Voorlichting mbt de teamopdracht 2010 2011

825 views

Published on

Intro-opdracht Onderbouw

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
825
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
12
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Voorlichting mbt de teamopdracht 2010 2011

 1. 1. Samen op weg naar duidelijkheid in aanpak, afspraak en regels. Zó wil ik dat er gewerkt wordt Zó wil ik dat er geleerd wordt. Met de speerpunten Respect (Mede) Verantwoordelijkheid Leren van elkaar
 2. 2. Fundamenten van Thamen Om tot een effectief leerproces te komen zijn nodig: autonomie, relatie, competentie Goed klassenmanagement Leerdoelen, stof, lesmethoden en leeromgeving
 3. 3. Waar zet Thamen op in? Aandacht voor goed klassenmanagement; Didactisch aanpak gericht op het creëren van keuzemogelijkheden voor leerlingen; Betekenisvolle en praktijkgerichte leeromgeving; Leermogelijkheden voor docenten en/ met leerlingen.
 4. 4. Uitgangspunt : leren van elkaar Bedenk een praktische opdracht waarin samenwerken en leren van elkaar centraal staan.
 5. 5. Op zoek naar een teamopdracht Werkwijze Team verdelen in groepen Vragen beantwoorden over de huidige situatie Drie pijlers : autonomie, relaties en competenties Wat zien we daarvan terug in de dagelijkse praktijk/ in jouw lessen? Hoe ziet dat eruit? Wat is er goed aan jouw lessen en moet zeker bewaard worden?
 6. 6. Op zoek naar een teamopdracht Werkwijze Team verdelen in groepen Vragen beantwoorden over de gewenste situatie Drie pijlers: autonomie, relaties en competenties Wat moet er in jouw lessen veranderen om bovenstaande begrippen een betere invulling te geven? Wat kun jezelf er aan doen om dit voor elkaar te krijgen? Welke hulp heb je daarbij nodig van school of anderen?
 7. 7. Speerpunten Respect Eigen verantwoordelijkheid Leren van elkaar
 8. 8. Het programma E en programma maken waarin aandacht wordt besteed aan de drie speerpunten die wij als school belangrijk vinden. Eerst in het eigen team en daarna met de leerlingen aan de hand van de volgende vragen. RESPECT (MEDE) VERANTWOORDELIJKHEID LEREN van ELKAAR Ik vind de school een goede school als de leraren… Ik vind de school een goede school als de leerlingen/ als ik… Ik vind de school een goede school als er…..
 9. 9. Introductieprogramma leerjaar 1 Zi e bijlage Dag 1 Ontvangst, introductie, lesrooster, weekrapport, een mini interview, schoolfoto, speurtocht. Brieven ouderavond en introductiedagen. Dag 2 Huisregels behandelen, waarom zijn er regels nodig? Introductie van de begrippen: respect verantwoordelijkheid en leren van elkaar. De regels onder de begrippen plaatsen,stripballonnen invullen en kennismaking spelen zoals een parcours door de klas en hobbyslag. Dag 3 Met elkaar een klassencontract maken waarin 10 leefregels staan die te maken hebben met respect, verantwoordelijkheid en leren van elkaar. Daarna de keuze uit een verwerkingsopdracht.
 10. 10. Klassencontract Zorg voor elkaar Respecteer elkaars werk Respecteer andermans eigendommen. Stoor een ander niet Wees op tijd Doe je best Zorg dat je alle spullen bij je hebt Houd je school schoon
 11. 11. Introductieprogramma leerjaar 2 Zie bijlage Dag 1 Voorstellen mentor, voorstellen de leerlingen, lesrooster, kluisjessleutel, rol van de teamleider , schoolfoto, schoolregels. Uitleg mentoruur, OAV, PSO MAS en PPP, procedure te laat, absentie en verlof, Magister + inlogcodes, telefoonsneeuwbal en sportactiviteit 2 e dag, brief ouderavond. Dag 2 Waterdag of bomendag ( neem de begrippen mee), Dag 3 Een plezierig schoolklimaat kenmerkt zich door respect, verantwoordelijkheid en leren van elkaar. Zo gaan we met elkaar en zo leren wij, filmpjes Sire onbewust asociaal. Leerlingen gaan aan de slag net lesbrieven en de 3 begrippen, het maken van een striptekening, filmpjes Sire aardige mensen en hat maken van een klassencontract.
 12. 12. Verschillen en aanvullingen t.a.v. het andere programma Spelvormen i.p.v. sport met nadruk op respect, verantwoordelijkheid en leren van elkaar. Sport komt terug in de eerste schoolweek met nadruk op bouwen op elkaar. Sport komt verder terug in de kampdagen. Er is een dag aan het programma toegevoegd. Het maken van een klassencontract a.d.v. de leefregels zo leren wij en zo gaan we met elkaar om. De aantal schoolregels is vermindert en in groepen ondergebracht. De combinatie met de speerpunten draagt verder bij aan de ontwikkeling van waarden en normbesef. Op de ouderavond kunnen de ouders erbij betrokken worden. Drie keer per jaar extra aandacht begin, midden(Kerst) einde van het schooljaar. Hoe vaker het terugkomt hoemeer het gaat leven in een school.
 13. 13. Kerst Sportprogramma , waarbij de nadruk ligt op letterlijk bouwen op elkaar, vertrouwen, samenwerken, elkaar niet afvallen. Leren van elkaar komt hier wat meer naar voren. Met de Kerstactiviteiten kan de nadruk liggen op iets voor een ander doen.
 14. 14. Wat moet er gedaan worden? Schooljaar 2010 2011 Teams o.b. gaan o.l.v de teamleiders aan de slag volgens de werkwijze in de p.point. Programmaboekje introductiedagen wordt aangepast. Startpakket voorbeeld voor de teamleiders maken. Voorbeeldfilmpjes en foto’s zijn klaar en staan op de pagina. Voorbeeld map maken voor het team kader ob. waarin alle opdrachten staan m.b.t. de speerpunten. Introductie, Kerst en de afsluiting. Mentoren kunnen opdrachten in de loop van het schooljaar zelf gaan aanvullen om te zorgen dat het gaat leven. Schooljaar 2011 2012 Huidige regels en sancties aanpassen. Doel is het aantal regels te verminderen en positief op te stellen. Regels op te nemen in het programmaboekje met de speerpunten.

×