Een van de fotografen van Magnum wiens werk mij erg aanspreekt is de belg Carl de Keyzer(1958). INFO Kijk op zijn website voor meer info.
 • 27. FOTOJOURNALISTIEK MANIPULATIE OF WERKELIJKHEID?
 • 28. ©Robert Capa Manipulatie is van alle tijden, zelfs de beroemdste foto van Robert Capa uit 1936 (Falling soldier) is naar MEER nu blijkt een uit de hand gelopen enscenering geweest. (juli 2009) INFO
 • 29. Yevgeny Khaldei heeft deze foto bewerkt omdat de soldaat die de vlagdrager steunt 2 horloges draagt. Hj heeft meteen de foto verder gedramatiseerd zoals in de volgende slide te zien is.
 • 30. ©Brian Walski MEER LA Times fotograaf Brian Walski combineerde 2 foto’s van een britse soldaat en burgers uit Basra (Irak) INFO om een meer shokkerende beeld te krijgen. Dit werd ontdekt door de beeldredacteur van de LA Times.
 • 31. 19 december 2008 , pag. 24 De gewraakte foto. De ree rechts is identiek aan de tweede van links. Foto Jean-Pierre Jans Fotograaf weg bij Volkskrant na manipulatie van foto’s D e Volkskrant heeft het con- duidelijk wat er gebeurd is. fotografie. Toch is wat je ziet soms tact opgezegd met freelance De fotograaf beriep zich op zijn niet de werkelijkheid. Van de bom- fotograaf Jean-Pierre Jans. werkwijze: in de computer kopi- aanslagen in Madrid (2004) ging Aanleiding is een ‘vertrouwens- eert hij soms zijn foto’s, bewerkt één foto de wereld over waarop breuk’ tussen de krant en de foto- die met het programma Photo- een afgerukte arm te zien was. Veel graaf. De opzegging draait om shop, en plaatst dat terug in de ori- kranten vonden dat te gruwelijk, twee foto’s, waarvan er een nooit ginele foto. Hij erkent dat in twee en ‘poetsten’ de arm uit het beeld. in de krant heeft gestaan. De ande- gevallen iets fout is gegaan, de In eigen land publiceerde het re is de foto hierboven, waarop overige kwesties betwist hij. ‘Bij de ANP na Koninginnedag 2002 een twee identieke reeën staan. ‘De foto van de reeën zaten twee we- foto van drie prinsessen onder pa- Volkskrant vindt dat ze zich niet ken tussen bewerken en opsturen raplu’s, een schitterende composi- kan permitteren onderwerp van naar de krant. In die tijd hebben tie tegen een zwarte achtergrond. discussie te zijn als het gaat om de twee familieleden van me met Zeventien kranten hadden de echtheid van foto’s’, aldus Pieter mijn computer zitten fotoshop- plaat van Robin Utrecht op de Broertjes, hoofdredacteur van de pen’, aldus Jans. voorpagina. Gemanipuleerd, Volkskrant. Broertjes: ‘Tweemaal toegeven, bleek later. ‘Kan net’, oordeelde het De zaak kwam aan het rollen na- is tweemaal te veel.’ ANP toen. Nu zegt ANP’s nieuws- dat lezers belden over de foto met Het bewerken van de werkelijk- manager Leo Blom: ‘Dat hadden de reeën. Na onderzoek rezen twij- heid raakt aan een oude discussie we niet moeten doen. Maar iets fels over andere geplaatste foto’s in de fotojournalistiek, waar van weglaten is toch fundamenteel an- van Jans. Zeven foto’s zijn ter be- oudsher in de doka luchten wer- ders dan zelf iets toevoegen.’ oordeling gegeven aan het Neder- den ‘doorgedrukt’ (zwaarder ge- De fotoredactie van de Volks- lands Instituut voor Digitale Foto- maakt om een foto meer drama- krant vindt dat ook, en heeft de MEER grafie. Conclusie: in alle gevallen tiek te geven) en voetballen in een foto’s van Jans inmiddels uit het zijn elementen toegevoegd of doelhoek werden gemonteerd. archief verwijderd. INFO weggelaten of is op zijn minst on- Feiten zijn heilig, ook in de pers- Jean-Pierre Geelen
 • 32. januari 2009 Een foto van vier militairen in een terreinwagen in Uruzgan blijkt gemanipuleerd. De foto won nog een prijs ook. Defensiefotograaf Sjoerd Hilckmann heeft namelijk de stangen weggepoetst waarmee het voertuig op sleeptouw werd genomen. Extra pijnlijk is dat de omstreden foto een prijs won.
 • 33. STUDENTEN ICM TALENT CLASS FOTOGRAFIE
 • 34. STUDENTEN ICM DIE TIJDENS HET KEUZEVAK FOTOGRAFIE 1 EEN 8.0 OF HOGER HALEN ALS EINDCIJFER KUNNEN WORDEN TOEGELATEN TOT DE TALENT CLASS (FOTOGRAFIE 2). OMDAT HET AANTAL PLEKKEN BEPERKT IS (18) EN DE BELANGSTELLING GROOT WORDT ER OOK TOEGELATEN OP BASIS VAN KWALITEIT VAN HET PORTFOLIO.
 • 35. Hans Mossel, 2008. Deze foto is een samensmelting van een tweeluik gemaakt met behulp van een collage uit tijdschriften. Het tweeluik dient dus als concept voor het maken van een eigen concept.
 • 36. Hans Mossel, 2008. Hier het originele tweeluik. MEER INFO
 • 37. Hans Mossel, 2008. 5-luik (narratief karakter)
 • 38. Erik Jaap Dijk, 2009, 5-luik (narratief karakter)
 • 39. Erik Jaap Dijk, 2009, tegenbeeld 5-luik
 • 40. Lianne Strijk, 2008, 5-luik (narratief karakter) MEER INFO
 • 41. MEER Marcel Berghuis, 2008, samensmelting tweeluik INFO
 • 42. MEER Fabian Debats, 2008, 5-luik INFO
 • 43. MEER Paul Klaver, 2008, samensmelting tweeluik INFO
 • 44. Bas van de Ven, 2008, samensmelting tweeluik
 • 45. SOFTWARE & ONLINE TECHNIEKEN
 • 46. HD Filmen met je spiegelreflex (filmformaat 1920x1080 pixels) Je filmt tegenwoordig gewoon met je spiegelreflex en hebt daarbij de beschikking over je eigen KIJK verwisselbare objectieven. Voorbeel d gemaakt met de Canon 5D MKII + 15 mm/2.8 Fish Eye lens. VIDEO
 • 47. Adobe Photoshop Express. Online foto’s bewerken en direct wegschrijven naar je MEER harde schijf of delen via Facebook, Flickr of Picasa. 2 GB ruimte en gratis. INFO
 • 48. Adobe Lightroom 2.0 10 jaar geleden stonden we nog in de donkere kamer MEER (Darkroom) Tegenwoordig werken fotografen in RAW en het liefst met Lightroom. INFO
 • 49. MEER Multicolr zoekt in de gigantische database van Flickr naar de door jou geselecteerde INFO kleursamenstelling.
 • 50. HDR (High Dynamic Range) Een camera heeft een beperkter dynamisch bereik dan het menselijk oog (gemiddeld 10 stops) Hierdoor kom je vaak te kort in je belichting. Lichte partijen zijn uitgebeten en/of schaduwen te donker. HDR techniek biedt daarvoor een oplossing. Je maakt 3 foto’s van hetzelfde onderwerp (normaal belicht, overbelicht en onderbelicht), met speciale HDR software wordt je foto samengevoegd om zodoende het hoogste dynamisch bereik uit je beeld te halen. Deze truuk wordt inmiddels zo vaak en zo lelijk MEER INFO toegepast (kitsch) dat er ook een tegenbeweging van puristen is ontstaan die niets met HDR te maken wil hebben.
 • 51. - 2 stops 0 belichting + 2 stops HDR: Resultaat van 3 opnames verwerkt in PhotomatixPro met Tone Mapping.
 • 52. Strobist Foto’s: Mathieu Young Walkabout Los Angeles Ook een grote trend in de fotografie is het overdag en vooral in de combinatie met buitenlicht MEER fotograferen met de flitser los van je camera. Beelden die hierdoor ontstaan krijgen vaak een wat INFO surrealistisch en soms ook cinematografisch karakter.
 • 53. 360VR Wat mij betreft een van de mooiste vormen van fotografie in combinatie met je webbrowser. Dit moet je gewwoon zien. Grootste platform voor dit soort pano’s is panoramas.dk BEKIJK 360VR
 • 54. 360VR BEKIJK 360VR
 • 55. GIGAPAN Het principe van de Gigapan is gebaseerd op een vinding door de samenwerking tussen de NASA en de Carnegie Mellon University. Voor een relatief lage prijs koop je een systeem wat de mogelijkheid geeft om honderden foto’s automatisch te laten belichten en vervolgens te laten stitchen met speciale software. hiermee kun je dan letterlijk Gigagrootte foto’s maken MEER waar je eindeloos in kunt zoommen. INFO
 • 56. Microsoft Photosynth MEER Eén van de moosite trends op het gebied van webbased fotografie, delen van foto’s en INFO samenwerking tussen de makers. Dit moet je zien en lezen om te begrijpen waar het over gaat.
 • 57. Panografie