Questions on profit and loss for aptitude test

29,404
-1

Published on

5 Comments
20 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total Views
29,404
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
876
Comments
5
Likes
20
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Questions on profit and loss for aptitude test

  1. 1. Questions on Profit and Loss for Aptitude test by : DR. T.K. JAIN AFTERSCHO ☺ OL centre for social entrepreneurship sivakamu veterinary hospital road bikaner 334001 rajasthan, india FOR – CSE & PGPSE STUDENTS (CSE & PGPSE are free online programmes open for all, free for all) mobile : 91+9414430763
  2. 2. My words..... My purpose here is to give a few questions, which are often asked in aptitude tests and competitive examinations. Please prepare well for your examinations. Please pass this presentation to all those who might need it. Let us spread knowledge as widely as possible. I welcome your suggestions. I also request you to help me in spreading social entrepreneurship across the globe – for which I need support of you people – not of any VIP. With your help, I can spread the ideas – for which we stand....
  3. 3. A man buys an article for Rs.27.50 and sells it for Rs.28.60 Find the gain percent. PROFIT = 28.6 – 27.5 = 1.1 profit in % = 1.1 / 27.5 *100 =4%
  4. 4. If a radio is purchased for Rs 490 and sold for Rs 465.50 Find the loss%? Loss = 490 – 465.5 = 24.5 loss in % = 24.5/ 490 *100 = 5%
  5. 5. Find S.P when C.P=Rs 56.25 and Gain=20% 56.25 * 1.2 = 67.5 answer
  6. 6. Find S.P when C.P=Rs 80.40,loss=5% 80.4 ( (1-.05) = 76.38 answer
  7. 7. Find C.P when S.P=Rs 40.60,gain=16%? Solution : 40.6 *100/116 = 35
  8. 8. Find C.P when S.P=Rs 51.70 ,loss=12%? 51.7 * 100/88 =58.75
  9. 9. A person incurs 5% loss by selling a bat for Rs 1140 . At what price should the watch be sold to earn 5% profit? 1140 * 105/95 =1260
  10. 10. If the cost price is 96% of the selling price,then what is the profit percent? 4/96 * 100 = 4.17%
  11. 11. If an article is sold at 5% gain instead of 5% loss,the seller gets Rs 6.72 more. The C.P of the article is? 100 * 10/6.72 =148.81 answer
  12. 12. The price of an article including the sales tax is Rs 616.The rate of sales tax is 10%,if the shopkeeper has made a profit of 12%,then the cost price of the article is? 616 * 100/110 price before sales tax =560 cost = 560 * 100/112 = 500 Cost = 500 answer
  13. 13. Mayank Bothra purchased 20 dozens of toys at the rate of 375 Rs per dozen .He sold each one of then at the rate of Rs 33.What was his percentage profit? Cost = 375 * 20 = 7500 sale price 33 * 20 * 12 = 7920 profit = 420 profit in % = 420/7500 * 100 =5.6 % answer =
  14. 14. Vipin bought paper sheets for Rs 7200 and spent Rs 200 on transport. Paying Rs 600,he had 330 boxes made,which he sold at Rs 28 each. His profit percentage is His cost = 7200+200+600 = 8000 revenue = 330*28 = 9240 profit = 9240-8000 = 1240 profit in 5% = 1240 / 8000 * 100 = 15.5% answer
  15. 15. A person earns 15% on investment but loses 10% on another investment .If the ratio of the two investments be 3:5 ,what is the gain or loss on the two investments taken together? Suppose he invested 300 & 500 respectively profit : 15% of 300 = 45 loss = 500 *10 = 50 net loss = - 5 5/800 *100 = .63 % answer
  16. 16. The profit earned by selling an article for Rs 900 is double the loss incurred when the same article is sold for Rs 450 .At what price should the article be sold to make 25% profit? Difference between the two prices : 900 – 450 = 450 let us take 2/3 of this (because the ratio of profit and loss is 2:1) 450 * 2/3 = 300 COST = 900 – 300 =600 TO EARN 25% PROFIT : 600 * 1.25 = 750
  17. 17. If an article is sold at 5% gain instead of 5% loss,the seller gets Rs 6.72 more. The C.P of the article is? Let us assume the cost = 100 difference in selling prices : 105 – 95 = 10 so the actual cost should be : 6.72/10 * 100= 67.2 answer
  18. 18. Two discounts of 40% and 20% equal to a single discount of? Let us assume print price = 100 after first discount : 60 after 2 nd discount = 48 thus single discount = (100 – 48) = 52 answer
  19. 19. Find C.P when S.P=Rs 51.70 loss=12%? 51.7 * 100/88 =58.75 answer
  20. 20. Find C.P when S.P=Rs 40.60,gain=16%? 40.6 * 100/116 =35
  21. 21. Find S.P when C.P=Rs 80.40,loss=5% 80.4 * 95/100 76.39 answer
  22. 22. If a radio is purchased for Rs 490 and sold for Rs 465.50 Find the loss%? Loss = 490 – 465.5 = 24.5 24.5 / 490 * 100 = 5% answer
  23. 23. A person incurs 5% loss by selling a watch for Rs 1140 . At what price should the watch be sold to earn 5% profit? 1140 * 105/95 =1260 answer
  24. 24. If the cost price is 96% of the selling price,then what is the profit percent? 4/96 * 100 = 4.17%
  25. 25. A discount dealer professes to sell his goods at cost price but uses a weight of 960 gms for a Kg weight .Find his gain %? 40 / 960 * 100 = 4.17%
  26. 26. A man sold two flats for Rs 675,958 each .On one he gains 16% while on the other he losses 16%.How much does he gain or lose in the whole transaction? Let us assume that the sale price is 100 each. Cost of the two flats is : 1. in profit 100 * 100/116 =86.21 2. that in loss : 100 * 100/84=119.05 NOW ADD THESE : 86.21+119.05=205.26 thus we can see that actually there is a loss of 5.26 on cost of 205.26. the loss in % is : 5.26/ 205.26 * 100 = 2.56 % SHORT CUT = multiply : 16% with 16% , you get 2.56%. 2.56/100 * 2*675,958 = loss of 34609 answer ALWAYS USE SHORTCUT FOR SUCH QUESTION SQUARE UP THE % PROFIT & LOSS AND GET ANSWER)
  27. 27. A man sold two geans at Rs 1995 each. On one he lost 10% and on the other he gained 10%.what his gain or loss percent? Shortcut : 1% loss 1/100 *(1995+1995) =1/100*3990 loss of =39.9 answer
  28. 28. The price of an article is reduced by 20%. in order to restore the original price, the new price must be increased by what %? Suppose original price = 100 reduced by 20% = 80 NOW WE HAVE TO RESTORE IT we have to increase 20 to restore 20 / 80 * 100 = 25% answer SHORTCUT : (20 / (100-20)*100 ) (IF REDUCTION RATE IS X% : X/(100-X) * 100 )
  29. 29. Sam purchased 20 dozens of toys at the rate of 375 Rs per dozen .He sold each one of then at the rate of Rs 33.What was his percentage profit? Total cost = 375 * 20 = 7500 revenue : 240 * 33 = 7920 profit = 420 profit in % 420/7500 * 100 = 5.6%
  30. 30. Two third of consignment was sold at a profit of 5% and the remainder at a loss of 2%.If the total profit was Rs 400,the value of the consignment was? For such questions, start with your own assumptions. Since you have to calculate 2/3rd, so take up multiple of 3, let us say 300 Let us assume that the value of consignment was 300 200 sold for 5% profit = 10 100 sold for loss of 2% = -2 net result = +8 thus value of consignment = 400/8 * 300 = 15000 answer
  31. 31. Kunal bought a suitcase with 15% discount on the labelled price. He sold the suitcase for Rs 2880 with 20% profit on the labelled price .At what price did he buy the suitcase? Let us assume the label price = 100 his purchase price = 85 his sale price 100 + 20 = 120 actual cost = 85/120 * 2880 = 2040 answer
  32. 32. A tradesman gives 4% discount on the marked price and gives an article free for buying every 15 articles and thus gains 35%.The marked price is above the cost price by Suppose a customer takes away 16 items costing 10 each, cost = 160 price collected = 160 + 35% = 216 per unit price 216/15 = 14.4 this is 96% of the marked price marked price is : 100/96 * 14.4 = 15 thus marked price is 50% above the cost price (cost 10, marked price 15, so ratio is 2:3)
  33. 33. By selling 33m of cloth ,one gains the selling price of 11m.Find the gain percent? Suppose price of cloth is 1 per meter Total sale price = 33 Total profit = 11 cost = 33-11 = 22 profit in % = 11/22 *100 = 50% (remember, profit has to be calculated on cost, not on the print price).
  34. 34. The price of a jewel, passing through three hands, rises on the whole by 65%.if the first and second sellers earned 20% and 25% profit respectively,find the percentage profit earned by the third seller? Let us assume the cost of 1 st seller = 100 he sells it at : 120 2 nd seller sells it at : 120+25% = 150 the 3 rd seller sells it at 165 (given in question) so profit of 3 rd seller is (165-150) = 15 which is 10% of his cost (his cost is 150). answer
  35. 35. When a producer allows 36% commission on the retail price of his product ,he earns a profit of 8.8%.what would be his profit percent if the commission rate is changed to 12% Let us assume that the sale price is 1000 commission : 360 net money received = 640 less – profit = 88 = 552 cost = 552 reduction in commission = .24 *1000 =240 his new profit = 88+240 =328 profit in % = 328/552 * 100 = 59. 42% answer
  36. 36. Download more resources http://www.esnips.com/web/onlinespeeches
  37. 37. http://www.esnips.com/doc/a4161e7a-6859-4583-b3b9-fc8883819ca2/REASONING-QUIZ http://www.esnips.com/doc/292f3066-dfff-4507-9ef8-f07991c83ca6/reasoning-made-simple http://www.esnips.com/doc/61098141-2b35-4dd2-8c71-a26c481e4406/25-JULY-REASONING--DI http://www.esnips.com/doc/6335a093-fa8b-4829-91b7-99614c3b36b4/16-July-Reasoning-I http://www.esnips.com/doc/17998a15-f26a-4de7-b8a7-2b964fcde13f/Logic-and-Reasoning http://www.esnips.com/doc/816ec880-c1d5-436c-b5f3-d05525416f0e/1-AUGUST-Reasoning--DI http://www.esnips.com/doc/026362a7-efe4-42ef-afe2-1cf7c672d11f/17-reasoning-II http://www.esnips.com/doc/ebceaf38-3af0-4b62-bd4a-1a9c1b002d47/reasoning-15-may
  38. 38. Download links .... http://www.esnips.com/doc/1ca22536-6475-4fa4-bb7f-5f77757301a1/30-may-reasoning http://www.esnips.com/doc/3e7518ef-dc30-4309-af0f-8dd63ec028db/16-July-Reasoning-I http://www.esnips.com/doc/f5f8334d-7642-4154-9bfa-96eee4527798/11-July-Reasoning-II http://www.esnips.com/doc/caf3db9b-7739-4f37-86a3-1fd675702b64/11-July-Reasoning http://www.esnips.com/doc/ebceaf38-3af0-4b62-bd4a-1a9c1b002d47/reasoning-15-may http://www.esnips.com/doc/3aab1a3a-43f3-49a8-b819-af47124d2382/19-JUNE-REASONING--DI
  39. 39. Download links... http://www.esnips.com/doc/8f6897b7-0bab-4e53-858a-697bf192fd7b/reasoning-and-DI-12-September http://www.esnips.com/doc/23aac52e-3ecf-4d89-8b69-57d3fed77fd2/4-june-reasoning http://www.esnips.com/doc/48840095-2865-4eb1-8810-e818aacd1e25/4-JULY-Reasoning--DI http://www.esnips.com/doc/67a0ff61-c31f-43a0-9941-49a17b15c8c3/3-JULY--Reasoning--DI http://www.esnips.com/doc/f6d85f1b-881b-4e93-8341-8c779e98868d/1-AUGUST-Reasoning--DI
  40. 40. Download links... http://www.slideshare.net/tkjainbkn/reasoning http://www.slideshare.net/tkjainbkn/reasoning-2814907 http://www.scribd.com/doc/28677498/
  41. 41. Download links.... http://www.scribd.com/doc/28617263/Syllabus-of-Mat-Rmat-Cet-2010 http://www.scribd.com/doc/28617157/Vedic-Mathematics-for-All http://www.scribd.com/doc/28616660/English-Improvement-for-Competitive-Examinations-and-Aptitude-Tests http://www.scribd.com/doc/28531795/Mock-Paper-Cat-Rmat-Mat-Sbi-Bank-Po-Aptitude-Tests http://www.scribd.com/doc/23610071/Reasoning http://www.scribd.com/doc/14675645/10-July-Reasoning-II http://www.scribd.com/doc/23393680/REASONING-AFTERSCHOOOL http://www.scribd.com/doc/6583303/Reasoning-Afterschoool
  42. 42. Download links for material in english http://www.authorstream.com/presentation/tkjainbkn-146799-english-error-spotting-sentence-im-law-cat-gmat-mba-management-business-research-cfp-cfa-frm-cpa-ca-cs-icwa-india-rajasthan-improvement-entertainment-ppt-powerpoint/ http://www.docstoc.com/docs/3921499/ENGLISH-%E2%80%93-ERROR-SPOTTING-AND-SENTENCE-IMPROVEMENT http://www.slideshare.net/tkjainbkn/english-error-spotting-and-sentence-improvement-presentation http://www.scribd.com/doc/19641980/Error-Spotting http://www.scribd.com/doc/11629005/English-Error-Spotting-and-Sentence-Improvement http://www.scribd.com/doc/14660441/English-Afterschoool-23-May http://www.scribd.com/doc/6583519/English-Afterschoool-21-May http://www.scribd.com/doc/6583520/English-Afterschoool-21-May-2
  43. 43. Download links for material on English http://www.scribd.com/doc/6583315/English-Improvement-Afterschoool http://www.scribd.com/doc/6583518/English-20-May-Afterschoool http://www.scribd.com/doc/28531795/Mock-Paper-Cat-Rmat-Mat-Sbi-Bank-Po-Aptitude-Tests
  44. 44. Links http://www.scribd.com/doc/14647398/English-Improvement-and-Word-Power http://www.scribd.com/doc/14660508/General-Knowledge-24-May-3 http://www.scribd.com/doc/19628963/Mathematics http://www.scribd.com/doc/19492878/Direct-and-Indirect-Speech-in-English
  45. 45. Be Quicker faster more accurate
  46. 46. ADDITIONAL LINKS http://www.scribd.com/doc/11692763/Advanced-Mathematics-for-GMAT-CAT-MAT http://www.scribd.com/doc/23407929/Advanced-Mathematics-for-GMAT-CAT-MAT http://www.scribd.com/doc/11625819/Basic-Mathematics-for-Cat-GMAT-Mat http://www.scribd.com/doc/23407954/mathematics-for-OPENMAT-MAT-CAT-GMAT-25-april http://www.scribd.com/doc/23407934/Advanced-Mathematics-for-GMAT-CAT-MAT2 http://www.scribd.com/doc/6583520/English-Afterschoool-21-May-2 http://www.scribd.com/doc/23300964/Advanced-Mathematics-for-GMAT-CAT-MAT2 http://www.scribd.com/doc/23407945/MATHEMATICS-FOR-ATMA-CAT-MAT-GMAT-BANK-PO-GRE
  47. 47. http://www.scribd.com/doc/6583303/Reasoning-Afterschoool
  48. 48. http://www.scribd.com/doc/23393680/REASONING-AFTERSCHOOOL http://www.scribd.com/doc/23393719/reasonning-44 http://www.scribd.com/doc/6583347/DI-and-Reasoning http://www.scribd.com/doc/23407636/10-July-reasoning http://www.scribd.com/doc/6583273/Reasoning-Quiz http://www.scribd.com/doc/23393476/10-July-reasoning http://www.scribd.com/doc/23393716/REASONING-QUIZ http://www.scribd.com/doc/14705025/17-Reasoning-II http://www.scribd.com/doc/23393478/10-July-reasoning-II
  49. 49. Free download useful material ... http://www.scribd.com/doc/23393316/general-knowledge http://www.scribd.com/doc/23609752/Group-Discussion-Afterschoool http://www.scribd.com/doc/6583547/General-Knowledge-24-May
  50. 50. THANKS.... GIVE YOUR SUGGESTIONS AND JOIN AFTERSCHOOOL NETWORK / START AFTERSCHOOOL SOCIAL ENTREPRENEURSHIP NETWORK IN YOUR CITY / CONDUCT WORKSHOP ON SOCIAL ENTREPRENEURSHIP IN YOUR COLLEGE / SCHOOL / CITY [email_address] JOIN OUR NETWORK TO PROMOTE SOCIAL ENTREPRENEURSHIP

×