Your SlideShare is downloading. ×
0
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Reasoning and mental aptitude for entrance test
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Reasoning and mental aptitude for entrance test

3,200

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
3,200
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
225
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. REASONING AND MENTAL APTITUDE FOR ENTRANCE TEST by : DR. T.K. JAIN AFTERSCHO ☺ OL centre for social entrepreneurship sivakamu veterinary hospital road bikaner 334001 rajasthan, india FOR – PGPSE / CSE PARTICIPANTS mobile : 91+9414430763
  • 2. My words.... Reasoning and mental aptitude exercises will help you in appearing in business aptitude tests and aptitude tests. Do a lot of practice, wish you good luck. ...
  • 3. Download related links ..... http://www.scribd.com/doc/31979173/Reasoning-and-Mental-Aptitude-for-Entrance-Test1 http://www.scribd.com/doc/30778204/English-Improvement-for-Aptitude-Tests http://www.scribd.com/doc/30778206/Questions-on-Shares-and-Stocks-for-Aptitude-Tests http://www.scribd.com/doc/30778217/Unitary-Methods http://www.scribd.com/doc/30778304/Differentiation-and-Integration http://www.scribd.com/doc/30778316/Permutations-and-Combinations http://www.scribd.com/doc/30888753/General-Knowledge-and-Current-Affairs
  • 4. People should be held accountable for their own behavior, and if holding people accountable for their own behavior entails capital punishment, then so be it. However, no person should be held accountable for behavior over which he or she had no control. Which of the following is the most logical conclusion of the argument above? 1. People should not be held accountable for the ...........behavior of other people. 2. People have control over their own behavior. 3. People cannot control the behavior of other people. 4. Behavior that cannot be controlled should not be ...........punished. 5. People have control over behavior that is subject ...........to capital punishment. ANSWER : 2
  • 5. Our school district should not spend its money on the new Verbal Advantage reading program. After all, our students get all the reading practice they need by studying history and science. The argument above depends on which the following assumptions ? 1. The Verbal Advantage program would not help the ...........students learn history and science. 2. Other reading programs are just as effective but ...........less expensive than the Verbal Advantage program. 3. The Verbal Advantage program involves only reading ...........practice. 4. Teaching students history and science is more ...........important than teaching them reading skills. 5. The students can already read well enough to ...........study history and science ANSWER : 3.
  • 6. A study of native born residents in Newland found that two-thirds of the children developed considerable levels of nearsightedness after starting school, while their illiterate parents and grandparents, who had no opportunity for formal schooling, showed no signs of this disability. If the above statements are true, which of the following conclusions is most strongly supported by them? 1. Only people who have the opportunity for formal ...........schooling develop nearsightedness. 2. People who are illiterate do not suffer from ...........nearsightedness. 3. The nearsightedness in the children is caused by the ...........visual stress required by reading and other class work. 4. Only literate people are nearsighted. 5. One-third of the children are illiterate ANSWER = 3
  • 7. Is it wrong for doctors to lie about their patients' illnesses? Aren't doctors just like any other people we hire to do a job for us? Surely, we would not tolerate not being told the truth about the condition of our automobile from the mechanic we hired to fix it, or the condition of our roof from the carpenter we employed to repair it. Just as these workers would be guilty of violating their good faith contracts with us if they were to do this, doctors who lie to their patients about their illnesses violate these contracts as well, and this is clearly wrong. The conclusion of the argument is best expressed by which of the following? 1. Doctors who lie to their patients about their illnesses ...........violate their good faith contracts with their patients. 2. Doctors often lie to their patients about their illnesses. 3. Doctors are just hired workers like mechanics and ...........carpenters. 4. It is wrong for doctors to lie about their patients' ...........illnesses. 5. Doctors, like mechanics and carpenters, enter into good ...........faith contracts with us when we hire them. Answer = 4
  • 8. Puzzle test 2 An employee has been assigned the task of allotting offices to six of the staff members. The offices are numbered 1 - 6. The offices are arranged in a row and they are separated from each other by six foot high dividers. Hence voices, sounds and cigarette smoke flow easily from one office to another. Miss Robert's needs to use the telephone quite often throughout the day. Mr. Mike and Mr. Brown need adjacent offices as they need to consult each other often while working. Miss. Hardy, is a senior employee and has to be allotted the office number 5, having the biggest window. .
  • 9. contd... Mr. Donald requires silence in the offices next to his. Mr. Tim, Mr. Mike and Mr. Donald are all smokers. Miss Hardy finds tobacco smoke allergic and consecutively the offices next to hers to be occupied by non-smokers. Unless specifically stated all the employees maintain an atmosphere of silence during office hours. The ideal candidate to occupy the office furthest from Mr. Brown would be
  • 10. Solution .. 1. 2. 3. 4. 5 6 D T M B H R
  • 11. Rearrange the following letters to make the name of a great writer KILADAAS KALIDAS
  • 12. The word TRUE is written in a code WUXH. Write down the word ADOPT in the same code DGRSW
  • 13. Arrange the following words in the order they appear in a dictionary Proclamation Procrastination Proletarian Pronunciation Proclamation Procrastination Proletarian Pronunciation
  • 14. 123 for APE; 412 for LAP; make something sweet from 12243 APPLE
  • 15. ELEVEN is for 121314; PHANTOM is for 5674890; then, , what would stand for ELEPHANT? 12156748
  • 16. BREAD stands for 56789; SWEET stands for 23774; then, what would 98472 stand for? DATES
  • 17. WORLD is coded for 57689, what would 8769 stand for? LORD
  • 18. If COT is coded for 567, what would TOP stand for? 684
  • 19. If a MAT is coded for789, what would CAT stand for? 689
  • 20. A for 2, B for 4, and E for 10; then C x D is for? 48
  • 21. If ABCD is coded for 1234, what would GHIF stand for ? 7896
  • 22. If PRAYG is coded for 654342, what could 5424 stand for ? RAGA
  • 23. Six men working 8 hours per day earn Rs 720 per week. Eight men working 6 hours a day will earn Rs_______ per week 720* 8/6 * 6/8 =720
  • 24. A ,B,C,D,E,F, and G are names given to 2 schools, 3 colleges and 2 offices. Of these B,G and D are not colleges; E and F are no schools; B,F and G are not offices; C is a college WHICH ARE THE SCHOOLS? A office or college B NOT O, NOT C Yes SCHOOL C COLLEGE D Not C, Yes office E Not S college / or / office F Not S, Not O Yes College G Not O, Not C Yes School
  • 25. Sun is to Night as fish is to ______ Earth
  • 26. Gram is to weight as meter is to_____ Length
  • 27. If sea is to lake, palace is to________ House
  • 28. Three men (Tom, Peter and Jack) and three women (Eliza, Anne and Karen) are spending a few months at a hillside. They are to stay in a row of nine cottages, each one living in his or her own cottage. There are no others staying in the same row of houses. 1. Anne, Tom and Jack do not want to stay in any cottage, which is at the end of the row. 2. Eliza and Anne are unwilling to stay besides any occupied cottage.. 3. Karen is next to Peter and Jack. 4. Between Anne and Jack's cottage there is just one vacant house. 5. None of the girls occupy adjacent cottages. 6. The house occupied by Tom is next to an end cottage. PTO
  • 29. Based on previous information, Which among these statement(s) are true ? 1. Anne is between Eliza and Jack. 2. At the most four persons can have occupied cottages on either side of them. . 3. Tom stays besides Peter. Answers :: 1 and 3 are correct
  • 30. Average age of 80 girls was 20. average of 20 of them was 22 and that of another 20 was 24. what is the average of remaining girls ? Total for 80 = 80*20 = 1600 total for 20 =(20 * 22) =440 total for next 20 = 480 remaining = 1600 – (440+480) = 680 average = 680 / 40 = 17 so average for remaining = 17 answer
  • 31. In a class of 240 students each student got sweets that are 15% of the total number of students. What is the number of sweets ? 15% of 240 = =36 each student gets 36 sweets number of sweets = 36*240 =8640 answer
  • 32. Grain : Stock : : Stick : ? (A)Heap (B)Bundle (C)Collection (D)String ANSWER = BUNDLE
  • 33. Planet : Orbit : : Projectile : ? (A)Trajectory (B)Track (C)Milky way (D)Path ANSWER = A
  • 34. Rupee : Indian : : Yen : ? (A)Turkey (B)Bangladesh (C)Pakistan (D)Japan ANSWER : D
  • 35. (A)Sea (B)Dust (C)Sand dunes (D)Ripples ANSWER : C
  • 36. Pork : Pig : : Beef : ? (A)Farmer (B)Herd (C)Cow(D)Lamb Ans: (C)
  • 37. Illiteracy : Education : : Flood : ? (A)Rain (B)Bridge (C)Dam (D)River Ans: (C)
  • 38. Appraiser : Building : : Critic : ? (A)Book (B)Masterpiece (C)Judge (D)Gold ANSWWER : A
  • 39. Fruit : Banana : : mammal : ? (A)Cow (B)Snake (C)Fish (D)Sparrow ANSWER A
  • 40. Tile : Mosaic : : Knot : ? (A)Embroidery (B)Abacus (C)Macrame (D)Easle ANS : C
  • 41. Import : Export : : Expenditure : ? (A)Deficit (B)Revenue (C)Debt (D)Tax ANSWER : B
  • 42. Hill : Mountain : : Stream : ? (A)River (B)Canal (C)Glacier (D)Avalanche Ans: (A)
  • 43. Country : President : : State : ? (A)Governor (B)Minister (C)Chief minister (D)Citizen Ans: (A)
  • 44. Bread : Yeast : : Curd : ? (A)Fungi (B)Bacteria (C)Germs(D)Virus Ans: (B)
  • 45. Court : Justice : : School : ? (A)Teacher (B)Student (C)Ignorance (D)Education Ans: (D)
  • 46. Quartz : Radio : : Gypsum : ? (A)Glass (B)Porcelain (C)Cement (D)Powder ANSWER : C
  • 47. Chromite : Chromium : : Ilmenite :? (A)Limestone (B)Cobalt (C)Manganese (D)Titanium Ans: (D)
  • 48. Command : Order : : Confusion : ? (A)Discipline (B)Clarity (C)Choas (D)Problem Ans: (C)
  • 49. Ruby : Red : : Sapphire : ? (A)Blue (B)White (C)Green (D)Silver ANSWER A
  • 50. House : Garbage : : Ore : ? (A)Rubbish (B)Gangue (C)Sand (D)Dregs Ans: (B)
  • 51. Poodle : Dog : : Moose : ? (A)Duck (B)Donkey (C)Fowl (D)Deer Ans: (D)
  • 52. Push : Pull : : Throw : ? (A)Jump (B)Collect (C)Pick (D)Game Ans:c
  • 53. Naphthalene : Coal tar : : Dyes : ? (A)Petroleum (B)Oils (C)Chemicals (D)Carbon Ans: (A)
  • 54. Darwin : Evolution : : Archimedes : ? (A)Friction (B)Lubrication (C)Buoyancy (D)Liquid ANSWER ©
  • 55. Hot : Oven : : Cold : ? (A)Ice cream (B)Air conditioner (C)Show (D)Refrigerator Ans: (D)
  • 56. Conference : Chairman : : Newspaper : ? (A)Reporter (B)Distributer (C)Painter (D) Director Ans: (A)
  • 57. Drama : Stage : : Tennis : ? (A)Tournament (B)Net (C)Court (D)Racket Ans: (C)
  • 58. Tree : Forest : Grass : ? (A)Lawn (B)Field (C)Garden (D)Farm Ans: (A)
  • 59. Giant : Dwarf : : Genius : ? (A)Wicked (B)Gentle (C)Idiot (D)Tiny answer : c
  • 60. Bank : River : : Coast : ? (A)Flood (B)Waves (C)Sea (D)Beach Ans: (C)
  • 61. Flower : Butterfly : : Dirt : ? (A)Rats (B)Fly (C)Bugs (D)Sweeper Ans: (B)
  • 62. Malaria : Disease : : Spear : ? (A)Wound (B)Sword (C)Weapon (D)Death Ans: (C)
  • 63. Matricide : Mother : : Homicide : ? (A)Human (B)Children (C)Father (D)Apes Ans: (A)
  • 64. Food : Stomach : : Fuel : ? (A)Plane (B)truck (C)Engine (D)Automobile Ans: (C)
  • 65. Quail : Partridges : : Yak : ? (A)Cows (B)Deer (C)Oxen (D)Antelope Ans : (C)
  • 66. Engineer : Map : : Bricklayer : ? (A)Design (B)Template (C)Mould (D)Cement Ans: (B)
  • 67. Fire : Ashes : : Explosion : ? (A)Flame (B)Death (C)Sound (D)Debris Ans: (D)
  • 68. Pesticide : Crop : :Antiseptic : ? (A)Wound (B)Clothing (C)Bandage (D)Bleeding Ans: (A)
  • 69. King : Throne : : Rider : ? (A)Seat (B)Horse (C)Saddle (D)Chair Ans: (C)
  • 70. Ocean : Water : : Glacier : ? (A)Refrigerator (B)Ice (C)Mountain (D)Cave answer (b)
  • 71. Reluctant : Keen : : Remarkable : ? (A)Usual (B)Restrained (C)Striking (D)Evolution Ans: (A)
  • 72. Sculptor : Statue : : Poet : ? (A)Canvas (B)Pen (C)Verse (D)Chisel Ans: (C)
  • 73. Fossils : Creatures : : Mummies : ? (A)Egypt (B)Human beings (C)Animals (D)Martyrs Ans: (B)
  • 74. Dog : Rabies : : Mosquito : ? (a)Plague (b)Death (c)Malaria (d)Sting Ans: (c)
  • 75. Man : Biography : : Nation : ? (a)Leader (b)People (c)Geography (d)History Ans: (d)
  • 76. Doctor : Diagnosis : : Judge : ? (a)Court (b)Punishment (c)Lawyer (d)Judgement Ans: (d)
  • 77. Horse : Jockey : : Car : ? (a)Mechanic (b)Chauffeur (c)Steering (d)Brake Ans: (b)
  • 78. Fog : Visibility : : AIDS : ? (a)Health (b)Resistance (c)Virus (d)Death Ans: (b)
  • 79. Porcupine : Rodent : : Mildew :? (a)Fungus (b)Germ (c)Insect (d)Pathogen Ans: (a)
  • 80. Reading : Knowledge : : Work:? (a)Experience (b)Engagement (c)Employment (d)Experiment Ans: (a)
  • 81. Scrap : Food : : Lees : ? (a)Bread (b)Tea (c)Wine (d)Rice Ans: (c)
  • 82. Conscience : Wrong : : Police : ? (a)Thief (b)Law (c)Discipline (d)Crime Ans: (d)
  • 83. Cricket : Bat : : Hockey : ? (a)Field (b)Stick (c)Player (d)Ball Ans: (b)
  • 84. Glucose : Carbohydrate : : Soyabean : ? (a)Proteins (b)Vitamins (c)Minerals (d)Legumes Ans: (a)
  • 85. Jeopardy:Peril:: Jealousy:? (a)Envy(b)Insecurity(c)Lust(d)Sin Ans:(a)
  • 86. Pigeon:Peace::White flag:? (a)friendship(b)Victory(c)Surrender(d)War Ans:(c)
  • 87. Teheran:Iran::Beijing:? (a)China(b)Japan(c)Turkey(d)Malaysia Ans:(a)
  • 88. Enough:Excess:Sufficiency:? (a)Adequacy(b)Surplus(c)competency(d)Inport answer (b)
  • 89. Squint:Eye::Squeeze:? (a)Tongue(b)Cloth(c)Throat(d)Hand Ans:(d)
  • 90. Hermit:Solitude::Intruder:? (a)Thief(b)Privacy(c)Burglar(d)Alm Ans:(c)
  • 91. Tea:Cup::Tobacco:? (a)Leaves(b)Hookah(c)Toxin(d)Cheroot Ans:(d)
  • 92. Market:Demand::Farming:? (a)Farmer (b)Monsoons(c)Foodgrain(d)Supply Ans:(b)
  • 93. Skirmush:War::Disease:? (a)Medicine(b)Patient(c)Epidemic(d)Infection Ans:(c)
  • 94. Wimbledon Trophy:Tennis ::Walker's cup:? (a)Hockey(b)Polo(c)Golf(d)Wrestling Ans:(c)
  • 95. Skeleton:Body::Grammar:? (a)Language(b)Sentence(c)Meaning(d)Education Ans:(a)
  • 96.  
  • 97. What will next in the series : 7,26,63, 124 .... Solution : this is a series based on logic here we can see a pattern : 2^3 -1 = 7, 3^3 -1 = 26, 4^3 -1 = 63, 5^3 -1 = 124 .... so the next digit is 6^3 -1 = 216 -1 = 215 answer
  • 98. What will come next in this series : 9, 28, 65, 126 ... Solution : this is a series based on logic here we can see a pattern : 2^3+1 = 9, 3^3 +1 = 28 , 4^3+1 = 65, 5^3+1 = 126 .... so the next digit is 6^3 +1 = 216 +1 = 217 answer
  • 99. What will come in the following series : 7,11,13,23,25,47 ... Here we can see two series : 7 , 13, 25 ... and 11,23,47 ... 7*2 -1 = 13, 13*2 -1 = 25 ... so next digit should be 25*2 -1 = 49 answer
  • 100. What will come next in the series : 0,15,80, ..... Here we can notice following pattern : 1^4 -1 = 0 2^4 -1 = 15 3^4 -1 = 80 so next digit should be 4^4 -1 = 255 answer
  • 101. What will come next in the series : 1, 9, 29, 67 .... Here the series is : 1^3 + 0 2^3 +1 3^3 +2 so next item should be 5^3 +4 =129 answer
  • 102. If DEEP = 120, HOPE =176 and FADE = ? DEEP = 4,5,5,16 sum and multiply by 4 HOPE = 8,15,16,5 sum and multiply by 4 FADE = 6,1,4,5 total of 6145 == 16 * 4 = 64 answer
  • 103. Cancelled = 27 postponement = 36, what is revive ? Cancelled = there are 9 digits, 9*3 = 27 Postponement = there are 12 digits, 12*3 = 36 so REVIVE = there are 6 digits, so 6*3 =18 answer
  • 104. CLIMATE is coded as FUBNJMD how will you code WEATHER? Reverse of CLIMATE = ETAMILC now add 1 in each : FUBNJMD similarly, take reverse of WEATHER = REHTAEW now add 1 : =SFIUBFX answer
  • 105. Computer : fqprxvht :: language : ? COMPUTER = 3,15,13,16,21,20,5,18 fqprxvht : 6,17,16,18,24,22,8,20 here we can see that 1st, 3rd, 5th...digits increase by 3 and remaining digits increase by 2 digits. So let us convert LANGUAGE = L+3A+2N+3G+2U+3A+2G+3E+2 = ocqixcjg
  • 106. In a language WE WOULD BE GLAD is coded as XF XPVME CF HMBE how will you code COMPUTER In that language ? We will just step one digit all the digits to get the answer : DPNQVUFS
  • 107. Which conclusion can you draw ? 1.some pillows are curtains 2. no curtain is a table CONCLUSIONS : a no pillow is a table b no curtain is a pillow c none answer :none
  • 108. PAPER is written as PERPA and SUBJECT is written as JECTSUB. How will you write COUNCIL Here we have taken the first two / three digits at the end and thus new words have been formed PAPER = PER + PA SUBJECT = JECT + SUB so for COUNCIL = NCIL + COU answer
  • 109. What conclusion can you derive from this : 1. some frogs are bricks 2. all bricks are cakes CONSCLUSIONS 1. some cakes are not frogs 2. some cakes are frogs 3. none answer : only 2 nd
  • 110. What will come next in the series : 5,8,13,22,39 ... Start with 5 5*2 -2=8 8*2-3 = 13 13*2-4 = 22 22*2-5 = 39 ... so next digit = 39*2-6 = 72 answer
  • 111. Five children are sitting in a row. S is sitting next to P but not T who is sitting next to R who is sitting on extreme left and T is not sitting next to K. Who are sitting adjacent to S? RTPSK Answer : RTPSK answer : P and K are adjacent to S.
  • 112. (A)Gopal is shorter than Ashok but taller than Kunal. (B)Navin is shorter than Kunal. (C)Jayesh is taller than Navin. (D)Ashok is taller than Jayesh. .Whisch of the given information is not necessary to identify the tallest person ? From first : K<G<A from 2 nd : N<K from 3 rd : N<J from 4 th : J<A answer = 2 nd statement (it is not required)
  • 113. Seven students P, Q, R, S, T, U and v take a series of tests. (2)No two students get similar marks. (3)V always scores more than P. (4)P always scores more than Q. (5)Each time either R scores the highest and t gets the least or alternatively S scores the highest and U or Q scores the least. .If R is ranked second and Q is ranked fifth, which of the following must be true? (a) S is ranked third (b) T is ranked sixth (c) P is ranked sixth (d)V is ranked fourth (e) U is ranked sixth solution : 1 2 3 4 5 6 7 S R V P Q T U
  • 114. IN A CLASS OF 100 STUDENTS THERE ARE 70 BOYS WITH AVERAGE OF 75. IF THE AVERAGE MARKS OF CLASS ARE 72% WHAT ARE THE AVERAGE MARKS OF GIRLS ? TOTAL FOR CLASS = 72 *100 = 7200 TOTAL FOR BOYS = 75 * 70 = 5250 TOTAL FOR GIRLS 7200-5250 – 1950 AVERAGE = TOTAL / NUMBER OF STUDENTS = 1950/30 = 65% ANSWER
  • 115. Out of 800 students 224 play cricket, 240 play chess, 336 play TT, of the total 69 play both TT and chess. 80 play Cricket & TT, 40 play cricket & chess,24 play all the 3 games. How many dont play any game? Solve this question by venn diagram. Or 800 – (224+240+336 - 69-80-40 +24) =800 – 635 = 165 answer
  • 116. Out of 28 liters of milk, the ratio of milk and water is 5:2 If 2 liters of water is again added to it, what will be the ratio of milk and water? Total of 5 + 2 = 7 milk in original mixture : 5/7 * 28 = 20 water in original mixture = 2/7 *28 = 8 new situation : milk = 20, water is (8+2) = 10 ratio of milk and water : 20:10 or 2:1 answer
  • 117. If you change base of 1982 from decimal to 12, what will be the number ? Options : 1292,1192,1182,1912 try option 1192 1*(12^3)+1*(12^2)+9*(12^1)+2(12^0) 1728+144+108+2 = 1982 so 1192 is the answer
  • 118. If f(2,3) = 85, f(5,4) = 281, what is the value of f(7,2) ? It is a question of reasoning Try different logics to understand it 2^2 +3^4 = 4+81 = 85 5^2 + 4^4 = 25+256 = 281 7^2 +2^4 =49+16 = 65 answer = 65 answer
  • 119. THANKS.... GIVE YOUR SUGGESTIONS AND JOIN AFTERSCHOOOL NETWORK / START AFTERSCHOOOL SOCIAL ENTREPRENEURSHIP NETWORK IN YOUR CITY / COLLEGE [email_address] PGPSE – WORLD'S MOST COMPREHENSIVE PROGRAMME IN SOCIAL ENTREPRENEURSHIP

×