Case study nift final

25,951 views
25,360 views

Published on

Published in: Business, Technology
0 Comments
28 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
25,951
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
14
Actions
Shares
0
Downloads
2,350
Comments
0
Likes
28
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Case study nift final

  1. 1. CASE STUDY:NATIONAL INSTITUTE OF FASHION TECHNOLOGY, NEW DELHI -SHAMEEN KHAN, SHEILJA SINGH, TAIYABA RASHID
  2. 2. 2 An Institute For Fashion Education to encourage the fast – Growing Garment Industry and to Provide education in clothing design as a service to the Ready – made garment industry. PROJECT - NIFT, NEW DELHI OWNERSHIP - MINISTRY OF TEXTILES, GOVT OF INDIA. ARCHITECT - STEIN. DOSHI & BHALLA. SITE AREA - 11,560 SQ MT. (3 acre) BUILT UP AREA - 13,570 SQ MT. (INCLUDING BASEMENT) LOCATION - HAUZ KHAS NEW DELHI. YEAR OF COMPLETION - 1986 INTRODUCTION
  3. 3. 3 LOCATION OF NIFT The main access is from the Mehrauli Road which goes from AIIMS to Qutab Minar. it can also be accessed from the Khel Gaon Marg which goes to the Asian Games Village. surrounded by Hauz Khas Apartments, Spastic Society building and the Classical Dance Institute. LOCATION • The institute is situated in the Hauz Khas institutional zone. It lies on the way to Asian Games Village from green park. • Access is from north east and south west side of the campus. • Site is irregular in shape and is surrounded by classical dance institute, Hauz Khas housing, Gulmohar park.
  4. 4. 4 ENTRANCE • The building covers almost the entire site leaving very less green area. • The plan follows the site boundary with a setback of 6m maintaining its character. • The opening are designed such that they maintain a visual unity in their form and proportion. • Academic clusters have been grouped together to form units comprising class rooms, labs, common lobby, and service spaces. ABOUT THE BUILDING
  5. 5. 5 SIDE SURROUNDING OF THE BUILDING Building is aligned with its long sides along NW and SE axis, facilitating good exposure to the sun and breeze, at times causing glare.  Different blocks of building complex are placed according to the site lines. All the peripheral building lines are parallel to the site lines. Openings for light and ventilation have been sacrificed for aesthetic considerations than climatic comfort. STRUCTURE This complex is based on frame structure - square module has been followed up.. The roofing is done with waffle slabs (1.7mx1.7m) thus providing a column free space of 6.85 sq.m The external thickness Acts as adequate sun protection for the Windows, providing insulation. ORIENTATION labs Art room Basement LabsLabs Labs Labs classroomclassroom Basement
  6. 6. 6 SITE PLANNING • Flat land with artificial contours. • Proper segregation of functions as building blocks are places in certain set of zones which is determined by the function character of the building block. • The planning revolves around the two courts- the sunken cover with a stepped kund and the amphitheatre. • Although apart from the zonal green there is not any substantial green area to be landscaped, the institute gives a feeling of richly landscaped environment. • Two types of circulation pedestrian and vehicular. • An inner road leads to the main car park just outside the main entrance. • The entry to the campus is from two sides. Front and back. ENTRANCE ENTRANCE Inner road leading to minor parking Pedestrian circulation Vehicular circulation
  7. 7. 7 BLDG.BLOCK GREEN AREAS AMPHITHEATRE PEDESTRAIN CIRCULATION Administrative Block Amphitheatre Academic block Sunken court or Kund Hostel Block • The site is basically divided in to three basic zones. • Academic block are similar in plan and in function also, occupies the left portion of the site. • Administrative block along with canteen and library is in right hand side. • The Hostel block is placed right at the back of the site. ZONING
  8. 8. 8 CLASSROOMS LABS. GREEN AMPH.+COURT VERT.CIRC. HORZ.CIRC. RECEPTION KITCHEN CAFETERIA TOILETS ADM.BLOCK GROUND COVERAGE =2892 sq.mts. (25%) BUILDING LAYOUT Different blocks acquire different shapes and forms depending upon the functions they are accommodating.  Permeability of the blocks, due to accessibility from all the sides.  The building blocks are concentrated around the sunken court thus generating activity and creating lively environment The front court separated from amphitheatre by terraced academic wing becomes culturally appr. and climatically comfortable outdoor space Labs in the way due to insufficient space GROUND FLOOR PLAN
  9. 9. 9 FIRST FLOOR PLAN A common lift for both the academic blocks Adm. Block covers projection and research office, administrative office and officer’s cabin Narrow corridor of administration block end up at toilet blocks on both sides Labs are south west oriented which causes glare LANGUAGE AND MODELLING ROOM LABS. TOILETS ART ROOM EXHIBITION HALL
  10. 10. 10 SECOND FLOOR PLAN THE THIRD FLOOR. Library is used by all the students and outside people from the industry and profession, for research and reference work Resource centre consists of valuable audio-visual collection of videotapes, slides, CDs and photographs. Resource centre also comprises of material collection of textile, costumes, jewellery and other related reference material. ART ROOM EXB. HALL – UPPER LEVEL CLASSROOMS LABS TOILETS LIBRARY RESOURCE CENTRE THIRD FLOOR PLAN
  11. 11. 11 ENTRANCE PLAZA • The double height gateway like gate gives way to the academic as well as administrative block reached by a series of steps. FOYER • It is a series of steps with seating at various levels from the entrance plaza giving an informal atmosphere to the area. • The foyer leads to the reception & also opens out of the sunken courtyard
  12. 12. 12 ACADAMIC BLOCK • The whole complex forms a vibrant composition. • The academic blocks are connected through different systems of circulation overlooking the central court. • Academic facilities have been provided in the areas joined together in the form of a cluster. The cluster comprises of lobby, lecture rooms, labs and toilets. Sunken court Lecture rooms Laboratory Amphitheatre’s stage
  13. 13. 13 View of display board in class room Sitting area/projector in class room Swing machines in Laboratory Steam presses in the Lab
  14. 14. 14 Glass for the day lighting in the Library area Cubicles for the librarian and director of the resource center made with wooden partitions. Computer labs in different departments
  15. 15. 15 AMPHITHEATRE . • Total seating capacity is for 300 students. • Area covered by Amphitheater = 319.35 sq.mts. Bridge separating the kund and the Amphitheatre
  16. 16. 16 MATERIAL USED IN THE BUILDING STRUCTURE - R.C.C and brick walls. CLADDING – Random rubble stone masonry on some part of the plinth, walls in some places, imported float glass used as a special material as a non reflecting glass used as a complete wall, steel frame screened with reflected glass, and use of vibrant colors in the interiors spaces. FLOOR FINISH: Block granite and white marble check flooring in reception hall, Kota green and Jaisalmer yellow in corridors, Plain cement floor finish in classrooms and laboratories, chip flooring in exhibition hall, stone in open spaces. FAÇADE TREATMENT: The exterior although uniformly finished in grey-colored grit, the interiors come as a surprises, with composition in white, grey and greens of the court reflected in the glass wall. WINDOWS: jharokhas of traditional architecture and new materials and expression creating an interesting blend.
  17. 17. 17 •The institute gives a feeling of richly landscaped environment. •Site boundary is lined with deciduous and evergreen trees. •A series of high and low platforms, soft and hard landscaping have been used in the amphitheatre court. LANDSCAPING •In surrounding areas of kund soft landscaping is done and it is paved with cutouts for basement lighting.
  18. 18. CONCLUSION  The idea is to create a relationship between the built & the unbuilt spaces.  There are evidences of blend of traditional and contemporary architecture.  Aesthetics are cared for, sometimes at the stake of comfort if not function.  The site is well-segregated into various zones w.r.t the functions.  Circulation spaces are minimised to obtain efficiency in design.

×