About This Green Building

442 views

Published on

Presentation outlining green features of the new Business Instructional Facility at the University of Illinois College of Business in Champaign, IL. This is the first green building on campus and was designed to achieve LEED certification.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
442
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

About This Green Building

  1. 1. BUSINESS INSTRUCTIONAL FACILITY
  2. 2. The U-shaped building increases daylight and natural ventilation throughout, protecting the garden courtyard from colder Northwest winds and extending the outdoor season.
  3. 3. Deep overhangs, inset windows and deciduous trees planted along East and West facades reduce cooling loads.
  4. 4. Zinc roofing reflects sunlight away from the building, thus reducing HVAC energy use necessary to modulate the building environment. Zinc is environmentally benign, costs less than alternative materials, and lasts 100 years or more.
  5. 5. The displacement air system uses less energy and moves warm and cool air through the building more efficiently than a traditional forced-air system. Carbon-dioxide sensors manage air flow into occupied rooms. This system also improves air quality and comfort for its occupants.
  6. 6. 4,000 square feet of solar panels convert solar energy into clean and renewable electricity. The panels are expected to produce approximately 8% of the building's total electricity demand.
  7. 7. Automatic blinds descend in the Commons when daylighting rises too high. Automatic light dimmers detect ambient light from outside and adjust accordingly to maximize constant lighting levels and reduce power consumption. Motion sensors turn lights off in empty rooms further reducing power consumption.
  8. 8. Windows are located and designed to balance between optimizing daylighting (80% of all interior spaces) and limiting negative effects of heat gain/loss through windows (the walls have only 20% vision glass). Triple pane windows absorb less solar radiation than traditional panes and reduces regular maintenance.
  9. 9. All 19 classrooms and most offices have direct access to daylight and natural ventilation. This reduces the overall demand on HVAC and lighting loads (contributing to the overall building’s 51% energy cost savings) and provides greater connection to the outdoors.
  10. 10. Positive internal air pressure and grated entry points reduces dirt infiltration, promoting a cleaner, healthier environment.
  11. 11. Low-volume shower heads, toilets, and faucets reduce water consumption. The building also has a dual-piping system to use greywater (non-potable water) for flushing, which will reduce overall demand for water.
  12. 12. Networked lighting system allows centralized campus monitoring of power consumption and balancing during periods of peak power use.
  13. 13. Roof gardens reduce rain run-off, air conditioning (heating and cooling), and extend the functional life of the roof. Plants were specifically chosen because of their indigenous nature and ability to thrive without irrigation or fertilizer.
  14. 14. A decrease in pavement from the original site (a parking lot) reduces water run-off that feeds into the drainage system. The innovative site design uses water-efficient native plants and permeable pavers (pavement in which water is allowed to filtrate through the surface to the underlying soils).
  15. 15. Composition of building materials: 29% recycled, 78% local/regional, and 59% local/regional harvested. High quality finishes with low embodied energy such as terrazzo and linoleum flooring are used throughout. All exposed wood material comes from new-growth forests.
  16. 16. Carbon credits were purchased to offset the carbon produced during construction.
  17. 17. Erosion and sedimentation run-off were carefully controlled during construction.
  18. 18. Construction waste was actively managed to reduce landfill waste from the jobsite.
  19. 19. Auditorium’s FSC-certified wood paneled walls enhance acoustics. Daylight and views are provided by regularly spaced windows, which also strengthen connections to the outdoors and enhance student learning.
  20. 20. Secure bicycle storage with convenient changing/shower facilities encourage sustainable commuting practices, reducing the environmental impact of automobile use.
  21. 21. The student-centric building, its socially responsible construction and visually stunning design inspire the next generation of responsible business students.

×