Menaxhmenti Financiar - Risku, Kthimi Dhe Buxhetimi Kapital

9,316 views

Published on

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
9,316
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
47
Actions
Shares
0
Downloads
273
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • 2 1 1 1 1 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 7
 • 8
 • 9
 • 9
 • 11
 • 13
 • 15
 • 9
 • 16
 • 19
 • 20
 • Menaxhmenti Financiar - Risku, Kthimi Dhe Buxhetimi Kapital

  1. 1. Kapitulli 04 F inanca Copyright © 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved Risku, Kthimi dhe Buxhetimi kapital
  2. 2. Temat e përfshira <ul><li>Matja e riskut të tregut </li></ul><ul><ul><li>Beta </li></ul></ul><ul><li>Risku dhe Kthimi </li></ul><ul><ul><li>CAPM </li></ul></ul><ul><li>Buxhetimi kapital dhe Risku i projektit </li></ul>
  3. 3. Matja e riskut të tregut <ul><li>Portfolio e tregut - Portfolio e të gjithë mjeteve n ë ekonomi. Në praktikë indeks i gjerë i tregut të aksioneve përdoret për të përfaqësuar tregun. </li></ul><ul><li>Beta – Ndjeshmëria e kthimit të aksioneve në kthimin e portfolios së tregut. </li></ul>
  4. 4. Matja e riskut të tregut <ul><li>Shembull - Turbo Charged Seafood ka % e kthimit vijuese të aksioneve të veta, në lidhje me ndryshimet e theksuara në % e kthimit në portfoloin e tregut. Beta e Turbo Charged Seafood mund të nxirret nga ky informacion. </li></ul>
  5. 5. Matja e riskut të tregut <ul><li>Shembull - vazhdim </li></ul>
  6. 6. Matja e riskut të tregut <ul><li>Kur është rritur 1%, Turbo mesatarja % e ndryshimit ishte +0.8% </li></ul><ul><li>Kur tregu ka rënë 1%, Turbo mesatarja % e ndryshimit ishte -0.8% </li></ul><ul><li>Ndryshimi mesatar prej 1.6 % (-0.8 deri 0.8) pjesëtuar me 2% (-1.0 deri 1.0) ndryshim më treg prodhon beta prej 0.8. </li></ul>Shembull - vazhdim
  7. 7. Matja e riskut të tregut <ul><li>Shembull - vazhdim </li></ul>
  8. 8. Betat e portfolios <ul><li>Diversifikimi zvogëlon ndryshueshmërinë nga risku unik, por jo nga risku i tregut. </li></ul><ul><li>Beta e portfolios suaj do të jetë mesatare e betave të letrave me vlerë në portfolio. </li></ul><ul><li>Nëse ju posedonit të gjitha aksionet S&P Composite Index, ju do të kishit beta mesatare prej 1.0 </li></ul>
  9. 9. Betat e aksioneve Betat e kalkuluar a me të dhënat e çmimeve prej janar 2001 deri dhjetor 2004
  10. 10. Risku dhe kthimi
  11. 11. Risku dhe kthimi
  12. 12. Matja e riskut të tregut <ul><li>Premia e riskut të tregut – Premia e riskut e portfolios së tregut. Diferenca ndërmjet kthimit të tregut dhe kthimit nga Obligacionet e thesarit pa risk. </li></ul>Portfolio e tregut
  13. 13. Matja e riskut të tregut <ul><li>CAPM – Teori e marrëdhënieve ndërmjet riskut dhe kthimit e cila thotë se premia e riskut të pritur në cilëndo letër me vlerë është e barabartë me betan e saj herë preminë e riskut të tregut. </li></ul>
  14. 14. Matja e riskut të tregut <ul><li>Linja e tregut e siguris ë - Paraqitja grafike e CAPM. </li></ul>1.0
  15. 15. Linja e tregut e sigurisë Kthimi BETA r f 1.0 SML Ekuacioni SML = r f + B ( r m - r f )
  16. 16. Modeli i çmuarjes të mjeteve kapitale (CAPM) CAPM R = r f + B ( r m - r f )
  17. 17. Testimi i CAPM Premia e risk mes 1931-2002 Beta e portfolios 1.0 SML 30 20 10 0 Investitorët Portfolio e tregut Beta vs. Premia e riskut mesatar
  18. 18. Testimi i CAPM Lartë-minus ulët kontabël-në-treg Kthimi vs. Kontabël-në-Treg Dollar (shkalla log) Vogël minus madh http://mba.tuck.dartmouth.edu/pages/faculty/ken.french/data_library.html 2004
  19. 19. Kthimet e pritura të aksioneve
  20. 20. Buxhetimi kapital & Risku i projektit <ul><li>Kostoja e projektit në kapital varet nga përdorimi në të cilin vendoset kapitali. Pra, varet nga risku i projektit dhe jo nga risku i kompanisë. </li></ul>
  21. 21. Buxhetimi kapital & Risku i projektit <ul><li>Shembull – Bazuar në CAPM, Kompania ABC ka kosto të kapitalit prej 17%. (4 + 1.3(10)). Shkatërrimi i projekteve investuese të kompanisë është paraqitur në vijim. Kur vlerësohet investimit i ri i prodhimit të ushqimit të qenve, cila kosto e kapitalit duhet të shfrytëzohet? </li></ul><ul><li>1/3 Pjesë bërthamore Mfr. B=2.0 </li></ul><ul><li>1/3 Disqe të ngurta të kompjuterëve Mfr. B=1.3 </li></ul><ul><li>1/3 Prodhimi i ushqimit të qenve B=0.6 </li></ul><ul><li>B Mesatare e mjeteve = 1.3 </li></ul>
  22. 22. Buxhetimi kapital & Risku i projektit <ul><li>Shembull – Bazuar në CAPM, Kompania ABC ka kosto të kapitalit prej 17%. (4 + 1.3(10)). Shkatërrimi i projekteve investuese të kompanisë është paraqitur në vijim. Kur vlerësohet investimit i ri i prodhimit të ushqimit të qenve, cila kosto e kapitalit duhet të shfrytëzohet? </li></ul><ul><li>R = 4 + 0.6 (14 - 4 ) = 10% </li></ul><ul><li>10% reflekton koston oportune të kapitalit në investim duke i dhënë risk unit të projektit. </li></ul>

  ×