Proses Bina Blog

347 views

Published on

PowerPoint menerangkan cara membina blog menggunakan Weebly, langkah demi langkah secara ringkas.

Layari www.cikgutim.com untuk lebih banyak maklumat.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
347
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Proses Bina Blog

 1. 1. LDP: Bengkel Pembinaan Blog Peribadi Proses Bina Blog
 2. 2. Langkah 1 Pastikan alamat email anda aktif, iaitu: • Username betul • Password betul • Akaun tidak ditutup BAGAIMANA? Log in ke email anda. Sekiranya anda dapat memasuki email anda, ini bermakna alamat email anda AKTIF! Kadang-kala anda akan diminta untuk kemaskini maklumat peribadi anda. Jika alamat email anda tidak aktif, sila daftarkan alamat email yang baru. INGAT USERNAME & PASSWORD!!
 3. 3. Langkah 2 Layari laman web rasmi Weebly, iaitu http://www.weebly.com Daftarkan akaun dengan Weebly • Isikan butiran-butiran yang dikehendaki • Pastikan anda mendaftarkan akaun Weebly anda dengan versi Education atau Educator atau Teacher Anda amat digalakkan untuk daftar dengan menggunakan Akaun Facebook anda supaya menjimatkan masa dan tenaga Caranya? Sebelum layari www.weebly.com, log in ke akaun Facebook masing-masing; lepas itu, daftarkan Akaun Weebly dengan maklumat Facebook anda. (Sila lihat demo)
 4. 4. Langkah 3 Fikirkan nama domain bagi blog anda. Untuk guru-guru, anda digalakkan supaya menggunakan domain nama sendiri. Daftarkan nama domain anda. Contoh: www.cikgusimah.weebly.com www.cikguking.weebly.com www.cikgusutrin.weebly.com PERHATIAN: Kita akan menggunakan sub-domain daripada Weebly; jika tidak, anda perlu membeli domain peribadi anda daripada domain provider seperti Weebly, Hostgator, Bluehost, Godaddy, Profithoster, dll
 5. 5. Langkah 4 Kenali paparan hamparan kerja Weebly. Anda perlu tahu 2 bahagian berikut: a) Menu bar di atas, iaitu ‘Build’, ‘Design’, ‘Page’, dan ‘Setting’ b) Menu ‘Basic’, ‘Blog Sidebar’, ‘Structure’, ‘Media’, dan ‘More’ Cara terbaik untuk mempelajari menu Weebly adalah dengan EXPERIMENT dengan setiap menu yang ada secara hands-on. (Sila lihat demo.)
 6. 6. Langkah 5 Kaji Blog yang sedia ada untuk mengetahui dan mempelajari tentang blogging Contoh Blog yang berjaya: • http://www.cikgusila.com • http://www.cgnarzuki.com Semasa mengkaji blog guru lain, berikan perhatian kepada: • Struktur blog • Penulisan (artikel / komen / forum dll) • Gambar yang dikongsi
 7. 7. Langkah 6 Rancang rangka blog anda. Bergantung kepada tujuan dan cita rasa masing-masing, blogging sebenarnya TIADA format / struktur yang tetap; Kita hanya perlu menggunakan struktur yang mudah dan kemas (sudah memadai) Ingat, struktur blog yang terlalu ‘berbunga-bunga’ atau sophisticated hanya akan menyakitkan mata pelawat blog kita. Untuk permulaan, sila rujuk struktur blog yang diberikan.
 8. 8. Langkah 7 Bina blog anda mengikut struktur blog yang dicadangkan. Bina sambil belajar. Minta bantuan daripada fasilitator atau daripada seperta yang ada pengalaman blogging sekiranya menghadapi masalah. Sebagai permulaan, JANGAN fokuskan usaha untuk menghasilkan blog yang cantik; sebaliknya fokuskan usaha untuk menghasilkan blog yang berisi dengan menggunakan pelbagai elemen yang dibekalkan oleh Weebly.
 9. 9. Langkah 8 Kemasini ‘Setting’ untuk blog anda (sila lihat demo) ‘Publish’ blog anda sekiranya anda telah berpuas hati dengan paparan blog anda. Peringatan: Sebelum anda ‘Publish’ blog anda, pastikan anda juga telah melihat blog anda untuk versi Android dan versi iPhone. (Sila lihat demo)
 10. 10. Langkah 9 Menjana ‘traffic’ ke blog anda. Mulakan dengan letakkan URL blog anda di Facebook wall anda. Letakkan juga URL anda ke Facebook sekolah. Pada waktu peak, kita akan mula mendapat LIKE daripada pelajar kita sesingkat 10 saat! TIPS! Untuk menggalakkan pelajar supaya selalu mengunjungi blog kita, kita perlu senantiasa update blog kita dengan memasukkan gambar baru atau post baru. Secara tidak langsung, Google akan mula menyedari kewujudan blog kita dan akan mengindeks blog kita supaya lebih mudah dicapai oleh pelawat lain dari seluruh Malaysia.
 11. 11. Langkah 10 Selalu mengemaskini blog anda. Lakukan pengubahsuaian / penambahbaikan pada blog sekiranya perlu. Jangan selalu menukar-nukar nama blog dan URL kerana pelajar kita akan menghadapi masalah untuk mencapai blog kita. Selain itu, ini turut menjejaskan Quality Score Google yang menentukan page rank kita.

×