4 staten sveriges barndom

505 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
505
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

4 staten sveriges barndom

 1. 1.  Skandinavien har varit bebott sedan isen från den senaste istiden drog sig tillbaka för ca 12 000 år sedan.  Men under en mkt lång tid var Skandinavien en mkt glesbefolkad region i norr.  Med mkt lite påverkan på resten av Europa. Under den senaste istiden var hela Skandinavien under is. Men för ca 12 000 år Sedan började isen dra sig tillbaka pga varmare Klimat. När isen drog sig tillbaka så började Också människor att bosätta sig på den ”nya” Marken. Skandinavien befolkades långsamt.
 2. 2.  Vikingar är egentligen ett samlingsnamn på de människor som bodde i Skandinavien under medeltiden.  Vikingarna själva kallade sig aldrig just vikingar och såg sig nog inte ens som ett folk.  Utan det var människor i Europa som kom i kontakt med dessa skandinaver som kallade de för just vikingar.  Man brukar kalla tiden mellan ca 800-1100 för vikingatiden.  Vikingatiden är alltså en del av medeltiden här i Skandinavien. Exakt vad ordet viking betydde eller var det kommer ifrån vet vi inte. Men det kan ha betytt sjörövare, ”att ligga i vik” = plundra. Det kan också ha betytt handelsman. Wic=handelsstad efter latinets Vicus (by).
 3. 3.  Under hela romartiden var Skandinavien alltså en ganska okänd utkant av Europa.  Romarna och deras välutbildade arméer satte effektivt stopp för alla andra folk som ville konkurrera med dem om makten och rikedomen.  Men när så romarriket gick under på 400-talet så öppnade sig möjligheter för en rad andra folk och ledare att ”roffa åt sig” av det romarna tidigare kontrollerat.  Goter,Vandaler, Franker och germaner osv skapar efter romarriket en rad mindre stater i Europa.  Nu började snabbt skandinaverna eller vikingarna, som de kallades, också att göra sig hörda i Europa.
 4. 4.  Vikingarnas stora fördel var att de var enormt bra båtbyggare och navigatörer.  T ex kunde de mkt effektivt navigera med hjälp av sol, måne och stjärnor på öppet hav.  Ngt som var mkt ovanligt under medeltiden då man främst seglade längs kuster för att inte bli vilse.  I början var deras resor rena plundringståg där man plundrade rikare regioner i dagens England, Frankrike och Ryssland. Exakt hur vikingarna lärde sig att navigera på Öppet hav är fortfarande okänt. Men de blev Snabbt experter på detta. I serienVikings från 2013 ges en möjlig förklaring: att de med hjälp Av kristallstenar kunde följa solen även vid Mulet väder. (Vikings avsnitt 1: 11.10-16.15)
 5. 5.  Men ganska fort blev vikingarna på många håll både duktiga handelsmän och tidiga invandrare.  Man handlade med t ex bärnsten, pälsskinn och slavar.  Och på många ställen slog man sig ned och integrerades med den befolkning som redan levde i området.  Vikingarna imponerades ofta av det de stötte på i det välutvecklade Europa och plockade med sig idéer och tankar hem till Skandinavien.  Långsamt började nu Skandinavien att förändras pga det vikingarna tog med sig från sina resor. Skandinaviska vikingar slog sig ned i t ex dagens Ryssland, Frankrike och England och integrerades Ofta snabbt med den lokala befolkningen.
 6. 6.  Framför allt influerades de rika och mäktiga vikingarna av Europa.  De ville ”apa efter” det de imponerats av på sina resor.  Hövdingar och ledare började nu att försöka organisera sina riken som man gjorde på kontinenten.  Ledarna började kalla sig kungar och drottningar och försöka driva in skatt från sin befolkning t ex.  Dessutom började en sk adel att växa fram.  Adeln var från början de krigare och deras familjer, som hjälpte en kung att kontrollera ett land och samla in skatt.  Som tack för hjälpen gjorde kungen eller drottningen dessa krigare skattebefriade och de fick egna små områden i landet att styra över. Så länge de lydde under kungen/drottningen, precis som de gamla romarna.  Precis som i resten av Europa blev nu adeln den rikaste samhällsklassen.
 7. 7.  Den kanske största europeiska ”trenden” som vikingarna kom i kontakt med på sina resor var kristendomen.  Från 800-talet och framåt började allt fler skandinaver att bli kristna.  I början de rika och mäktiga som ville ”likna” européerna.  Men senare även den befolkningen. Ibland frivilligt ibland under tvång. Redan i början av 800-talet kom en av de Första kristna missionärerna till Norden. Den tyske munken Ansgar bodde i staden Birka en bit ifrån dagens Stockholm under Ett antal år. Det skulle dock dröja nästan 200 År innan Sverige fick sin första kristna kung.
 8. 8.  Långsamt började staterna Danmark och Sverige att växa fram under slutet av medeltiden.  Men med helt andra gränser än idag.  Finland var en del av Sverige t ex och Norge en del av Danmark.  Genom hela medeltiden slogs olika adelsfamiljer i Norden om makten.  Men från 1500-talet brukar man säga att de moderna staterna Sverige och Danmark fanns. När GustavVasa kom till makten 1521 Brukar man säga att den moderna staten Sverige var född. Dock hadeVasas Sverige Helt andra gränser än dagens Sverige.
 9. 9.  Läs sid 25-32 (Epos A)  Sid 46-52 (Epos 1b)

×