Introducció a l’exèrcit romà
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Introducció a l’exèrcit romà

on

 • 216 views

 

Statistics

Views

Total Views
216
Views on SlideShare
210
Embed Views
6

Actions

Likes
0
Downloads
1
Comments
0

1 Embed 6

http://blocs.xtec.cat 6

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Introducció a l’exèrcit romà Presentation Transcript

 • 1. L’exèrcit romà tenia més funcions que les dels exèrcits actuals: MILITARS  Combatre i sotmetre els exèrcits enemics CIVILS  Construir infraestructures (carreteres, ponts, fortificacions…).  Controlar els camins i garantir-ne la seguretat  Escortar personatges importants  Crear una economia productiva al seu voltant  Introduir la llengua i la cultura als autòctons
 • 2.  Monarquia  Cavalleria (pesada i lleugera)  Infanteria  República (abans de Mari)  Caballeria  Infanteria (triarii, principes i hastati)  Infanteria lleugera (velites)  República (després de Mari)/Imperi  Caballeria  Infanteria (legionaris i auxiliars)
 • 3.  Era el soldat d’infanteria característic de l’Imperi  Formava part del proletariat  Es pagaven el seu propi armament a terminis  Quan es llicenciaven podien rebre terres als territoris conquerits o un premi en metàl·lic abonat per l'Aerarium Militaris.  Rebien una paga de 225 denaris a a l’any.  No podien casar-se.
 • 4. L’equip d’un legionari constava de diferente parts:  Casc  Dues javelines  Dos tipus d’armadures:  D’escates (lorica hamata)  De plaques (lorica segmentata)  Escut  Gladi  Punyal (pugio)  Cinturó (cingulum)  Sandàlies (caligae)
 • 5.  És la principal divisió de l’exèrcit romà  N’hi va haver fins a 28 de simultànies  Estaven repartides per les cinc fronteres (Germània, Dàcia, Àfrica, Britània i Orient Pròxim).  Eren permanents, si bé a vegades en variava el nombre en ocasions de guerra.  Tenia entre 6 000 i 6 300 efectius, tot i que mai estava del tot completa.  La formaven els legionaris, els auxiliars i la cavalleria.
 • 6.  Disposava de les mateixes instal·lacions que una ciutat civil: casernes, fòrum, centres administratius…  Quan un campament es feia permanent, el seguici que arrossegava la legió s’establia al voltant d’aquest, cosa que generava un nucli urbà extramurs, generalment de cabanyes.
 • 7. Chester Manchester Nimega Magúncia Lancaster Lincoln  Creació de noves ciutats a partir dels campaments militars permanents a les fronteres de l’Imperi. Castres Estrasburg Colònia Bonn
 • 8.  Formació de noves ciutats, com Emporiae (Empúries), Legio (Lleó), Emerita Augusta (Mèrida) i Sucro oppidum (Província de València) i Tàrraco,
 • 9.  Rebien un sou, cosa que ajudava a sostenir l’economia, la seva i la dels seus familiars.  Rebien formació militar, cosa que ajudava en cas d’atac a que se sabessin defensar.  Colonitzaven els territoris conquerits i hi introduïen la llengua i la cultura romanes.  Creaven productivitat als llocs on s’establien, ja que gastaven el seu sou en locals del voltant del campament.