Your SlideShare is downloading. ×
 • Like
 • Save
So kapitulli vi 2013
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Now you can save presentations on your phone or tablet

Available for both IPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

So kapitulli vi 2013

 • 1,189 views
Published

Ligjerata VI Prof Mr Driton Sylqa

Ligjerata VI Prof Mr Driton Sylqa

 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
1,189
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
0
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. UNIVERSITETI I PRISHTINESFAKULTETI I SHKENCAVE TË APLIKUARA TË BIZNESIT PEJË Sjellja Organizative Motivimi permes nevojave, projektimit te punes dhe kenaqesise Driton Sylqa 1
 • 2. Tematikat kryesore per tu trajtuar► Motivimi i performancës së punës;► Motivimi përmes nevojave;► Motivimi përmes projektimit të punës;► Modeli i karakteristikave të punës;► Kënaqësia në punë; 2
 • 3. Modeli i motivimit t performancës s pun ës INPUTET Feedback•Nevojat dhendryshimet individuale• Mbeshtetja e mbikqyresit Perpjekja Performancadhe keshillimi;•Qellimet e eperformances; Pasojat•Karaktersitikat e punes Ambienti i punes dhe kufizimet e jashtme Satisfaksioni / kenaqesia ne pune Devotshmeria ndaj organizates Dhe qellimeve te performances 3
 • 4. Teoritë e motivimit Nevojat, nxitja, njohja dhe karakteristikat e punës – 4 mënyrat e shpjegimit të sjelljes që shkaktojnë evolucionin e teorive moderne të motivimit.Teoritë moderne rrjedhin nga Hedonizmi!!!► Nevojat – teoritë e nevojave bazohen në nevojat e paplotësuara të cilat edhe nxisin motivimin;► Nxitja – sjellja kontrollohet nga pasojat e saj. Shpërblimet kanë ndikim në motivimin e punëtorëve;► Njohja – teoritë motivuese të njohjes konstatojnë se sjellja është funksion i besimeve, vlerave, shpresave dhe njohjeve mendore;► Karakteristikat e punës – puna rutinë dhe përsëritshme nuk shkakton motivim; punët sfiduese janë ato që rrisin motivimin; përbërësit e një punë sfiduese janë: llojshmëria, autonomia dhe autoriteti i marrjes së vendimit. PERFORMANCA = AFTËSI X MOTIVIM 4
 • 5. Teoria e motivimit dhe rezultatet në vendin e punësMotivimi përfshin ato procese psikologjike që shkaktojnë aktivizim, drejtim dhe këmbëngulje në veprimet vullnetare që janë të drejtuara nga qëllimet! Matrica për zgjedhjen e teknikave motivuese Teoritë e Motivimit Rezultati i interesuar Nevoja Nxitja Drejtësia Shpresa Vendosja e Karakteristikat e qëllimeve punëve Zgjedhja për të ndjekur X një kurs veprimi Përpjekja X X X X X X Performanca X X X X Kënaqësia X X X Abstenizmi X X X Qarkullimi X X X X 5
 • 6. Teoritë e nevojave të Motivimit► Teoria e hierarkisë së nevojave të Maslow-it► Teoria e nevojave të McClelland-it Vetë-aktualizim Dëshira për të bërë më të mirën e mundshme Respekt Nevojë për mirënjohje nga të tjerët, nevojë për w -it fuqi dhe vetë-besim l o as Dashuri Përmban nevojat për M marrëdhënie të mira të v e Siguri o ja Të qenit i sigurt nga v dëmtimet fizike dhe ne psikologjike së s ë Psikologjike r ki a er Nevojat bazë - ajër, hi ujë dhe ushqim e ria T eo 6
 • 7. Teoria e nevojave të Mc-Clelland-it► Nevoja për arritje – thekson nevojën për arritje rezultatesh në mënyrë efikase dhe te shpejtë. Njerëzit e motivuar për arritje kanë 3 karakteristika:  preferenca për të punuar në punë të vështirësive mesatare;  rezultatet janë fryt i përpjekjeve të tyre dhe  dëshira për të reflektuar suksesin dhe dështimin e tyre (feedback-u);► Nevoja për përfshirje – preferon marrëdhënie të mira me kolegët;► Nevoja për fuqi – pasqyron nevojën për këshillimin, inkurajimin dhe mësimin e tjerëve. 7
 • 8. Trajtimet historike të projektimit të punëve1. Përshtatja e njerëzve ndaj punës► Së pari projektohen punët për të dhënë maksimumin ekonomik dhe teknologjik. Nisen nga supozimi se njerëzit me kohë i përshtaten çdo situate pune. Ky trajtim përdor parimet e menaxhimit shkencor dhe thjeshtëzimin e punës.► Menaxhimi shkencor bazohet në specializimin dhe standardizimin e punëve ku përdorim të gjerë gjen teknologjia e linjave zingjir.► Pasojë pozitive – rritja e produktivitetit dhe efikasitetit;► Pasojë negative – injoron qëndrimet e punëtorëve për punën; punët përsëritëse çojnë në pakënaqësi në punë, shëndet të dobët mendor dhe sens të ulët të arritjeve personale; nuk shfrytëzon njohuritë dhe karakteristikat personale në punë;► Dukuritë negative të këtij trajtimi motivojnë zhvillimin e projektimeve të reja të punës. Trajtimet e reja tentojnë të rrisin kënaqësinë e brendshme të punëtorëve. 8
 • 9. Trajtimet historike të projektimit të punëve2. Përshtatja e punëve ndaj njerëzve Trajtim modern ky i cili merr parasysh vlerat dhe karakteristikat e punëtorëve para se të bëjë ndarjen e punëve, preferon punët sfiduese dhe me përgjegjësi.Në kuadër të këtij trajtimi hyjnë teknikat motivuese si në vijim:► Zgjerimi i punës, përfshin ushtrimin e dy apo më shumë punëve të natyrës së njëjtë;► Rrotacioni i punës, ka për qëllim që punëtorët të kenë varietet në punë;► Pasurimi i punës, ka të bëjë me faktorët higjienikë dhe faktorët motivues. Ky model quhet modeli i Herzberg-ut, i cili perbehet:  Faktorët Higjienikë (paga, politika e kompanisë, mbikqyrja teknike, marrëdhëniet personale me menaxherin dhe kushtet e punës) janë faktorë që duhet plotësuar në mënyrë që të mos ketë pakënaqësi.  Faktorët Motivues (arritjet, mirënjohja, karakteristikat e punës, përgjegjësia dhe avancimi) janë faktorë që ndikojnë në kënaqësinë e punëtorëve e me këtë edhe në motivimin e tyre.► Karakteristikat e punës, poashtu luajnë rol të madh në motivimin e brendshëm të punëtorëve që përcaktohet nga tre gjendje psikologjike të përcjella me 5 dimensionet vijuese: llojshmëria e mjeshtërive, identiteti i detyrës, rëndësia e punës, autonomia, dhe feedback-u. 9
 • 10. Ju faleminderit per vemendjen! 10