Conacul Bellu - Urlați

3,396 views
3,261 views

Published on

Published in: Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,396
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2,446
Actions
Shares
0
Downloads
10
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Conacul Bellu - Urlați

 1. 1. CONACUL BELLU URLAȚI - jud. PRAHOVA Este considerat cel mai frumos conac de secol XIX din Ţara Românească. Muzeul este amenajat in „casa mică” (cum era numită CASA DE OASPETI). Această clădire a înfruntat cele două războaie mondiale şi mai multe cutremure. Conacul Bellu, amplasat în partea de nord-est a orașului Urlați, este un monument reprezentativ pentru arhitectura veche românească. A făcut parte dintr-un complex arhitectonic ce datează de la jumătatea secolului al XIX-lea si a aparținut familieiBellu, al cărui nume se leagă astăzi aproape invariabil numai de cimitirul bucureștean.
 2. 2. Înrudit cu mari domnitori (de la Ghica laCantacuzino), înnobilat cu titlul de baron la Viena si având proprietăți în toatăEuropa, Alexandru Bellu s-a retras cu cei 7 copii ai săi în conacul de la Urlați, unde și-a cheltuit uriașa averecolecționând tablouri și mobilier de mare preț, timbre și monede rare, obiectebisericești si costume populare, pe care le va dona în anul morții, 1921, Academiei Române. Ultimul descendent, George Bellu, va da conacul și întinsele moșii statului comunist, în schimbul privilegiului de a locui in cămăruța servitorilor, până în1972, când se va stinge din viață. Soția sa, Odette, o franțuzoaică frumoasa, care abia vorbea câteva cuvinte românești) se va sinucide, în sărăcie și disperare, la vârsta de 90 de ani!
 3. 3. Intrarea pe domeniul Bellu de la UrlațiCuhnia, bucătăria casei, seamănăcu paraclisul brâncovenesc de la Mogoșoaia, având turlă și cruce mare pe acoperiș.Jur-împrejurul conacului, dosite sau puse la vedere, se mai păstrează și astăzi coloane și capiteluri, pisanii sistrane, descoperite și salvate de la pieire de către baron.
 4. 4. Drumul spre cladirea conacului,prin parcul de pe domeniu
 5. 5. La un moment dat, într-un luminiș, își face apariția clădirea albă a conacului
 6. 6. Iată clădirea muzeului actual, cu cerdac prelung și beci gospodăresc latemelie, cu stâlpi de lemn și o superbă pardoseală cu un mozaic din pietre de râu colorate, imaginând desene florale, simple și rafinate în egală măsură. Niciunde n-ai să vezi o casăromânească mai frumoasă șimai bine păstrată ca cea de la Urlați. O bijuterie!
 7. 7. Clădirea păstrată până astăzi este compusă din mai multe încăperi mobilate cu diversepiese vechi, reunind epoci, stiluri și origini de tot felul:florentină, bologneză, franceza, austriacă, ara bă, dar și românească, cu precădere brâncovenească. Delimitarea unor camere s- a făcut prin tehnica arcadelor. Încamere, plafoanele au fost realizate cu grinzi de lemn. De pe pereții holului și ai sălii de primire ne privesc portretele Domnitorului Barbu Dimitrie Știrbei cu doamna sa - Elisabeta, portretul soției domnitorului Gh. Bibescu, în costum național, litografii pe hârtie semnate Carol Popp de Szathmary, Paris, 1851. O bibliotecă in stil Biedermaier adăpostește o colecție de carte rară, reputatului bibliofil Alexandru Bellurevenindu-i meritul de a fi achiziționat lucrăriale scriitorilor antici greci și latini și opere din secolele XVI si XVII. Conacul se completează cu o imensă cramăboierească, cu butoaie uriașe și utilaje şi vasepentru producerea vinului, din cele mai vechi timpuri şi până azi.
 8. 8. Vizavi de clădirea muzeului se pot vedea fundațiile fostei case boierești
 9. 9. Bogățiile sunt dincolo de uși, în camerele joase și numeroase, ce se succed ca într-un labirint. La fel și obiectele: sofale și birouri masive cu intarsii, tablouri vechi, înfățișând "trecute doamne și domnițe", sigilii și cărți rare, covoare de colecție și untabernacol din secolul al XV-lea, jilțuri și fotolii din piele de Cordoba, ceasuri meșteșugite în argint masiv, cu termometru și călimări de cristal, lămpi olandeze, stampe japoneze și pudriere cloazonate, arme și flinte cu mânerul lucrat în fildeș și sidef, papuci de odaliscă migăliți în fir de aur și argint, cu o puzderie de clopoței și cristaluri, dormitor cu baldachin și două încăperi nu tocmai obișnuite: cameraardelenească (plină de obiecte populare transilvănene) și un mic paraclis, cu icoane vechi și jilț pentru rugăciune.
 10. 10. Dormitorul impresioneazăprin fast și solemnitate: un pat cu baldachin, în stilLudovic al XVI-lea . Picturi aparținând unor nume celebre: Ștefan Luchian, ȘtefanPopescu, Sever Burada și Theodor Aman... Stampe japoneze... (Mențiune: în interior este interzisfotografiatul; pozele alăturate sunt descărcate de pe internet)
 11. 11. De la bun început, baronul Bellu și-agândit conacul ca pe un muzeu și, deloc întâmplător, celepatru laturi ale casei au patru fațadediferite, patru stiluri arhitectonice românești diferite și unitare deopotrivă.
 12. 12. CRAMA CONACULUI Butoiul din fundal arecapacitatea de 10.000 litri
 13. 13. Plimbare pe domeniul Bellu
 14. 14. Alexandru Bellu s-a gândit să dea locului un nou stil deviață, atent la natură șila frumos, grădinărind un imens parc dendrologic, cu unmunte în miniatură și o peșteră, cu alei de mărgăritar și podețe de piatră, cu magnolii și liliac japonez, cu livadă de cireși și nesfârșite rânduri de bujori sau trandafiri. Un rai!
 15. 15. Peșterile pentru vizitatorii domeniului,construite din inițiativa lui Alexandru Bellu
 16. 16. PRISPA

×