Terugblik op TEDxUtrecht 8 november 2012

885 views
832 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
885
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
564
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Terugblik op TEDxUtrecht 8 november 2012

 1. 1. Een terugblik op TEDxUtrecht
 2. 2. De allereerste TEDxUtrecht was eengroot succes.In totaal 1.000 bezoekers de allereerste TEDxUtrecht, met als thema“Full creative potential”. We hebben ons laten inspireren doorsprekers van niveau, zoals Massoud Hassani, Andrei Herasimchuk,Brendan Dawes en Reint Jan Renes. Mede dankzij deze sprekers isTEDxUtrecht een groot succes geworden.In dit document hebben we de meest interessante sprekers voor jeop een rij gezet, als klein naslagwerk van TEDxUtrecht. Een kortesamenvatting van de TED Talk, een scherpe quote van de sprekeren een handige pointer maken dit document een verlengstuk van deinspiratie die je die dag hebt opgedaan.Zoals ze op TEDxUtrecht zouden zeggen:Be the spark. Unleash your potential!
 3. 3. Reint Jan Renes Applied professor cross media at University of Applied Sciences in Utrecht “Human behavior is not intention -> behavior but a labyrinth with touchpoints that give direction.” Touchpoints in communicatie zijn eenvoudige hints die ons helpen herinneren dat we op het juiste pad zitten. In het publieke domein wordt veel ‘opgelegd’. Dit mag niet, dat moet wel, dit moet zo, et cetera.“It’s really hard to do good”. Mensen weten dit over het algemeen echt wel. Door zo belerend te communiceren verander je het gedrag niet. Met touchpoints kun je mensen aan het denken zetten om bepaald gedrag te veranderen. Een mooi voorbeeld was de buis met chips waarbij in verschillende lagen een rood chipje zat, zodat mensen beseffen dat ze te veel aan het eten zijn. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de gebruikers de chips op het aangegeven moment in de kast legt.Wat wij hebben geleerd:Door touchpoints te integeren in communicatie kan je op een subtiele en efficiënte manier gedrag sturen. Een gedragsveranderingdie plaats vindt vanuit de intrinsieke waarden van de gebruiker en niet duidelijk van boven af wordt opgelegd.
 4. 4. Kars Alfrink Principal designer "We should use games to increase generativity: help us develop our improvisation skills." Kars Alfrink is van mening dat games de vaardigheden van improvisatie bij mensen verbeterd. Op deze manier kunnen games ingezet worden om problemen op te lossen, omdat zij onverwachte en nieuwe oplossingen aandragen. Deze games zouden op basis van ‘Generativity’ moeten werken, wat inhoudt dat een eenvoudige set aan regels een ongelimiteerde hoeveelheid opties mogelijk maakt. Het gaat bij dit soort “new games” niet om het eindresultaat, maar meer om het spel zelf. De spelers en hun invulling van het proces staan centraal.Wat wij hebben geleerd:De trend van serious gaming en gamification zien we al een aantal jaren duidelijk terugkomen in het communicatielandschap. Maarjuist de insteek van Generativity, waarbij de spelers zelf en niet het resultaat centraal staan, biedt vele mogelijkheiden om eenbreed scala aan problemen te kunnen oplossen.
 5. 5. Andrei Herasimchuk Director of Design at Twitter “Once something becomes digital, you can do amazing things with it." In de talk van Andrei Herasimchuk stond de pixel centraal. Alles wat in de fysieke wereld gebeurt, wordt tegenwoordig vastgelegd in data. Zo worden real life-events vereeuwigd in pixels. Deze pixels bieden een schat aan verborgen informatie die men zelfs na de gebeurtenis nog kan ontdekken. Dit is natuurlijk niet alleen het geval met pixels, maar met allerhande data. Al deze verzamelde digitale data is eigenlijk een archief van het leven. De kunst zit hem in het ontsluiten en zichtbaar maken van deze schatten.Wat wij hebben geleerd:Iedereen verzamelt en publiceert data. Of het nu van jezelf is, van klanten of van processen. Deze informatie biedt waardevolleinsights die op steeds slimmere manieren gedestilleerd kunnen worden. De zogeheten big data trend.
 6. 6. Massoud Hassani Industrial designer “I dont sketch a lot, it takes a lot of time to sketch. I just made it.” Massoud Hassani is in Afghanistan geboren en uiteindelijk naar Nederland gekomen. Zijn liefde voor het land en haar grote schatten aan mineralen hebben hem geïnspireerd. Het opruimen van mijnen die ook in Afghanistan veel voorkomen is erg kostbaar en arbeidsintensief. Daar wilde hij verandering brengen. Hij creëerde de Mine Kafon. Een hele grote bal met met uitsteeksels die over een mijnenveld gerold kan worden en landmijnen tot ontploffing brengt. Dit concept werd niet veelvuldig uitgeschetst maar direct gemaakt. Werkt het niet dan bouwen we een nieuwe.Wat wij hebben geleerd:Als je eenmaal een goed idee hebt, moet je er niet te veel aan sleutelen, maar gewoon beginnen! Tijdens de productie/uitvoeringkan het concept verder doorontwikkeld worden op basis van daadwerkelijke ervaringen.
 7. 7. Stephan Anderson Designer, speaker and consultant “Instead of “I don’t understand this” rephrase to “Why isn’t this shown in a way we can understand?”. This slight change in perspective makes us see things differently, come up with creative solutions” Stephen Anderson hield zijn talk over het meer toegankelijk maken van informatie. Iedereen praat over big data, maar er is genoeg small data waar nog erg veel in te winnen valt. Zo was de informatie van de huisarts over de diabetes van zijn kind echt een onbegrijpelijke puzzel. Hij heeft dit op een visuale manier vertaald naar een helder en beknopt overzicht, dat hij, zijn kind en derden snel begrijpen. “Information is cheap, understanding is expensive”Wat wij hebben geleerd:Informatie wordt maar al te vaak gestructureerd volgens onlogische en onpraktische patronen. Door na te gaan wat gemakkelijkerkan worden opgelost, kan er veel tijd worden gewonnen in zaken die normaliter geroutineerd worden uitgevoerd.
 8. 8. Rebecca Bortman User Experience Designer for YouTube “An idea is not a plan, it’s a car without an engine.” Rebecca Bortman is met haar aanstekelijke enthousiasme een prettige spreker om naar te luisteren. Volgens haar moeder heeft ze van jongs af aan last van het “Too Many Projects”-syndroom. Iedereen kent het gevoel van vroeger; de schoolbel ging en je rende naar buiten om leuke dingen te gaan doen. Rebecca Bortman vindt dat iedereen dat gevoel nu ook nog moet hebben. Hoe? Door projecten te starten buiten je werk of naast je vaste functie. Projecten waar je energie uit haalt en je jouw passie in kwijt kunt.Wat wij hebben geleerd:Vrijheid is essentieel in creativiteit. Zorg ervoor dat je tijd en ruimte creëert om nieuwe dingen uit te proberen en geef side projectseen plek in je leven door hier een moment in de week voor te claimen.
 9. 9. Ann Mehl Executive Coach, Blogger, Runner “Everyone makes life up as they go along” Niet het idee moet centraal staan, maar de executie. Dat is het gedachtengoed van Ann Mehl. Iedereen heeft plannen en ideëen, maar pas wanneer je je dromen najaagt kan je ze daadwerkelijk tot uitvoer brengen. Ze hanteerde hierbij de volgende 8 wijsheden: 1. You will never be ready 5. Be who you are 2. Don’t discount the obvious 6. Get stretch marks 3. Execution trumps the idea 7. Learn from failures 4. Know why 8. Don’t go lonelyWat wij hebben geleerd:Rem bevlogenheid niet af en zorg dat een idee snel van de grond komt. Blijf niet lang malen met een eerste gedachte, maarprobeer dit al snel om te zetten naar een eerste prototype, om van daaruit verder te werken. Zorg dat je altijd een teamgenoot hebtom tot realisatie te komen. Dit helpt in motivatie en om vervolgstappen te zetten.
 10. 10. Brendan Dawes Digital artist, designer, author and maker “When you rush from A to B you miss everything in-between. We need to explore serendipity” Brendan Dawes bruisde van de energie en vertelde over zijn avonturen op zoek naar de grenzen van design en digitale kunst. Er is veel data in de wereld; maar wat we er mee doen maakt het verschil. “Data by itself is not enough. Data needs poetry”. Zo ontwikkelde hij Doodlebuzz een zoekmachine waar je via serendipity van actualiteit naar actualiteit beweegt. Maar ook de Happines Machine. Een machine die een blijde boodschap van iemand, die deze ergens op het internet plaatst, uitprint als bonnetje.Wat wij hebben geleerd:Data is op vele manieren te verkennen en te interpreteren. Door niet altijd te zoeken naar een standaard oplossing, maar ookbuiten de geijkte paden te denken, kan een verkennende interface worden gecreëerd waarmee de gebruiker spelenderwijsinformatie tot zich kan nemen. Goede stof om over na te denken!
 11. 11. Geïnspireerd? En benieuwd naar de doorvertaling voor jouw merk? Als we een rode draad benoemen in deze dag vol inspirerende Where the prikkels, geloven wij dat het draait om een stap buiten de geijkte paden en het vinden van nieuwe communicatiemanieren. Met lef en magic happens Afsluitend het versimpelen van processen. Dit vereist echter wel een stap buiten je comfort zone! Of het nu gaat om het vinden van de juiste touchpoints, de effectieve inzet van gaming, de digitalisering van de wereld of het zoeken naar nieuwe paden. Wij hebben interessante ideëen hoe dit tot gave toepassingen voor in de praktijk. Yourcomfort Koffie? zone Groet, Bas Gezelle Matthijs Roumen Wat wij hebben geleerd:

×