Your SlideShare is downloading. ×
Ch09 Tutorial
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Introducing the official SlideShare app

Stunning, full-screen experience for iPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Ch09 Tutorial

772
views

Published on

Published in: Technology, Education

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
772
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Web Quiz Assignment Name: Fraknoi/Morrison/Wolff, Voyages Through the Universe 3e, Ch 9 Summary of Results Required field Bottom of Form What features of Mars are apparent in Earth-based optical telescopes? a. Red surface & bright polar caps. b. Large shield volcanoes & impact craters 1 c. Dry river beds & beaches d. Both a & b above e. Choices a, b, & c above. status: correct (1.0) correct: a your answer: a feedback: Correct. What features of Venus are apparent in Earth-based optical telescopes? a. Large impact craters b. Mountain ranges 2 c. Large shield volcanoes d. All of the above. e. None of the above.
  • 2. Summary of Results status: correct (1.0) correct: e your answer: e feedback: Correct. How does the rotation of Mars compare to that of Earth? a. The rotational period of Mars is nearly twice that of Earth. b. The rotational period of Mars is slightly longer than that of Earth. 3 c. The rotational period of Mars is about one-fourth that of Earth. d. A solar day on Mars is 176 Earth days long. e. Mars rotates very slowly and in the opposite direction as Earth. status: correct (1.0) correct: b your answer: b feedback: Correct. How does the rotation of Venus compare to that of Earth? a. The rotational period of Venus is about two-thirds that of Earth. b. The rotational period of Venus is slightly longer than that of Earth. 4 c. The rotational period of Venus is about one-fourth that of Earth. d. A solar day on Venus is 176 Earth days long. e. Venus rotates very slowly and in the opposite direction as Earth. status: correct (1.0) correct: e your answer: e
  • 3. Summary of Results feedback: Correct. How does the atmosphere of Mars compare to that of Earth? The atmosphere of Mars has the same composition, and the surface pressure a. is much lower. The atmosphere of Mars has the same composition, and the surface pressure b. is much higher. 5 The atmosphere of Mars is mostly carbon dioxide, and the surface pressure c. is much lower. The atmosphere of Mars is mostly carbon dioxide, and the surface pressure d. is much greater. e. Mars has virtually no atmosphere. status: correct (1.0) correct: c your answer: c feedback: Correct. How does the atmosphere of Venus compare to that of Earth? The atmosphere of Venus has the same composition, and the surface a. pressure is much lower. The atmosphere of Venus has the same composition, and the surface b. pressure is much higher. 6 The atmosphere of Venus is mostly carbon dioxide, and the surface pressure c. is much lower. The atmosphere of Venus is mostly carbon dioxide, and the surface pressure d. is much greater. e. Venus has virtually no atmosphere. status: correct (1.0) correct: d your answer: d feedback: Correct. 7 What pattern is apparent in the amount of geologic activity found on Earth, the
  • 4. Summary of Results Moon, Mercury, Venus, and Mars? a. The closer to the Sun, the more geologic activity. b. The farther from the Sun, the more geologic activity. c. The smaller bodies have more geologic activity. d. The larger bodies have more geologic activity. e. There is no apparent pattern. status: correct (1.0) correct: d your answer: d feedback: Correct. Why is the size of a body related to the amount of geologic activity? a. The larger bodies cool more quickly. b. The smaller bodies cool more quickly. 8 c. Small bodies contain more radioactive material. d. Large bodies contain more radioactive material. e. Both b & d above. status: correct (1.0) correct: e your answer: e feedback: Correct. What pattern is seen in the number of impact craters on the four terrestrial planets 9 and our moon? a. The smaller bodies have more impact craters.
  • 5. Summary of Results b. The larger bodies have more impact craters. c. The bodies closer to the Sun have more impact craters. d. The bodies farther from the Sun have more impact craters. e. All five bodies have the same number of impact craters. status: correct (1.0) correct: a your answer: a feedback: Correct. Which of the following lists the four terrestrial planets by the amount of shielding against impact presented by their atmosphere (from most protection to least)? a. Earth, Venus, Mars, Mercury b. Mercury, Venus, Earth, Mars 10 c. Earth, Mars, Mercury, Venus d. Venus, Earth, Mars, Mercury e. Venus, Mercury, Earth, Mars status: correct (1.0) correct: d your answer: d feedback: Correct. When counting craters to determine the surface age (or amount of geologic activity) of Venus, what type of impact crater must be counted? 11 a. The large impact craters. b. The small impact craters.
  • 6. Summary of Results c. The most distinct impact craters d. The impact craters on top of lava flows. e. The volcanic craters. status: correct (1.0) correct: a your answer: a feedback: Correct. Which one of the following volcanic features covers about 3/4 of the surface of Venus? a. Pancake domes b. Coronae 12 c. Small volcanoes d. Lowland lava plains e. None of the above features are found on Venus. status: correct (1.0) correct: d your answer: d feedback: Correct. In what way is the surface of Venus a hostile environment for visiting spacecraft from Earth? a. The surface temperature and atmospheric pressure are extremely high. 13 b. The surface temperature and atmospheric pressure are extremely low. c. The surface temperature is extremely high and the atmospheric pressure
  • 7. Summary of Results very low. The surface temperature is very low and the atmospheric pressure d. extremely high. e. The surface rocks are very sharp and jagged. status: correct (1.0) correct: a your answer: a feedback: Correct. What is the primary composition of the liquid droplets in the clouds in the atmosphere of Venus? a. Water b. Carbon dioxide 14 c. Sulfuric acid d. Carbon monoxide e. Hydrogen status: correct (1.0) correct: c your answer: c feedback: Correct. Which greenhouse gas is responsible for the high surface temperature on Venus? a. Carbon dioxide 15 b. Water vapor c. Nitrogen
  • 8. Summary of Results d. Oxygen e. Argon status: correct (1.0) correct: a your answer: a feedback: Correct. The largest shield volcano on Mars (Olympus Mons) has erupted as recently as 100 million years ago. By what method has this age been determined? a. Radioactive decay b. Tree ring data 16 c. Rate of sedimentation d. Crater counting e. Rate of cooling status: correct (1.0) correct: d your answer: d feedback: Correct. Why does Mars appear to be red-orange in color? a. The gravity of Mars redshifts reflected light. b. The Martian soil contains iron oxide. 17 c. The coloring is added to the photos for aesthetic purposes. d. This coloring is due to the color filters used on telescopes.
  • 9. Summary of Results e. Earth's atmosphere scatters short wavelengths more than long wavelengths. status: correct (1.0) correct: b your answer: b feedback: Correct. Martian rocks are studied in laboratories around the world. How did we obtain these Martian rocks? The robotic Viking 1 and 2 landers scooped them up in 1976 and brought a. them back to Earth. Human explorers on Mariner 9 collected them in 1971, then returned them b. to Earth. 18 c. They were collected as meteorites, found at Earth's surface. The Apollo astronauts collected 400 kg from the surface and returned them d. to Earth. e. We do not have Martian rock samples. status: correct (1.0) correct: c your answer: c feedback: Correct. What is the composition of the residual north polar cap of Mars? a. Water ice. b. Carbon dioxide ice. 19 c. A mixture of water and carbon dioxide ice. d. Methane ice e. Nitrogen ice
  • 10. Summary of Results status: correct (1.0) correct: a your answer: a feedback: Correct. What do the terraced deposits near the poles tell us about Mars? a. The climate has not changed for hundreds of millions of years. b. Mars never had any liquid water at its surface. 20 c. The climate alternates through warm and cool cycles every 200 years. d. Mars may have ice ages on the same time scale as those of Earth. The liquid on the surface of Mars was most likely carbon dioxide, not e. water. status: correct (1.0) correct: d your answer: d feedback: Correct.