La Fusta

44,651 views

Published on

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
44,651
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
31,988
Actions
Shares
0
Downloads
145
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

La Fusta

 1. 1. TECNOLOGIA 1º D’ESO MATERIALS: LA FUSTA
 2. 2. La fusta  Origen.  Propietats.  Tipus de fustes.  Formes comercials.  La indústria de la fusta.  Tipus d’unions de les fustes.
 3. 3. Origen La fusta és una substància fibrosa que s’obté directament del tronc del arbres. les parts del tronc de l’arbre són:  Escorça.  Albeca.  Duramen.
 4. 4. Parts del tronc  Escorça: És l’embolcall extern del tronc, i s’encarrega de protegir aquest.  Albeca: Són les capes d’anells més joves del tronc.  Duramen: És la part interna del tronc, producte de la transformació de l’albeca.
 5. 5. Parts del tronc Albeca Anells de creixement Escorça Duramen
 6. 6. Propietats  Físiques.  Mecàniques
 7. 7. Propietats físiques  Densitat: Inferior a la del aigua.  Inflamabilitat: És molt inflamable.  Conductivitat:  Tèrmica: És molt baixa, per això s’utilitza com a aïllant tèrmic.  Elèctrica. És un material mal conductor de l’electricitat.
 8. 8. Propietats mecàniques  Duresa: Varia molt segons les espècies.  Hendibilitat: És fàcilment hendible en el sentit de les fibres.  flexibilitat: És més flexible quan més humida està
 9. 9. Tipus de fusta  Fustes naturals.  Transformats de la fusta.
 10. 10. Fustes naturals Són les fustes utilitzades directament del tronc del arbre, i es poden classificar en toves o dures.  Les mes utilitzades són:  Pi.  Haya.  Roure.  Noguer.
 11. 11. El Pi  Te un color groguenc i un vinsat característic.  Blana i duradora.  Fàcil de treballar i amb bon acabat.  S’utilitza en parets i mobles.
 12. 12. Pi
 13. 13. L’haya  Te un color groguenc blanquinós i enrogeix amb el temps.  Es dura, resistent i poc hendible.  S’utilitza per a mobles, utensilis del llar, mànecs d’eines i objectes tornejats.
 14. 14. L’haya
 15. 15. El roure  Hi ha roig i blanc. Presenta una textura basta.  És molt dura, forta i resistent a l’aigua.  S’utilitza en mobles, portes, revestiments de parets i construcció d’embarcacions.
 16. 16. El roure
 17. 17. El noguer  Te un color terrós i amb vetes oscures.  És mitjanament dura.  Es treballa amb facilitat.  És la millor fusta del mercat. S’utilitza per tornejar, xapes i ebenisteria d’interior.
 18. 18. El noguer
 19. 19. Transformats de la fusta Són taulers manufacturats que es fabriquen a partir de fustes de baixa qualitat o de les restes dels asserits de les fustes.  Els tipus de transformats són:  Taulers aglomerats.  Taulers contraplacats.  Taulers de fibra.
 20. 20. Taulers aglomerats  Es fabriquen amb estelles de fusta encolades i premsades.  Les superfícies són llises, realitzades en fusta natural o en plàstic (melamina). Es trenca amb facilitat.  S’utilitza en armaris, caixons, taules i mobles de cuina.
 21. 21. Taulers aglomerats
 22. 22. Taulers contraplacats  Formats per la superposició de diverses làmines de fusta encolades i premsades.  És resistent, estable i menys deformable que la fusta massissa.  S’utilitza en armaris i mobiliari escolar.
 23. 23. Taulers contraplacats
 24. 24. Taulers de fibra  S’elaboren a partir de pastes de fusta, fetes amb fibres de fusta triturades finament i coles, premsades calentes.  Es fabriquen amb diferents graus de densitat, sent els mes utilitzat el de densitat mitja. (DM)  S’utilitza amb la mateixa finalitat que l’aglomerat
 25. 25. Taulers de fibra
 26. 26. Formes comercials  Les fustes naturals.  Taules, llistons, motlures, xapes i rodons.  Les transformades: En taulers de grans superfície
 27. 27. La indústria de la fusta Procés per obtindre la fusta Tala i escorçament Desenrotllament Assecament
 28. 28. Desenrotllament Desenrotllament Tall de Fulloles
 29. 29. Assecament
 30. 30. Tipus d’unions de les fustes Les unions de les peces podran ser:  Unions fixes.  Unions desmuntables.
 31. 31. Unions fixes  Enganxada o encolada.  Amb claus o grapes.
 32. 32. Unions desmuntables  Amb cargols.

×