Project based learning

3,065 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
3,065
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
57
Actions
Shares
0
Downloads
142
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Project based learning

 1. 1. PROJECT BASED LEARNING (PBL)Pembelajaran Berasaskan Projek
 2. 2. PEMBELAJARAN BERASASKAN PROJEK Pengenalan
 3. 3. PEMBELAJARAN BERASASKAN PROJEK Pendidik John Dewey (1859–1952) telah banyak melaporkan kebaikan pembelajaran melalui menjalankan eksperimen, hands-on, student-directed learning. Kebanyakan guru juga memahami keperluan dalam menggunakan PBL untuk mengendalikan pembelajaran dan pengajaran serta penghayatan nilai-nilai.
 4. 4. PEMBELAJARAN BERASASKAN PROJEK Contoh projek-projek yang boleh mencabar minda pelajar adalah seperti: lawatan sambil belajar yang dirancang, penyiasatan, ujikaji dalam makmal dan aktiviti-aktiviti yang merentasi kurikulum yang dapat meluaskan dan mengayakan kurikulum.
 5. 5. PEMBELAJARAN BERASASKAN PROJEK Menjalankan projek dalam proses P&P telah menjadi satu budaya dalam pendidikan Malaysia. Sains – Penyiasatan ujikaji Sejarah & Geografi – Kajian Tempatan Lawatan sambil belajar Pendidikan Moral – Folio Pend. Moral
 6. 6. PEMBELAJARAN BERASASKAN PROJEKDefinisi Satu aktiviti pembelajaran yang menggunakan kaedah pemusatan pelajar dimana guru memberi satu tajuk masalah untuk dibincangkan oleh pelajar. Merrill, M. D.
 7. 7. PEMBELAJARAN BERASASKAN PROJEKKriteria Mengenalpasti pendorong (drive) pembelajaran dan kebolehan pelajar. Kerja projek diutamakan. Pembelajaran secara mendalam (in-depth) melalui isu-isu dan soalan-soalan dalam kerja projek.
 8. 8. PEMBELAJARAN BERASASKAN PROJEK Menggunakan bahan dan kemahiran seperti teknologi, pengurusan projek dan pengurusan diri. Menyelesaikan masalah melalui pengujian (investigation), penyelidikan (research), dan penyoalan (reasoning) Menerima pelbagai produk yang membenarkan maklum balas yang kerap dan peluang pembelajaran yang lebih kental melalui pengalaman.
 9. 9. PEMBELAJARAN BERASASKAN PROJEK Menggunakan penilaian performance-based seperti berkomunikasi, menghadapi cabaran dan memerlukan pelbagai kemahiran dan pengetahuan. Kerjasama (collaboration) dapat dipupuk melalui kerja kumpulan kecil, persembahan (presentations) pelajar atau penilaian projek keseluruhan kelas.
 10. 10. PEMBELAJARAN BERASASKAN PROJEK Peranan guru dan pelajar berubah. Tanggungjawab pelajar bertambah dari segi pembelajaran dan pemberian motivasi serta mempunyai keinginan penyempurnaan. Ini membolehkan pembelajaran sepanjang hayat dapat dicapai.
 11. 11. PEMBELAJARAN BERASASKAN PROJEKImplikasi Menarik perhatian pelajar terhadap satu topik yang khusus. Memberi peluang kepada pelajar menjana idea mengenai topik tersebut.
 12. 12.  Mengajar pelajar menerima & menghormati perbezaan individu. Menggalakan pelajar untuk sedia menanggung risiko dalam berkongsi idea & pandangan masing- masing. Menunjukkan bahawa sumbangan idea mereka dihargai.

×