Kesan rumah hijau

20,179
-1

Published on

4 Comments
13 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total Views
20,179
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
423
Comments
4
Likes
13
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kesan rumah hijau

 1. 1. KESAN RUMAH HIJAU
 2. 2. PENGENALANKesan rumah hijau berlaku kerana pemerangkapan habaoleh gas-gas.Antara beberapa jenis gas rumah hijau yang bolahdidapati ialah karbon dioksida,sulfur dioksida danoksida nitrogen.
 3. 3. KONSEP KESAN RUMAH HIJAU• Merupakan fenomena yang berkait rapat dengan pemanasan global.• Pembebasan gas karbon dioksida secara berleluasa menjadi punca utama berlakunya kesan rumah hijau.• Cahaya matahari membawa sinaran ultraungu ke bumi tetapi haba yang sampai ke permukaan bumi tidak dapat dibebaskan akibat disekat olah gas karbon dioksida yang meliputi atmosfera. Akibatnya suhu bumi semakin panas.
 4. 4. PROSES KESAN RUMAH HIJAUBerlaku apabila komposisi gas-gas rumah hijau seperti karbon dioksida, karbon monoksida dan nitrogen dioksida meningkat melebihi tahap normal. Apabila komposisi gas-gas tersebut meningkat molekul-molekul gas ini bersifat menyimpan haba lalu melambatkan proses pembebasan haba.
 5. 5. GAMBAR PROSES KESAN RUMAH HIJAU
 6. 6. PUNCALetusan gunung berapiPerindustrianPembalakanPembakaran hutanUjian nuklear / peluru berpandu
 7. 7. KESAN Merosakkan habitat menyebabkan kepupusan fauna dan Alam flora mengganggu kitar semulajadiSekitar pencemaran alam sekitar kenaikan paras laut
 8. 8. Perubahan suhu memnyebabkan ‘heatware’ di beberapa tempat dan kawasan terutama penduduk tua mengalami ‘heatstroke’.Kesihatan manusiaterganggu Kekurangan air tawar dan kejadian banjir menyebabkan air yang digunakan tercemar dan seterusnya mengakibatkan penyakit seperti cirit birit
 9. 9. Kegiatan Harian Manusia Dan Penempatan Terganggu Pemindahan zon iklim dan gerakan air laut serta kejadian banjir menjejaskan kegiatan menangkap ikan dan hidupan akuatik lain. Bencana alam seperti ribut dan kemarau menyebabkan gangguan bekalan elektrik.
 10. 10. LANGKAH-LANGKAH MENGATASI KESAN RUMAH HIJAU Mengehadkan aktiviti pembalakan Mengawal pembukaan tanah baru Mengehadkan aktiviti perlombongan
 11. 11. Menggunakan petrol tanpaplumbumBerkongsi kenderaanMengurangkan penggunaanbarangan CFC
 12. 12. PERANAN KERAJAAN DALAM MEMBENDUNG KESAN RUMAH HIJAU• Membanters kegiatan pembalakan haram• Mengadakan kawasan tadahan hujan• Menggiatkan penanaman semula• Menguatkauasakan undang-undang dalam pengeluaran asap dan sisa toksik dalam industri.
 13. 13. KESIMPULAN Semua pihak harus berganding bahu untuk mengurangkan kesan rumah hijau. Pihak kerajaan, agensi swasta, masyarakat dan diri kita sendiriperlu mempunyai kesedaran untuk menjaga bumi kita.
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×