More, Kamen, Maslina

1,498 views
1,386 views

Published on

More, Kamen, Maslina

Published in: Travel, Health & Medicine
1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
 • Svaka čast moji Podgorani. Drago mi je da je jedna takva ideja živi u našem malom mistu i da su podgorski osnovci uključeni u takav oblik aktivnosti. Posebno je zanimljiva ideja komercijalizacije proizvoda putem TZ Podgora. Turizam je sadašnjost i budućnost Podgore a izvorni ekološki proizvodi i njegovanje kulturne tradicije bitni su za stvaranje ukupne slike koje naši gosti nose sa sobom nakon boravka u Podgori. Kao što sami kažete 'Bog nam je dao ovu ljepotu, a na nama je da je poštujemo, živimo i stvaramo u skladu s njom'.
  Ustrajete u tome na boljitak Podgore, Dalmacije, Hrvatske i svih nas.

  Podgorani na privremenom radu u Splitu
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,498
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

More, Kamen, Maslina

 1. 1. MORE, KAMEN, MASLINA PROJEKT UČENIČKE ZADRUGE „KANATA“ OŠ don Mihovila Pavlinovića u Podgori Kad bismo upitali turiste koji nam dolaze, ne mareći jesu li tu po prvi put, što ih se najviše dojmilo, gotovo smo sigurni da bi im odgovor bio: more. A kad malo bolje upoznaju bližu okolicu Podgore, onda vide da je uz to more neraskidivo vezan kamen i maslina. Znaju to naši stari od davnina; brzo to uoče i svi koji dođu. Ovdje smo odlučili pokazati kako mi učenici vidimo tu vjekovnu vezu kroz našu sadašnjost i budućnost. Cilj nam je prikazati način na koji možemo pridonijeti razvijanju turističke kulture primjereno koristeći i unapređujući svoju okolinu. Bog nam je dao ovu ljepotu, a na nama je da je poštujemo, živimo i stvaramo u skladu s njom. Učenička zadruga „KANATA“ osnovana je u listopadu 2006.g. kao izvannastavna aktivnost učenika od 1.- 8. razreda. Formirana je temeljem želje za proširivanjem učeničkog obrazovanja, a u skladu s potencijalima koje škola ima. Na taj način se željelo kod učenika razviti sposobnost uočavanja mana i prednosti podneblja
 2. 2. koje ih okružuje, te koristiti ta saznanja za osobni i društveni napredak. Zadruga je aktivna kroz tri sekcije: - MLADI MASLINARI (obrada maslina, branje i proizvodnja maslinovog ulja) - MLADI PRIRODNJACI (proizvodnja, sakupljanje i prerada ljekovitog bilja, soljenje ribe) -MLADI KERAMIČARI I LIKOVNJACI
 3. 3. - FOLKLORNA SKUPINA Ove školske godine brojimo 71 učenika od 2. do 8. razreda. Voditeljica učeničke zadruge je Senka Nenadić, nastavnica biologije i kemije. U našoj zadruzi tijekom godine prikupljamo ljekovito bilje, sortiramo ga i skladištimo kako bi ga s ostalim proizvodima zadruge plasirali na tržište, a sve za potrebe Turističke zajednice Podgora. Osim bilja, keramike i likovnih radova, tu je i naše ekstra djevičansko maslinovo ulje, zatim slani inćuni i srdele te razno sezonsko voće koje nudimo kao donaciju roditelja i vanjskih članova zadruge (smokve, bajami, rogač, limun, lavandino ulje ). Cjelokupni proizvodni i stvaralački ciklus je tijekom svake faze pod nadzorom voditelja sekcija uz suradnju roditelja. U taj ciklus je uključena proizvodnja svih dobara koja se kasnije nude, te briga oko maslina i proizvodnje maslinova ulja.
 4. 4. Vrlo značajan moment je uključivanje naših zadrugara u komercijalizaciju proizvoda. Naime, smatramo da je vrlo važno da učenici sudjeluju u direktnoj prodaji i osvješćivanju koristi od onoga što su radili cijelu godinu. Naša je zadruga stoga posebna upravo po tome što je rezultat rada vidljiv na više razina: 1. učenici rade tijekom cijele godine stječući direktna znanja o samom procesu (izrada keramike, keramička peć; obrada maslina – rezidba, gnojenje, čišćenje trave, branje, proces prerade i dobivanja maslinovog ulja; obrada nasada buhača; sakupljanje i prerada ljekovitog bilja); 2. pakiranje i skladištenje proizvoda; 3. planiranje i izrada programa kulturno-umjetničkih događanja koja će pratiti prodajne izložbe; 4. sudjelovanje u manifestacijama, bilo u prodajnom, bilo u izvođačkom dijelu. Na ovaj način su osim zadruge, u cijeli proces uključene i ostale aktivnosti škole: - literarna sekcija priprema prigodne tekstove kojima se gostima i posjetiteljima predstavlja Škola, Zadruga, Podgora i okolica;
 5. 5. - taj tekst se prilagođava i prevodi na strane jezike, kako bi i strani gosti dobili što bolji uvid u događanja; - glazbena sekcija priprema pjesme koje će se izvoditi zborno ili solistički; - folklorna sekcija priprema program koji daje dodatnu dimenziju cijelom događaju: - roditelji posebne programe (npr. za Dane kruha) podupiru na način da se uključe više no obično, pripremajući različite kolače, slastice i peciva kojima se na kraju manifestacije počaste svi gosti i sudionici. Naravno, sve ovo ima dodatni značaj kada se zna da ovakav program ima punu potporu Turističke zajednice, jer joj pomažemo ponuditi atraktivna događanja u vrijeme predsezone i posezone, kada dolaze kvalitetni gosti koji znaju cijeniti viđeno. Zbog toga TZ nama dodatno sponzorira navedene aktivnosti. Poučeni ovim iskustvom, smatramo da naš projekt ima velike šanse zaživjeti u svim primorskim mjestima, jer nudi realne i ostvarive ciljeve koje uz malo truda mogu provesti sve škole. Na ovaj se način učeničke zadruge mogu još bolje pozicionirati u obrazovnom procesu.
 6. 6. KAKO TO IZGLEDA KOD NAS ZA OVU GODINU? Na početku školske godine, tijekom rujna, imamo priredbu kojom pozdravljamo goste u posezoni, te još jednu početkom listopada (nju vežemo uz Dane kruha). Iduća prodajna izložba bit će u mjesecu lipnju i tako označavamo početak turističke sezone. TZ Podgore daruje turistima razne promidžbene brošure i CD-ove. Uz tu prigodu bude priredba koju učenici vode na više stranih jezika (engleski, njemački, talijanski i francuski ). Nastupaju još folklorna, recitatorska sekcija i zbor naše škole. Pripreme za ovu prezentaciju rade zadrugari: pakiraju vrećice, pišu cijene, sortiraju biljke, ulje, suho voće, keramičke proizvode, slike i sve ostalo što smo pripremili za prodaju. Uz razne biljke ističemo latinske nazive te iste dijelimo turistima da mogu prepoznati koja je vrsta bilja. U ovome pripomažu i roditelji naših učenika. Prodajna izložba održava se i za Dane kruha, obično ispred hotela Podgorka. U tome sudjeluju svi učenici, učitelji i roditelji učenika uz vodstvo naših zadrugara. Učenici pripremaju razno ljekovito bilje, maslinovo ulje i razna zanimljiva peciva koja su pravile vrijedne ruke njihovih mama i baka. U školi se svake godine, uz pomoć roditelja g. Zorka Vele, sole inćuni. Pomažu mu učenici i ostali djelatnici naše škole. Prigodom Dana kruha i plodova zemlje pozvani su roditelji, učenici i ostali građani našeg mjesta da se ugodno zabave i počaste. Uz taj dan bude i priredba koju su priredili učenici uz pomoć učitelja. Ove godine su svi djelatnici i za Dan učitelja dragovoljnim radom pristupili uređivanju okoliša škole (okopavali su buhač, obrezivali masline, prenosili zemlju i kamenje,...). Poslije rada bio je prigodan domijenak. Tako smo svi zajedno pripomogli radom našoj zadruzi „KANATA“.
 7. 7. Zadrugari su nastavili uređivati maslinik jer je uskoro dolazila berba koja je organizirana 27. i 28. listopada. U berbu su uključeni zadrugari, niži i viši razredi s razrednicima. Naš maslinik broji oko 70 stabala. Svake godine zavisi od uroda dobijemo od 100 do 200 litara ulja. Ulje prodajemo i tako zaradimo određenu svotu novca te ga koristimo za potrebe zadruge (umjetno gnojivo, potrebni alat, razne košare, boce za ulje i dr.). Pri radu u masliniku treba istaknuti pomoć domara škole Danijela Mihaljevića. Poslije berbe maslina učenici su bili vrlo veseli i zadovoljni. Nekolicina učenika s voditeljicom zadruge Senkom Nenadić posjetili su uljaru u Igranima te pratili tijek obrade maslina i dobivanje maslinova ulja. Poslije završetka posla i skladištenja dobivenog ulja, učenici i učitelji obilježavaju kanatu, a ona označava svečanost kojom se proslavlja završetak rada oko maslina. Zadrugari u proljeće rade razne radove u okolišu (obrezuju i skupljaju grane, okopavaju buhač, limune i dr.). Planiramo pripremiti tlo za sadnju lavande i ostalog ljekovitog bilja. U svibnju beremo buhač, sušimo ga i pakujemo u vrećice, te skupljamo ljekovito bilje za zadnju prodajnu izložbu koja će biti u mjesecu lipnju. uz obilježavanje Svjetskog dana turizma. Time završava rad zadruge „KANATA“ za školsku godinu 2008./2009.

×