A repressió a la dictadura de primo de rivera eva a i lorena e
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

A repressió a la dictadura de primo de rivera eva a i lorena e

on

 • 134 views

 

Statistics

Views

Total Views
134
Views on SlideShare
131
Embed Views
3

Actions

Likes
0
Downloads
0
Comments
0

1 Embed 3

http://historiacat2014.blogspot.com.es 3

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

A repressió a la dictadura de primo de rivera eva a i lorena e A repressió a la dictadura de primo de rivera eva a i lorena e Presentation Transcript

 • Eva Abaijón Pons Lorena Espinar González 2n Batxillerat A
 • Forma Text informatiu Contingut Text socio-polític Origen Font secundària Destinatari Públic interessat en la història
 •  Alcover, Alt Camp, 1947  Professor d’història en la Universitat de Rovira i Virgili.  Té publicats diversos estudis: L’Estatut de Catalunya a les Corts constituents (1932), Assaig de repressió cultural (1992), La guerra que han provocat, etc.  Actualment col·labora en la premsa: L’avenç, Serra d’Or, Revista de Catalunya, etc.
 •  Jerez de la Frontera, 1870-París, 1930.  Militar i polític espanyol.  Governador militar de Cadis i capità general de València i Barcelona.  Va dissoldre el parlament català el 1923.  Va fundar la Unió Patriòtica el 1924.  El 1930, Alfons XII li demana la dimissió per la crisi i Primo de Ribera marxa a França on mor.
 • La Restauració Els últims governs de la Restauració no havien estat capaços d’afrontar els problemes socials i el mateix règim estava molt desprestigiat. La Guerra social: freqüents vagues (recessió obrer) Republicans i socialistes cada cop tenien més pes en l’opinió pública
 • - Després Guerra Annual - Volien afrontar els problemes socials - Estructura de l’estat es trobava en perill Exèrcit volia recuperar prestigi
 •  Conseqüències de la dictadura de Primo de Rivera  Objectius de la dictadura: - Descatalanitzar Catalunya. - Desmantellar la Mancomunitat de Catalunya. - Perseguir la llengua catalana i imposar el castellà en àmbits públic.
 •  Institució que agrupa les quatre diputacions de Catalunya.  Es va formar el 6 d’abril de 1914.  Representava el reconeixement de la unitat territorial de Catalunya.  Va ser presidida per Enric Prat de la Riba (1914 - 1917) i després per Josep Puig i Cadafalch (1917 – 1925).
 •  Important tasca d’infraestructura i augment de rendiment agrícola amb noves tecnologies.  Millora de serveis i educació.  1918: impulsa campanya pro Estatut de Catalunya.  Promoció de l’obra de Pompeu Fabra: normalització llengua catalana.  Es va dissoldre l’any 1925.
 • Al principi es va permetre la Mancomunitat, però la dictadura treballà a fons contra el nacionalisme republicà català. Es van prohibir partits, institucions i associacions autòctones. Finalment, la Mancomunitat va ser suprimida l’any 1924: prohibint la llengua catalana i les banderes catalanes. Catalunya s’oposa a la dictadura afavorint nacionalisme republicà .
 • Grups socials que donen suport a la dictadura: - L’Església: es manté fidel a la monarquia i règim conservador. - La burgesia: com a salvaguarda davant les forces radicals del anarquistes. - L’exèrcit: tenia més influència. Finalment, Primo de Rivera va quedar “aïllat del món polític, social i cultural català perquè no va saber integrar dins d’un estat fort els desigs regionalistes o descentralitzadors que creixien a Catalunya.