Suport curs tic matematica

2,426 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,426
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
79
Actions
Shares
0
Downloads
78
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Suport curs tic matematica

 1. 1. DISCIPLINA 4. UTILIZAREA TICPENTRU DEZVOLTARE CURRICULARĂ
 2. 2. Scopul disciplinei: Familiarizarea cursanţilor cu aspecte teoretice şi practice privind utilizarea TIC în sistemul de învăţământ.Obiective urmărite: 1. Formarea şi dezvoltarea competenţelor de predare învăţare utilizând TIC; 2. Cunoaşterea şi înţelegerea de către cursanţi a tipurilor de programe de instruire asistată de calculator; 3. Stimularea interesului cursanţilor pentru utilizarea TIC în procesul instructiv-educativ.Prin parcurgerea disciplinei, cursanţii vor dobândi următoarele competenţe specifice: Accesarea diverselor surse de informare în scopul documentării Utilizarea calculatorului în procesul instructiv-educativ Exersarea schemelor de acţiune în vederea dobândirii/perfecţionării deprinderilor practice Conceperea şi utilizarea materialelor/mijloacelor de învăţare Aplicarea strategiilor didactice de utilizare eficientă a mijloacelor/auxiliarelor didactice în procesul de învăţământ
 3. 3. 3.1. INSTRUMENTE PENTRU COOPERAREŞI PROIECTE EDUCAŢIONALE COLABORATIVE Wikispaces - http://www.wikispaces.com/ Un wiki este o aplicaţie care permite crearea unui site web al cărui conţinut este creat în colaborare de către utilizatori, păstrând versiunile succesive. Wikispaces are o interfaţă simplă, conţine forum, inserare de fişiere, linkuri, imagini, statistici şi un număr nelimitat de pagini. Are o variantă gratuită. Alternative: pbwiki, Wetpaint
 4. 4. WIKISPACES Posibile utilizări în procesul didactic pentru Matematică şi disciplineeconomice Realizarea de proiecte disciplinare sau interdisciplinare sau a unor proiecte educaţionale prin activităţi colaborative interactive. Această aplicaţie are avantajul de a păstra materialele realizate şi postate de către fiecare membru al grupului de lucru şi permite cadrului didactic să aprecieze contribuţia fiecărui elev la proiect.
 5. 5. 3.1. INSTRUMENTE PENTRU COOPERAREŞI PROIECTE EDUCAŢIONALE COLABORATIVE Google Docs - http://www.google.com/google-d-s /hpp/hpp_ro_ro.html Instrument on-line pentru creare în colaborare de documente, foi de calcul, prezentări, chestionare. Permite formatare, încărcare de imagini, comentarii, tabele, formule. Colaboratorii pot fi invitaţi prin email, există evidenţa modificărilor efectuate. Documentele sunt stocate online şi pot fi acesate de oriunde există acces la Intenet. Ele pot fi postate pe blog sau publicate ca pagina web.
 6. 6. GOOGLE DOCS Posibile utilizări în procesul didactic pentru Matematică şi discipline economice Realizarea de proiecte disciplinare sau interdisciplinare sau a unor proiecte educaţionale prin activităţi colaborative interactive. Realizarea de evaluări formative sau sumative online prin încărcarea de documente cu dimensiuni mari ale fişierelor şi vizualizarea de către toţi elevii a comentariilor/corecţiilor realizate de profesor. Realizarea unor portofolii tematice pentru teme disciplinare sau intedisciplinare ale unui CDŞ.
 7. 7. APLICATIE
 8. 8. 3.1. INSTRUMENTE PENTRU COOPERAREŞI PROIECTE EDUCAŢIONALE COLABORATIVE Wallwisher - http://www.wallwisher.com/ Permite crearea unui “avizier” virtual pe care pot fi postate scurte mesaje conţinând text, imagini şi legături. Poate fi folosit pentru brainstorming, a posta adrese de Internet utile, cuvinte noi, termeni sau comentarii pe o temă dată. Colaboratorii pot fi invitaţi prin e-mail sau cu ajutorul URL– ului.
 9. 9. WALLWISHER -HTTP://WWW.WALLWISHER.COM/ Posibile utilizări în procesul didactic pentru Matematică şi discipline economice Bibliografii/adrese de internet utile pentru documentare în procesul didactic realizate de către cadre didactice sau elevi prin activitate colaborativă. Realizarea materialelor pentru teme de recapitulare sau sistematizare a informaţiilor şi aplicaţiilor relevante pentru acea temă de către elevi prin activitate colaborativă în grup. Realizarea materialelor pentru teme de recapitulare sau sistematizare a informaţiilor şi aplicaţiilor relevante pentru acea temă de către profesori prin activitate colaborativă în grup. Realizarea unor portofolii tematice pentru teme disciplinare sau intedisciplinare ale unui CDŞ.
 10. 10.  Glogster - http://www.glogster.com/ Aplicaţie simplă pentru crearea de postere interactive ce pot fi încorporate în pagini web. Combină imagini, video, muzică, fotografii, linkuri şi audio pentru a crea pagini multimedia.
 11. 11. APLICAŢII - ACTIVITATE DE GRUP SAUINDIVIDUALĂ Realizaţi un poster interactiv care să reflecte opinia grupului de lucru privind integrarea TIC în procesul didactic. Plasaţi posterul pe platforma AeL a proiectului.
 12. 12. 3.2. INSTRUMENTE PENTRU PRELUCRAREAIMAGINILOR Slide - http://www.slide.com/ Instrument online gratuit pentru creare şi stocare de slideshow-uri, incluzând efecte, tranziţii şi muzică care pot fi înglobate într-un blog sau pagina web. Interfaţă simplă, mai multe moduri de vizualizare. Picnik - http://www.picnik.com Editare online simplă şi precisă a fotografiilor: redimensionare, rotire, aplicare de efecte şi text. Poate fi folosite pe mai multe sisteme de operare, nu necesită download sau instalare.
 13. 13.  Picasa - http://picasa.google.com/ Aplicaţie gratuită oferită de Google pentru organizare, stocare şi editare de fotografii. Oferă numeroase instrumente de editare, precum şi posibilitatea de a crea slideshow-uri, colaje, publicare de albume pe Internet, pregătirea fotografiilor pentru utilizare externă (tiparire, email), geo-tagging. Necesită download şi instalare. Fotobabble - http://www.fotobabble.com/ Permite adăugarea unui comentariu la o imagine sau fotografie. Se încarcă imaginea şi apoi se înregistrează naraţiunea folosind un microfon şi poate fi înglobat în bloguri sau pagini web.
 14. 14. APLICAŢII - ACTIVITATE DE GRUP SAUINDIVIDUALĂ Utilizaţi una dintre aplicaţiile anterioare pentru a realiza un album care să conţină cele mai interesante momente din activitatea de formare.
 15. 15. 3.3. TESTE, CHESTIONARE ŞI INSTRUMENTELUDICE Hot Potatoes - http://hotpot.uvic.ca/ Ansamblu de aplicaţii gratuite pentru crearea de teste interactive. Şase aplicaţii pentru teste cu răspuns multiplu, cu răspuns scurt, cuvinte încrucişate, formare de perechi, ordonare şi completare de fraze. Necesită download şi instalare. ProProfs - http://www.proprofs.com/quiz-school/ Este un instrument gratuit pentru generare de teste online cu opţiuni variate de siguranţă, notare, limitare în timp, afişare a statisticilor etc. Conţine şase tipuri de teste şi chestionare, în care pot fi incluse imagini sau videoclipuri. Testele pot fi tipărite, trimise prin email sau înglobate în bloguri sau pagini web.
 16. 16. APLICAŢII - ACTIVITATE DE GRUP SAUINDIVIDUALĂ Accesaţi una dintre aceste aplicaţii şi identificaţi Punctele tari şi Punctele slabe ale utilizării la clasă a aplicaţiei,
 17. 17. 3.4. INSTRUMENTE PENTRU CREARE DE PAGINIWEB ŞI PUBLICARE ONLINE Google Sites - http://www.google.com/sites/help/intl/en/ove rview.html Serviciu gratuit care permite crearea de site-uri după şabloane prestabilite. Pot fi încărcate fişiere şi informaţii de la alte aplicaţii Google (Google Docs, Google Calendar, YouTube and 145 Picasa), precum şi conţinut nou. Pot contribui mai mulţi autori, interfaţa este simplă şi accesul poate fi controlat.
 18. 18. 3.5. INSTRUMENTE PENTRU PLANIFICARE ŞIBRAINSTORMING Bubble.us - https://bubbl.us/beta/ Aplicaţie simplă pentru crearea de hărţi conceptuale colaborative online. Hărţile pot fi stocate sau exportate ca imagini sau html pentru a fi publicate pe blog sau în pagină web, pot fi printate sau trimise prin email.
 19. 19. 3.6. INSTRUMENTE PENTRU PREZENTĂRI Slideshare - http://www.slideshare.net/ Site pentru stocarea şi publicarea gratuită de prezentări PowerPoint, Word sau pdf. Se poate face trimitere ca link sau pot fi înglobate în blog sau pagină web. De asemenea, se pot sincroniza cu un fişier audio (MP3, podcast) pentru a crea un slidecast - un mod mai puternic de a distribui prezentări sau tutoriale. Slideshare este, de asemenea, un site valoros de resurse sub formă de prezentări. Prezi - http://prezi.com/ Creare de prezentări non-lineare, cu posibilităţi ca: zoom, itinerar al prezentării, inserare de legături, imagini, videoclipuri, texte, fişiere pdf, desene. Un pas înainte faţă de “era PowerPoint”.
 20. 20. APLICAŢII - ACTIVITATE DE GRUP SAUINDIVIDUALĂ Alegeţi o unitate de învăţare din planificarea unei calse şi realizaţi o prezentare susccintă a conţinututului teoretic sau a unor aplicaţii practice.
 21. 21. 3.7. INSTRUMENTE PENTRU (EDITARE) VIDEO ŞIANIMAŢIE Teachertube - http://www.teachertube.com Găzduire de videoclipuri şi materiale utile create de profesori în scopuri educaţionale. Windows Moviemaker http://www.microsoft.com/windowsxp/downloads/updates/ moviemaker2.mspx Windows Movie Maker este o aplicaţie de creare şi editare video, inclusă în Microsoft Windows Me, XP şi Vista. Aceasta conţine caracteristici cum ar fi efecte, tranziţii, titluri/ credite, piste audio, naraţiunea cronologică. Poate fi folosit şi pentru editare a fişierelor audio. Pot fi importate imagini sau fişiere video.
 22. 22. 3.8. PLATFORME EDUCAŢIONALE ONLINE Platforma iTeach - http://www.iteach.ro/ iTeach propune şi implementează două concepţii actuale asupra activităţii de perfecţionare: 1. Formarea continuă a cadrelor didactice nu se rezumă la parcurgerea unor cursuri, ci este un proces care include şi schimb colegial de experienţă, participare în proiecte, vizite de studiu, activităţi colaborative, cercetare pedagogică şi în domeniul de specializare, experienţă şi reflecţie asupra propriei activităţi didactice, eforturi personale de sinteză şi de valorificare a experienţei prin publicarea de articole şi materiale didactice. 2. Reţelele socio-profesionale online pot fi utilizate cu succes ca şi comunităţi de învăţare şi de transfer de idei, informaţii, resurse, valori, practici şi atitudini. Platforma permite integrarea cadrelor didactice într-o reţea naţională dedicată dezvoltării socioprofesionale oferind oportunităţi pentru dezvoltare profesională, prin publicarea de materiale şi participarea la grupuri de discuţii sau cursuri online de formare continuă.
 23. 23. 3.8. PLATFORME EDUCAŢIONALE ONLINE Platforma AeL - Advanced eLearning - www.advancedelearling.com/ Platformă integrată completă de instruire asistată de calculator, dezvoltată de SIVECO România. Aceasta oferă suport pentru: - predare - învăţare - evaluare; - monitorizarea procesului de învăţământ. AeL Educational este structurat pe patru categorii de elemente componente: 149  biblioteca virtuală  clasa virtuală administrare şi testare dicţionar integrat cu toate celelalte module. Utilizarea lecţiilor AeL în la matematică şi disciplinele socio-umane permite: - accentuarea laturii pragmatice a aplicării curriculum-ului: profesorul face legătura directă şi evidentă între ce se învaţă şi de ce se învaţă; - integrarea tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor în procesul didactic ceea ce poate contribuie la creşterea eficienţei formative a învăţării şi dezvoltarea deprinderilor de lucru în grup; - îmbinarea eficientă a metodelor de învăţare programată - algoritmizarea, modelarea şi simularea - cu cele euristice, asigurându-se astfel formarea unui stil de muncă participativ, prospectiv şi creativ; - auto-instruirea şi învăţarea angajată; profesorii devenind ghizi, consilieri, chiar componenţi ai unor echipe create cu scopul investigării unei situaţii. Lecţiile AeL îşi propun promovarea unei noi abordări în matematică şi la disciplinele socio-umane - Cultură civică, Logică, argumentare şi comunicare, Sociologie, Economie, Psihologie, Filosofie - asigurând elevilor condiţii pentru descoperirea şi valorificarea potenţialului creativ şi rezolutiv.
 24. 24. 3.8. PLATFORME EDUCAŢIONALE ONLINE Platforma INSAM – www.insam.softwin.ro/ Platforma are ca scop dezvoltarea şi implementarea de instrumente şi mecanisme digitale de îmbunătăţire a proceselor evaluative şi de autopoziţionare/ autoevaluare a elevilor din învăţământul preuniversitar liceal. Sistemul este accesibil cadrelor didactice şi elevilor din învăţământul preuniversitar şi cuprinde 150.000 de itemi de evaluare şi 5000 de teste de evaluare predefinite pentru 12 discipline. Pentru Matematică şi pentru disciplinele socio-umane: Logică, argumentare şi comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie au fost realizaţi aproximativ 25.000 itemi de evaluare.
 25. 25. APLICAŢII - ACTIVITATE DE GRUP SAUINDIVIDUALĂ Vizitaţi platforma şi alegeţi itemii care pot fi integraţi în evaluarea formativă a activităţilor de învăţare din cadrul unei unităţi de învăţare alese de dumneavoastră. Vizitaţi platforma şi alegeţi un test de evaluare sumativă pentru o unitate de învăţare şi analizaţi măsura în care este în acord cu competenţele specifice ale unităţii de învăţare alese de dumneavoastră.
 26. 26. 3.8. PLATFORME EDUCAŢIONALE ONLINE Platforma Rationale - http://rationale.austhink.com Instrument software în care se poate opera cu hărţile argumentative bazate pe organizatori grafici, eficient pentru crearea de eseuri argumentative, materiale de opinie şi analiză de text, întrucât ghidează elevii să analizeze şi să gândească critic, îi ajută să se pregătească pentru o dezbatere. Platforma pune la dispoziţia exerciţii de gândire critică şi de şabloane eseu pentru a stimula realizarea de către elevi a sarcinilor de lucru şi realizarea unui proces de învăţare eficient şi interactiv. Astfel, platforma poate fi integrată cu succes în învăţământul secundar la disciplinele Logică, argumentare şi comunicare, Sociologie, Psihologie, Filozofie dar şi la Matematică.
 27. 27. APLICAŢII - ACTIVITATE DE GRUP SAUINDIVIDUALĂ Vizitaţi site-ul şi identificaţi posibile utilizări ale şabloanelor propuse la disciplina pe care o predaţi şi argumentaţi Puncte tari şi Limite în utilizare.
 28. 28. 3.8. PLATFORME EDUCAŢIONALE ONLINE Scoala Discovery – www.scoaladiscorery.ro/ Resursele disponibile pe acest site împreuna cu programele difuzate pe canalul de televiziune Discovery reprezintă un instrument alternativ modern, care contribuie la creşterea interesului elevilor pentru ştiinţe. Scoala Discovery va pune la dispozitie o linie de programe TV cu continut educativ, precum si o serie de materiale on-line care sa va sprijine in procesul didactic. Puteti folosi programele si textele pentru a beneficia de o perspectivă nouă asupra subiectelor care va intereseaza, puteţi să recomandati elevilor să vizioneze programele TV sau puteţi să le urmăriţi în cadrul unei ore speciale, după care să discutaţi împreună subiectele relevante pentru nivelul şi programa valabile în cazul respectiv. Discovery Channel Romania difuzează o serie de programe educative în fiecare zi, de luni până vineri la ora 14.00 şi apoi în reluare. Programele prezintă subiecte ştiinţifice, de la chimie şi matematică, fizică, biologie şi ecologie până la invenţii. Acestea au fost special selectate pentru a-i ajuta pe elevii claselor V-XII să înţeleagă mai bine fenomenele ştiinţifice, transmiţând mesajul că ştiinţa este un domeniu interesant şi captivant. Programele sunt dublate în limba romana, fără a avea pauze publicitare. Portalul este dedicat profesorilor, care pot descărca materiale-suport ce pot fi folosite la clasa, cu elevii. Site-ul include o grila de programe si un Ghid pentru profesori complet, despre fiecare episod, prezentând obiectivele lecţiei, seturi de întrebări care să îi apropie pe elevi de conţinut, propuneri de activităţi în clasă şi definiţii pentru termenii de vocabular. Înregistrarea şi folosirea unor materiale la clasa, în scopuri educative, este permisă conform legii drepturilor de autor.
 29. 29. 3.8. PLATFORME EDUCAŢIONALE ONLINE Platforma Moodle - http://www.moodle.ro/ Moodle este un LMS (Learning Management System – EN, Sistem de Administrare a Învăţării) Open Source şi este cea mai populară platformă de administrare a învăţării la nivel mondial.. Accesul pe platformă se face gratuit, prin identificarea ca utilizator şi parolă. Recomandările de utilizare şi implementarea platformei de e- learning pentru învăţământul preuniversitar vizează: Postarea lecţiilor, bibliografiei, temelor; Evaluarea si autoevaluarea cunoştinţelor; Crearea unor clase virtuale de colaborare intre licee; Organizarea de concursuri şi dezvoltarea de proiecte între licee; Pregătiri pentru bacalaureat; Comunicarea şi socializare.

×