Dobrodosli U Grad Zvan Osijek

3,756 views
3,613 views

Published on

Dobrodosli U Grad Zvan Osijek

Published in: Travel, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,756
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
14
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Dobrodosli U Grad Zvan Osijek

 1. 1. OŠ JOSIPOVAC, JOSIPOVAC TURISTIČKA KULTURA -OTKRIJMO ZAJEDNO VREDNOTE HRVATSKE! MOJ GRAD OSIJEK UČENICI: MENTORICA: Ira Štivić Danijela Dragičević Luka Omrčen
 2. 2. Ožujak, 2009. UVOD Na satu geografije dobili smo zadatak obraditi zavičaj u kojemu se nalazimo. Bili smo podijeljeni u grupe, te smo dobili određene zadatke vezane za taj rad. Neki su se trebali upoznati s osnovnim podatcima o gradu kojemu pripadaju, drugi o aktualnostima, treći o prirodnim i kulturnim bogatstvima, tako da smo mi napravili malu sintezu toga. Nakon što je naša škola dobila Vaš poziv, profesorica Danijela Dragičević pitala nas je želimo li to što smo napravili i predstaviti nekome, na što smo mi drage volje pristali. Nadamo se da će Vam se naš uradatak svidjeti, ali nam je bitnije da poželite doći nakon naše prezentacije u ovaj grad, te uistinu doći.
 3. 3. DOBRODOŠLI U OSIJEK OSNOVNI PODACI... Država: Hrvatska Županija: Osječko-baranjska Stanovništvo: 114 616 stanovnika(popis 2001.) Površina: 171 km2 Gustoća naseljenosti: 667 stan. po km2 Pozivni broj: +38531 Poštanski broj: 31000 Vrsta naselja: grad Gradonačelnik: Anto Đapić GEOGRAFSKI SMJEŠTAJ I POLOŽAJ GRADA... GEOGRAFSKI POLOŽAJ Osijek je slavonski grad koji se smjestio na sjevernoj geografskoj širini od 45° 32', te na istočnoj geografskoj dužini od 18° 44'. Osijek se nalazi na nadmorskoj visini od 90 m, a površina grada je 171 km2. Prosječna temperatura je oko 11°C. GEOGRAFSKI SMJEŠTAJ Osijek je grad koji se smjestio u istočnom dijelu nizinske Hrvatske, točnije u istočnom dijelu Slavonije. Smješten je u podunavskoj ravnici na desnoj obali rijeke Drave otprilike 22 km udaljen od ušća Drave u Dunav. Najveći je grad u istočnom dijelu Hrvatske. Osijek je sjedište Osječko-baranjske županije, te je industrijsko,financijsko,upravno i sudsko sjedište.
 4. 4. POVIJEST OSIJEKA... Saznanja o nastanku prvih civiliziranih naselja na području današnjeg grada Osijeka sežu još u 4. stoljeće prije Krista. To područje su u tadašnje doba naselili Kelti koji su novoosnovano naselje nazvali Mursa. Prvo urbano naselje na tom području podigli su Rimljani. Oni su osnovali koloniju Aelia Mursa koja je bila važno trgovačko središte i važan prijelaz preko rijeke. Pohodom Huna 441. kolonija Mursa bila je potpuno razorena i više nikada nije obnovljena. ZAČETCI GRADA OSIJEKA... 1901. godine Hrvati zapadno od ruševina nekadašnje Murse podižu novo naselje, Osijek. Naselje se već 1196. godine spominje kao trgovište i luka u posjedu baranjske opatije Cikador. Osijek je tijekom srednjega vijeka često mijenjao svoje feudalne gospodare. 1526. godine Sulejman II. Veličanstveni zauzeo je Osijek prešavši rijeku Dravu. Turci su ga 1529. godine obnovili i podigli na položaj sjedišta pograničnog sandžaka, kadiluka, nahije i kapetanije. 1566. godine sagrađena je drvena cesta od Osijeka do Darde koja je bila glasovit most preko baranjskih močvara. Grad je oslobođen tek nakon poraza Turaka kod Markanyja 1687. godine. Tada je Osijek postao glavno habsburško uporište protiv obrane od Turaka, 1690. godine grad dobiva svoju gradsku upravu, a osam godina kasnije i vlastitu gradsku povelju. Osijek je status grada dobio potkraj 17. stoljeća, a status slobodnog kraljevskog grada dobiva 1809. Godine.
 5. 5. ŠTO VAM OSIJEK MOŽE PONUDITI?? Osijek ima raznovrsnu i mnogobrojnu ponudu, od koje će se barem jedan dio svidjeti svakome tko odluči posjetiti naš grad. Osijek vam nudi: razna kulturna događanja, bogatu povijesnu baštinu, gastro doživljaj, brojna kupališta, cikloturizam, urban festove i događanja, različite oblike i vrste zabave, brojne parkove, športsko-rekreacijske sadržaje, te dobro poznati osječki ZOO vrt. SMJEŠTAJI I ODMARALIŠTA U OSIJEKU... Grad Osijek u svojoj ponudi sadrži i brojne hotele i različita odmarališta u samome gradu ili njegovoj okolici. Neka od njih su: hotel Osijek, hotel Millenium, hotel Waldinger, hotel Central, ZOO hotel, hotel Silver, hotel Ariston, hotel Drava, hotel Mursa, vila Ivanić(Josipovac), pansion Corina, vila Sveti Rok, vila Sandrina, smještaj Maksimilian, te smještaj u etno selu Karanac. Osijek ima brojna okolna naselja, a od njih se ističu neka veća prigradska naselja kao što su: Josipovac, Višnjevac, Klisa, Tenja, Brijest, Briješće i mnoga druga. Sva ta naselja smatraju se zasebnim općinama, a najveće od tih naselja su Tenja. KULTURNE I PRIRODNE ZNAMENITOSTI U OSIJEKU U Osijeku se nakon gospodarskog razvitka razvio i kulturni, društveni i vjerski život. To se vezuje uz brojna kazališta, muzeje, tiskare i dr. Organizirane su i brojne kulturne manifestacije, sportska udruženja te vjerska slavlja, a razvio se i turizam. Brojni arheološki ostaci, npr. predmeti povijesne, umjetničke i prirodne vrijednosti sačuvani su u Muzeju Slavonije.
 6. 6. TVRĐA... -barokna jezgra grada Osijeka Osječka Tvrđa barokna je spomenička baština velike vrijednosti, a uskoro bi se mogla naći na popisu UNESCO-ve zaštićene kulturne baštine. Tvrđa je spoj organiziranog građanskog života prožetog vjerskim elementima i vojne utrde. Ona je najveća cjelovita očuvana barokna kompozicija u Hrvatskoj te je izniman raritet u europskim razmjerima. Po svojim povijesnim i graditeljskim značajkama, Tvrđa je spomenik nulte kategorije. Znamenitosti Tvrđe Od mnogih znamenitosti tog dijela grada, izdvajaju se: Filibijeve utvrde (jedini spomenik iz turskog doba), crkva sv. Mihovila (sagrađena na mjestu nekadašnje najljepše džamije u Osijeku), crkva Uzvišenja sv. Križa, tj. Crkva sv. Antuna u kojoj se čuva kip Gospe osječke (čuvarica grada) koju Osječani štuju već 300 godina. Sv. Antun spominje se kao jedan od najomiljenijih svetaca naših sugrađana. U srcu Tvrđe nalazi se Kužni pil (smješten na Trgu Sv. Trojstva). Taj spomenik Presvetom Trojstvu podignut je 1729. godine kao zavjetni spomenik protiv kuge koja je u to vrijeme harala gradom. Na kipu se nalaze 4 svete osobe: sv. Sebastijan,sv. Rok,sv. Rozalija i sv. Katarina. Arhitektura Tvrđe Glavni trg u Tvrđi okružuju; zgrada Glavne straže s promatračnicom i kupolom venecijanskomaorskog oblika, Glazbena škola Franje Kuhača, zgrada Ekonomske škole (arhitekt Herman Bolle), te bivše đačko sjemenište (zgrada nastala u 19. stoljeću). Zgrada Glavne komande podignuta je po nalogu princa Eugena Savojskog u 18. stoljeću u sintezi renesanse i baroka, a danas se u toj zgradi nalazi Rektorat Sveučilišta J.J.Strossmayera. Muzej Slavonije najstarija je zgrada na trgu, a on je jedan od najbogatijih muzeja te vrste u Hrvatskoj. Sagrađen je 1702. godine u baroknom stilu. U Tvrđi se nalaze i rodne kuće glazbenika Franje Kuhača, te skladatelja i violinista Franje Krežme. Ondje je također i najstarija osječka pošta iz 1690. godine u kojoj se danas nalazi poštanski ured. Iznad Vodenih vrata uređuje se šetnica s koje se pruža pogled na rijeku Dravu, najljepšu šetnicu u Hrvatskoj i Most mladosti koji je jedan od simbola Osijeka. Ako se iz Tvrđe krene na suprotnu stranu od mosta put vodi do Parka prirode Kopački rit.
 7. 7. KATEDRALA SV. PETRA I PAVLA... Osječka katedrala najveća je župna crkva u Hrvatskoj. Smještena je na Trgu Ivana Pavla II. koji je ime dobio u čast Svetom Ocu koji je posvetio župnu crkvu sv. Petra i Pavla prilikom svog posjeta Hrvatskoj 2003. godine. Ta neogotička građevina ima toranj visok 90 metara, a građena je četiri godine, u razdoblju od 1894.-1898. godine. Sagrađena je na mjestu stare gornjogradske crkve koja je nosila isti naziv, prema nacrtima njemačkog arhitekta Franza Langerberga te bečkog arhitekta Richarda Jordana. Nacrti za tu građevinu napravljeni su na inicijativu biskupa Josipa Jurja Strossmayera koji ju je osobno posvetio. Taj veliki crkveni objekt treći je po veličini u Hrvatskoj, odmah nakon đakovačke i zagrebačke prvostolnice. Crkva je sagrađena od tri i pol milijuna opeka, a ima i obojane kamene oltare. Središnji oltar je obojan kao i dva desna (Blažene Djevice Marije i sv. Terezije Avilske), a za preostala dva više nije bilo novaca pa su ti oltari ostali neobojani. Crkva je posvećena 20. svibnja 1900. godine i otada je župni ured (sve do 1945.) U razdoblju od 1938. do 1942. godine, poznati slikar Mirko Rački naslikao je 78 zidnih slika na kojima je portretirao 120 ljudskih likova.
 8. 8. KOPAČKI RIT... Park prirode Kopački rit veliko je poplavno područje u Baranji, na sjeveroistoku Hrvatske. Smjestio se u kutu dviju rijeka: Drave (na jugu) i Dunava (na istoku). Cijeli park veličine je 17.700 ha,a 8000 ha od te površine otpada na Specijalni zoološki rezervat. Kopački rit jedno je od najvećih fluvijalno-močvarnih područja u Europi. Ono mijenja svoj izgled ovisno o intenzitetu plavljenja. Mnogobrojni kanali veza su između Drave i Dunava, a postoji i splet koji čini veze unutar rita. Najveće jezero u Kopačkom ritu je Kopačko jezero, a najdublje je Sakadaško jezero. Kopački rit proglašen je parkom prirode 1967. godine, 1976. godine dobio je status Specijalnog zoološkog rezervata. Kopački rit uvršten je i u listu ornitološki značajnih područja (IBA) te je nominiran za uvrštenje u UNESCO. Od biljnog svijeta u Kopačkom ritu najčešće možemo vidjeti bijelu vrbu, crnu topolu, hrast lužnjak, veliku žutilovku, te grab. Ondje se mogu pronaći zajednice vodenih leća, krocnja, lokvanja, plavuna, trščaka, šaševa i mnogih drugih. U vodama i na kopnu Kopačkog rita živi mnogo životinja. Od riba najviše se ističu zajednice šarana, štuke, soma i smuđa. Mnogobrojni sisavci nastanili su se u parku prirode, primjerice: obični jelen, obične srne, divlje svinje, divlje mačke, obični jazavci i dr. U Kopačkom ritu je zabilježeno čak 285 vrsta ptica od kojih se čak 141 vrsta redovno gnijezdi u ritu. Neke od ptica koje žive u ritu su: čaplje, obični galeb, bjelobrada čigra, veliki vranac, orao štekavac, stepski sokol, bijele čaplje, divlje guske i patke njorke. Posljednjih pet vrsta ugroženo je u svjetskim ili europskim razmjerima. Prilikom proljetnih i jesenskih selidbi Kopački je rit odmorište velikom broju ptica močvarica pa u tom razdoblju u njemu boravi i više stotina tisuća ptica.
 9. 9. BIZOVAČKE TOPLICE... 3. kolovoza 1970. godine zagrebački radnici poduzeća Ina-Naftaplin otkrili su izvore vrele vode u Bizovcu, na dubini od 1862 metra dok su tragali za novim izvorima nafte i zemnog plina. Izvor vrele vode nalazio se na livadi smještenoj 500 metara od željezničke pruge, a 150 metara od ceste. Ubrzo nakon otkrića novog izvora termalne vode ta se vijest veoma brzo proširila pa je sve više ljudi dolazilo kupati se u bizovačkoj ljekovitoj vodi. Danas je na tom području izgrađen kompleks Bizovačkih toplica, takozvani Aquapolis. Bizovačke toplice nude vam i smještaj u kojemu možete odsjesti ukoliko želite provesti neko vrijeme u kupališnom odmaralištu. Hotel Termia jedan je od hotela u kojemu ljudi mogu provesti svoj odmor. U sklopu hotela nalazi se i pansionski restoran s 550 mjesta te nacionalni restoran sa 125 mjesta. U sklopu hotela mogu se održavati i svečani prijemi, svadbene svečanosti i dr. Hotel u ponudi ima i fitness dvoranu, frizerski salon, salon za njegu tijela i masažu, noćni i caffe bar,kapelicu,četverostaznu kuglanu te mnoge sportske terene na otvorenom kao što su: odbojkaški teren, rukometni teren, košarkaški teren, nogometni teren, teniski teren i mnogi drugi. Bizovačke toplice su idealne za ljude koji se žele maknuti daleko od svakodnevnog stresa i poslovnih obaveza i provesti neko vrijeme kupajući se u Aquapolisu ili pak uživati u sportu i njezi tijela. U jedinstvenu cjelinu s hotelom Termia dogradnjom je uklopljen višenamjenski kupališni kompleks "Aquapolis" s devet bazena različitih veličina i namjena i nizom vodenih atrakcija. Aquapolis nudi vam: + glazbena špilja, + virpuli, + bazeni s vodenim masažama (jacuzzi), + vodeni tobogan dužine 112 metara, + vodena gljiva, + bazen za neplivače, + dječji bazen i + poluolimpijski bazen. Sve to upotpunjuju i šljunčana sunčališta te sportski tereni:
 10. 10. + veliki i mali nogomet, + košarku, + tenis, + odbojku, + odbojku na pijesku, + rukomet, + te desetak drvenih kućica namijenjenih gostima za zaštitu od sunca, a najmlađima je pristupačno moderno dječje igralište. Na Aquapolis se nadovezuje ranije izgrađeno termalno kupalište smješteno u prostor hotela Termia s dva manja bazena nepravilnog oblika u kojem je jedan ispunjen običnom, a drugi toplom ljekovitom termomineralnom vodom. Aquapolis je multifunkcionalan kupališni kompleks. Zimi je to zatvoren, klimatiziran i idealno zagrijan zabavno-rekreacijski prostor, dok se ljeti prostor fizički otvara, te se njegova ponuda upotpunjuje zelenim sunčalištima i otvorenim terenima za sport i rekreaciju. Sastoji se od devet bazena različite veličine i namjene: poluolimpijski bazen, bazen za neplivače, dječji bazen, bazen s vodenim atrakcijama (glazbena špilja i virpuli), tri jacuzzi bazena (bočna masaža) različite veličine i dubine, otvoreni vanjski bazen i otvoreni vanjski bazen s velikom vodenom gljivom i umjetnim brzacima. Dio bazena je međusobno povezan vodenim međuprostorima, a dio različitim mostovima i otočićima. Uz Aquapolis je smješten i akvagan dužine 112 metara. U Bizovcu postoji i suvremeni dijagnostičko-terapeutski centar. Indikacije za rehabilitaciju u ovom centru su: bolesti i oštećenja lokomotornog sustava, upalne reumatske bolesti, neurološke ozljede, posttraumatska stanja, upale ginekološke bolesti, te aktivni odmor. Terapije koje doktori nude pacijentima: Elektroterapija, termoterapija, krioterapija, hidroterapija, manuelna masaža, limfna drenaža i presoterapija. Sigurni smo da ćete se oduševiti ovom velikom ponudom ukoliko odlučite posjetiti naš mali grad vode u Bizovcu.
 11. 11. TIKVEŠ... Tikveš je naselje u općini Bilje. Smješten u istočnom dijelu Baranje, u mikroregiji Dravsko- dunavkih ritova istočno hrvatske ravnice, udaljen je 19 kilometara od središta općine, naselja Bilje. Gospodarska osnova je poljodjelstvo i stočarstvo, lov i uzgoj divljači u okviru Hrvatskih šuma i nadzorna služba Parka prirode Kopački rit. Nalazi se na lokalnoj cesti L44035. Od kraja 19. stoljeća pod nazivom Tokos pustara u sastavu je naselja Vardarac. 1914. godine ima 19. stanovnika. Od 1921. do 1931. zaselak je naselja Lug. Kao samostalno naselje se u popisima stanovništva prvi put spominje 1948. godine sa 153 stanovnika. Stanovnici su se uglavnom bavili gospodarenjem bogatstvima Kopačkog rita (lov, ribolov, šuma, trska, stari zanati). Po popisu iz 1991. godine (neposredno prije Domovinskog rata) u naselju je stanovalo 73 stanovnika, dok danas po popisu stanovnika 2001. godine stanuje svega 29. Okruženo kvalitetnim šumskim fondom, ima izvrsne uvjete revitalizacije u obliku etno sela. Arhaičnost izgrađenih građevina, njihov odnos prema «ulici», te svojevrsna izdvojenost u «divljini», posjetitelje može privući svojom izoliranošću u odnosu na okolni prostor. Svoju prepoznatljivost naselje može artikulirati prezentacijom kulture, običaja, zanata, jezika, narodnih nošnji i glazbe ovog područja. U blizini naselja nalazi se i dvorac Tikveš, kompleks građevina i uslužnih objekata. Navodno je dvorac dao izgraditi habsburški nadvojvoda Fridrich Habsburški. Nekada je to bio ljetnikovac i pretežito lovačka kuća, a neko je vrijeme u njemu živio i Josip Broz Tito. Dvorac je bio oštećen i opljačkan u Domovinskom ratu, ali je danas renoviran u turističke namjene, a u njemu će biti i muzej. NARODNE NOŠNJE... Bogastvo narodnog veza i tradicijske baštine u istočnom dijelu Hrvatske su odavna poznate. Raznolikost ruha posebno je naglašena. Slavonske nošnje veoma su bogate čipkom i vezom. U prijašnje vrijeme su radne nošnje bile široke i naborane kako ne bi smetale pri radu (u polju), te se vjerovalo da to ima nekakve veze s kultom plodnos
 12. 12. ZAKLJUČAK Nadamo se da smo Vam barem malo približili ovaj predivni grad koji je biser naše Slavonije. Pokušali smo to napraviti iz različitih kutova kako bi pokazali njegovu raznolikost i raznovrsnu turističku ponudu. Zbog ograničenosti sadržaja, odlučili smo pozornost obratiti na najbitnije i najzanimljivije osječke ponude, iako ih ima još puno. Nadamo se da je prezentacija oku ugodna i da ste razmišljali kako bi bilo vrijeme konačno doći u Osijek i malo se odmoriti u njemu. Također se nadamo da će vam se svidjeti svi kulturni i prirodni spomenici u njegovoj okolini i da ćete uživati u posjetu tim lokalitetima. Želimo vam ugodan boravak i dobru zabavu u našem gradu. Ira Štivić 8.a Luka Omrčen 8.b OŠ Josipovac

×