Presentació Moodle

305 views

Published on

Presentació del projecte final de carrera basat en la millora d'un mòdul ja existent en Moodle per l'analisi i avaluació de consultes SQL

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
305
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Doncs bé, com ja sabeu sóc en Toni i estic aquí per a presentar el projecte que he estat fent aquests últims mesos. El projecte té per títol “Extensió de Moodle 1.9 per millora d’SQL” i el tutor ha estat l’Albert aquí present com a secretari del tribunal. I bé esper-ho que un cop finalitzada la presentació almenys tingueu una idea aproximada del que he estat fent i si no es aixi podreu fer totes les preguntes que creieu necessàries.
 • Aquí tenim un petit índex del que será la presentació que farem, on primer mirarem de situar-nos al context del projecte. Posteriorment detallarem un poc com van ser els inicis, amb l’analisi d’opcions, les tecnologies a emprar, planificació inicial, etc.. Descriurem lleugerament les taules de les bases de dades i finalment per acabar veure’m com ha estat realment la planificació final, amb el cost total del projecte. Per concluir la presentació, farem una demo d’uns 10 minuts i treurem algunes conclusions del projecte.
 • Bé, per començar, que es Moodle? doncs Moodle és un sistema de gestió de cursos, de lliure distribució, que ajuda a crear comunitats d’aprenentatge online. És un sistema que s’ha extés molt aquest darrers anys,. Però que és un mòdul de Moodle?, Un mòdul de Moodle és una interfície dintre del mateix Moodle que fa que es puguin crear fòrums de debat, xats, qüestionaris, etc.. Aquests mòduls son independents uns dels altres, per tant podem afegir-los, esborrar-los o modificar-los sense que afectin a les altres parts del Moodle. Pel que fa a l’objectiu del nostre projecte, és el següent: Extendre un mòdul ja existent que es capaç de corregir qüestionaris SQL. Doncs bé, la raó del projecte era l’actualització del mòdul anterior de la versió de Moodle 1.8 a la 1.9, aprofitant això per corregir una sèrie d’errors i afegir-li noves funcionalitats.
 • Aquí tenim un esquema del que seria tot el nostre entorn de treball. Per una banda tenim un servidor web on i tenim el Moodle. Els requisits del Moodle, ens obliguen a emprar un SGBD, PostgreSQL en el nostre cas. A la seva vegada, Moodle es comunica tant amb la base de dades del magatzem per veure les qüestions que tenim disponibles, com amb els serveis web,a l’hora de corregir enviaments dels usuaris. Aquests serveis web es connecten també a la base de dades de qüestions per obtenir informació a l’hora de corregir els enviaments i a la base de dades de correccions, una base de dades auxiliar per a realitzar proves.
 • Ara començarem a parlar dels objectius que sen’s van marcar a l’inici. Aquí tenim els que respecten als enviaments de les respostes dels usuaris. Haviem de fer que sempre s’emmagatzemassin tots els enviaments. Afegir una opció al qüestionari per configurar si es permeten o no enviaments buits. Modificar el tractament dels accents, ja que abans no es deixava nisiquiera fer l’enviament. Veure sempre la resposta que s’ha acabat d’enviar al recuadre d’enviament i afegir un link per veure la resposta que ens està comptant com a nota. Ser capaços de rebre una foto d’una qüestió si es de tipus URL.
 • Aquí tenim el llistat de les funcionalitats. Per començar haviem de solucionar un bug a l’hora de posar notes, ja que posava nota a alumnes que no havien fet res. Afegir un grup virtual d’alumnes que no estan definits a ningun grup del curs, per a que puguin ser afegits a un qüestionari. Evitar la duplicació d’informació com titol i enunciat de les preguntes per exemple a les BBDD de Moodle Afegir l’opció de crear un fitxer zip amb totes les respostes dels alumnes per a una qüestió determinada. Tenir en compte els pesos dels jocs de proves, ja que abans eren tractats proporcionalment. Separar el tipus de puntuació dels missatges mostrats. Abans els missatges mostrats anaven lligats a la politica, cosa que no tenia massa sentit, ara estarà separart a la pantalla de configuració del qüestionari. Hem d’afegir la possibilitat de guardar notes dels alumnes a la pàgina d’assignació de notes sense que aquestes es facin públiques. Treure l’enunciat i els missatges d’error en l’idioma especificat per l’alumne en cas que estigui disponible.
 • Continuarem amb l’explicació de les diferents funcionalitats afegides/modificades.. Era necessari ampliar la possibilitat de filtrar preguntes a la pantalla d’edició de qüestions d’un qüestionari, per poder filtrar per esquema, autor i/o dificultat. Haviem d’afegir també la possibilitat d’ordenar les qüestions dintre del qüestionari. Afegir l’edició del qüestionari l’opció de mostrar o no mostrar a l’usuari les notes dels seus enviaments. Afegir una funcionalitat de tancament gradual, on s’estableix un nombre X de segons al qüestionari, durant els que a partir de la data de tancament, es podran enviar també respostes per als usuaris que sempre esperen fins a l’ultim moment. En cas que comptin com a nota els enviaments dintre d’aquest temps extra, se’ls aplicarà una penalització proporcional al temps emprat. Afegir la possibilitat d’afegir instruccions adicionals a l’inici del qüestionari. Crear una nova pantalla per tal de veure tots els enviaments al qüestionari. Quan es consulta l’estat del SW, consultar també l’SGBD emprat. Crear una nova pantalla per tal de veure si els serveis web estan corregint alguna qüestió. Bé ara passarem a explicar un poc les millores visuals que es van demanar..
 • Reparar les notificacions d’error, ja que molts cops quan ens donava error i clickavem a continuar ens redirigia fora del curs inclus. Afegir algun tipus de notificació quan tractem d’esborrar qüestions d’un qüestionari si ja te respostes. Modificar el llistat de links que abans es trobaven un baix l’altre ocupant molt d’espai i compactar-los en una llista desplegable. Fer que l’alumne pugui ocultar qüestions del qüestionari per evitar que hagi d’estar fent scroll tota l’estona. Fer que no calguin dos passos per crear un qüestionari per culpa del fitxer d’adreces. Ara es necessita carregar la pàgina per a que tingui efecte l’upload del fitxer d’adreces, la idea era evitar aixó.
 • Ara ja sabem l’estructura del nostre sistema i els objectius, arribem al punt on hem de decidir quin desenvolupament seguirem: O be començar el mòdul desde zero o desenvolupar-lo a partir de l’anterior modificant el que calgui. Finalment l’opció escollida va ser el de desenvolupar el mòdul a partir de l’anterior. Degut a que realment tenia aquest tenia alguna mancança pero a nivell global era un bon treball, el temps de desenvolupament serà menor i com que el resultat final serà similar al producte anterior no caldrà als usuaris molta més formació de la que ja tenien, per tant, és una opció menys arriscada. No obstant vam haver d’estudiar com funcionava tot prèviament abans de fer cap modificació.
 • Abans de començar calia fer una planificació inicial aproximada del que havia de ser el projecte desde l’inici fins al final. Vam pensar que les tasques prèvies es podrien finalitzar en el mes de Desembre, es podria començar a desenvolupar el projecte a l’inici del gener per tal de finalitzar a mitjans d’abril, despres de cubrir totes les etapes que haviem identificat. I finalment el mes i mitj restant, emprarlo en la fase de testeig d’errors, elaboració de la memòria i finalment la creació de transparències i l’assaig de la presentació.
 • Doncs bé, ens vam possar a la feina i finalment el diagrama de classes resultat ha estat aquest. Per una banda tenim els qüestionaris remots que poden tenir cap o varis grups assignats, cap o varies qualificacions, i cap o varies qüestions. Veiem que cada assignatura pot tenir o no tenir grups definits. Pel que fa als usuaris poden tenir o no tenir una q¨¨ualificacio assignada
 • Aquí podem veure un diagrama de les pantalles per les quals ens podem moure dintre del nostre mòdul. Per una banda un cop estem dintre del curs, podem llistar tots els qüestionaris remots disponibles o bé veure un qüestionari determinat. Ja un cop dintre d’un qüestionari determinat, podem tant editar el qüestionari com les qüestions, veure els enviaments dels alumnes al qüestionari, les respostes que els compten com a nota, les respostes d’un alumne per qüestió, tant totes les respostes com tan sols la que compta com a nota per cada alumne, consultar l’estat dels serveis web o veure les correccions en curs per els serveis web correctors.
 • Bé pel que fa a les proves que hem realitzat, en tenim aquests quatre tipus. Les proves unitàries que simplement era després de crear/modificar qualsevol part del codi per acomplir un objectiu, provar-lo immediatament. Les proves integrals que es tracten de provar tots els subelements que conformen un procés. Les proves de regressió que impliquen el comprovar que un cop canviem el codi d’un subelement no hagi afectat a altres elements. I les proves d’acceptació, realitzades pel client per tal de veure que el resultat final s’ha adequat a tot el que s’havia demanat a l’inici.
 • Aqui podem veure molt de gràfic pero realment el primer es el que hem analitzat abans, el de la planificació inicial, aquí abaix, tenim el que ha estat finalment la planificació real, així es més facil i entenedor comparar-ho. Podem veure que la fase de tasques prèvies es va extendre més de l’esperat ja que preparar l’entorn de desenvolupament i aprendre el funcionament de Moodle, sobretot aquest últim, va ser el que més va costar a l’inici. Posteriorment, vam començar amb el desenvolupament del projecte a finals de gener, més o menys vam cumplir amb els dies que haviem especificat a l’inici, no obstant no s’havien tingut en compte les vacances de setmana santa ni un viatge que va sorgir que son aquestes dues setmanes en blanc. Amb tot, vam arribar a principis de maig amb tot preparat per a ser testejat, amb el retràs acumulat pels motius anteriors, no obstant a la planificació inicial preteniem acabar en maig no obstant teniem un mes per davant per possibles complicacions. Finalment l’ultima setmana de maig i les dues primeres de juny han servit per corregir errors que han anat sorgint i preparar la memoria. Finalment s’ha portat de forma pararlela la preparació de la presentació i l’assaig per tal d’arribar a presentar a dia d’avui adequadament.
 • I com a tot projecte, en algun moment cal parlar de costos. El temps emprat en la realització del projecte ha estat aproximadament de 584 hores. Tenim aquí calculat el preu total del nostre projecte a partir dels recursos humans, que pujen fins a 13700 euros, per trobar aquest valor el que hem fet ha estat separar les tasques segons rols, on cada rol té un preu per hora. Després tenim el cost tant del material software com hardware, el qual hem ponderat al temps que l’hem emprat i el temps màxim de vida que nosaltres li hem augurat en 3 anys. I finalment tot un conjunt de despeses generals que pujen a 200 euros en concepte de fotocopies, encuadernacions, CD’s etc.. Tot això fa que el preu pugi fins als 14066,3 euros
 • Bé ara realitzarem una senzilla demostració de com funciona en general aquest mòdul de qüestionaris remots…  Creacio: Creació d’un qüestionari.  Edicio: Cercar qüestions filtratge, afegir-ne, ordenar-ne, esborrar-ne, veure’n enunciat, consultar estat dels serveis web.  Resolucio: Mostrar instruccions, ocultar/mostrar preguntes, veure resposta que compta com a nota, resoldre un parell de qüestions de varis tipus.  Veure ultims enviaments, mostrar enviament.  Veure respostes per qüestió. Veure millor resposta. Veure totes les respostes. Veure resposta d’alguna qüestió que no s’hagi contestat.  Veure correccions en curs. Esborrar una correcció en curs. Explicar diferents errors a mostrar.  Edicio: Esborrar qüestió que tingui respostes per veure avís. Tancar qüestionari.  Guardar notes i/o comentaris. Publicar notes. Mostrar notes publicades.  Mostrar com editar/esborrar qüestionari.
 • I be, ara ja si per concluir, podem dir que ha quedat un mòdul robust, on hem acomplit els objectius que s’havien marcat, i ha quedat preparat per a ser emprat a les assignatures de bases de dades d’aquesta o altres universitats. Possibles millores que podriem introduir per exemple? El fet d’assignar notes per grups possant-li la nota només a un integrant. Fer que sempre es pogués veure la nota inicial que tenia un alumne abans que el professor la modifiqués. Fer que no es poguéssin possar comentaris ni notes mentre el qüestionari està obert, ja que no apareixerà el botò de guardar-los.. I bé oferir la possibilitat de fer backups del mòdul per tal de poder-los restaurar quan sigui necessari.
 • Bé doncs fins aquí tot, espero que ho hagin entés, que els hagi agradat i si volen fer preguntes ara es el moment..
 • Presentació Moodle

  1. 1. Extensió de Moodle 1.9 per millora d'SQL Alumne: Toni Torres Planells Tutor: Albert Abelló Gamazo Departament: LSI
  2. 2. Índex <ul><li>1. INTRODUCCIÓ </li></ul><ul><li>2. ESTRUCTURA </li></ul><ul><li>3. OBJECTIUS </li></ul><ul><li>4. ANÀLISI </li></ul><ul><li>5. PLANIFICACIÓ INICIAL </li></ul><ul><li>6. DIAGRAMA DE CLASSES </li></ul><ul><li>7. DIAGRAMA DE PANTALLES DEL MÒDUL </li></ul><ul><li>8. PROVES </li></ul><ul><li>9. PLANIFICACIÓ FINAL VS INICIAL </li></ul><ul><li>10. COST TOTAL </li></ul><ul><li>11. DEMO </li></ul><ul><li>12. CONCLUSIONS </li></ul>
  3. 3. 1. Introducció <ul><li>Que és Moodle? </li></ul><ul><li>Que és un mòdul de Moodle? </li></ul><ul><li>Objectiu del projecte: </li></ul>Extendre un mòdul ja existent que és capaç de corregir qüestionaris SQL <ul><li>Raó del projecte? </li></ul>
  4. 4. 2. Estructura
  5. 5. 3. Objectius - Enviaments <ul><li>Emmagatzemar sempre l’enviament d’un alumne </li></ul><ul><li>Permetre enviaments buits </li></ul><ul><li>Veure resposta enviada / Veure resposta que compta com a nota </li></ul><ul><li>Tractament d’accents </li></ul><ul><li>Ser capaços de rebre una foto en una qüestió de tipus URL </li></ul>
  6. 6. 3. Objectius - Funcionalitats <ul><li>Adaptar al nou sistema de notes i solucionar bugs </li></ul><ul><li>Publicar notes </li></ul><ul><li>Mostrar/No mostrar la nota </li></ul><ul><li>Pesos jocs de proves al calcular la nota </li></ul><ul><li>Separació tipus de puntuació / missatges mostrats </li></ul><ul><li>Tancament gradual </li></ul><ul><li>Alumnes “Sense grup” </li></ul><ul><li>No guardar informació duplicada a la BBDD </li></ul>
  7. 7. 3. Objectius - Funcionalitats <ul><li>Afegir opció crear zip amb totes les respostes </li></ul><ul><li>Idioma enunciat i missatges d’error </li></ul><ul><li>Extendre filtratge de preguntes </li></ul><ul><li>Ordre preguntes dintre del qüestionari </li></ul><ul><li>Instruccions del qüestionari </li></ul><ul><li>Veure enviaments al qüestionari </li></ul><ul><li>Consulta l’SGBD emprat pel SW </li></ul><ul><li>Veure correccions en curs </li></ul>
  8. 8. 3. Objectius – Millores visuals <ul><li>Reparar redirecció notificacions d’error </li></ul><ul><li>Afegir notificacions abans d’esborrar qüestions </li></ul><ul><li>Modificar llistat de links </li></ul><ul><li>Fer que l’alumne pugui amagar preguntes dintre d’un qüestionari per evitar haver de fer molt d’scroll </li></ul><ul><li>Fer que no calguin dos passos al crear un qüestionari </li></ul>
  9. 9. 4. Anàlisi <ul><li>Dues alternatives: </li></ul><ul><ul><ul><li>Desenvolupament desde zero </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Desenvolupament a partir de l’estat anterior del mòdul </li></ul></ul></ul><ul><li>Opció escollida: </li></ul><ul><li>Desenvolupament a partir del mòdul anterior </li></ul><ul><li>Avantatges: </li></ul><ul><li>- Resultat final similar al anterior </li></ul><ul><li>- Temps de desenvolupament menor </li></ul><ul><li>- Opció menys arriscada </li></ul><ul><li>Inconvenients: </li></ul><ul><li>- Estudi del sistema previ </li></ul>
  10. 10. 5. Planificació inicial
  11. 11. 6. Diagrama de classes
  12. 12. 7. Diagrama de pantalles del mòdul
  13. 13. 8. Proves <ul><li>Tipus de proves realitzats: </li></ul><ul><ul><ul><li>Proves unitàries: Comprovació d’un mòdul unitari de codi </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Proves integrals: Comprovació de tots els elements unitaris que conformen un procés </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Proves de regressió: Comprovació que no s’han introduit nous errors al realitzar algún canvi </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Proves d’acceptació: Proves realitzades pel client per tal d’assegurar-se que s’han cobert els requisits. </li></ul></ul></ul>
  14. 14. 9. Planificació final vs inicial
  15. 15. 10. Cost total <ul><li>Hores realitzades en el projecte: 584 hores </li></ul><ul><li>Taula de costos: </li></ul>
  16. 16. Demo!!
  17. 17. 12. Conclusions <ul><li>Mòdul robust </li></ul><ul><li>Objectius complerts </li></ul><ul><li>Preparat per a ser utilitzat </li></ul><ul><li>Possibles millores: </li></ul><ul><ul><ul><li>Afegir columna amb la nota inicial de l’alumne a la pàgina d’assignació de notes. </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Mentre un qüestionari està obert no permetre posar comentaris i/o notes. </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Backups del mòdul. </li></ul></ul></ul>
  18. 18. Extensió de Moodle 1.9 per millora d'SQL

  ×