Your SlideShare is downloading. ×
Menaxhmenti Financiar - Vlera Ne Kohe e Parase
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Menaxhmenti Financiar - Vlera Ne Kohe e Parase

9,079
views

Published on


0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
9,079
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
285
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide
 • 2 1 1 1 1 1
 • 2
 • 3
 • 5
 • 12
 • 14
 • 12
 • 21
 • 23
 • 24
 • 31
 • 32
 • 34
 • 36
 • 38
 • 24
 • 39
 • 42
 • 51
 • 43
 • 44
 • 45
 • 47
 • 49
 • 50
 • 51
 • 53
 • 54
 • 56
 • 57
 • 59
 • 62
 • 26
 • 27
 • 28
 • Transcript

  • 1. Kapitulli 3 F inancë Copyright © 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Vlera në kohë e parave
  • 2. Temat e përfshira
   • Vlerat e ardhshme dhe interesi i përbërë
   • Vlerat e ta ni shme
   • Rrjedhat e shumëfishta t ë parave
   • Rrjedha e keshit n ë nivel p ërhershmëri dhe n ë nivel anuitetet
   • Inflacioni & Vlera në kohë
   • Norma vjetore efektive e interesit
  • 3. Vlerat e ardhshme
   • Vlera e ardhshme - Shuma në të cilën investimi do të rritet pas fitimit të interesit.
   • Interesi i përbërë - Interesi i fituar në interes.
   • Interesi i thjeshtë - Interesi i fituar vetëm në investimin origjinal.
  • 4. Vlerat e ardhshme
   • Shembull – Interesi i thjeshtë
   • Interesi i fituar në normë prej 6% për pesë vite në saldo të kryegjë së prej $100.
   Interesi i fituar në vit = 100 x .06 = $ 6
  • 5.
   • Shembull – Interesi i thjeshtë
   • Interesi i fituar në normë prej 6% për pesë vite në saldo të kryegjë së prej $100.
   • Sot Vitet e ardhshme
   • 1 2 3 4 5
   • Interesi i fituar
   • Vlera 100
   Vlerat e ardhshme 6 106 6 112 6 118 6 124 6 130 Vlera në fund të vitit 5 = $130
  • 6. Vlerat e ardhshme
   • Shembull – Interesi i përbërë
   • Interesi i fituar me normë prej 6% për pesë vite në saldon e vitit të kaluar.
   • Interesi i fituar në vit =Saldoja e vitit të paraprak x .06
  • 7.
   • Shembull – Interesi i përbërë
   • Interesi i fituar me normë prej 6% për pesë vite në saldon e vitit të kaluar.
   • Sot Vitet e ardhshme
   • 1 2 3 4 5
   • Interesi i fituar
   • Vlera 100
   Vlerat e ardhshme 6 106 6.36 112.36 6.74 119.10 7.15 126.25 7.57 133.82 Vlera në fund të vitit 5 = $133.82
  • 8. Vlerat e ardhshme
   • Vlera e ardhshme e $100 = FV
  • 9. Vlerat e ardhshme Shembull - FV Sa është vlera e ardhshme e $100 nëse interesi përllogaritet në anuitete në normë prej 6% për pesë vite?
  • 10. Vlerat e ardhshme me përllogaritje Normat e interesit
  • 11. Shitja e Manhattan Island Peter Minuit bleu Manhattan Island për $24 në 1626. A ishte kjo blerje e mirë? Që të përgjigjeni, përcaktoni vlerën e $24 në vitin 2008, përllogaritur me 8%. FYI – Vlera e tokës Manhattan Island është mjaft nën këtë shumë.
  • 12. Vlerat e tashme Vlera e tashme Vlera sot e rrjedhës së parave të ardhshme. Norma e eskontit Norma e interesit e shfrytëzuar për të përllogaritur vlerat e tashme të rrjedhave të keshit të ardhshme. Faktori eskont Vlera e tashme e $1 pagesë e ardhshme.
  • 13. Vlerat e tashme
  • 14. Vlerat e tashme
   • Shembull
   • Ju sapo keni blerë kompjuter të ri për $3,000. Kushtet e pagesës janë 2 vite njëjtë si kesh. Nëse ju mund të fitoni 8% në paratë e juaja, sa para ju duhet të ndani anash sot ashtu që të bëni pagesën kur të jetë e nevojshme pas dy viteve?
  • 15. Vlerat e tashme
   • Faktori eskont = DF = PV e $1
   • Faktorët eskont mund të shfrytëzohen për të përllogaritur vlerën e tashme të cilësdo rrjedhë të keshit.
  • 16.
   • Formula e PV ka shumë zbatime. Duke dhënë çfarëdo variablash në ekuacion, ju mund ta zgjidhni variablën tjetër.
   Vlera në kohë e parave (zbatimet)
  • 17. Vlerat e tashme me përllogaritje Normat e interesit
  • 18.
   • Vlera e Kredisë së lirë
   • Normat e interesit të implikuara
   • Norma e brendshme e kthimit
   • Koha e nevojshme për të akumuluar fonde
   Vlera në kohë e parave (zbatimet)
  • 19. PV e Rrjedhave të keshit të shumëfishta
   • Shembull
   • A uto dileri juaj iu jep juve zgjidhjen për të paguar $15,500 kesh tani, ose të bëni tri pagesa: $8,000 tani dhe $4,000 në fund të dy viteve të ardhshme. Nëse kosotja e parave është 8%, cilën e preferoni ju?
  • 20. Përhershmëritë & Anuitetet
  • 21. PV e Rrjedhave të keshit të shumëfishta
   • PVtë mund të mblidhen së bashku që të vlerësohen rrjedha keshi të shumëfishta.
  • 22. Përhershmëritë & Anuitetet
   • Përhershmëri
   • Rrëke e nivelit të pagesave kesh që nuk përfundon asnjëherë.
   • Anuitet
   • Rrëke e niveleve të barabarta në afate të njëjta të rrjedhës së keshit për periudhë kohore të kufizuar.
  • 23. Përhershmëritë & Anuitetet
   • PV e formulës së përhershmërisë
   • C = pagesa kesh
   • r = norma e interesit
  • 24. Përhershmëritë & Anuitetet
   • Shembull – Përhershmëria
   • Që të krijohet dhënie e parave për sigurimin e të hyrave të rregullta, i cili paguan $100,000 në vit, përherë, sa para duhet të ndahen anësh sot nëse norma e interesit është 10%?
  • 25. Përhershmëritë & Anuitetet
   • Shembull - vazhdim
   • Nëse pagesa e përhershmërisë së parë nuk do të pranohet deri pas tri vjetëve nga sot, sa para duhet të ndahen anësh sot?
  • 26. Përhershmëritë & Anuitetet
   • PV e formulës së Anuitetit
   • C = pagesat kesh
   • r = norma e interesit
   • t = Numri i viteve që pranohet pagesa kesh
  • 27. Përhershmëritë & Anuitetet
   • PV Faktori i Anuitetit (PVAF) – Vlera e tashme e $1 në vit për secili n t vite.
  • 28. Përhershmëritë & Anuitetet
   • Shembull - Anuiteti
   • Ju blini automobil. Ju programoheni të bëni 3 këste vjetore prej $4,000 në vit. Duke dhënë normë interesi prej 10%, cili është çmimi që ju e paguani për automobilin (d.t.th. sa është PV)?
  • 29. Përhershmëritë & Anuitetet
   • Zbatimet
   • Vlera e pagesave
   • Norma e implikuar e interesit të anuitetit
   • Kalkulimi i pagesave periodike
    • Pagesa e hipotekave
    • Të ardhurat vjetore nga pagesa e investimit
    • Vlera e ardhshme e pagesave vjetore
  • 30. Përhershmëritë & Anuitetet
   • Shembull – Vlera e ardhshme e pagesave vjetore
   • Ju planifikoni të kurseni $4,000 çdo vit për 20 vite dhe atëherë të pensionoheni. Duke dhënë normë interesi 10%, sa do të jetë FV e llogarisë suaj të pensionimit?
  • 31. Inflacioni
   • Inflacioni – Norma në të cilën gjithë çmimet rriten.
   • Norma nominale e interesit – Norma në të cilën paratë e investuara rriten.
   • Norma reale e interesit – Norma në të cilën fuqia blerëse e investimit rritet.
  • 32. Inflacioni formula e përafërsisë
  • 33. Inflacioni
   • Shembull
   • Nëse norma e interesit e obligacioneve shtetërore një vjeçare është 5.0% dhe norma e inflacionit është 2.2%, sa është norma reale e interesit?
   Obligacionet e kursimit
  • 34. Normat efektive të interesit
   • Norma e përqindjes vjetore - Norma e interesit që anualizohet duke shfrytëzuar interesin e thjeshtë.
   Norma vjetore efektive e interesit - Norma e interesit që anualizohet duke shfrytëzuar interesin e përbërë.
  • 35. Normat efektive të interesit
   • shembull
   • Duke dhënë normë vjetore prej 1%, sa është Norma vjetore efektive (EAR)? Sa është Norma e përqindjes vjetore (APR)?
  • 36. Normat efektive të interesit
   • shembull
   • Duke dhënë normë vjetore prej 1%, sa është Norma vjetore efektive (EAR)? Sa është Norma e përqindjes vjetore (APR)?

  ×