Your SlideShare is downloading. ×
Nuoret koulun rakentajina
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Nuoret koulun rakentajina

468

Published on

Nuorisotoimenjohtaja Tommi Laition esitelmä Opi ja kasva -tapahtumassa Finlandia-talolla 8.10.2013.

Nuorisotoimenjohtaja Tommi Laition esitelmä Opi ja kasva -tapahtumassa Finlandia-talolla 8.10.2013.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
468
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. Nuoret koulun rakentajina ja vaikuttajina Tommi Laitio nuorisotoimenjohtaja, Helsingin kaupunki Opi ja kasva 8.10.2013 Finlandia-talo- Helsinki
 • 2. 1. Pitää keskittyä yksilöiden sijasta ryhmiin.
 • 3. Kouluhallinnon ja yksittäisen nuorenKouluhallinnon ja yksittäisen nuoren välillä on mittakaavaero, jokavälillä on mittakaavaero, joka hidastaa kansalaisuutta.hidastaa kansalaisuutta. Spike Jonze: Hassut hurjat hirviöt
 • 4. 08.10.13 Suunnittelija Inari Penttilä on Helsingin nuorten vaikuttamisjärjestelmä. Ruudissa vaikuttaminen lähtee nuorten omasta tekemisestä, yhdessä porukan kanssa.
 • 5. 08.10.13 Miksi ryhmät? Ryhmässä yhden ei tarvitse osata kaikkea. Erilaisissa ryhmissä voi toteuttaa eri puolia itsestään. Ryhmässä voi erikoistua. Hankalissa asioissa voi tukeutua muiden kokemukseen. Sosiaaliset suhteet vahvistavat koettua ja objektiivista hyvinvointia. (Assembly 2013)
 • 6. 1. Pitää keskittyä yksilöiden sijasta ryhmiin. 2. Opettajan ymmärrettävä koulun epävirallista kehää.
 • 7. Sekä koulun virallisen kehän että epävirallisen kehän on vahvistuttava vaikuttamistoiminnan kautta. ”Portinvartijoiden” tunnistaminen on oleellista onnistumiselle. Yhteistyö nuorisotyön kanssa voi auttaa tässä.
 • 8. Nuorten arvoissa korostuvat oikeudenmukaisuus, reiluus ja rehellisyys. Niillä voitetaan erilaisuus. Nuoret eivät kuitenkaan usko, että näillä piirteillä menestyy. Meidän työmme on todistaa, että reiluus kannattaa.
 • 9. 1. Pitää keskittyä yksilöiden sijasta ryhmiin. 2. Opettajan ymmärrettävä koulun epävirallista kehää. 3. Oppilaiden vaikuttaminen ei saa jäädä koulun asioihin.
 • 10. ”Naapurustojen vaikutukset ovat voimakkaimpia lasten ja nuorten osalta, sillä he viettävät tyypillisesti eniten aikaa asuinalueella ja sen instituutioissa, ja toisaalta he ovat vaikutuksille alttiimpia keskeneräisen sosialisaatioprosessinsa takia.” - Bernelius (2013): Eriytyvät kaupunkikoulut (Helsingin kaupungin tietokeskus 1/2013) (Roihuvuoren osallistuvan budjetoinnin työpaja)
 • 11. 1. Pitää keskittyä yksilöiden sijasta ryhmiin. 2. Opettajan ymmärrettävä koulun epävirallista kehää. 3. Oppilaiden vaikuttaminen ei saa jäädä koulun asioihin. 4. Todellinen vaikuttaminen edellyttää koululta sietokykyä.
 • 12. 1. Pitää keskittyä yksilöiden sijasta ryhmiin. 2. Opettajan ymmärrettävä koulun epävirallista kehää. 3. Oppilaiden vaikuttaminen ei saa jäädä koulun asioihin. 4. Todellinen vaikuttaminen edellyttää koululta sietokykyä. 5. Edustuksellisten vaikutuskanavien toiminnan ehtona on kokemus kansalaisuudesta.
 • 13. Suomen ja Ruotsin koulujen välillä on kymmenien prosenttien ero siinä, miten oppilaat kokevat voivansa vaikuttaa koulun asioihin – Ruotsin hyväksi. Molemmissa maissa on oppilaskunnat. Mutta mahdollisuus valita jotkut hoitamaan asioita ei taida riittää.
 • 14. (Ruudin päättäjämiitti / Katri Riikonen NK)(Ruudin päättäjämiitti / Katri Riikonen NK) Meidän on erityisesti vahvistettava muita kuin edustuksellisia politiikan muotoja. Edustuksellisuus rajaa politiikan ”toisten jutuksi”, vieraannuttaa kielen elämästä, vahvistaa ajatusta yksilön kansalaiskuluttajuudesta, suosii kantasuomalaisia ja niitä joita on kannustettu kotona. Mopomiitti Assembly KiasmaWall
 • 15. 08.10.13
 • 16. Tommi Laitio nuorisotoimenjohtaja Helsingin kaupunki, nuorisoasiainkeskus Hietaniemenkatu 9B PL 5000, 00099 Helsingin kaupunki (09) 310 89045 tommi.laitio (a) hel.fi tommilaitio.munstadi.fi ruuti.net twitter: tommilaitio

×