Your SlideShare is downloading. ×
0
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Hova Tűnt a Dollár!!!!
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Hova Tűnt a Dollár!!!!

141

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
141
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. Egy ország, aki rájött, hogy egyszer az olajuk elfogy!
  • A kilencvenes évek elején Dubai stratégiai döntést hozott, hogy az egyik legnagyobb, nemzetközi színvonalú turistacélponttá válnak. A turizmusba fektetett infrastruktúra az évek során meghozta gyümölcsét.
 • 2. 1971-ben a térség hét családjának vezetői megállapodtak, hogy a fejlődés érdekében létrehoznak egy közös államot, az Egyesült Arab Emirátusokat.
 • 3. A tizenöt éves fejlődés kézzel fogható!
 • 4. 70 km magasságból ez látszik Sejk Rashid Dubai infrastrukturális fejlesztésére fordította az olajból befolyó jövedelmeket.
 • 5. A Dubai nemzetközi repülőtéren egy új kaput és terminált építettek.
 • 6.  
 • 7. Az ideérkezők, már itt érezhetik a nyugati és a keleti kultúra sajátos keveredését!
 • 8. A TARTOMÁNY legtitokzatosabb helyei a névadó kőedények csoportjai. Több száz monolitból faragott, egykor fedőkővel letakart edény áll. A közel 3 000 éves edények eredetére és szerepére a tudósok a mai napig nem találtak magyarázatot. Egy biztos: az edények kőanyaga nem erről a vidékről származik.
 • 9. A város „gazdái”, a tervezésnél mindvégig szem előtt tartották a tradíciók megtartását…
 • 10. … hogy az őslakosok, és a szép számmal letelepedő bevándorlók is otthon érezhessék magukat.
 • 11. Az útépítők dél-indiaiak, a taxisok, a sofőrök, pakisztániak, a recepciósok,a személyzeti vezetők, az alsó szintű vezetők srí lankaiak vagy filippínók. A nagy szállodák, vállalkozások középvezetői indiaiak, a felső vezetést pedig legtöbbször európaiak.
 • 12. Minden hívő gyakorolhatja saját vallását. Dubaiban évek óta létezik a keresztény vallás többféle felekezete.
 • 13. Dubai egy dinamikusan fejlődő kozmopolita város. Törvényei egyszerűek és érthetőek, társadalma stabil és vendégszerető. A város tiszta és biztonságos.
 • 14. Dubaiban állítólag nincs olyan nemzet, amelynek ne lenne legalább egy tradicionális étterme valahol a városban – bár jó magyar gulyást még nem sikerült ennünk. (Vállalkozó kedvű barátaim figyelem!)
 • 15. AKI IGAZI HELYI specialitásra vágyik, érdemes betérnie egy helyi „kiskoszosba”, amelyben – a neve és a látszat ellenére – igen ízletes arab sülteket, „ saormát” (kenyérlepénybe csavart sült hús zöldségekkel, fűszerekkel), szendvicseket, salátákat kaphatunk.
 • 16. A finom ételek mellé frissen facsart gyümölcslevet kérjünk, érdemes viszont szólni a pincérnek, hogy az italba ne tegyenek cukrot, mert ettől a mi ízlésünknek elviselhetetlenül édes lesz az egyébként isteni frissítő.
 • 17. Dubai nemzetközi szinten is a világ első öt legbiztonságosabb városa közé tartozik. Ritkán fordul elő személy elleni bűncselekmény. A lopás is szinte nem létezik . Sőt, hamarabb visszakapjuk, amit elhagytunk, mint elérnénk a rendőrségre.
 • 18. A legek városa! Eddig is kiderült, hogy Dubai törekszik mindenben a legek városa lenni! De, mint a főcímben is utaltam rá ezt nem, úgymond rongyrázás részükről, hanem igen is tudatos építkezés! Még több leg… ->
 • 19. Itt építették világ egyetlen 7 csillagos szállodáját De ezzel nem foglalkoznék, mert már bizonyára a könyöködön jön ki az erről kapott rengeteg kép és infó!
 • 20. Itt kezdődik, vagy végződik? Élesek a határvonalak a kietlen sivatagos táj és a világ legnagyobb mesterséges oázisa között!
 • 21. Talán nincs is a világon még egy olyan ország, amelynek történelméből hiányoznak a homályos részletek. Az Egyesült Arab Emirátusok, a Perzsa-öböl partján ugyanis a jelen maga a csoda.
 • 22. Már a megérkezés is varázslatos, főleg ha valaki éjszaka száll le Dubaiban.
 • 23. A 2,5 millió lakosú szövetségi állam területe kisebb, mint Magyarországé, s nagy része sivatag. A lakosság mindössze 18-20%-a állampolgár, ami a legkisebb arányt jelenti az egész világon. Állampolgárságot szerezni ugyanis majdnem lehetetlen, eddig csak azok lehettek dubai állampolgárok, akiknek édesanyja és édesapja egyaránt az Emirátusokban született és állampolgár. Ezen a rendelkezésen a közelmúltban módosított az új uralkodó, így ma már lehet szerezni is állampolgárságot, persze nem könnyen: Dubaiban akkor lehet valaki állampolgár, ha egy helyivel kötött házasságot, és legalább 35 éve az Emirátusok területén él.
 • 24. Ha valaki állampolgár, soha nem fog nélkülözni. 23 éves korában földet, házat (inkább kisebb palotát) kap az államtól, s ez utóbbi fizeti a telefon- és vízszámlát, a betegellátást, az oktatást is. Emellett a sejk havi apanázst utal, Külföldi cég csak akkor működtethet vállalkozást, ha egy helyi állampolgárt is bevesz a cég tulajdonosai közé, méghozzá többségi tulajdonnal.
 • 25. . A „The Palm, Jumeirah” elnevezésű mesterséges szigetcsoport pálmafa alakban „nő ki” a tengerből, 8 kilométeres törzsén luxusszállodák, bevásárlóközpontok, mozik, szórakozóhelyek, pálmaágain pedig lakó- és irodaházak találhatók. A külső körív 11 kilométer hosszú és 200 méter szélességű, és amellett, hogy a belső szigetek védelmét szolgálja, számos ötcsillagos szállodának és látnivalónak is otthont ad.
 • 26. . Egy helyi sofőr szerint az, amit a „főnök”, azaz a várost irányító sejk itt csinál, már több a soknál: „ A sivatagot beviszi a tengerbe, a tengert beviszi a sivatagba. Őrület!”. Nem vitás, itt a képzeletnek nincs határa, és amire a vezetés rábólint, az szinte szemvillanás alatt megvalósul. Pálma projektek sikerén felbuzdulva készül a Föld (The World) szigetcsoport. A szigetek értékesítése hihetetlenül sikeres volt, pedig a legolcsóbb földdarab is 6,85 millió dollárba kerül, a legdrágább pedig 63 millióba. Az új Föld szinte minden négyzetmétere elkelt már, a tulajdonosok várhatóan 2008 végén vehetik át mesterséges csodaszigeteiket. S hogy kik ők? Számos híres ember vásárolt kontinenst vagy országot, így a leendő tulajdonosok között van a Beckham házaspár, Rod Stewart pedig megvette „Nagy Britanniát”.
 • 27. S HA AZT HINNÉNK, hogy a közel-keleti újvilág teremtése ezzel befejeződik, tévedünk, mert a tengerparttól és a várostól távolabb egy másik lélegzetelállító vállalkozásba botlunk. A Dubailand névre keresztelt komplexum, amely a Közel-Kelet Disneyland-jeként kíván működni, már szintén készül. Itt golfpályák, sípályák, vidámparkok, „jurassic park”, Forma-1-es pálya, sportközpontok, színház és konferenciatermek épülnek, valamint egy 25 kilométer hosszú lakónegyed, ahol különböző nemzetek stílusában kialakított kerületek lesznek.
 • 28. AKI KEDVET KAPOTT, hogy meglátogassa a világ legdinamikusabban fejlődő városát, vigyázzon az időpont kiválasztásával, mert a nyári időszakban mindennapos az 50 fokos hőmérséklet, a tenger pedig „használhatatlanul” meleg, akár 38 fokos is lehet. Nagy baj azért nincs, mert a legjobb szállodák előtt ilyenkor hűtik a tengervizet. S ha utunkat a következő télre tervezzük, vigyük magunkkal a sílécünket is, mert szeptemberre elkészült a világ első fedett havas lesiklópályája. Igen, a sivatagban!
 • 29. Ja, és ne felejts el pénzt vinni! Sok, pénzt! By.:kgb

×