Your SlideShare is downloading. ×
2005: Over media, markt en waarden
2005: Over media, markt en waarden
2005: Over media, markt en waarden
2005: Over media, markt en waarden
2005: Over media, markt en waarden
2005: Over media, markt en waarden
2005: Over media, markt en waarden
2005: Over media, markt en waarden
2005: Over media, markt en waarden
2005: Over media, markt en waarden
2005: Over media, markt en waarden
2005: Over media, markt en waarden
2005: Over media, markt en waarden
2005: Over media, markt en waarden
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

2005: Over media, markt en waarden

123

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
123
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. verslag van De eerste Futuresignaleringsbijeenkomst Club Math11 december 2003
 • 2. Signaleringsbijeenkomst !"#$%#&&(shareware)*)alles wat hier gezegt wordt mag gedeeld worden met een prachtige verzameling van kritische denkers (jullie dus) die een mening durven te ontwikkelen uit vreemde signalen Econoom, socioloog, vrijetijdwetenschapper, marketeer, een denker en een doener, ontwerpers, zelfs een investeerder wilt wel eens weten wat er nou gebeurt, daar in de toekomst
 • 3. Vrij naar een spontaan betoog van (+,-..!)/+0!1.2“Het is hier echt onveilig. Daar is geen twijfel over. Het is kiezen of delen. Wel of niet iets doen. Ertussenis niet zoveel. Het wordt beter. De gemeente vertraagt het. Maar we doen het gewoon. Moeten we er welzelf iets aan doen. Er is een ontwikkeling gaande dat we de zaken van onderaf gaan veranderen. Hetgebeurt nu op straat. Niet in de media of op beleidsniveau. Daar wordt getreuzeld. Wij hebben hier gekozenvoor het ‘doen’, aktie ondernemen. Bouwen in plaats van kritiek hebben. Het zijn nu niet de overheid of haardienaren die structureel veranderen. Bij incidenten staat de politie met veel machtsvertoon weinig te doen.Tegelijkertijd is de sfeer juist gemoedelijk en gebeurt er op de plaatsen waar men zich thuis voelt weinig, ofleuke dingen. Die gebeuren dus onder andere hier.Door zwart, wit, geel illegaal of overrijp”.
 • 4. ))))))))))) signaleringssessies31.$+,.$$#4(.4)De wereld door andere ogen bekijken en de kansen zien, niet de bedreigingen.Wat hebben we nodig in plaats van waar zijn we bang voor. Uitgaand van het positieve in mensen enin organisaties. Van angst naar kans. Varend op de wind van de tijd. Niet opkruisen tegen de stroom in.Er verandert momenteel zo veel, dat we tijd moeten maken deze veranderingen verantwoordelijk teplaatsen. Tijd voor het Kabinet van de Vertraagde Vooruitgang.de volgende bijeenkomst is voor 18 maart 2004.
 • 5. 51,)6787)&.)9.!#1&.):4)*.;141%#+;-.*)#4<"#+#,#.= )))))))))))))))))))))>.+,4&.)?!&.4)(4)19)&.)+;-19=Men rekent af op de werkelijke waarde van de ruil. Niet langer op dewaarden van het eindproduct. Ondernemersstrategie en wereldbeeldworden een onderdeel van de marketing. De nieuwe generatie Nulontketent een ware revolutie. AH valt.Het antimerk rukt verder op. Men straft met anders-consumeren. We zijn in oorlog. De economie ishet front. Wie staat waar en wanneer weten we dat? 18% van de Volkskrant lezers geeft aan principieel AH te mijden. Politiek wordt consumptie. Consumptie wordt politiek.
 • 6. Case aangedragen door Elfried Klarenbeek: Blackspot sneaker www.blackspotsneaker.org ..The Adbusters Foundation zet een anti-Nike schoen op de markt. Uitgangspunt is een cooperatieve inkoopop normatieve gronden. Je kan nu bestellen, meedoen. Bij 9000 bestellingen gaan ze van start. Het markt-onderzoek is een onderdeel van de campagne. De ruil & risico’s zijn duidelijk. De schoen is dezelfde als dievan Nike. Een schoen. Maar deze schoen geeft je gratis een verhaal. Een goed verhaal. Een verhaal waar-mee je een mening hebt. Merken gaan meningen geven. De consument is in staat haar eigen vraag tereguleren, en krijgt daarmee extra macht.Ondertussen bepaalt de consument steeds vaker wat, hoe en wanneerer geproduceerd wordt. Niet de producent, die voert slechs uitHet is nog maar een stap van vergelijken naar samenstellen. Kijk maar eens op www.kieskeurig.nlZoiets, maar dan als een groep consumenten die series bestellen. Als in: ik wil een kale wasmachine, wienog meer? Wie gaat dat voor ons produceren? ..Cooperatieve aanbesteding van consumer goods. De omgekeerde wereld? Nee hoor, de andere kant van demedaille. De fabrieken staan er, de infrastructuur is aanwezig, de ervaring met interactieve media is goed watlet ons om het zelf te doen?
 • 7. Armoe Rijkdom wordt chique raakt uitDe afstand tussen ‘het verdiende loon’ en het nut in de samenleving is zoek. Niet alleen op het loonstrookje, ook in de zorg , het onderwijs en de boardroom.Er ontstaat een sterke behoefte naar een nieuwe invulling van bezit, eigendom en verantwoordelijkheden.Waarbij vooral de negatieve houding ten aanzien van ‘de burger’ in het verkeerde keelgat schiet.De gevoelens van de overheidworden zelf aangepakt. Men ‘opzomert’ het leven. Kleinschaligheiden overzichtelijkheid winnen het van schaalvoordelen. /.$9.4)%.,)2#.@.4A)4#.,)%.,)219.4 Grenzen verkennen, waar vinden we elkaar?
 • 8. Armoe Dat is raar he? wordt chique Nou ja, het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk! Rijkdom raakt uit, zou je ook kunnen zeggen. De Gucci hondenmand laat vooral zien dat je niet meer weet wat je moet laten! En zeg eerlijk, best chique toch, van die Gates, dat hij meer schenkt dan de VS onder rentetarieven die 50% uitleent (research). We bevinden ons in een periode van dood tij. Een trendbreuk. Van een globale economie naar een globale samenleving. Een periode van consolidatie. We halen de zolders leeg en zetten oma’s oude spullen in de was. Veel aparter dan de massaproductie De handarbeider wordt schaarster dan ooit. Herscholen? Wordt meubelmaker! : t op arbeider is een belangrijkere plak aan het krijgen. Hij is schaarster dan ooit!le De Zijn werkkleding zien we terug in de mode van de voorlopers. Zijn tools zijn het statussymbool van de witte boorden.
 • 9. In communicatie wordt gespeeld met symbolen & betekenissen. Ze communiceren waarden uit eigen werelden. Door en voor intimi Steeds meer werelden naast elkaar lijkt wel.De werkelijkheid raakt gefractioneerd. Lees William Gibson’s Pattern Recognition eens tijdens de kerst!Welke zekerheden behouden we, welke stoten we af? Waar halen we onze zekerheden vandaan? Elkaar, motiverende groepen, loyaliteit. De transactieduur verkort.Coffeeshop De Lachende Paus kopieert de symbolen van de medische wereld. Wat zijn nog vaste symbolen?
 • 10. B.,)#4&#:#&"$#+.!#4()(!1.#&.)-.,)0.+.C)&,).!)4#.,)D8)?!-.#&E#+=)F.)?#$$.4)?..!):.!,!1"?.4.4)?.)(4)?..!)4!)&.)0""!,?#42.$#.!A)&#.)G.)#4)#.&.!)(.:$)41()42#G2,)$+)-#G)@.(,)&,)@#G4)?!:.!+)#+=Communicatie in communincatie. Elk individu zijn eigen campagne viainternet stickers flashmobs Wie gaan we nog waarmee bereiken?
 • 11. 5+GA);1%%"4#;,#.=============De ondergang van het Romeinse Rijk wordt deels toegeschreven aan het gebrek aan communicatie, waardoorde ‘Sateliet Staten’ de binding met Rome verloren. De geschiedenis herhaalt zich - lijkt het wel. Maar nu eerderandersom. Het heeft overal invloed op, maar is zelden objectief. Pulp en fictie lopen in elkaar over. Zou het zozijn dat we moeten stoppen met bang zijn? Een gefractioneerde waarheid die we zelf samenstellen uit alle keuzesdie we hebben. Niet een gebrek aan communicatie, maar een teveel lijkt ons nu op te breken. Wat is nog waar, watis nog van waarde en waar haal ik waarde vandaan? Je vind ze bij elkaar. In de herkenning van normen enwaarden. Veiligheid in een kleine kring, nu nog binnenshuis. In september ook in de wijk. Veiligheid maak je. Omdatje dat zo doet, onder elkaar. We gaan op zoek naar kleinere groepen. Opleving van de simpelheid.Ook hier oog voor nieuwe ambachtelijkheid. De wereld verandert snel.Zo ver zijn we. We zoeken nieuwe wegen voor eerlijke ruil in een Bewuste samenleving. pt o n s? wat sto a l lee n : n o m ie. De v r a a g is n de e c o at tot i n. M ic ro g a ig, ko rte l ij n e ei l Klei n, v
 • 12. Weg van hetnegatieve )0..$&):4)&.)%.4+Zelfs economie wordt micro, kleinschalig. Vertrouwd en controleerbaar op een plezierige manier. Merkenkunnen hierin een rol spelen, maar misschein zullen we vast aan het idee moeten wennen dat de rol vanmerken uitgespeeld is. Dat het om organisaties gaat. Omgaan met elkaar. Het primaat verschuift van deeconomie. Het komt te liggen bij de samenleving. Al was het maar omdat we, met die smeltende ijskappen,de boel toch een beetje anders moeten aanpakken. Utrecht aan zee. Wat is er mis met ontwikkelingswerk in ons eigen land? De verzekeraars gaan het moeilijk krijgen. Een richting voor bijsturing ligt in oplossingen in natura.
 • 13. Wat helpt ons om loyaal te zijn? Kunnen we niet opnieuwe gaan tellenhoeveel we eigenlijk hebben? Nu alles en iedereen mobiel is? Als we losdenken van landsgrenzen. Elkaar de ruimte geven loyaal te zijn? Zoals TPGdeed voor Afrika? Wat stopt de wederzijdse loyaliteit? Waarom mogen 1,000,000 leden van de Rabobank niet kiezen voor een goed doel met een Robin Hood rekening en telt 100,000 leden van de politieke partij. Omdat we eens in de vier jaar met krap 70% naar de stembus gaan? Waarom maakt de deurwaarder geen deal met Randstad Uitzendbureaus? Waarom scheiden we overheid en private partijen. We hebben toch allen hetzelfde doel?Waar eindigt argwaanen het wantrouwen. Waar eindigt de loyaliteit?Wat komt er na de economie? De mens lijkt dichterbij te komen. Zuinig zijn. Is dat jaren ‘50?Best een beetje. Het zal wel minder beklemmend zijn. Deze keer komt het voort uit eigen keuze,niet uit dwang van bovenaf. Wat lkijkt de komende jaren van waarde. Het overbodige verdwijnt.Wat komt daarvoor in de plaats?Betrokkenheid en loyaliteit worden schaarste goederen. Van Feel Good naar Do Good. Het maakt niet uit ofje zweet op een racefiets in de Alpen of tijdens het graven van puttenb in Afrika. Als je maar geniet, zorgt enontwikkelt.Van verhaal naar vertrouwenVan teveel naar genoegVan winstmaximalisatie naar winstoptimalisatie Een implosie.terug naar de kern. Waar doen we het voor? de kleinkinderen! Deze bijeenkomst, publicatie van het Kabinet van de Vertraagde Vooruitgang, waren niet mogelijk geweest zonder Anneke, Masja, Gijs, Elfried, Letty, Serge, Kristian & Elma Het Kabinet van de Vertraagde Vooruitgang denkt mee over de toekomst. Vertraagt haar. Zet haar stil. Met vragen, inzichten, creatieve gedachten. het spiegelt, leest, denkt vooruit, zet de tijd stil en voorspelt haar geschiedenis.
 • 14. 3.)eerste)))))))))))) +#(4$.!#4(+0#G..421%+, een prachtige verzameling was het Anneke Ammerlaan Ammerlaan Taste & Trends Elfried Klarenbeek Zelfstandig adviseur merken & strategie Elma van Boxel ZUS Urban productions Gijs Broos OBR Kristian Koremans ZUS Urban productions Letty Ranshuysen Onderzoeksbureau Letty Ranshuysen Masja van Deursen MDVontwerp / 2D ontwerper Serge Games Beeldend kunstenaar Moet dat nou wel of juist niet, eewig de namen erbij houden? c The Future Institute 2003 - 2005 Bezoekadres: Spanjaardstraat 136 3025 TX Rotterdam Telefoon: 010 225 1291 Postbus: 25122 3001 HC Rotterdam Mail: info@thefutureinstitute.nl www.thefutureinstitute.nl

×