A repressió a la dictadura de primo de rivera eva a i lorena e

183 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
183
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
11
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

A repressió a la dictadura de primo de rivera eva a i lorena e

 1. 1. Eva Abaijón Pons Lorena Espinar González 2n Batxillerat A
 2. 2. Forma Text informatiu Contingut Text socio-polític Origen Font secundària Destinatari Públic interessat en la història
 3. 3.  Alcover, Alt Camp, 1947  Professor d’història en la Universitat de Rovira i Virgili.  Té publicats diversos estudis: L’Estatut de Catalunya a les Corts constituents (1932), Assaig de repressió cultural (1992), La guerra que han provocat, etc.  Actualment col·labora en la premsa: L’avenç, Serra d’Or, Revista de Catalunya, etc.
 4. 4.  Jerez de la Frontera, 1870-París, 1930.  Militar i polític espanyol.  Governador militar de Cadis i capità general de València i Barcelona.  Va dissoldre el parlament català el 1923.  Va fundar la Unió Patriòtica el 1924.  El 1930, Alfons XII li demana la dimissió per la crisi i Primo de Ribera marxa a França on mor.
 5. 5. La Restauració Els últims governs de la Restauració no havien estat capaços d’afrontar els problemes socials i el mateix règim estava molt desprestigiat. La Guerra social: freqüents vagues (recessió obrer) Republicans i socialistes cada cop tenien més pes en l’opinió pública
 6. 6. - Després Guerra Annual - Volien afrontar els problemes socials - Estructura de l’estat es trobava en perill Exèrcit volia recuperar prestigi
 7. 7.  Conseqüències de la dictadura de Primo de Rivera  Objectius de la dictadura: - Descatalanitzar Catalunya. - Desmantellar la Mancomunitat de Catalunya. - Perseguir la llengua catalana i imposar el castellà en àmbits públic.
 8. 8.  Institució que agrupa les quatre diputacions de Catalunya.  Es va formar el 6 d’abril de 1914.  Representava el reconeixement de la unitat territorial de Catalunya.  Va ser presidida per Enric Prat de la Riba (1914 - 1917) i després per Josep Puig i Cadafalch (1917 – 1925).
 9. 9.  Important tasca d’infraestructura i augment de rendiment agrícola amb noves tecnologies.  Millora de serveis i educació.  1918: impulsa campanya pro Estatut de Catalunya.  Promoció de l’obra de Pompeu Fabra: normalització llengua catalana.  Es va dissoldre l’any 1925.
 10. 10. Al principi es va permetre la Mancomunitat, però la dictadura treballà a fons contra el nacionalisme republicà català. Es van prohibir partits, institucions i associacions autòctones. Finalment, la Mancomunitat va ser suprimida l’any 1924: prohibint la llengua catalana i les banderes catalanes. Catalunya s’oposa a la dictadura afavorint nacionalisme republicà .
 11. 11. Grups socials que donen suport a la dictadura: - L’Església: es manté fidel a la monarquia i règim conservador. - La burgesia: com a salvaguarda davant les forces radicals del anarquistes. - L’exèrcit: tenia més influència. Finalment, Primo de Rivera va quedar “aïllat del món polític, social i cultural català perquè no va saber integrar dins d’un estat fort els desigs regionalistes o descentralitzadors que creixien a Catalunya.

×