Your SlideShare is downloading. ×
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Oracle dba interview questions with answer
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Oracle dba interview questions with answer

17,592

Published on

Published in: Technology, Education
0 Comments
9 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
17,592
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1,455
Comments
0
Likes
9
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Oracle DBA Interview questions With Answer 1. Which of the following does not affect the size of the SGA a) Database buffer b) Redo log buffer c) Stored procedure d) Shared pool correct answer: c 2. A set of Dictionary tables are created a) Once for the Entire Database b) Every time a user is created c) Every time a Tablespace is created d) None of the above correct answer: a 3. The order in which Oracle processes a single SQL statement is ? A. execute, parse, fetch B. execute, fetch, parse C. parse, execute, fetch D. parse, fetch, execute correct answer: c 4. What are the mandatory datafiles to create a database in Oracle 11g? A. SYSTEM, SYSAUX B. SYSTEM, USERDATA, TEMP C. SYSTEM, SYSAUX, UNDO correct answer: c 5. In one server can we have different oracle versions? A. No B. Yes correct answer: b 6. How do sessions communicate with database?
  • 2. A. Server processes use oracle net to connect to the instance. B. Background processes use oracle net to connect to the database C. User processes read from the database and write to the instance; D. Server processes execute SQL received from user processes. correct answer: d 7. Which SGA memory structure cannot be resized dynamically after instance startup? A. Database Buffer Cace B. Java Pool C. Large pool D. Log buffer E. Shared Pool correct answer: d 8. When a session changes data, where does the change get written? A. To the data block in the cache, and the redo log buffer B. To the data block on disk, and the current online redo log file C. The session writes to the database buffer cache, and the log writer writes to the current online redo logfile D. Nothing is written until the change is committed correct answer: a 9. How many maximum no of control files we can have within a database A 3 B.5 C.1 D.8 Answer d 10.System Data File Consists of A.Metadata B.Business Data C.Temporary Data D.Undo Data Answer a 1. What is the function of SMON in instance recovery? A.It writes data to the archive log files. B.It writes data to the online redo log files. C.It frees resources held by user processes.
  • 3. D.It synchronizes data file header and control files. E.It roles forward by applying changes in the redo log. F.It writes dirty buffers from the buffer cache to the data files. correct answer: e 2. Which action occur during a checkpoint? A.Oracle updates a control file. B.Oracle performs a delayed block clean-out. C.Oracle copies the online redo-log to the archive destinations. ` D.Oracle flushes the dirty blocks in the database buffer cache to disk. correct answer: d 3. SMON process is used to write into LOG files a.TRUE b.FALSE correct answer: b 4. Oracle does not consider a transaction committed until A. The Data is written back to the disk by DBWR B. The LGWR successfully writes the changes to redo C. PMON Process commits the process changes D. SMON Process Writes the data correct answer: b 5. How many maximum DBWn(Db writers) we can invoke? A. 3 B. 1 C. 10 D. 20 correct answer: d 6. Which activity would generate less undo data? A.INSERT B.UPDATE C.SELECT D.DELETE correct answer: a
  • 4. 7. What happens when a user issues a COMMIT? A. The CKPT process signals a checkpoint. B. The DBWn process wrtes the transactions changed buffers to the datafiles. C. The LGWR flushes the log buffer to the online redo log. D. The ARCn process writes the change vectors to the archive redo log correct answer: c 8.What happens when a user process fails? A.PMON performs process recovery. B.SMON performs ICR C.SMON frees resources held by user process. D.Oracle Updates a controlfile. Answer:a 9.What are the free buffers in the database buffer cache. A.Buffer that have changed should be pushed to the disk. B.Buffers that are currently in use. C.Buffer that are being written to disk. D.Buffer that can be overwritten. Answer:d 10.When thw SMON Procees perform ICR. A.For every startup B.Only at the time of startup after graceful shutdown C.Only at the time of startup after abort shutdown Answer:c 1. Which dynamic view can be queried when a database is started up in no mount state? A. V$LOGFILE B. V$INSTANCE C. V$CONTROLFILE D. V$DATAFILE_HEADER
  • 5. correct answer: b 2. Which two tasks occur as a database transitions from the mount stage to the open stage? A. The online data files & Redo log files are opened. B. Memory for the SGA is allocated. C. The Oracle password file is opened. D. Stored procedures are pinned in the library cache Correct answer: a 3. In which situation is it appropriate to enable the restricted session mode? A. Creating a table B. Dropping an index C. Taking a rollback segment offline D. Exporting a consistent image of a large number of tables. Correct answer: d 4. Which is the component of an Oracle instance? A. The SGA B. The redo logs C. The control cache D. The password file correct answer: a 5. Which process is involved when a user starts a new session on the database server? A. The Oracle login process B. The Oracle server process C. The system monitor (SMON) process D. The process monitor (PMON) process correct answer: b 6. In the event of an Instance failure, which files store command data NOT written to the datafiles? A. Control files B. Online redo logs C. Network segment D. Archived redo logs correct answer: b
  • 6. 7. When are the base tables of the data dictionary created? A. When the instance is created B. When the database is created C. When the catalog.sql script is executed D. When the catproc.sql script is executed correct answer: b 8. Sequence of events takes place while starting a Database is A. Database opened, File mounted, Instance started B. Instance started, Database mounted & Database opened C. Database opened, Instance started & file mounted D. Files mounted, Instance started & Database opened correct answer: b 9. The alert log will never contain information about which database activity? A.Place tablespace in end backup mode B.Altering the database to take a data file offline C.Performing operating system restore of the database files D.Changing the database mode from NOARCHIVELOG to ARCHIVELOG correct answer: c 10. Where can you find the non-default parameters when an instance is started? a. Alert log b. Online redo log c. Archived redo log d. System user's trace correct answer: a 1. Which tablespace is used as the temporary tablespace if TEMPORARY TABLESPACE is not specified for a user? a. TEMP b. DATA c. SYSTEM d. ROLLBACK correct answer: c
  • 7. 2. User SCOTT creates an index with this statement: CREATE INDEX emp_indx on employee (empno). In which tablespace would be the index created? a. SYSTEM tablespace b. SCOTTS default tablespace c. Tablespace with rollback segments d. Same tablespace as the EMPLOYEE table. correct answer: b 3. Which data dictionary view shows the available free space in a certain tablespace? (9-16) A. DBA_EXTENTS B. V$FREESPACE C. DBA_FREE_SPACE D. DBA_TABLESPACE E. DBA_FREE_EXTENTS correct answer: c 4. Which method increase the size of a tablespace? A. Add a datafile to a tablespace. B. Use the ALTER TABLESPACE command to increase the MINEXTENTS for the tablespace. C. Use the ALTER TABLESPACE command to increase the MAXEXTENTS for the tablespace. D. Use the ALTER TABLESPACE command to increase the MINIMUM EXTENT for the tablespace. correct answer: a 5. What does the command ALTER DATABASE . . . RENAME DATAFILE do? (8-37) (Not proper description of the ans.) A. It copies a data file. B. It updates the control file. C. It copies a data file and updates the control file. D. It copies a data file, deletes the obsolete file, and updates the control file. correct answer: b 6. Can you drop objects from a read-only tablespace? A. No B. Yes C. Only when using the DBA role D. Only when the tablespace is online correct answer: b
  • 8. 7. SYSTEM TABLESPACE can be made off-line a) Yes b) No correct answer: b 8. Datadictionary can span across multiple Tablespaces a) TRUE b) FALSE correct answer: b 9. Multiple Tablespaces can share a single datafile a) TRUE b) FALSE correct answer: b 10. All datafiles related to a Tablespace are removed when the Tablespace is dropped? a) TRUE b) FALSE correct answer: b 1. What is a default role? A. A role that requires a password. B. A role that requires no password. C. A role automatically enabled when the user logs on. D. A role automatically assigned when the user is created. correct answer: c 2. Who is the owner of a role?
  • 9. A. SYS B. Nobody C. SYSTEM D. The creator correct answer: b 3. When granting the system privilege, which clause enables the grantee to further grant the privilege to other users or roles? A. PUBLIC B. WITH PRIVILEGE C. WITH ADMIN OPTION D. WITH GRANT OPTION correct answer: c 4. Which view will show a list of privileges that are available for the current session to a user? A. SESSION_PRIVS B. DBA_SYS_PRIVS C. DBA_COL_PRIVS D. DBA_SESSION_PRIVS correct answer: a 5. Which view shows all of the objects accessible to the user in a database? A. DB_OBJECTS B. ALL_OBJECTS C. DBA_OBJECTS D. USER_OBJECTS correct answer: b 6. Which statement about profiles is false? A. Profile assignments do not affect current sessions. B. Profiles enable group resource limits for similar users. C. Profiles are assigned to users, roles, and other profiles. D. The ALTER USER command can be used to assign profiles to users. correct answer: c 7. Which password management feature is NOT available by using a profile?
  • 10. A. Account locking B. Password history C. Password change D. Password aging and expiration correct answer: c 8. Which resource can not be controlled using profiles? A. Idle time B. CPU time D. PGA memory allocations E. Number of concurrent sessions for a user name correct answer: d 9. You want to retrieve information about account expiration dates from the data dictionary. Which view do you use? A. DBA_USERS B. DBA_PROFILES C. DBA_EXP_DATES D. V$ACC_EXPIRATION correct answer: a 10. It is very difficult to grant and manage common privileges needed by different groups of database users using roles A. TRUE B. FALSE correct answer: b 1. Which data dictionary view would you query to retrieve a table’s header block number? A. DBA_TABLE B. DBA_TABLES C. DBA_OBJECT D. DBA_OBJECTS E. DBA_SEGMENT F. DBA_SEGMENTS correct answer: f
  • 11. 2. When tables are stored in locally managed tablespaces, where is extent allocation information stored? A. Memory B. Data Dictionary C. Temporary tablespace D. Corresponding tablespace itself correct answer: d 3. Which of the following three portions of a data block are collectively called as Overhead? A.table directory, row directory and row data B.data block header, table diretory and free space C.table directory, row directory and data block header D. data block header, row data and row header correct answer: c 4. Can a tablespace hold objects from different schemes? A. Yes. B. NO correct answer: a 5. Which data dictionary view would you query to retrieve a table’s header block number? (11-41) A. DBA_TABLE B. DBA_TABLES C. DBA_OBJECT D. DBA_OBJECTS E. DBA_SEGMENT F. DBA_SEGMENTS correct answer: f 6. What is default value for storage parameter INITIAL in 10g if extent management is Local ? A. 8k B. 40k C. 16k correct answer: b
  • 12. 7. Using which package we can convert Tablespace from DMTS to LMTS? A. DBMS_TABLESPACE B. DBMS_SPACE_ADMIN C. DBMS_LOCAL_TABLESPACE correct answer: b 8. Is it Possible to Change ORACLE Block size after creating database? A. Yes B. No correct answer: b 9. Locally Managed table spaces will increase the performance? A. TRUE B.FLASE correct answer: a 10.Index is a Space demanding Object ? A.Yes B.No correct answer: a 1. What is a potential reason for a Snapshot too old error message? a. You did not refresh your snapshots in time. b. An ITL entry in a data block has been reused. c. Rollback segment extent sizes are too large. d. Your online redo log files are not big enough to snap your largest transactions. correct answer: b
  • 13. 2. An Oracle user receives the following error: ORA-01555 SNAPSHOP TOO OLD What is the possible solution? (10-36) A. Increase the extent size of the rollback segments. B. Perform media recovery. C. Increase the number of rollback segments. D. Increase the size of the rollback segment tablespace. correct answer: a 3. The status of the Rollback segment can be viewed through A. DBA_SEGMENTS B. DBA_ROLES C. DBA_FREE_SPACES D. DBA_ROLLBACK_SEG correct answer: d 4. Explicitly we can assign transaction to a rollback segment A. TRUE B. FALSE correct answer: a 5) Are uncommitted transactions written to flashback redologs? A. Yes B. No correct answer: a 6) Is it possible to do flashback after truncate? A.No B. Yes correct answer: a 7) Can we restore a dropped table after a new table with the same name has been created?
  • 14. A. Yes B. No correct answer: a 8. Which following command will clear database recyclebin? A.delete recyclebin; B. clear recyclebin; C. purge recyclebin; D. truncate recyclebin correct answer: c 9. What is the OPTIMAL parameter? A. length of a rollback segment. B. Optimizer mode C. Size of the undo tablespace D. None of the above correct answer: a 10. Flashback query time depends on ____? A. Undo_retention B. Flashback_timeout correct answer: a 1. Can we create spfile in shutdown mode? A.Yes B. No correct answer: a 2. Can we alter static parameters by using scope=both A. Yes
  • 15. B. No correct answer: b 3. Can we take backup of spfile in RMAN? A. Yes B. No correct answer: a 4. Does Drop Database command removes spfile? A. Yes B. No correct answer: a 5. Using which SQL command we can alter the parameters? A. Alter database B. Alter parameter C. Alter system correct answer: c 6.OMF database will Improve the performance? A. Yes B. No correct answer: b 7.Max number of controlfiles that can be multiplexed in an OMF database? A. 1 B. 5 C. 8 D. unlimited
  • 16. correct answer: b 1. Which environment variable is used to help set up Oracle names? A. ADMIN_TNS B. TNS_NAMES C. TNS_ADMIN D. NAMES_TNS E. NAMES_ADMIN F. ADMIN_NAMES correct answer: c 2. Which Net8 component waits for incoming requests on the server side? A. Port B. Server C. Listener D. Dispatcher E. Background process correct answer: c 3. What is the listener name when you start the listener without specifying an argument? A. LIST B. LISTENER C. LISTENER_NAME D. The same as the instance name. correct answer: b 4. When is a request sent to a listener? A. After every call. B. Before every call. C. After name resolution. D. Before name resolution. correct answer: c 5. In which file is the information that host naming is enabled stored? A. init.ora B. sqlnet.ora C. tnsnames.ora D. listener.ora correct answer: b
  • 17. 6. Which protocols can oracle Net 11g Use A.TCP B.UDP C.SPX/IPX correct answer: a 7. Which of the following statements about listeners is correct? A. A listener can connect you to one instance only. B. A listener can connect you to one service only. C. Multiple listeners can share one network interface card. D. An instance will only accept connections from the listener specified on the local_listener parameter. correct answer: c 1. Can we perform DML operation on Materialized view? A.Yes B.No correct answer: b 2.Materialized views are schema objects, that can be used to summarize pre compute replicate and distribute data? A.True B.False correct answer: a 3. Does a materialized view occupies space? A. Yes B. No correct answer: a
  • 18. 4. Can we name a Materialized View log? A. Yes B. No correct answer: b 5. By using which view can a normal user see public database link? A. USER_DB_LINKS B. DBA_DB_LINKS C. ALL_DB_LINKS correct answer: c 6. Can we change the refresh interval of a Materialized View? A. YES B. NO correct answer: a 7. Can we use a database link even after the target user has changed his password? A. Yes B. No correct answer: a 8. Can we convert a materialized view from refresh fast to complete? A. Yes B. No correct answer: a 9. A normal user can create public database link?
  • 19. A. True B. False correct answer: b 10. If we truncate the master table, materialized view log on that table__ A. Will be truncated B. Wont be truncated C. Will be dropped correct answer: c 1. What is the correct procedure for multiplexing online redo logs? A. Issue the ALTER DATABASE. . . ADD LOGFILE GROUP command. B. Issue the ALTER DATABASE. . . ADD LOGFILE MEMBER command. C. Shut down the database, copy the online redo-log, and start up the database. D. Shut down the database, copy the online redo-log, edit the REDO_LOG_FILES parameter, and start up the database correct answer: b 2. In which situation would you need to create a new control file for an existing database? A. When all redo-log files are lost. B. When MAXLOGMEMBERS needs to be changed. C. When RECOVERY_PARALLELISM needs to be changed. D. When the name of the parameter file needs to be changed correct answer: b 3. When configuring a database for ARCHIVELOG mode, you use an initialisation parameter to specify which action? A. The size of archived log files. B. How frequently log files will be archived. C. That the database is in ARCHIVELOG mode. d. To Store Archive log Files correct answer: d
  • 20. 4. Which command creates a text backup of the control file? A. ALTER DATABASE BACKUP CONTROLFILE TO TRACE; B. ALTER DATABASE BACKUP CONTROLFILE TO BACKUP; C. ALTER DATABASE BACKUP CONTROLFILE TO filename; D. ALTER DATABASE BACKUP CONTROLFILE TO TEXT filename; correct answer: a 5. You are configuring a database for ARCHIVELOG mode. Which initialization parameter should you use? A. LOG_ARCHIVE_SIZE B. ARCHIVELOG_MODE C. LOG_ARCHIVE_DEST correct answer: c 6. How does a DBA specify multiple control files? A. With the ADD CONTROLFILE command. B. By using the files in the STARTUP command. C. With the MULTIPLEX control file command. D. By listing the files in the CONTROL_FILES parameter. correct answer: d 7. Which dynamic view should a DBA query to obtain information about the different sections of the control file? (6-10) A. V$CONTROLFILE B. DBA_CONTROLFILE C. V$CONTROLFILE_RECORD_SECTION D. DBA_CONRTOLFILE_RECORD_SECTION correct answer: c 8. What is the characteristics of the control file? A. It is a text file B. It is a fixed size. C. It is required to start the instance. D. It must be updated at every log switch. correct answer: d 9. Which statements about online redo log members in a group are true?
  • 21. A. All files in all groups are the same size. B. All members in a group are the same size. C. The rollback segment size determines the member size. D. Differently size of transactions requires that the DBA should differently sized members. correct answer: b 10. Which command does a DBA use to list the current status of archiving? A. ARCHIVE LOG LIST; B. FROM ARCHIVE LOGS; C. SELECT * FROM VITEREAD correct answer: a 1.When performing an open database backup, which statement is NOT true? A.The database is fully accessible to all users. B.The database must be operating in ARCHIVELOG mode. C.The database can be open but only in READ ONLY mode. D.The database tablespaces should be in BEGIN BACKUP mode. correct answer: c 2.Which task can a DBA perform using the export/import facility? A.Examine log files. B.Recreate the control file. C.Transport tablespaces between databases. D.Make a logical backup of the rollback segment tablespace. correct answer: c 3.Why does this command cause an error? exp system/manager inctype=full file=expdat.dnp A.The tables to export are not identified. B.The user system cannot perform exports. C.The full=y parameter needs to be specified. D.The inctype parameter is not valid parameter. correct answer: c 4. Which import option do you use to create tables without data?
  • 22. A. ROWS B. CREATE C. INDEXES D. CONSISTENT correct answer: a 5. Which export option will generate code to create an initial extent that is equal to the sum of the sizes of all the extents currently allocated to an object? A. FULL B. DIRECT C. COMPACT D. COMPRESS correct answer: d 6. Can I take 1 dump file set from my source database and import it into multiple databases? A. Yes B. No correct answer: a 7. EXP command is used A. To take Backup of the Oracle Database B. To import data from the exported dump file C. To create Rollback segments D. None of the above correct answer: a 8. Can we export a dropped table? A. No B. Yes correct answer: a 9. What is the default value for IGNORE parameter in EXP/IMP? A. Yes
  • 23. B. No correct answer: b 10. Why is Direct Path Export Faster? A. This option By Passes the SQL Layer B. All SGA is used for Export C. All of the above D. None of the above correct answer: a 1. Is there a way to estimate the size of an export job before it gets underway? A. NO B yes correct answer: b 2. Can I monitor a Data Pump Export or Import job while the job is in progress? A. Yes B. No correct answer: a 3. If a job is stopped either voluntarily or involuntarily, can I restart it? A. No B. Yes correct answer: b 4. Does Data Pump support Flashback? A. Yes
  • 24. B. no correct answer: a 5. If the tablespace is Read Only,Can we export objects from that tablespaces? A. Yes B. No correct answer: a 6. Dump files exported using traditional EXP are compatible with DATAPUMP? A. True B. False correct answer: b 1. Before a DBA creates a transportable tablespace, which condition must be completed? A. All indexes are disabled or dropped. B. The target system has precreated the tablespace. C. The target system is in the same operating system. D. The tables containing nested tables are contained in the same tablespace. correct answer: c 2. Can we transport tablespace from one database to another database which is having SYS owned objects? A. Yes B. No correct answer: b 3. What is default value for TRANSPORT_TABLESPACE Parameter in EXP? A. Yes
  • 25. B. No correct answer: b 4. How to find whether tablespace is created in that database or transported from another database? A. V$database B Dba_tablespaces C. Dba_data_files D. V$transport_tablespace correct answer: b 5. Can we Perform TTS using EXPDP? A. Yes B. No correct answer: a 6. Can we Transport Tablespace which has Materialized View in it? A. Yes B. No correct answer: b 1. When would a DBA need to perform a media recovery? A. After instance failure occurs. B. After abnormal termination of client program. C. After the failure of an Oracle background process. D. After the database is shutdown by using SHUTDOWN TRANSACTIONAL. E. When a data file is not synchronized with the other data files, redo logs, and control files. correct answer: e 2. Why would you set a data file offline when the database is in MOUNT state? A.To minimize downtime. B.To allow for automatic data file recovery. C.To prevent further corruption of a damaged data file. D.To recover it later, when database is in NOARCHIVELOG mode. correct answer: b 3. What is the causes of media failures?
  • 26. A.The server computer loses power. B.A table is accidentally truncated. C.The user issues an abnormal interrupt. E.There is a logic error in the application. F.There is a head crash on the disk containing a database file. correct answer: f 4. Which of the following would not require you to perform an incomplete recovery? A. Instance failure B. Missing archived redo log files during a media recovery C. Loss of all copies of the control file D. Media failure in a user tablespace in ARCHIEVELOG mode correct answer: a 5. In what scenario you have to open a database with reset logs option? A. Rename Database B. Point in time recovery C. All of the above correct answer: c 6. Is it possible take consistent backup if the database is in NOARCHIVELOG mode? A. Yes B. No correct answer: a 7. Database is in Archivelog mode and Loss of unbackedup datafile is__? A. Complete Online Recovery B. Incomplete Recovery C. Complete Offline recovery correct answer: a 8. You should issue a backup of the control file after issuing which command? A. ALTER TABLE B. CREATE TABLE C. CREATE TABLESPACE
  • 27. D. CREATE ROLLBACK SEGMENT correct answer: c 9. The alert log will never contain specific information about which database backup activity) ? A. Placing tablespaces in begin backup mode. B. Shutting the database down with an ABORT. C. Performing an operating system backup of the database files. D. Changing the database backup mode from ARCHIVELOG to NOARCHIVELOG correct answer: c 1. A tablespace becomes unavailable because of a failure. The database is running in NOARCHIVELOG mode? What should the DBA do to make the database available? A. Perform a tablespace recovery. B. Perform a complete database recovery. C. Restore the data files, redo log files, and control files from an earlier copy of a full database backup. D. There is no possibility to make the database available. correct answer: c 2. How often does a read-only tablespace need to be backed up? A. At all database backups B. Whenever the control file is recreated C. Only once after the tablespace becomes read-only D. When the database is put into ARCHIVELOG mode correct answer: c 3. With the instance down, how would you recover a lost control file? A. Restore backup control file & recover using backup controlfile B. Use the CREATE CONTROLFILE command C. Use the ALTER DATABASE BACKUP CONTROLFILE TO TRACE command D. Use the ALTER DATABASE RECOVER CONTROLFILE FROM TRACE command correct answer: a 4. Which action does Oracle recommend after a DBA recovers from the loss of the current online redo-log? A. Back up the data files
  • 28. B. Back up the instance C. Back up the database D. Back up the control file E. Archive any unarchived online redo-logs correct answer: c 5. Which command creates a text backup of the control file? A. ALTER DATABASE BACKUP CONTROLFILE TO TRACE; B. ALTER DATABASE BACKUP CONTROLFILE TO BACKUP; C. ALTER DATABASE BACKUP CONTROLFILE TO filename; D. ALTER DATABASE BACKUP CONTROLFILE TO TEXT filename; correct answer: a 1. Which option is used in the parameter file to detect corruptions in an Oracle data block? A. DBVERIFY B. DBMS_REPAIR C. DB_BLOCK_CHECKING D. VALIDITY_STRUCTURE correct answer: a 2. Your database is configured in ARCHIVELOG mode. Which backups cannot be performed? A.Open database backups. B.Operating system backups when the database is closed. C.Online control file backups using the ALTER CONTROLFILE BACKUP command correct answer: c 3. Which statement about an open database backup is NOT true? A. The database must be available in ARCHIVELOG mode. B. The database is available for use during backups. C. All the database files copied are consistent to a point-in-time. D. An operating system backup of the database file is required. correct answer: c 4. When performing an open database backup, which statement is NOT true? A. The database is fully accessible to all users. B. The database must be operating in ARCHIVELOG mode.
  • 29. C. The database can be open but only in READ ONLY mode. D. The database tablespaces should be in BEGIN BACKUP mode. correct answer: c 5. You are using hot backup without being in archivelog mode, can you recover in the event of a failure? A. Yes B. No correct answer: b 6. Which following statement is true when tablespaces are put in backup mode for hot backups? A. High Volume of REDO is generated B. No updates to tables in that tablespace C. All of the above D. None of the above correct answer: a 7. Can Consistant Backup be performed when the database is open ? A. Yes B. No correct answer: b 8. Can we shutdown the database if it is in BEGIN BACKUP mode? A. Yes B. No correct answer: a 9. Which data dictionary view helps you to view whether tablespace is in BEGIN BACKUP Mode or not?
  • 30. A. v$tablespace B. V$datafile C. V$backup correct answer: c 1. Which command is used to allow RMAN to store a group of commands in the recovery catalog? A.ADD SCRIPT B.CREATE SCRIPT C.CREATE COMMAND D.ADD BACKUP SCRIPT correct answer: b 2.When using Recovery Manager without a catalog, the connection to the target database A.Must be a local connection. B.Must be a remote connection. C.Can be a local or a remote connection. D.Must be specified using a Net8 service name. correct answer: c 3. Work is done by Recovery Manager through ____ A. PL/SQL packages. B. External procedures. C. Operating system scripts. D. Operating system commands correct answer: d 4. You perform an incomplete database recovery using RMAN. Which state of target database is needed? A. Mount B. Nomount C. Open, initially open D. Open, initially closed correct answer: a 5. Is it possible to perform Transportable tablespace(TTS) using RMAN ?
  • 31. A. Yes B. No correct answer: a 6. Which type of file does Not RMAN include in its backups? A. Data files B. Control files C. Password files E. Online redo-logs F. Archived redo-logs correct answer: e 7. When using Recovery Manager without a catalog, the connection to the target database should be made as _____. A. User SYSDBA B. User SYSTEM C. A user with SYSDBA privilege D. A user that owns the RMAN catalog correct answer: c 8. RMAN online backup generates excessive Redo information A. True B. Flase correct answer: b 9. Which background process will be invoked when we enable BLOCK CHANGE TRACKING? A. Rvwr B. CTWr C. ARCn D. RECO correct answer: b 1. Where should a recovery catalog be created?
  • 32. A. In the target database B. In the source database C. In the auxiliary database D. In a database different from the target database correct answer: a 2. How to list restore points in RMAN? A. RC_RESTORE_POINT view B. LIST RESTORE POINT C. All of the above correct answer: a 3. Without LIST FAILURE can we say ADVISE FAILURE in Data Recovery Advisor? A. Yes B. No correct answer: a 4. Import Catalog Command is used for ____ A. Take Backup of catalog B. To Merge Two diff catalogs C. Catalog Recovery correct answer: b 5. Interfile backup parallelism does A. Divide files into Multiple sections & take backup parallel B. Database backup parallely C. Datafiles Backup Parallely correct answer: a

×