Οδηγός δημιουργίας wiki με το wikispaces.com

1,247 views
1,193 views

Published on

Βασικός οδηγός δημιουργίας συνεργατικών ιστοτόπων (wikis) με τη διαδικτυακή υπηρεσία wikispaces.com

Published in: Education

Οδηγός δημιουργίας wiki με το wikispaces.com

 1. 1. Οδηγός δημιουργίας wiki στο wikispaces.com
 2. 2. Εισαγωγή στην υπηρεσία Πληκτρολογούμε τη διεύθυνση www.wikispaces.com και πατάμε στη μέση της σελίδας, στο «I’m a teacher», για να δημιουργήσουμε νέο λογαριασμό. Αν έχουμε ήδη λογαριασμό, πατάμε στο Sign In (στη μέση ή πάνω δεξιά).
 3. 3. Εγγραφή – δημιουργία λογαριασμού  Για την αρχική εγγραφή μάς ζητείται username (όνομα χρήστη), password και email.  Μετά την εγγραφή στέλνεται επιβεβαιωτικό email.
 4. 4. Είσοδος μετά την πρώτη εγγραφή  Αφού έχουμε πραγματοποιήσει εγγραφή, η είσοδος γίνεται με το Sign In.  Ζητείται το email και το password.  Αν ξεχάσουμε το password (μερικές φορές μπορεί να «μπλοκάρει» ο λογαριασμός μας), μπορούμε να πατήσουμε Forget password και να ζητήσουμε Reset Password. Μας στέλνεται σχετικό email και κάνουμε αλλαγή του κωδικού (βάζοντας δύο φορές έναν νέο κωδικό ή αυτόν που ήδη είχαμε).
 5. 5. Αρχική οθόνη - συγκεντρωτικός πίνακας • Αφού κάνουμε είσοδο, βλέπουμε τη λίστα με τα wikis που πιθανόν να έχουμε δημιουργήσει ή στα οποία έχουμε προστεθεί ως συνεργάτες. • Πρόσβαση σ’ αυτή τη λίστα έχουμε και από το My Wikis (στη μαύρη μπάρα πάνω δεξιά)
 6. 6. Δημιουργία νέου wiki Δημιουργούμε νέο wiki κάνοντας κλικ στο κουμπί New Wiki πάνω δεξιά.
 7. 7. Δημιουργία νέου wiki Στο νέο παράθυρο μάς ζητείται να δηλώσουμε κάποιο (διαθέσιμο) URL για το wiki μας, και διάφορα άλλα στοιχεία. Συνιστάται να δηλώσουμε ότι διδάσκουμε σε K-12 (Primary or Secondary) βαθμίδα εκπαίδευσης, ώστε να μπορούμε να εισάγουμε αρκετά μέλη (τους μαθητές μας) ως διαχειριστές του wiki. Πρέπει επίσης να βεβαιώσουμε ότι το wiki θα χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
 8. 8. Αρχική εμφάνιση του wiki • Το wiki μας έχει δημιουργηθεί. • Στο κέντρο υπάρχει η εισαγωγική σελίδα. • Στα δεξιά υπάρχουν οι υπόλοιπες σελίδες (αρχικά δεν υπάρχουν άλλες σελίδες) και διάφορες ρυθμίσεις/επιλογές. • Για να επεξεργαστούμε το περιεχόμενο μιας σελίδας, πρέπει να πατήσουμε το κουμπί Edit (πάνω δεξιά σε κάθε σελίδα).
 9. 9. Επεξεργασία περιεχομένου σελίδας Αφού πατήσουμε το κουμπί Edit, η σελίδα περνά σε κατάσταση Επεξεργασίας. Οι δυνατότητες γραφής και επεξεργασίας μοιάζουν με αυτές ενός Επεξεργαστή Κειμένου. Ωστόσο, επειδή στην ουσία πρόκειται για ιστοσελίδα, το σύνολο των δυνατοτήτων είναι μικρότερο και έχει πιο βασικές δυνατότητες σε σχέση με έναν Επεξεργαστή Κειμένου.
 10. 10. Επεξεργασία περιεχομένου σελίδας Υπάρχουν πάντως αρκετές δυνατότητες μορφοποίησης. Μπορούμε να αλλάξουμε μέγεθος, στοίχιση και χρώμα γραμματοσειράς, ενώ μπορούμε να εισάγουμε διάφορα στοιχεία (πίνακες, αρχεία, εικόνες ή widgets-πρόσθετα). Για να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές, πρέπει να κάνουμε κλικ στο Save.
 11. 11. Επεξεργασία κειμένου σελίδας Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο επεξεργασίας κειμένου… …έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη γραμματοσειρά, το μέγεθός της, το χρώμα του κειμένου και το χρώμα του υποβάθρου, τη στοίχιση του κειμένου κλπ.
 12. 12. Δημιουργία επιπλέον σελίδων Στην οθόνη που θα εμφανιστεί, πατάμε στο New Page, για να δημιουργήσουμε μια νέα σελίδα. Εκτός από τη βασική σελίδα, μπορούμε να δημιουργήσουμε κι άλλες σελίδες, πατώντας στα δεξιά το Pages και μετά στο Pages and Files.
 13. 13. Νέα σελίδα Στην οθόνη δημιουργίας Νέας Σελίδας δίνουμε το όνομα της σελίδας. Μπορούμε επίσης να βάλουμε ετικέτες που θα βοηθούν στην αναζήτηση κάθε σελίδας (σε περίπτωση που έχουμε πολλές ή που θέλουμε να τις ταξινομήσουμε με βάση κάποια κριτήρια). Μόλις δώσουμε ένα όνομα και πατήσουμε Create, πρέπει οπωσδήποτε να καταχωρήσουμε έστω και μια λέξη στη σελίδα (και να πατήσουμε Save), αλλιώς δεν δημιουργείται.
 14. 14. Η νέα σελίδα στο Pages and Files Η νέα σελίδα έχει ήδη δημιουργηθεί.
 15. 15. Κι άλλη σελίδα Και μια δεύτερη σελίδα.
 16. 16. Μετονομασία σελίδας • Μπορούμε να μετονομάσουμε κάποια σελίδα κάνοντας κλικ στο εικονίδιο με τα αποσιωπητικά στα δεξιά της μπάρας επεξεργασίας της. • Στο μενού επιλογών που αναδύεται, πατάμε Actions: Rename. • Υπάρχουν επίσης επιλογές για Διαγραφή (Delete), Ανακατεύθυνση (Redirect) κλπ.
 17. 17. Μετονομασία σελίδας • Η μετονομασία μπορεί να γίνει και από το Pages and Files, κάνοντας κλικ στο βελάκι που υπάρχει δεξιά από κάθε σελίδα.
 18. 18. Αλλαγή σειράς σελίδων Για να αλλάξουμε τη σειρά των σελίδων στο πλάι, κάνουμε κλικ στο edit navigation. Έπειτα, με σύρσιμο του ποντικιού, αλλάζουμε τη σειρά των σελίδων. Στο τέλος πατάμε Done.
 19. 19. Εισαγωγή εικόνων σε σελίδα Για εισαγωγή εικόνων σε μια σελίδα κάνουμε τα εξής: •Πατάμε στο Edit (πάνω δεξιά, στα εργαλεία σελίδας), για να περάσουμε σε κατάσταση επεξεργασίας. •Πατάμε στο κουμπί File. Ανοίγει ένα πλαίσιο διαλόγου, όπου μπορούμε να εισαγάγουμε εικόνα (ή αρχείο) από τον υπολογιστή μας πατώντας το Upload Files.
 20. 20. Εισαγωγή εικόνων από το διαδίκτυο Πατώντας στην καρτέλα External Image, μπορούμε να εισάγουμε το URL μιας εικόνας (και μετά να πατήσουμε το κουμπί Load, για να «φορτωθεί» στη σελίδα).
 21. 21. Διαμόρφωση εικόνων Η εικόνα μας έχει εισαχθεί. Κάνοντας κλικ πάνω της μπορούμε να αυξομειώσουμε το μέγεθός της (με τα κουμπιά – και +), μπορούμε να ρυθμίσουμε τη στοίχισή της ή και να την αφαιρέσουμε τελείως.
 22. 22. Εισαγωγή βίντεο σε σελίδα Για εισαγωγή βίντεο (πάντα σε κατάσταση επεξεργασίας σελίδας), πατάμε το κουμπί Widget. Στη νέα οθόνη επιλέγουμε την καρτέλα Video (αριστερά) και την υπηρεσία από όπου προέρχεται το βίντεο (στο παράδειγμά μας επιλέγουμε το youtube.
 23. 23. Εισαγωγή βίντεο (επικόλληση κώδικα) Αφού επιλέξουμε την υπηρεσία Youtube, στο πλαίσιο Επικολλάμε τον κώδικα ενσωμάτωσης (embed code) του βίντεο που θα πάρουμε από το Youtube.
 24. 24. Απόκτηση κώδικα ενσωμάτωσης βίντεο Σ’ αυτό το σημείο θυμίζουμε πώς βρίσκουμε (για να αντιγράψουμε) τον κώδικα ενσωμάτωσης ενός βίντεο από το Youtube: βρίσκουμε το βίντεο που θέλουμε και κάτω από αυτό επιλέγουμε την καρτέλα Αποστολή.
 25. 25. Απόκτηση κώδικα ενσωμάτωσης βίντεο Αφού επιλέξουμε την καρτέλα Αποστολή, επιλέγουμε την καρτέλα Ενσωμάτωση.
 26. 26. Απόκτηση κώδικα ενσωμάτωσης βίντεο Από εκεί μπορούμε να πάρουμε (αντιγράψουμε) τον κώδικα ενσωμάτωσης. Όπως φαίνεται, μπορούμε να ρυθμίσουμε και το μέγεθος του βίντεο κλπ.
 27. 27. Εισαγωγή μελών • Για τη δημιουργία ενός wiki είναι σημαντική η δυνατότητα εισαγωγής μελών. • Τα μέλη μπορούν να συν-επεξεργάζονται τις σελίδες του wiki, μαζί με τον αρχικό δημιουργό. • Για να εισάγουμε μέλη στο wiki μας, πατάμε στο members στην πάνω μπάρα. Μεταφερόμαστε στη σελίδα με τη λίστα μελών. Στο παράδειγμα δεν υπάρχουν άλλα μέλη, εκτός από τον χρήστη που δημιούργησε και συντονίζει το wiki. Για να προσθέσουμε μέλη, κάνουμε κλικ στο Invite People.
 28. 28. Εισαγωγή μελών – αποστολή προσκλήσεων • Για να προστεθούν μέλη, θα πρέπει να στείλουμε πρόσκληση στα άτομα που επιθυμούμε (π.χ. στους μαθητές μας) και αυτά να αποδεχθούν την πρόσκληση. • Η πρόσκληση αποστέλλεται καταχωρώντας ηλεκτρονικές διευθύνσεις (emails). Αν θέλουμε να προσκαλέσουμε περισσότερα άτομα, καταχωρούμε κάθε email σε διαφορετική σειρά. • Μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε το κείμενο της πρόσκλησης, ώστε να μην είναι στα αγγλικά. • Στο τέλος πατάμε Send, για να σταλεί η πρόσκληση.
 29. 29. Αποδοχή προσκλήσεων από μέλη • Τα άτομα που προσκαλούνται ως μέλη λαμβάνουν στο email τους μια πρόσκληση όπως η παραπάνω. • Πατώντας στον πρώτο σύνδεσμο αποδέχονται την πρόσκληση και προστίθενται στο wiki. • [Αν δεν έχουν κάνει εγγραφή στην υπηρεσία wikispaces.com καλούνται να κάνουν – Αν έχουν ήδη κάνει εγγραφή, μεταφέρονται στις σελίδες του wiki.] • Πατώντας στον δεύτερο σύνδεσμο απορρίπτουν την πρόσκληση.
 30. 30. Εξερεύνηση του wikispaces.com • Η υπηρεσία wikispaces.com έχει πάρα πολλές δυνατότητες, ιδίως ως προς τη διδακτική αξιοποίηση. • Φτάνει να έχουμε τη διάθεση και να διαθέσουμε τον ανάλογο χρόνο, ώστε να εξερευνήσουμε αυτές τις δυνατότητες. • Προτεινόμενο βιβλίο για διδακτική αξιοποίηση των wikis: West, J.A. & West, M.L. (2009) Using Wikis for Collaboration – The Power of the Read-Write Web, Jossey-Bass, San Francisco.

×