Глобално затоплување и климатски промени

2,384 views
1,906 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,384
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Глобално затоплување и климатски промени

 1. 1. ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛУВАЊЕ
 2. 2. Што е глобално затоплување? <ul><li>Глобално затоплување има кога Земјата се загрева (температурата се зголемува). Тоа се случува кога стакленичките гасови ( јаглерод диоксид, водена пареа, азотен диоксид и како и метан) земаат топлина и светлина од Сонцето во атмосферата на Земјата, со што се зголемува температурата. Ова штети на голем број луѓе, животни и растенија. Многумина неможат да ги поднесат промените и умираат. </li></ul>
 3. 3. Како глобалното затоплување влијае на животната средина? <ul><li>Глобалното затоплување влијае на многу делови на светот. Глобалното затоплување го прави нивото на морето да се зголеми, и кога морето се крева, водата ги покрива многу ниските земјишта и острови. Ова е голем проблем за голем број на растенија, животни и луѓе на островите. Водата ги покрива растенијата и предизвикува некои од нив да умрат. Кога тие ќе умрат, животните губат извор на храна, заедно со нивното живеалиште. Иако животните имаат подобра способност да се прилагодат на она што се случува со растенијата , тие можат исто така да изумрат.Кога растенијата и животните ќе изумрат, луѓето губат два извори на храна, растителна и добиточна. Тие исто така може да ги загубат своите домови. Како резултат на тоа, тие ќе треба да ја напуштат областа или ќе умрат. Ова би се нарекло одмор во прехрамбениот синџир, или верижна реакција, едно нешто се случува, тоа води кон друго и така натаму. </li></ul>
 4. 4. Што прават луѓето за да го запрат глобалното затоплување? <ul><li>Луѓето прават многу работи за да се обидат да се запре глобалното затоплување. Една од работите кои ги прават се заедничките патувања. Пример за тоа е возењето со некого до некое место со цел да се намали количеството на стакленичките гасови кои се пренесуваат во воздухот од автомобилите. </li></ul><ul><li>Дрга работа што луѓето ја прават е тоа што се повнимателни во врска со оставањето вклучени работи како телевизор, компјутер и светла.Многу луѓе поминуваат време далеку од телевизорот, пример надвор во природа. Ова и помага на нашата планета многу. Сега, повеќе луѓе се возат со велосипеди и пешачат со цел намалување на количеството на стакленичките гасови во воздухот. Садењето на дрвца и рециклирањето на отпадот исто така помага. Ако се рециклира, помалку отпад оди во епонија и помалку отпад се гори. Како резултат на тоа, има се помалку штетни гасови во нашата атмосфера. </li></ul><ul><li>Внимавајте што купувате. Многу нешта, како што се лак и дезодоранси, сега се прават да имаат помалку штетно влијание на атмосферата. Помалку штетни гасови ќе преминат во воздухот и глобалното затоплување ќе се забави. </li></ul>
 5. 5. КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ
 6. 6. Дел 1 : Клима <ul><li>* Со согорување на јагленот, нафтата и природниот гас се ослободува голема количина на јаглероден диоксид во атмосферата. Тоа може да ја загрева земјата и да ја смени климата и на други начини. На пример, тоа би можело да ги промени јачината и времетраењето на невремињата и сушите. * Други човекови активности, како што се сечење на дрвјата во шумите и сл. може да го имаат истиот ефект, но се помалку важни. </li></ul>
 7. 7. Дел 2 : Влијанија <ul><li>* Доколку климата се промени, употребата на вода, како и промената на нивото на морето ќе бидат значителен проблем во животната средина. </li></ul><ul><li>* Големи или брзи промени во климата би имале голем ефект на животните и растенијата во природната средина. </li></ul><ul><li>* Многу брзи климатските промени е малку веројатно, но можат да бидат и катастрофални, дури и за богатите земји. </li></ul>
 8. 8. Дел 3 : Политика <ul><li>* Ние можеме да ја намалиме стапката со која го ослободуваме јаглеродниот диоксид во атмосферата со согорување на помало количество на јаглен, нафта и пророден гас. </li></ul><ul><li>* Доколку климата се промени, ние би можеле да се адаптираме со промена на земјоделството и други човекови активности. Многу од животните и растенијата во природната средина би можеле да бидат во состојба да се прилагодат. </li></ul><ul><li>* Доколку затоплувањето е големо и скапо, некои луѓе би сакале да направат промени на атмосферата или океаните, со цел да ја оладат Земјата. Ова е многу контроверзно. </li></ul>
 9. 9. Изработиле : <ul><li>Лора Костовска </li></ul><ul><li>Сара Трајчевска </li></ul><ul><li>Арта Демир II1 </li></ul>

×