Reformirajmo hrvatske vode

524
-1

Published on

Potpišimo peticiju za reformu Hrvatskih voda:
http://www.ipetitions.com/petition/reformirajmo-hrvatske-vode/
Hrvatske vode ogroman su teret za hrvatsko gospodarstvo. Godišnje se troše stotine milijuna kuna na NEPOTREBNE regulacije. Umjesto što se nepotrebno kanaliziraju potoci usred šuma i livada, ti silni novci mogu se upotrijebiti na obrazovanje, znanost, prave investicije, plaće, mirovine...
http://novatv.hr/clanak/provjereno/znate-li-gdje-zavrsi-vas-novac.html
Sve su indicije da je često jedini smisao tih nepotrebnih radova prelijevanje novaca od vodnih naknada u blagajne privatnih firmi za hidrotehničke radove. Sve su indicije da se omogućuje korupcija velikih razmjera: sve su indicije da se namještaju natječaji.
Dok je opravdano regulirati rijeke u naseljima i industriji, Hrvatske vode masovno i neselektivno reguliraju sve naše rijeke usred šuma, livada.... Radi se o tisućama kilometara vodotokova!
Znanost je pokazala svu štetnost takvog gospodarenja voda. Upravo se regulacijama (tiskanjem rijeke u usko korito i gubitkom veze s poplavnom nizinom) povećava opasnost od poplava i erozije. Vodotoci se ukopavaju, pada razina podzemnih voda, suše se šume i polja. Onemogućuje se vegetaciji da pročišćuje vodu. Uništava se turistički potencijal, rekreacija, nestaje riba, nestaje prirodna baština.
Hrvatske vode "skrivaju" znanstvene spoznaje o modernom gospodarenju rijeka. Rijeke nam žele prikazati kao mrtve kanale. Nameću nam da su prirodne rijeke NEUREĐENE pa ih treba urediti. Sve to rade, da bi nastavili ovakve nepotrebne i štetne regulacije. Europske zemlje obnavljaju kanalizirane rijeke, daje im se više prostora jer to je najbolji način obrane od poplava i erozije. Ujedno održavaju "zdravu" hidrologiju i pitku vodu.
REFORMIRAJMO HRVATSKE VODE: Umjesto plaćanja ozloglašenih naknada, Hrvatske vode moraju se financirati iz budžeta RH jer će tada država vrlo dobro paziti na što se troše novci u vodnom gospodarstvu!

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
524
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Reformirajmo hrvatske vode

  1. A particular slide catching your eye?

    Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×