• Share
  • Email
  • Embed
  • Like
  • Save
  • Private Content
Covaxozuk
 

Covaxozuk

on

  • 3,696 views

 

Statistics

Views

Total Views
3,696
Views on SlideShare
3,670
Embed Views
26

Actions

Likes
0
Downloads
0
Comments
0

4 Embeds 26

http://www.mefeedia.com 10
http://mskh.am 6
http://www.mskh.am 6
http://217.113.0.102 4

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment

    Covaxozuk Covaxozuk Presentation Transcript

    • Ծովախոզուկներ
    • Ծովախոզուկները պատկանում են կրծողների ընտանիքին , իսկ ծագումով հարավային Ամերիկայից են : Առաջներում նավաստիները նրանց վերցրել են նավարկության և օգտագործել, որպես մսամթերք , այստեղից էլ նրանց անունն է ծագել ` ծովախոզուկներ : :
      • Ծովախոզուկները պատկանում են խոզերի ցեղին , չնայած դրան նրանք տարբեր են լինում : Հայտնի է դրանց 23 տեսակ և բոլորը ծագումով հարավային Ամերիկայից են :
      • Ծովախոզուկները անընդհատ չափում են իրենց վանդակի ճափսերը :
      • Նրանք ամեն ինչից վախենում են, անընդհատ ծամում են , կրծում են , լպստում են իրենց թաթերը:
      • Հնդկացիները կարծում էին , որ ծովախոզուկները իրենց վրա են վերցնում մարդկանց հիվանդությունները : Հիվանդի մարմնին էին դնում ծովախոզուկին և կարծում էին , որ այն իր վրա էր վերցնում այդ հիվանդի հիվանդությունը
      • Այս կենդանիները ապրում են խմբերով : Նրանք կարող են բազմանալ ամբողջ տարվա ընթացքում : նրանց հղիությունը տևում է 68 օր , և ունենում են 1-4 ձագուկներ , որոնց մայրը կերակրում է իր կաթով ` 3.5 շաբաթ : Նրանց ներքին օրգանները զարգանում են 2 ամսականում :
      • Ծովախոզուկները սնվում են հիմնականում հացահատիկներով, փոքր բաժիններով, բայց շուտ-շուտ: Հացահատիկները նպաստում են նրանց մարսողությանը:
              • Ծովախոզուկներին ամռանը պետք չէ կերակրել մրգերով , ավելի լավ է նրանք ուտեն խոտ , իսկ ձմռանը` հացահատիկ : Նրանց վանդակում պետք է լինի ջրի տարա հարմար ծծիչով , իսկ բնի մեջ լցնում են փայտի խոշոր թեփ :
    •  
    •  
    •  
    • Գետնասկյուռ
      • Գետնասկյուռը սնվում է փշատերև բույսերի սերմերով, ինչպես նաև խոտաբույսերով, հատապտուղներով և միջատներով: Ձմռան համար պահում է ընկույզ և հացահատիկ:
      • Ակտիվ է առավոտյան և երեկոյան: Ձմռանը ընկնում է խորը քնի մեջ: Զուգավորումը սկսվում է մարտին և վերջանում մայիսին: Ամեն տարի էգը ծնում է 1-2 անգամ, յուրաքանչյուր անգամ` 10 ձագ: Հղիությունը տևում է 30 օր, ձագերը ծնվում են մայիս-հունիս ամիսներին:
      • Գետնասկյուռը բուրդը փոխում է տարին մեկ անգամ` հուլիւս- սեպտեմբեր ամիսներին: Այն պատկանում է տնային պայմաններում ապրող կենդանիների թվին:
      • Տնային պայմաններում նրանք մի քանի օր կարող են դուրս չգալ վանդակից, դրանից հետո նրանք ակտիվանում են, թռչկոտում, վազվզում: Չպետք է մոռանալ, որ նա կարող է կծել, եթե նրան բռնենք մերկ ձեռքով:
      • Գետնասկյուռը սնվում է այն ամենով, ինչով սնվում է մարդը`հացով, կաթնաշոռով, մրգերով բանջարեղենով և այլն: Սիրում է շաքարավազ և թխվածք: Գետնասկյուռի քաշը 30-120գ է, իսկ երկարությունը` 5-15 սմ, պոչի երկարությունը`7-12 սմ:
    • Ի գ ու ա ն ա
    •  
      • Իգուանաները շատ մեծ մողեսներ են: Հազվադեպ դեպքերում նրանց երկարությունը հասնում է մինչև երկու մետրի: Նրանք բնորոշվում են իրենց մեծ գլխով, խոշոր վերջույթներով և շատ երկար պոչով: Պոչի առաջնային մասում և մեջքին գտնվում է կատարը:
    •  
      • Նրանք տարածվում են Ամերիկայում, Պարագվայում և Հարավային Բրազիլիայում: Ապրում են հիմնականում տրոպիկական անտառներում` ծառերի վրա:
      • Սովորաբար բնակվում են ջրավազանների մոտակայքում և վտանգի ժամանակ թաքնվում են այնտեղ: Նրանք լավ լողում են և լավ սուզվում են:
    •  
      • Իգուանաները բուսակեր են` սնվում են տերևներով, տարբեր բույսերի ծիլերով և պտուղներով: Բայց շատ հազվադեպ կարող են ուտել կենդանիներ: Նրանք դնում են քսանից-յոթանասուն ձու, որոնց ինկուբացիոն շրջանը ձգվում է 65-70 ձու:
      • Մարդիկ իգուանայի միսը և ձուն օգտագործում են սննդի մեջ, իսկ կաշին տարբեր իրեր ստանալու համար:
    • Վ ե ր ջ
      • www.mskh.am