Your SlideShare is downloading. ×
SOAL PREDIKSI UN BAHASA INGGRIS 2014
SOAL PREDIKSI UN BAHASA INGGRIS 2014
SOAL PREDIKSI UN BAHASA INGGRIS 2014
SOAL PREDIKSI UN BAHASA INGGRIS 2014
SOAL PREDIKSI UN BAHASA INGGRIS 2014
SOAL PREDIKSI UN BAHASA INGGRIS 2014
SOAL PREDIKSI UN BAHASA INGGRIS 2014
SOAL PREDIKSI UN BAHASA INGGRIS 2014
SOAL PREDIKSI UN BAHASA INGGRIS 2014
SOAL PREDIKSI UN BAHASA INGGRIS 2014
SOAL PREDIKSI UN BAHASA INGGRIS 2014
SOAL PREDIKSI UN BAHASA INGGRIS 2014
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

SOAL PREDIKSI UN BAHASA INGGRIS 2014

3,017

Published on

Published in: Self Improvement, Technology
1 Comment
2 Likes
Statistics
Notes
  • Thank you, it helps a lot
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
No Downloads
Views
Total Views
3,017
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
332
Comments
1
Likes
2
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. SOAL PREDIKSI UJIAN NASIONAL BAHASA INGGRIS 2014 ================================================================== I. Choose the best answer : A,B,C or D The text for question no 1 1. What is the caution about? A. The volcanoes and their effect. B. The danger of volcanic fumes. C. The women and their children’s health. D. The pregnant visitors of the mountain. The text for questions no 2-3 CONDOLENCES WE WISH TO EXPRESS AND SAY OUR CONDOLENCES ON THE DEPARTED OF MR. WIKANTA HARJANA (78 YEARS OLD) FATHER OF RIVALDO SANTOSA ONE OF THE TEACHERS OF SMP GARUDA NUSANTARA. ON JANUARY 4TH 2010 IN SURABAYA, EAST JAVA BURIAL WAS IN SURABAYA, JL. KOL SUGIYONO 34, ON THE SAME DAY MAY GOD ALMIGHTY BLESS AND KEEP HIM ALWAYS THE HEADMASTER AND TEACHERS OF SMP GARUDA NUSANTARA SURABAYA 2. What is the purpose of the text? A. To show congratulation of someone’s travel departure. B. To show sympathy of someone’s passing away. C. To show happiness of a very special day. D. To show grateful of someone’s sickness. 3. According to the text, who passed away? A. Headmaster. B. Rivaldo Santosa. C. Wikanta Harjana. D. The writer. The text for questions no 4-5 All of Students Grade 9 You are invited to: GRADUATION PARTY 2014 SMP NUSANTARA Day/Date : Saturday, the fifteenth of July two thousand and ten
  • 2. Time : 10 a.m. – 01 p.m. Venue : Art Room Pramesti Hotel Jl. Sudirman kav. 9 – 11 Bandung Come and help us celebrate it *Invitation card available at OSIS 4. From the text above we can conclude that…. A. All students must come to the party. B. All Students invite OSIS for party. C. OSIS prepared a graduation party for the students grade 9. D. The party is for all students of SMP NUSANTARA. 5. How long will the graduation party last? A. 2 hours. B. 3 hours. C. 4 hours. D. 5 hours. The text for questions no 6-7 Good ink-Profesional Quality Refill Ink BC-02/BX-2 (Black) Refill ink for CANON BJ-10E/10EX/20/200/230 BJC-210S/210SP/240/255SP/265SP • Tap the top of the inkbottle, so no ink remains at the top portion. With push pin, puncture a hole at the top of the inkbottle. • To preserve unused ink, insert the pin into the top of the bottle to avoid it become dry. • Store the ink bottle in dry, cool, dark place. Adapted from :NuInk-Profesional Quality Refill Ink 6. What is the text mainly talk about? A. The refill ink B. Refill ink service. C. Store the ink. D. Canon printer. 7. What will happen if you keep the refill ink bottle under the direct sunlight? A. The ink will be dried. B. The ink will last long. C. The ink will keep wet. D. The color of the ink will change. The text for questions no 8-10 Announcement To all students of grade VII to IX
  • 3. We will have an earthquake simulation tomorrow. Before the simulation, some instructors will teach you how to save yourself when earthquake happen. They will tell you what should you do in a real situation. It will be held : Time : in the first break Place : school hall Please do join the simulation, It will be absolutely useful us. Principal 8. What is the announcement about? A. An instruction to survive in a disaster. B. An instruction to go to school hall. C. An instruction to join an earthquake simulation. D. An instruction to save themselves. 9. Whom is the announcement addressed to? A. All students. B. The Principal. C. The teachers. D. An Instructor. 10. When will the event be held? A. Today before the first break. B. Tomorrow in the first break. C. Today in the second break. D. Tomorrow after second break. The text for questions no 11-12 11. What is the message about? A. A sick grandma. B. A Working project. C. A delay of an activity. D. A great plan. 12. From the message above we know that ... . A. Dinda will meet Mira at the hospital. B. Dinda and Mira work together for their project. C. Dinda’s grandma involves in their project. D. Dinda expect Mira to stay in the hospital with her. The text for questions no 13-15 Saturday, 18 January 2014
  • 4. Dear Nan, We are having a great a holiday here on the Gold Coast. Yesterday we went to the Movie World. When we got up in the morning, it looked like rain. After a while the cloud disappeared. And it became a sunny day. We then decided to go to the Movie World. The first ride I went on was Lethal Weapon. Next I saw the Police Academy show. After that I had lunch as I was really hungry. Meanwhile, Mum and Kelly queued for the Batman ride. About one o’clock we got a light shower of rain but it cleared up soon after. We then went on all the other rides. It was a top day. See you when you get back. Yours, Sam 13. Where did Sam spend his holiday with his family? A. On the Gold Coast. B. In Lethal Weapon. C. In the Movie World. D. At the Police Academy. 14. What is the main idea of paragraph 3? A. The weather in Gold Coast. B. Sam’s activities in the Movie World. C. Police Academy Show D. A great holiday in the Movie World. 15. What happened with the writer’s family at one o’clock? A. They had lunch. B. They caught a little rain. C. They took a shower. D. They enjoyed Batman ride. The text for questions no 16-18 The Text for Number 16 – 18 :THE TRAIN SCHEDULE OF SURABAYA GUBENG STATION THE TRAIN DIRECTION DEPARTURE ARRIVAL PENATARAN MALANG-BLITAR 04.40 08.59 RAPIH DHOHO KTS-BLITAR 04.54 10.04 PASUNDAN KIARACONDONG 05.25 21.13 AGROWILIS BANDUNG 06.55 19.30 SANCAKA I YOGYAKARTA 07.30 13.05 16. What is the writer’s purpose to write the text above ? A. To inform the train schedule. B. To promote the train. C. To describe the train station. D. To retell the train arrival. 17. What train should we take to go to Bandung? A. Rapih Dhoho B. Agrowilis C. Penataran D. Pasundan 18. “ The train schedule of ...” . The underlined word closest in meaning with .... A. time table B. departure C. train direction D. arrival The text for questions no 19-22 Fried Chicken
  • 5. Ingredients: 1 pound of chicken 4 cups of cooking oil 1 cup of flour 1 teaspoon of salt 1 teaspoon of pepper A dash of chili powder The Steps: First, put flour, salt, pepper, and chili powder in a plastic bag and shake to mix. Next, cut chicken into small pieces, add them to the bag and shake to coat the chicken with seasoned flour. After that, heat the oil in a heavy frying pan over medium-high heat and cook the chicken for about ten to fifteen minutes or until the chicken is golden brown. Finally, drain the chicken and serve. 19. What is the writer’s purpose to write the text above ? A. To describe the ingredients of fried chicken. B. To describe fried chicken in general. C. To amuse the reader with a fried chicken. D. To explain how to make fried chicken. 20. Where do we heat the oil and cook the chicken until its color become golden brown ? A. in a frying pan. B. in a plastic bag. C. in a boiling pan. D. in a big bowl. 21. Based on the text above, how many steps will we do to make a fried chicken? A. 3 B. 4 C. 5 D. 6 22. “…and shake to mix”. The underlined word means … . A. give out B. provide C. serve D. tremble The text for questions no 23-26 ALFRED NOBEL
  • 6. After inventing dynamite, Swedish-born Alfred Nobel became a very rich man. However, he foresaw its universally destructive power is too late. Nobel preferred not to be remembered as the inventor of dynamite, so in 1895, just two weeks before his death, he created a fund to be used for awarding prizes to people who had made worthwhile contributions to humanity. Originally, there were five awards literature, physics, chemistry, medicine, and peace. Economics was added in 1968, just sixty seven years after the first award ceremony. Nobel’s original legacy of nine million dollars was invented, and the interest on this sum is used for the awards which vary from $ 30.000 to $ 125.000. Every year on December 10, the anniversary of Nobel’s death, the awards (gold medal, illuminated diploma, and money) are presented to the winners. Sometimes politics play an important role in the judgments and decisions. Americans have won numerous science awards, but relatively few literature prizes. No awards were presented from 1940 to 1942at the beginning of World War II. Some people have won two prizes, but this is rare: others have shared their prizes 23. The Nobel Prize was established in order to…. A. recognize people’s contribution to humanity. B. honor the inventor of dynamite and a very rich man C. be remembered as the inventor of dynamite D. play an important role in the judgments and decisions 24. What does the text mainly talk about? A. Alfred Nobel preferred to be the inventor of dynamite. B. Alfred Nobel left his money to science. C. Alfred Nobel created awards for contributions to humanity. D. Alfred Nobel won awards 25. “… he created a fund to … . “ The underlined word refers to ... . A. people B. humanity C. Nobel D. dynamite 26. “However, he foresaw its universally destructive power is too late.” (par 1). The underlined word has the same meaning with … . A. prevailed.. B. postponed. C. prevented D. predicted. The text for questions no 27-30 Losari Beach is a beautiful beach located in the western part of Makassar, South Sulawesi. The
  • 7. beach has been an icon of Makassar for years and well-known for its beautiful sunset scenery. Many people spend their afternoon and evening times enjoying the panorama when the reddish sun looks like to sink to the sea. Several years ago, Losari Beach was popular for its culinary providing traditional and modern cuisines. The culinary was located along the coast, approximately one mile length of the table and stalls selling various menus. For this reason, Losari Beach was also called as “the world’s longest table”. But, previously, the government of Makassar has moved and relocated it to the southern part of Losari beach. Located near the center of Makassar city, Losari Beach is easy to access. It only takes 10 minutes to drive from the harbor of Makassar and 30 minutes to drive from Sultan Hasanuddin Airport. Residents in Makassar usually go to Losari Beach by car, motorcycle or on foot 27. What is the main idea of the first paragraph? A. Losari Beach is a beautiful beach. B. Losari Beach is well-known for its sunset. C. Losari Beach is an icon of Makassar . D. Losari Beach is enjoyed by many people. 28. Why is Losari Beach easy to access? Because … . A. it is far from the harbor of Makassar. B. it can only be reached by car and motorcycle. C. it is in Sultan Hasanuddin Airport. D. it is located near the center of Makassar city. 29. Which doesn’t make Losari beach well-known as one of the tourist resort? A. sunset scenery. B. traditional cuisines. C. modern culinary. D. Hasanuddin harbor. 30. “…beach located in the western part…” (paragraph 1). The underlined word has the same meaning with …. A. stayed. B. placed. C. positioned D. situated The text for questions no 31-34 A poor boy sold goods from door to door to pay his school fee. One day he had only a little money left and he was very hungry. He decided to ask for some food at the next house he visited. However he was so nervous when a lovely young woman opened the door. He only asked for a glass of water. The woman thought that the boy was hungry so she gave him a large glass of milk. He drank it slowly, and then asked. “How much do owe you?”. “You don’t owe me anything,” she replied, “Mother has taught us never to accept pay for a kindness.” He said, “Thank you from my heart.” As the poor boy left that house, he felt stronger. His faith in God was getting stronger too. He had been ready to stop his study but now he got a spirit to continue it until he became a doctor. Some years later that young woman became critically ill. She was sent to the big city to cure her disease. The poor boy was the doctor. When he knew the name of the town she came from. he went to meet her. He recognized her at once. He tried hard to save the woman’s life. From then on he gave special attention to the sick woman. After a long struggle, the woman could be cured. The poor boy paid all the bill. He wrote “Paid in full with one glass of milk”
  • 8. under the bill. When the woman opened the bill, tears of joy flooded her eyes as her happy heart prayed,” Thank you, God, that your love has spread abroad through human hearts and hands.” 31. What is the main idea of paragraph two? A. The poor boy asked the woman for food. B. The woman came to the town the boy lived C. The poor boy cured the woman and repaid her kindness. D. The woman gave a large glass of milk to the poor boy 32. What can we learn from the story above? A. Kindness won’t be forgotten. B. Help is needed to be successful. C. Poverty is the source of misery. D. Health is important in life. 33. The poor boy paid all the bill. The synonym of the underlined word is …. A. debt B. invoice C. milk D. saving 34. He wrote “Paid in full with one glass of milk.” The underlined word refers to … . A. the poor boy B. the God C. the young woman D. the bill The text for questions no 35-38 The Ginger herb root is used in cooking and also as a medicine. Ginger is a plant that comes from southest Asia, and it have aromatic smell. It can be healthy drink. Most of people like it. The Ginger is very good to consume for body. It is very useful, there are many advantages of Ginger such as nausea, digestive problems, circulation and arthtritis. Nausea caused during pregnancy or by travelling is one of the benefits of Ginger root. Ginger is also known to have the ability to calm an upset stomach cramps and circulation can also be improved. It can help minimize the symptoms of respitory conditions, cold and allergies. The Ginger root is fast becoming a popular medicinal herb. Besides, it also available as a supplement which can be taken on daily bases. In additional to the many benefits it is also good to know that there are no known drug side effects. Ginger doesn’t interact with any other nutrients or drug in the body and Ginger in all forms is safe to take. Ginger is good for heart as well. Just give frams of dried Ginger per days slows the production of LDL (bad) cholesterol and triglycerides in the liver. Ginger also hinders platelets from sticking together, thus decreasing the risk of stroke or heart attack. Everyone should have Ginger in their home.
  • 9. 35. What is the benefits of Ginger ? A. Can minimize the symptoms of cold. B. known having drug side effects. C. To upset stomach cramps and circulation. D. Increasing the risk of heart attack. 36. The main idea of second paragraph is… A. the origin place of ginger. B. The risks and effects in consuming ginger. C. many advantages of Ginger. D. The available supplement in ginger. 37. “ It is very useful.” The underlined word refers to… A. body B. ginger C. root D. nausea 38. People should have ginger in their home, because … . A. Ginger is useful and has many advantages. B. Ginger in all forms is unsafe nutrient to take. C. Ginger increases the risk of stroke. D. Ginger increases stomach cramps. . The text for questions no 39-42 Once upon a time, there were a king and his queen who lived in the Kingdom of Belinyu. They didn't have any child. Until one night, the queen had a dream of a turtle. It said that the queen would have a baby, and she had to give Komala a necklace to her baby. The queen woke up and she was holding a Komala necklace in her hand. She told her dream to the king, and he was very happy. Shortly, the queen's dream became reality, she delivered a beautiful babygirl. The king named her, Komala. She grew up as a pretty girl, however, she had a bad attitude because her parents always spoiled her too much. One day, Komala heard her parents were talking about the turtle in her mother's dream. She thought that the with the king's guards, Komala searched the turtle, and finally, she found it in a beach. She turtle was very interesting animal, so she wanted it as her pet. She insisted to find it, and the king allowed her to look for the animal. Accompanied shouted to it, "Penyu busuk wait for me", in several times, but the turtle kept swimming. Komala ran after it into the sea, she tried to catch it. Until then she finally drowned and disappeared, and all of her guards could not save her. Now, people call the beach, penyusuk. 39. Komala had a bad attitude because .... A. she was a princess.
  • 10. B. she grew up as a beautiful girl. C. her father was a king. D. her parents spoiled her very much. 40. “ Until then she finally drowned...” (last paragraph). The synonym of the word “drowned” is… . A. Appeared. B. Swam. C. floated . D. sank . 41. What does the story tell us about? A. A good attitude girl. B. The princes Komala. C. A kingdom in Belinyu. D. The legend of Penyusuk beach. 42. The moral value we can take from the legend above is …. A. Parents need to spoil their children. B. Princess can humiliate people or animals freely. C. We should respect other creature. D. King must allow all of his daughter’s insistences. The text for questions no 43-45 A guard dog and a cock had been living on a farm for some considerable time, and had become good friends. One day they decided they would like to see the world and they set out together. As night fell, they found a nice tree where they decided to spend the night. The cock flew up into the ………(43) and was soon fast asleep. The dog settled in the hollow trunk below. At the first crack of dawn, the cock woke up, and crowed ……..(44). After all, it had been his job for years to wake up everybody on the farm, and one day on the road had not changed his habits. Just down the road a fox was resting, and hearing the cock crowing, thought this would make a good breakfast for him. So he stood under the tree, and called up to the cock. “What a ….. (45) voice you’ve got, Mr Cock”, the fox said. “Why don’t you come down from your high perch so that we can get acquainted?” 43. A. roots B. leaves C. trunks D. branches 44. A. loud B. loudly C. aloud
  • 11. D. loudness 45. A. ugly B. dreadful C. nasty D. beautiful The text for questions no 46-48 Last Sunday my family and I ….. (46) to Prambanan Temple by car. We arrived there in the afternoon. We walked around the temples and went upstairs step by step. In the main temple, we saw Roro Jonggrang statue. Have you ever heard the story of Roro Jonggrang? It is a very famous story among Javanese. Being tired of walking around, we decided to take a rest in a nearby hotel. At night we returned to the temple. We wanted to see the Ramayana ballet. It tells the story of Rama and Shinta. The performance is almost held every night. The dancers performed it ….. (47). It was really great. All visitors were …..(48). They applaused their performance. 46. A. goes B. went C. going D. gone 47. A. beautiful B. careless C. beautifully D. carelessly 48. A. disappointed B. worried C. satisfied D. frightened 49. Rearrange the following sentences into a good paragraph! 1) In his delight he lifted up his voice and brayed, so that everyone knew him. 2) And shortly afterwards a fox came up to him and said, “Ah, I knew you by your voice.” 3) He put it on and went towards his native village. 4) Then, his owner came up and gave him a sound cudgeling for the fright he had caused. 5) An ass once found a lion’s skin which the hunters had left out in the sun to dry. 6) All fled at his approach, both men and animals, and he was a proud ass that day. (Source : http://www.ivyjoy.com/fables/lionskin.html) A. 5–3–6–4–1–2 B. 5–3–2–6–4–1 C. 5–3–2–4–6–1
  • 12. D. 5–3–6–1–4–2 50. Rearrange these words into a good sentence ! English – and – now – are – Andi – friends – studying – his 1 2 3 4 5 6 7 8 A. 5 – 2 – 1 – 6 – 4 – 7 – 1 – 3 B. 6 – 4 – 7 – 1 – 3 – 5 – 2 – 8 C. 6 – 4 – 7 – 1 – 3 – 5 – 2 – 8 D. 5 – 2 – 8 – 6 – 4 – 7 – 1 – 3 KUNCI = NO NO NO NO NO 1 B 11 C 21 B 31 C 41 D 2 B 12 B 22 D 32 A 42 C 3 C 13 A 23 A 33 B 43 D 4 C 14 B 24 C 34 A 44 B 5 B 15 B 25 C 35 A 45 D 6 A 16 A 26 D 36 C 46 B 7 A 17 B 27 A 37 B 47 C 8 C 18 A 28 D 38 A 48 C 9 A 19 D 29 D 39 D 49 D 10 B 20 A 30 C 40 D 50 D

×