Your SlideShare is downloading. ×
Elasticiteti i ofertës dhe këkresës
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Elasticiteti i ofertës dhe këkresës

10,806
views

Published on

Punim dhe Hulumtim lidhur me Elasticitetin e ofertës dhe këkresës.

Punim dhe Hulumtim lidhur me Elasticitetin e ofertës dhe këkresës.

Published in: Economy & Finance

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
10,806
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
223
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. UNIVERZITETI I PRISHTINESFakulteti I Shkencave të Aplikuara të Biznesit Pejë
  Lënda : Mikroekonomi
  Tema: Elasticiteti i ofertës dhe këkresës
  Profesori:
  Prof. Dr . I nderuardhe I Respektuar :D
  Studenti:
  XXL
 • 2. Përmbajtja
  10
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  P
  Hyrje
  Çmimi
  Elasticiteti i Çmimit
  Oferta
  Kërkesa
  Elasticiteti i Çmimit te kërkesës
  Elasticiteti i te ardhurave
  Elasticiteti i Çmimit te Ofertës
  Rast Studimi
  Perfundim
 • 3. 1.Hyrje
  Hulumtimi I tregut
  Elasticitetiiçmimittekërkeses
  Elasticitetiiofertes
 • 4. 2.Çmimi
  Për shembull, DefinicioniiEkonomistit !
  5 molla për 2 portokaj, një ekonomist mund te thotë se çmimi i mollëve është 5/2 = 2.5 molla për një portokall ose e kundërta 2/5=0.4 portokaj për një mollë. Mirëpo ky krahasim i dhen mund te jetë vetëm për ndonjë situatë te caktuar
 • 5. 3.Oferta
  Sasia e një te mire apo shërbimi te ofruar ne treg nga ofruesit e asaj te mire
  te cilat janë te gatshëm ta shesin me një çmim te caktuar.
 • 6. 4.Kërkesa
  Sasia e kërkuar për një produkt nga konsumatoret ne një moment te caktuar
  ne fjalorin Ekonomik quhet Kërkesë
 • 7. 5.Elasticiteti içmimit
 • 8. 6.Elasticiteti i çmimit të kërkesës
  Ped>1
  Ped=1
  Ped = 0-1
  Ped = 0
  Çmimi është përcaktues i kërkesës !
  Elastike
  Ndryshim proporcional mes çmimit dhe kërkesës
  Njësor
  Unit Elastic
  Çmimi ndikon shumë pak ne sasinë e konsumuar
  Joelastike
  Çmimi nuk ndikon ne sasinë e konsumuar !
  Joelastike perfektë
 • 9. 6.Elasticiteti i çmimit të kërkesës
  6.1 Çka e përcakton elasticitetin e çmimit te kërkesës ?
  • Numri i Zëvendësuesve të përafërt
  • 10. Ndryshimi ne çmim ndërmjet produkteve te ndryshme
  • 11. Shkalla e nevojës apo luksit
  • 12. % e parave të konsumatorëve te alokuara për shpenzim
  • 13. Koha e lejuar nga ndryshimi i çmimit
  • 14. Kërkesa ne kulm dhe e kundërta
  • 15. Gjerësia e përkufizimit
 • 6.Elasticiteti i çmimit të kërkesës
  6.2 Kurbat e elasticitetit te kërkesës
 • 16. 6.Elasticiteti i çmimit të kërkesës
  6.2Kurbat e elasticitetit te kërkesës
 • 17. 6.Elasticiteti i çmimit të kërkesës
  Kurbat e elasticitetit te kërkesës
  • Sa me e sheshtë te jetë kurba e kërkesës e cila kalon nëpër në pikë te caktuar , aq me i madh është elasticiteti i kërkesës.
  • 18. Sa me e lart te jetë kurba e kërkesës qe kalon nëpër një pikë të caktuar, elasticiteti i kërkesës është me i vogël.
  • 19. Kur ka zero elasticitet ( kur nuk ka elasticitet) , kërkesa është elastike perfektë, dhe kurba e kërkesës do te jetë vertikale, kështu qe sasia e kërkuar do te jetë e njëjtë.
  • 20. Me ngritjen e elasticitetit , kurba e kërkesës bëhet e sheshtë.
  • 21. Kurba e kërkesës do te tregoj elasticitet perfekt kur gjinden ne pozitën horizontale, dhe elasticiteti i çmimit te kërkesës i afrohet pothuajse infinitiv dhe një ngritje ne çmim nuk shkakton rënie te kërkesës madje edhe për një kohë te gjatë.
 • 6.Elasticiteti i çmimit të kërkesës
  6.3 Llogaritja e elasticitetit te çmimit kërkesës
  Shembull: nëse çmimi i një hamburgeri ngritët nga 2.00 € ne 2.20€ dhe nëse nga 10 hamburger sa kishim blerë me parë tani do te blejmë 8 atëherë elasticiteti i kërkesës do te llogaritej si me poshtë
 • 22. 6.Elasticiteti i çmimit të kërkesës
  6.3Llogaritja e elasticitetit te çmimit kërkesës
  Shembull: nëse çmimi i një hamburgeri ngritët nga 2.00 € ne 2.20€ dhe nëse nga 10 hamburger sa kishim blerë me parë tani do te blejmë 8 atëherë elasticiteti i kërkesës do te llogaritej si me poshtë
 • 23. 7Elasticiteti i të ardhurave të Kërkesës
  Elasticiteti i te ardhurave të kërkesës mat ndryshimin në përqindje, ne numrin e njesive të së mirës se konsumit te kërkuar, të tjerat mbeten te njëjta, duke rezultuar nga çdo 1% ndryshim në të ardhura
  Shembull: Ne vitin 2005 ne Kosovë te ardhurat ishin ngritur për 4 % ndërsa ne te njëjtin vit ishin rritur edhe numri i turistëve jashtë vendit për 6% , dhe nëse Zëvendësojm si ne formulë atëherë do te kemi:
 • 24. 8.Elasticiteti i Ofertës
  Pes = 0
  PeS<1
  PeS= 1
  PeS>1
  Oferta është Joelastike perfektë
  Oferta është Joelastike
  Oferta është e barabartë me sasinë e kërkuar
  Njësor
  Unit elastic
  Oferta është Elastike
 • 25. 8.Elasticiteti i Ofertës
  8.1Faktorët qe ndikojnë ne elasticitetin e ofertës
  • Kapaciteti i prodhimit shtesë
  • 26. Rezervat e produkteve , dhe komponentët e tyre
  • 27. Mundësia e ndryshimit
  • 28. Koha e ofruar për procesin e prodhim
 • 8.Elasticiteti i Ofertës
  8.2Kurbat e elasticitetit te ofertës
 • 29. 8.Elasticiteti i Ofertës
  8.2Kurbat e elasticitetit te ofertës
 • 30. 8.Elasticiteti i Ofertës
  8.3Llogaritja e elasticitetit te ofertës
  Shembull:
  Produkti X kishte çmimin 9€ dhe sasia qe ishte ofruar ishte 150
  njësi ndërsa me ndryshimin e çmimit nga 9€ ne 10€ sasi a e ofruar
  ka ndryshuar ne 210, pra formula është:
 • 31. 8.Elasticiteti i Ofertës
  Llogaritja e elasticitetit te ofertës
  Shembull:
  Produkti X kishte çmimin 9€ dhe sasia qe ishte ofruar ishte 150
  njësi ndërsa me ndryshimin e çmimit nga 9€ ne 10€ sasi a e ofruar
  ka ndryshuar ne 210, pra formula është:
  Dhe për te gjetur përqindjen ne sasinë e ofruar nga shembulli paraprak do te kemi:
  [210 - 150] 150 = (60/150) = 0.4 X 100=40%
  Ndërsa për çmimin do te kemi:
  [10 - 9] / 9 = (1/9) = 0.1111X100=11.11%
 • 32. 9.Rast Studimi
  “Unë i blejë katër bukë në ditë. Kjo ngritje e çmimeve e rëndon shumë buxhetin, sepse unë jam pensionist dhe i marr vetëm 80 euro, dhe më këtë shumë e mbaj krejt familjen time”.
  Thotë një pensionist me emrin Muezini.
 • 33. 9.Rast Studimi
  Hulumtimi për ketë temë është bërë në ‘’Hipermarket KU’’ ne Deçan ku për të qenë sa me te saktë dhe te përafërt ne llogaritjen e elasticitetit te çmimit te kërkesës për ketë produkt ne kemi marrur 2 muaj te vitit 2011 respektivisht muajin janar qe ishte çmimi 40 cent dhe shkurt me 50 cent, këta dy muaj i kemi krahasuar me muajt janar dhe shkurt te vitit 2010 me çmimin 30 cent ku nga te dhënat e marrura kemi:
 • 34. 9.Rast Studimi
  Per muajnjanarkemi:
  Per muajnshkurtkemi:
 • 35. 10.Përfundimi
  Nga sa u fol ne ketë temë u pa kiart se ligji i elasticitetit te ofertës dhe kërkesës nuk merr për bazë shumë nga faktorë te cilët janë përcaktues ne sjelljen e konsumatorit, shembull nëse deshirojm te masim elasticitetin e çmimit te një produkti te caktuar na thamë se merren vetëm vlerat e me parme dhe te tanishme dhe behet krahasimi dhe ne bazë te këtyre rezultateve ne vijmë ne përfundim se a është elastike kërkesa apo jo.
  Pra nuk merren për bazë te hyrat për periudhën ne te cilën behet analiza nuk merren për bazë produktet e reja shembull a ka pasur zëvendësues te rinj ne atë moment, a ka pasur ndonjë ngjarje apo proces tjetër qe ka mundur te ndikoj ne ndryshimin e raportit dhe të prishjes se ekuilibrit te më parshëm si te oferta ashtu edhe te kërkesa dhe një mori faktorësh tjerë qe munden te ndikojnë në raportin e konsumatorit.
  Mirëpo prapë se prapë ne mund te themi se nëse merren për bazë te gjithë faktorët ekonomik , atëherë analiza e elasticitetit të ofertës dhe kërkesës është një mjetë mjaft i rëndësishëm për firmën dhe hulumtuesit e tregut se si kanë ndikuar çmimet dhe te parashikojnë një ngritje ne çmim se çfarë pasojash do te ketë në të ardhmen.
 • 36. Faleminderit!
  ?

×