Your SlideShare is downloading. ×
3 de estetiska språken.ppt
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Introducing the official SlideShare app

Stunning, full-screen experience for iPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

3 de estetiska språken.ppt

216
views

Published on


0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
216
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1.  Hittills har vi talat om och försökt förstå på vilket sätt gruppen, känslorna och språket är mkt viktiga för oss människor.  Enkelt sagt kan man säga att vår art, när den utvecklades för ca 200 000 år sedan, var ytterst beroende av att kunna leva i större grupper.  På samma sätt som andra djur utvecklat beteenden , som hjälpt de att överleva, så blev vår art mkt social och beroende av gruppen.  I större samarbetande grupper kunde vi överleva trots att vi inte är så snabba, starka, bra på att klättra eller ngt annat.
 • 2.  Men gruppdjur måste bli experter på att hantera konflikter. Eftersom konflikter ständigt hotar att bryta sönder gruppen.  Mkt tyder på att olika typer av gruppdjur utvecklar känslor för att hålla samman gruppen.  De flesta gruppdjur, som t ex schimpanser, hundar eller vi, har utvecklat grundläggande känslor som glädje, sorg eller ilska.  Men vi människor har även utvecklat komplexa känslor som kärlek, skam eller förakt.  Dessa känslor hjälper oss att stärka gruppen och undvika beteenden som kan skapa konflikt.
 • 3.  Men det räcker ju inte med att alla i gruppen känner känslor. Man måste ju också kunna visa och kommunicera för andra hur man känner för att detta skall fungera.  För att kunna göra detta har vår art utvecklat en rad olika sätt att kommunicera.  Vi har t ex alla ett mkt utvecklat kroppsspråk med rörelser, gester och miner som hela signalerar och berättar vad vi känner.  Vi har så klart också vårt talade språk med ord som är symboler för en rad olika saker.  Dessutom utvecklades för ca 6000 år sedan de första skriftliga språken som effektivt låter oss bevara och föra vidare det talade språket utan att vi måste träffas.
 • 4.  Men faktum är att vi människor kommunicerar på många fler sätt.  Vi kommunicerar också med hjälp av vår kultur.  Ordet kultur kommer från det latinska ordet cultura, som betyder ungefär bearbetning eller bildning.  Kultur är alltså det som vi människor ägnar oss åt när vi bearbetar de känslor och intryck som vi får avVärlden.  Eller när vi utvecklar vår bildning. Kort sagt när vi på olika sätt bättre försöker förståVärlden omkring oss.  Genom hela historien har verkar människor ha ägnat sig åt olika typer av kultur.
 • 5.  Genom att dansa, sjunga, måla eller berätta olika typer av historier så kommunicerar vi människor ständigt med varandra.  Dessa olika språk skulle kunna kallas de estetiska språken.  Estetik betyder ungefär det sinnliga eller det förnimbara.  Egentligen det vi kan känna med våra sinnen. Alltså det vi känner.  De estetiska språken är alltså de som allra ytterst arbetar med att kommunicera det vi känner.
 • 6.  Och de estetiska språken verkar alltid ha spelat en mkt central del i våra liv.  Bland de äldsta lämningar som finns efter människor är t ex grottmålningar som våra förfäder målade för ibland upp till 30 000 år sedan.  Olika typer av danser har spelat en mkt stor roll hos alla de ursprungsbefolkningar som vi finner Världen över.  Historier, påhittade och verkliga, hittar vi också i alla mänskliga samhällen så långt bakåt vi kan ta oss i historien.
 • 7.  Genom hela historien verkar alltså våra förfäder ha ägnat sig åt dans, konst och historieberättande i olika former.  Kulturen har alltså en mkt central del i vår historia.  Man skulle kunna hävda att när vi sysslar med kultur så sysslar vi med det mänskliga som finns.
 • 8.  Men varför behöver vi då de estetiska språken och kulturen?  Vad är det som vi inte kan uttrycka med vårt kroppsspråk eller i våra vanliga samtal med det talade språket?  Klura och fundera lite…
 • 9.  Med hjälp av dansen, konsten eller historieberättandet verkar det som att vi människor kan säga saker som inte alltid går att säga på andra sätt.  Det kan handla om att tala om så djupa känslor så att skam eller sorg skulle hindra oss från att säga detta rakt ut i ett vanligt samtal. ▪ Som t ex att tala om övergrepp eller förtryck som skadat människor djupt och därför är svårt att ta upp.  Att tala om sådant som utmanar de som har makten i vårt samhälle. ▪ Som att t ex skriva en låt eller måla ett konstverk som talar om orättvisor i samhället, men där bara de som ”är invigda” kommer att förstå.  Eller att tala om sådant som är mkt viktigt för oss, men blir tråkigt om vi bara säger det rakt upp och ner. ▪ Som att t ex göra en film om en viktig historisk händelse, som blir mkt seg och tråkig om man bara ska berätta den rakt upp och ner.  Men självklart handlar kultur också ofta om bara ren underhållning. Om att kunna fly den tråkiga verkligheten lite…
 • 10.  Genom hela historien har alltså vi människor ägnat oss åt kultur och estetik för att kunna tala om det vi annars inte skulle kunna, våga eller orka tala om.  De estetiska språken är alltså känslornas språk och spelar därför en ytterst viktig roll i våra liv.  Och det går också med lätthet att förstå varför och hur vi människor utvecklat just kulturen och estetiken.  Utan den skulle många av oss gå under…