'De Twentse Aanpak' of 'Noaberschap 2.0' voor ROC van Twente

2,921 views
2,692 views

Published on

(dutch) Deze presentatie heb ik gegeven voor het College van Bestuur van het ROC van Twente. Mijn doel was om aan de hand van het begrip Noaberschap te laten zien dat onze huidige samenleving veel overeenkomsten heeft met de waarden voortkomend uit Noaberschap.

2 Comments
1 Like
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
2,921
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
277
Actions
Shares
0
Downloads
25
Comments
2
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

'De Twentse Aanpak' of 'Noaberschap 2.0' voor ROC van Twente

 1. 1. De Twentse Aanpak nich kakel’n moar eier leg’n?
 2. 2. Noaberschapde gezamenlijke noabers (buren) in een kleine sociale, overwegend agrarische gemeenschap. Binnen de noaberschap geldt denoaberplicht. Dit houdt in een verplichting, de noabers (in een ruime zin des woords) bij te staan in raad en daad indien dat nodig is.
 3. 3. Noaberschap
 4. 4. Noaberschap 1. Emotionele ondersteuning. Deze vorm van ondersteuning ontvangt iemand als een persoon getroost wordt,gerustgesteld wordt of als iemand advies krijgt.
 5. 5. Noaberschap 1. Emotionele ondersteuning. Deze vorm van ondersteuning ontvangt iemand als een persoon getroost wordt,gerustgesteld wordt of als iemand advies krijgt.
 6. 6. Noaberschap 2. Waardering.Deze vorm van ondersteuning bestaat er onder andere uit dat een persoon in vertrouwen genomen wordt door een ander, dat iemandcomplimenten krijgt, dat een persoon om hulp gevraagd wordt, of dat een advies wordt opgevolgd.
 7. 7. Noaberschap 3. Instrumentele ondersteuning.Dit bestaat uit het krijgen van praktische hulp zoals vervoer, hulp bij het huishouden en bij het boodschappen doen etc.
 8. 8. Noaberschap 4. Gezelschap. Deze vorm van ondersteuning bestaatbijvoorbeeld uit het krijgen van bezoek, telefoonkrijgen en het krijgen van een uitnodiging voor een feestje of etentje krijgen.
 9. 9. Noaberschap 5. Informatieve ondersteuning. Deze ondersteuning bestaat bijvoorbeeld uit hetkrijgen van opbouwende kritiek, en het krijgen van uitleg en tips.
 10. 10. Maar wat betekent dit voor het onderwijs?
 11. 11. Er komt een nieuwe generatie aan..
 12. 12. Er komt een nieuwe generatie aan..
 13. 13. Er komt een nieuwe generatie aan..En zij hebben hele andere kennis, werkwijzen en vaardigheden..
 14. 14. Vaardigheden die zij niet hebben,niet kennen en niet kunnen aansturen...
 15. 15. Wie van jullie heeft zich vandaag de vraag gesteld of hij of zij iemand kan helpen met de kennis of middelen die je hebt?
 16. 16. Deze generatie helpt ook met kennis en middelen...
 17. 17. Deze generatie helpt ook met kennis en middelen... ...maar meer en meer met gebruik van hun netwerk en het koppelen van mensen.
 18. 18. Zij waren erbij toen dit wereldnieuws was:
 19. 19. Maar zij weten niet anders.Zij hebben vroeger niet meegemaakt en kunnen het zich amper voorstellen.
 20. 20. “Vroeger was er vrijwel overalburenhulp en vormde nabuurschap debasis van de samenleving. Men kendeelkaar.Maar de moderne mens lijkt weinig aandacht tehebben voor de naaste. Nu is men vooral metzichzelf bezig. We zijn geneigd van de anderweg te kijken en onze ogen en oren te sluitenvoor de omgeving.Tegenwoordig zijn zelfs buren somsvreemden. Je spreekt elkaar zondergesprek, je kijkt naar elkaar zonder deander te zien. Mensen communiceren viasnelle korte boodschapjes. Onze samenlevingwordt steeds individualistischer. Persoonlijkevrijheid is los komen te staan vanverbondenheid met de gemeenschap. Maarzonder enig ‘wij-gevoel’ wordt ons bestaan leeg.Met virtuele ontmoetingen is die leegte niet tevullen; integendeel, afstanden worden juistvergroot.Het ideaal van het bevrijde individuheeft zijn eindpunt bereikt. We moetentrachten een weg terug te vinden naarwat samenbindt.”
 21. 21. Het ideaal van het bevrijde individuheeft zijn eindpunt bereikt. We moetentrachten een weg terug te vinden naarwat samenbindt.”
 22. 22. Het ideaal van het bevrijde individuheeft zijn eindpunt bereikt. We moetentrachten een weg terug te vinden naarwat samenbindt.”
 23. 23. Het ideaal van het bevrijde individuheeft zijn eindpunt bereikt. We moetentrachten een weg terug te vinden naarwat samenbindt.”
 24. 24. 1. Emotionele Ondersteuning
 25. 25. 2. Waardering
 26. 26. 2. Waardering
 27. 27. 3. Instrumentele Ondersteuning
 28. 28. 4. Gezelschap
 29. 29. 4. Gezelschap
 30. 30. 4. Gezelschap
 31. 31. 5. Informatieve Ondersteuning
 32. 32. 5. Informatieve Ondersteuning
 33. 33. 5. Informatieve OndersteuningWij geloven dat…… mensen elkaar van nature graag helpen.… als je de juiste vraag aan de juiste persoon stelt, hetonmogelijke mogelijk wordt.… groei begint met geven en dat delen vermenigvuldigen is.… de juiste antwoorden beginnen met het stellen van de juistevraag.
 34. 34. LinkedIn
 35. 35. Facebook
 36. 36. Het is dus niet individueel versus collectief.Het een sluit het ander niet uit! Het is niet “of-of” maar juist “en-en”! Ik heb mij als individu nog nooit eerder zo verbonden gevoeld met het collectief. Technologie helpt mij hierin. Technologie is de verbindende schakel.
 37. 37. Het ROC is een Noaber
 38. 38. Het ROC is een NoaberHet ROC is ook een Noaberschap
 39. 39. Het ROC is een Noaber Het ROC is ook een NoaberschapHet ROC leidt noabers op!
 40. 40. Het ROC is een Noaber Het ROC is ook een Noaberschap Het ROC leidt noabers op!En die noabers hebben dezelfde behoeftes als 15 jaar geleden alleen nu met hele andere middelen, een heel ander bereik maar met hetzelfde doel!
 41. 41. Een noaber die wordt opgeleid heeft er meer aanom te weten hoe hij de juiste kennis vergaart dan dat hij die juiste kennis vergaart..
 42. 42. Oftewel degene die voor de klas staat gaat van docerend naar faciliterend...
 43. 43. Oftewel degene die voor de klas staat gaat van docerend naar faciliterend...
 44. 44. Wie zijn de noabers van nu? Van jouw persoonlijk? Van het ROC? Van een ROC student? Van een ROC docent?
 45. 45. Maar voor noaberschap in Twente geldt ook:
 46. 46. Het is allemaal niet zo moeilijk
 47. 47. De Twentse Aanpak En noe goat wie kakel’n EN eier leg’n!Steven Zwerink@szwerinkwww.stevenzwerink.nl

×