A Pilvax kávéház

3,481 views
3,096 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,481
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
143
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

A Pilvax kávéház

  1. 1. A Pilvax kávéház A Pilvax kávéház a forradalom napjaiban A Pilvax elődjét Privorsky Ferenc alapította Café Reanaissance néven az akkori Úri utcában 1838- ban. Nevét későbbi tulajdonosáról, Pilvax Károlyról kapta, aki az 1840-es években működtette akávéházat a pesti Belvárosban. A kávéház a reformkor vége felé a radikális értelmiség és különösena fiatalok törzshelyévé vált. Itt alakult meg és működött a Fiatal Magyarország és a Tízek Társaságanevű asztaltársaság, amelynek tagjai között volt Petőfi Sándor is. A fiatal költő 1844-től rendszeresen itt reggelizett.
  2. 2. Pilvax Kávéház ma Ma is nagyon forgalmas hely a Pilvax Kávéház, főként a fiatalok körében Pilvax Kávéház bejárata najainkbanA szabadságharc bukása után az utca nevéről Café Herrengasse volt a kávéház neve;1867 és 1895 között a Schőja Kávéház nevet viselte. Az utca neve többször változott: 1874-től Koronaherceg utca, később Petőfi Sándor utca lett. Az eredeti épület 1911-ben a városrendezés áldozatává vált, ám az 1920-as években nem messze, a mai helyén nyílt meg a Pilvax Kávéház, ahol 1927-től rendszeresen találkoztak a Petőfi Társaság tagjai.Jelenleg a Taverna-csoporthoz tartozó City Hotel Pilvax az eredeti helyiségcsoportban üzemelteti a Pilvax Kávéház nevű vendéglátóhelyet.
  3. 3. A szabadságharc kibontakozása1847-től Fillinger János bérelte a kávéházat, ezért fordul elő több forrásban is a Fillingerkávéház elnevezés. 1848 márciusában Petőfi és társai itt beszélték meg a forradalomköveteléseit és itt került sor a 12 pont megszövegezésére ami a Landerer & Heckenastnyomdában adtak ki, amelyet az utolsó rendi országgyűlésen a Függetlenségi Pártszorgalmazott. A hagyomány szerint 1848. március 15-én itt szavalta el Petőfi először aNemzeti dalt és innen indultak ki ezen a napon a forradalmi események. A kávéházat1848. március 15-e és 1848 augusztusa között Forradalmi Csarnoknak nevezték.
  4. 4. A Nemzeti Dal Talpra magyar, hí a haza! Fényesebb a láncnál a kard, Itt az idő, most vagy soha! Jobban ékesíti a kart, Rabok legyünk vagy szabadok? És mi mégis láncot hordtunk!Ez a kérdés, válasszatok! A magyarok istenére Ide veled, régi kardunk! Esküszünk, A magyarok istenére Esküszünk, hogy rabok tovább Esküszünk, Nem leszünk! Esküszünk, hogy rabok tovább Nem leszünk! Rabok voltunk mostanáig, A magyar név megint szép lesz, Kárhozottak ősapáink, Méltó régi nagy híréhez; Kik szabadon éltek-haltak, Mit rákentek a századok, Szolgaföldben nem nyughatnak. Lemossuk a gyalázatot! A magyarok istenére A magyarok istenére Esküszünk, Esküszünk, Esküszünk, hogy rabok tovább Esküszünk, hogy rabok tovább Nem leszünk! Nem leszünk! Sehonnai bitang ember, Hol sírjaink domborulnak, Ki most, ha kell, halni nem mer, Unokáink leborulnak, Kinek drágább rongy élete, És áldó imádság mellett Mint a haza becsülete. Mondják el szent neveinket. A magyarok istenére A magyarok istenére Esküszünk, Esküszünk, Esküszünk, hogy rabok tovább Esküszünk, hogy rabok tovább Nem leszünk! Nem leszünk!
  5. 5. A 12 követelési pontMit kiván a magyar nemzet.Legyen béke, szabadság és egyetértés.Kivánjuk a sajtó szabadságát, censura eltörlését.Felelős ministeriumot Buda-Pesten.Évenkinti országgyülést Pesten.Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.Nemzeti őrsereg.Közös teherviselés.Urbéri viszonyok megszüntetése.Esküdtszék, képviselet egyenlőség alapján.A katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a külföldieket vigyék el tőlünk.A politikai statusfoglyok szabadon bocsáttassanak.Unio.Egyenlőség, szabadság, testvériség!
  6. 6. Az 1848-as Szabadságharc Petőfi Sándor a szabadság dalnoka Marosvásárhelyt, 1849. július 30-án ezen Görög féle sarokház főtéri erkélyes termében Egressy Gáborral együtt Görög Károly és Ziegler Vilma vendégszerető házigazdák körében megreggelizvén, innét indult Bem József altábornagy kíséretében a Fehéregyháza (Segesvár) melletti csatába hol 1849. július 31-én eltűnt. Itt még ember volt, innét indult ki a nagy útra, hogy csillag legyen ő; fénye örökké ragyog!
  7. 7. • A bécsi forradalomhírére a forradalmi fiatalok vezetésével március 15-én kitört a pesti forradalom.• Petőfi és társai reggel kilenckor a Pilvax kávéházból az egyetemre mentek, ahol az ifjúság egy emberként csatlakozott hozzájuk.• Ezáltal a kávéház vált a szabadságharc legelső, s egyben fontos színterévé, ahol mai napig március 15.-ei megemlékezéseket tartanak.
  8. 8. Köszönöm a figyelmet!

×