GEDREVEN DOOR DUURZAAMHEID
Innovatief aanbesteden - Maartje van den Berg
Blossom consultancy Design & Build
Maartje van de...
1
GEDREVEN DOOR DUURZAAMHEID
Innovatief aanbesteden - Maartje van den Berg
Inhoud
Het Gemeentehuis van Brummen is toekomst...
2
3
Het Gemeentehuis van Brummen
is toekomstbestendig!
Een gemeentehuis duurzaam aanbesteden.
Hoe doe je dat? Hoeveel tegens...
24
1 	 mos-sedum dak
2	 maximale daglichttoetreding
3 	 groene wand
4	 natuurlijke ventilatie via hal
5	 passieve zonwerin...
28
29
In het voortraject had de bevolking van
de Gemeente Brummen al aangegeven dat
duurzaamheid niet alleen in de techniek
m...
30
1 Met beperkte middelen werd op
duurzame wijze een moderne
uitstraling bereikt.
2 Entree bestaande villa.
3 Door slim g...
35
Tips tricks
voor aanbestedende partijen
Wat is het beste pad
Het is van groot belang dat je vooraf welbewust
met elkaa...
39
40
Colofon
Uitgave
Blossom consultancy Design Build
info@blossomconsultancy.nl
www.blossomconsultancy.nl
Tekst en vormgev...
GEDREVEN DOOR DUURZAAMHEID
Innovatief aanbesteden - Maartje van den Berg
Blossom consultancy Design Build
Maartje van den...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Blossom consultancy gedreven door duurzaamheid innovatief aanbesteden maartje van den berg inkijk 001

600
-1

Published on

inkijkexemplaar gedreven door duurzaamheid - innovatief aanbesteden
Blossom consultancy Design & Build - Maartje van den Berg

ISBN/EAN:978-90-9028169-8
GEDREVEN DOOR DUURZAAMHEID, innovatief aanbesteden- Maartje van den Berg

Samenvatting:
“Gedreven door duurzaamheid” is een informatief boek waarin het proces van aanbesteden van het gemeentehuis Brummen wordt beschreven. Via een innovatieve aanbesteding is hier een toonaangevend en prijswinnend ontwerp gerealiseerd waarbij nieuwe waarden als circulair denken en grondstoffen beheer naar een hoger plan zijn getild.

Door dit boek te lezen krijgt u inzicht hoe u bij aanbesteding geld en tijd bespaart en tegelijkertijd meer duurzaamheid realiseert. De methode biedt een oplossing voor complexe aanbesteding, planning en budgetbewaking, zowel voor de overheid als in de particuliere sector.

Over de auteur:
Maartje van den Berg geeft een helder inzicht in de beste route voor een doelgerichte aanbesteding met optimale resultaten. Zowel professionele aanbesteders als partijen die hier incidenteel mee te maken hebben kunnen hun voordeel halen uit de genoemde tips en tricks.

Maartje van den Berg kent de wereld van aanbestedingen van twee kanten. Als architect heeft zij jarenlange ervaring op het gebied van het inschrijven van aanbestedingen, het opstellen van haalbaarheidstudies en ruimtelijke vertaling van gestelde wensen. In haar rol als consultant, duurzaamheidsadviseur en projectmanager weet zij als geen ander het optimale pad naar realisatie te kiezen. Met haar nuchtere kijk op de zaken kan ze ook u vanuit dit boek een goede ondersteuning bieden.

Inkijkexemplaar:
Blz : (1) 2, 3: 12, 13; 18,19; 28,29

Inhoud:
Het Gemeentehuis van Brummen is toekomstbestendig - 3
Bouwen is vooruitzien - 4
Wat is de beste route - 6
Nieuw gemeentehuis voor Brummen - 8
Een goed begin is het halve werk - 10
Opstellen vraagspecificatie - 12
Het nieuwe werken als uitgangspunt - 14
Selectieprocedure - 16
Slimme criteria - optimaal aanbod - 18
Een sterk integraal ontwerp - 20
Visie op een circulaire economie - 21
Samen voor het beste resultaat - 30
‘Tips & Tricks’ voor aanbestedende partijen - 34
Colofon – 40

Lezersrecentie:
Wow! Met heel veel plezier het boek gelezen. Het geeft helder weer welke stappen er genomen zijn om de vernieuwde huisvesting van het gemeentehuis Brummen tot een succes te maken.
ISBN/EAN:978-90-9028169-8
GEDREVEN DOOR DUURZAAMHEID, innovatief aanbesteden- Maartje van den Berg

Samenvatting:
“Gedreven door duurzaamheid” is een informatief boek waarin het proces van aanbesteden van het gemeentehuis Brummen wordt beschreven. Via een innovatieve aanbesteding is hier een toonaangevend en prijswinnend ontwerp gerealiseerd waarbij nieuwe waarden als circulair denken en grondstoffen beheer naar een hoger plan zijn getild.

Door dit boek te lezen krijgt u inzicht hoe u bij aanbesteding geld en tijd bespaart en tegelijkertijd meer duurzaamheid realiseert.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
600
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Blossom consultancy gedreven door duurzaamheid innovatief aanbesteden maartje van den berg inkijk 001

 1. 1. GEDREVEN DOOR DUURZAAMHEID Innovatief aanbesteden - Maartje van den Berg Blossom consultancy Design & Build Maartje van den Berg is eigenaar en directeur van Blossom consultancy Design & Build: Strategisch advies om (duurzame) gebouwen te realiseren. Consultant projectmanager en architect in één persoon. Na jaren ervaring opgedaan te hebben bij grote architectenbureaus en ingenieursbedrijven, besloot Maartje eind 2012 voor zichzelf te beginnen. Met passie en gedrevenheid door duurzaamheid wil ze het verschil maken in bouwprojecten, waarbij tegelijkertijd wordt gelet op budget en snelheid. Maartje van den Berg levert strategisch advies en heeft veel ervaring in utilitaire projecten in onderwijs, overheid en gezondheidszorg (care en cure) en woningbouw. Daarnaast zet Maartje zich ook in voor commerciële bedrijven, alsmede voor particulieren. Blossom consultancy Design & Build info@blossomconsultancy.nl www.blossomconsultancy.nl GEDREVENDOORDUURZAAMHEIDInnovatiefaanbesteden-MaartjevandenBerg
 2. 2. 1 GEDREVEN DOOR DUURZAAMHEID Innovatief aanbesteden - Maartje van den Berg Inhoud Het Gemeentehuis van Brummen is toekomstbestendig - 3 Bouwen is vooruitzien - 4 Wat is de beste route - 6 Nieuw gemeentehuis voor Brummen - 8 Een goed begin is het halve werk - 10 Opstellen vraagspecificatie - 12 Het nieuwe werken als uitgangspunt - 14 Selectieprocedure - 16 Slimme criteria - optimaal aanbod - 18 Een sterk integraal ontwerp - 20 Visie op een circulaire economie - 21 Samen voor het beste resultaat - 30 ‘Tips & Tricks’ voor aanbestedende partijen - 34 Colofon - 40
 3. 3. 2
 4. 4. 3 Het Gemeentehuis van Brummen is toekomstbestendig! Een gemeentehuis duurzaam aanbesteden. Hoe doe je dat? Hoeveel tegenstellingen lijken niet alleen al in die vraag verscholen? De aanbesteding kan je immers toch maar één keer goed doen? Maar juist dat geeft de uitdaging al bij die ene aanbesteding, een duurzaam resultaat te bewerkstelligen. Hoe duurzaam is een gemeentehuis in deze tijd? Welke gemeente heeft in zijn huidige omvang het eeuwig leven? En hoe creëer je dan huisvesting die duurzaam passend is? Huisvesting waarvoor? Want hoe duurzaam zijn de taken van gemeenten? En tot slot; hoe zorg je er voor dat een gebouw wordt gebouwd dat ook aan de eisen van energieverbruik, beperking gebruik fossiele brandstoffen en optimale mogelijkheden voor hergebruik voldoet? Is het mogelijk zo’n duurzame aanbesteding te doen? Als burgemeester van Brummen had ik het voorrecht in een gebouw te mogen werken dat direct na de oplevering al twee prestigieuze prijzen in de wacht heeft gesleept. Een gebouw waarover alle gebruikers zeer tevreden zijn. Een gebouw dat optimaal flexibel is en een gebouw dat geen gebouw maar een grondstoffenbank is. Daar moet bij de aanbesteding over zijn nagedacht. Dat kan niet anders! Ik wens u veel leesplezier in dit boekwerk over duurzaam aanbesteden gebaseerd, op de ervaringen van de aanbesteding van ons gemeentehuis. Daarbij nogmaals dank zeggend aan Maartje van den Berg die aan de wieg heeft gestaan van het succes dat het jasje voor ons nieuwe werken is geworden. Hoogachtend, Niels E. Joosten, voormalig burgemeester gemeente Brummen (tegenwoordig burgemeester gemeente Doetinchem) Het gemeentehuis van Brummen werd genomineerd voor de award Duurzame Architectuur 2013 en kreeg tijdens het congres Green Buildings Holland de eerste prijs uitgereikt. Het project werd tijdens de door Architectuur Lokaal georganiseerde 3e EU aanbestedingendag uitgeroepen als ‘Best Practice’ voor innovatief aanbesteden op het gebied van Design & Build. Architectenbureau Rau heeft voor het project de Gouden Kikker Award 2013 gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan projecten die voorop lopen in duurzaamheid en innovatie. De Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards belonen de inzet van koplopers die laten zien dat goede samenwerking de sleutel tot succesvolle projecten is. De gemeente Brummen is genomineerd in de categorie duurzaamste gemeentelijke vastgoedorganisatie.
 5. 5. 24 1 mos-sedum dak 2 maximale daglichttoetreding 3 groene wand 4 natuurlijke ventilatie via hal 5 passieve zonwering 6 demontabele houten constructie 7 schanskorven met steen van oudbouw 8 installaties staan onder gebouw 9 drielaags glas 10 open teamwerkplekken 11 stilte werkplekken / gesloten overleg 12 C2C vloerbedekking 13 aanwezigheidsdetectie / LED verlichting 14 flexibele wandindeling 15 balie van karton 16 herbestemming monumentale villa
 6. 6. 28
 7. 7. 29 In het voortraject had de bevolking van de Gemeente Brummen al aangegeven dat duurzaamheid niet alleen in de techniek moest zitten, maar dat beleving voor hen ook een belangrijke rol speelt. “Wij moeten trots kunnen zijn op ons gemeentehuis”, was de boodschap die de opdrachtnemer mee kreeg. Duurzame uitstraling Bij het betreden van het gebouw is het voor iedereen direct duidelijk dat een zeer duurzaam gebouw wordt betreden. Veel duurzame maatregelen zijn zichtbaar en dragen bij aan een positieve beleving van het gebouw: materiaaltoepassing, groenwand, daglichttoetreding, infiltratievijver, hemelwaterbuffer, enz. Bijzondere ontvangstbalie De ontvangstbalie doet recht aan Brummen’s rijke historie met de papierindustrie. Deze is namelijk in samenwerking met de lokale papierindustrie gemaakt van 100% papiervezel, met uitsluitend natuurlijke deklagen. Na jaren intensief gebruik kan de balie in de toekomst zo de papierbak in, zodat het materiaal hergebruikt kan worden! Daarnaast werden ook de tafels in 3 spreekkamers van het gemeentehuis ontworpen en op maat gemaakt uit kartonmateriaal.
 8. 8. 30 1 Met beperkte middelen werd op duurzame wijze een moderne uitstraling bereikt. 2 Entree bestaande villa. 3 Door slim gebruik te maken van onderdelen van het bestaande gedateerde designmeubilair en een toevoeging van een nieuw eiken tafelblad, is een nieuwe, warme look gecreëerd. 4 Toepassing boomschijf als tafelblad. 2 1 3 4
 9. 9. 35 Tips tricks voor aanbestedende partijen Wat is het beste pad Het is van groot belang dat je vooraf welbewust met elkaar vaststelt wat de beste procedure voor een project is. Weeg goed af wat de voor en nadelen zijn. Deze verschillen per project en kunnen per tijdsbeeld veranderen. Stel reële eisen Door de nieuwe aanbestedingswet is alles nog volop in beweging en is er nogal wat onzekerheid. Aanbestedende partijen hebben daardoor momenteel vaak de neiging om zekerheid op zekerheid te stapelen. Dat komt de kwaliteit en de toegankelijkheid van een aanbesteding niet ten goede. Bouw echter wel zekerheden in op de onderdelen die daadwerkelijk van belang zijn. (bijvoorbeeld de prijs). Durft te kiezen Aangeven waar op gescoord kan worden. Bijvoorbeeld: duurzaamheid, realisatiesnelheid, of social return. Niet teveel verschillende onderdelen, maar één of twee. Hoe meer duidelijkheid over de verwachting des te groter de opbrengst. Benut de kracht van de markt Timmer de vraagspecificatie niet dicht, maar creëer ruimte voor innovatieve slimme oplossingen. Niet de gewenste oplossing omschrijven maar het gewenste effect. Op die manier stimuleer je de innovatie uit de markt. Goede raad is duurzaam Een goede aanbestedingsprocedure levert veel op. Inzicht en kennis van zaken zijn daarbij onontbeerlijk. Als dit specialisme in uw organisatie ontbreekt, dan is de inzet van een externe adviseur een goede optie. Een adviseur als Blossom consultancy kent alle tips en tricks en maakt je bewust van de keuzes die je maakt. De advieskosten die daarmee gemoeid zijn worden doorgaans ruimschoots terugverdiend. Goedkoop is duurkoop Ongeacht het type aanbesteding streven wij er altijd naar om voor beide partijen een win-win situatie te creëren. Daar geloven wij in. Wij zijn er van overtuigd dat wanneer je als aanbesteder de opdrachtnemer in dit proces ‘uitknijpt’, er met een ogenschijnlijk goede aanbieding toch een slecht gebouw ontstaat. Creëer draagvlak bij de gebruikers Als een organisatie er voor kiest om deze weg te bewandelen is het belangrijk om aan verwachtingsmanagement te doen. Dus vooraf goed inventariseren wat nodig is en gedurende het proces helder communiceren over hoe er straks gewerkt gaat worden: dit is wat het wordt, stel je in op- en open voor verandering.
 10. 10. 39
 11. 11. 40 Colofon Uitgave Blossom consultancy Design Build info@blossomconsultancy.nl www.blossomconsultancy.nl Tekst en vormgeving Maartje van den Berg Willem Blok Foto’s Leontine van Geffen-Lamers; cover voorzijde Petra Appelhof; pagina’s 26 Maartje van den Berg; pagina’s 29, 30, 31 Willem Blok; pagina’s 26, 32, 33, 38 Gemeente Brummen; pagina 3 Artist impressions Rau Architecten / Bam Utiliteitsbouw; pagina’s 2, 20, 24 Infographics Willem Blok; pagina’s 4, 6 , 8, 10, 12, 14, 16, 18, 34 Royal Haskoning; pagina’s 15, 36 Rau Architecten / Bam Utiliteitsbouw; pagina’s 22, 27 Drukwerk Zalsman B.V. Zwolle ISBN/EAN: 978-90-9028169-8
 12. 12. GEDREVEN DOOR DUURZAAMHEID Innovatief aanbesteden - Maartje van den Berg Blossom consultancy Design Build Maartje van den Berg is eigenaar en directeur van Blossom consultancy Design Build: Strategisch advies om (duurzame) gebouwen te realiseren. Consultant projectmanager en architect in één persoon. Na jaren ervaring opgedaan te hebben bij grote architectenbureaus en ingenieursbedrijven, besloot Maartje eind 2012 voor zichzelf te beginnen. Met passie en gedrevenheid door duurzaamheid wil ze het verschil maken in bouwprojecten, waarbij tegelijkertijd wordt gelet op budget en snelheid. Maartje van den Berg levert strategisch advies en heeft veel ervaring in utilitaire projecten in onderwijs, overheid en gezondheidszorg (care en cure) en woningbouw. Daarnaast zet Maartje zich ook in voor commerciële bedrijven, alsmede voor particulieren. Blossom consultancy Design Build info@blossomconsultancy.nl www.blossomconsultancy.nl GEDREVENDOORDUURZAAMHEIDInnovatiefaanbesteden-MaartjevandenBerg

×