Your SlideShare is downloading. ×
0
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Pembentangan headstart
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Pembentangan headstart

2,591

Published on

2 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
2,591
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
87
Comments
2
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. PROGRAM DIPLOMA PENDIDIKAN (PENGAJIAN PRASEKOLAH) Tajuk: Program Head StartNAMA KUMPULAN: AMRI BIN MOHD KARIM SITI MAHIRAH BINTI M.SOFIAN NUR AINI BINTI MOHD KHARI SYAHIDATUL IMAN BINTI SAFUAN WAN NABILA BINTI WAN RAMLINAMA PENSYARAH: ENCIK JUPPRI BIN BACOTANG
 • 2. PROGRAM HEAD START
 • 3. PENUBUHAN PROGRAM Januari tahun 1964, Presiden Lyndon B.Johnson mengistiharkan “perang kemiskinan” November 1964, Lydon Johnson telah dilantik sebagai presiden menjawat sebagai jawatankuasa aktiviti hak asasi akedemik dan sivil. Januari tahun 1965, semua jawatankuasa berkumpul di White house yang diketuai oleh presiden Lydon Johnson.
 • 4. SAMBUNGAN………. Mei tahun 1965, presiden Lyndon Johnson menggunakan pejabat ekonomi untuk menubuhkan program Head start Bermula pada musim panas tahun 1965, sebagai program selama lapan tahun minggu musim panas untuk kanak-kanak dari komuniti berpendapatan rendah.
 • 5. SAMBUNGAN………….. Tahun 1969 Head Start dipindahkan dari pejabat ekonomi ke pejabat pembangunan kanak-kanak di Jabatan Kesihatan, pendidikan dan kebajikan. Edward Zigler iaitu Profesor Psikologi dan pengarah pusat kajian kanak-kanak di Universiti Yale, berkhidmat dalam jawatankuasa perancangan apabila Presiden Lydon Johnson melancarkan program Head Start.
 • 6. SAMBUNGAN…………… Tahun 1977 dibawah pentadbiran Jimmy Carter, Head Start memulakan program dwibahasa dalam kira-kira 21 negeri. Oktober 1984 dibawah pentadbiran Ronald Regan, bajet Head start melebihi 100 juta dolar, dan bilangan kanak-kanak yang dibantu adalah sedikit lebih daripada sembilan juta. September 1995 dibawah pentadbiran Bill Cilton, Geran Head start diberikan dan pada bulan oktober 1998. Head Start berkembang kepada perkhidmatan sepenuh hari.
 • 7. LATAR BELAKANG PROGRAM Program Head Start (terbesar di Amerika Syarikat) Sejak tahun 1965-1977 sejumlah 17 juta kanak- kanak mengikuti program ini. Perancangan menjelang tahun 2002 sejumlah 1 juta kanak-kanak mengikuti program ini setiap tahun. Sebagai makmal negara menjalankan percubaan dan uji kaji program berkualiti untuk kanak-kanak 0-5 tahun.
 • 8. SAMBUNGAN….. Dianggap sebagai pendekatan kerajaan melaksanakan program prasekolah dengan melibatkan penyertaan komuniti dan ibu- bapa.
 • 9. PROGRAM HEAD START BARAT (BARAT) Nama Head Start dipilih oleh ahli akedemik yang memahami jurang pencapaian dan pertengahan Head Start program prasekolah yang dirancang oleh kerajaan Amerika Syarikat. Bagi membantu kanak-kanak berumur dari lahir hingga lima tahun Keluarga mereka dari dari kalangan berpendapatan rendah atau dibawah paras kemiskinan Presiden Lyndon Johnson meluluskan Head Start ini pada 1965 Sebagai sebahagian daripada program komprehensif beliau bagi menghapuskan kemiskinan disebut sebagai War On Poverty.
 • 10. SAMBUNGAN…. Program inisiatif kerajaan bagi membantu rakyat miskin dibandar dan dipinggir bandar Kanak-kanak ini terbiar tidak mendapat pendidikan prasekolah berbanding kanak- kanak berada terutama di bandar-bandar Kerajaan dapat mengimbangi jurang itu
 • 11. SAMBUNGAN…. Banyak kajian dijalankan yang menjadi asas perlunya Head Start ditubuhkan Bloom mendapati kanak-kanak 4-5 tahun dalam tempoh masa kritikan kerana masa berlakunya pertumbuhan intelek dan masa terbaik memberi kesan kognitif. Sebahagian daripada pembelajaran berlaku sebelum 5 tahun
 • 12. MATLAMAT PROGRAM HEAD START Menyediakan keperluan kesihatan dan bantuan makanan Menanam ciri dan nilai kejayaan yang boleh mempertingkatkan daya usaha dan pembelajaran dan perkembangan menyeluruh. Memperbaiki kebolehan kanak-kanak dan keluarga mereka dalam aspek perhubungan berasaskan perhubungan kesihatan. Mempertingkatkan kemahiran dan proses mental, kemahiran konsep dan kemahiran bahasa kanak-kanak.
 • 13. SAMBUNGAN….. kerjasama ibu bapa (mempertingkatkan pertumbuhan kanak-kanak)
 • 14. KURIKULUM HEAD START Menekankan pemeliharan kesihatan diri, kecergasan fizikal, kemahiran hidup, perkembangan bahasa, aktiviti sains, kemahiran nombor dan kemahiran bersosial.
 • 15. PERLAKSANAAN KURIKULUM Kesetiaan perlaksanaan Pembangunan sokongan profesional Penilaian berterusan pembelajaran kanak- kanak
 • 16. CIRI-CIRI KURIKULUM Penilaian berterusan Pengajaran responsif Sesuai untuk program kakitangan kanak- kanak dan keluarga Khusus matlamat pembelajaran Penglibatan keluarga
 • 17. TUJUAN UTAMA HEAD START Membantu kanak-kanak yang datang dari latar belakang yang kurang beruntung. Membantu kanak-kanak agar pertumbuhan mereka di usia muda dapat mempelajari 3m.. Menggalakkan kemajuan mereka kearah pendidikan awal.
 • 18. OBJEKTIF PROGRAM Mengukuh pertumbuhan kesihatan kanak-kanak dan pertumbuhan. Memperkuat keluarga sebagai pengasuh utama kanak-kanak. Memberi perkhidmatan pendidikan, kesihatan dan nutrisi kanak-kanak. Menghubung kanak-kanak dan keluarga kepada perkhidmatan masyarakat. Menentukan pengurusan program sempurna dengan melibatkan ibu-bapa dalam membuat keputusan.
 • 19. SAMBUNGAN…. Head start kerap dikaji semula bagi memantapkan peranannya dan keberkesanan bagi menentukan satu standard. Standard ini secara pengurusan terbahagi kepada tiga bidang utama: Perkembangan awal kanak-kanak dan perkhidmatan kesihatan. Rakan keluarga dan komuniti. Program design dan pengurusan.
 • 20. PROGRAM HEAD START ASEAN ASEAN Pendidikan prasekolah bermula selepas peperangan dunia kedua. Pada tahun 1900-an, prasekolah ditubuhkan di singapura, Filipina, dan Thailand sahaja Di Malaysia,perkembangan pendidikan prasekolah bermula pada tahun 1940-an.
 • 21. PERKEMBANGAN PENDIDIKAN PRASEKOLAH DIMALAYSIA SEBELUM MERDEKA Tahun 1940-an telah dimulakan oleh missionari Kristian dan pendidikan pengaruh British Yurannya adalah sangat tinggi dan anak- anak orang berada sahaja belajar di prasekolah tersebut Guru terdiri daripada bekas guru sekolah rendah yang tidak ada latihan prasekolah
 • 22. PERKEMBANGAN PENDIDIKAN PRASEKOLAH DIMALAYSIA SELEPAS MERDEKA Tahun 1969- yayasan asia telah menyumbangkan wang kepada pertubuhan pekerja-pekerja Malaysia bagi mendirikan prasekolah yang mirip kepada projek Head Start di Amerika Syarikat Tadika ini telah ditubuhkan di Negeri Selangor iaitu di Kampung Muniady, Kampung Manggis dan Kampung Sentosa Kumpulan sasaran terdiri daripada kanak-kanak yang kurang beruntung dari keturunan melayu, cina dan india.
 • 23. CIRI-CIRI PROGRAM HEAD START Penglibatan ibu-bapa Ibu-bapa dilibatkan dalam pembelajaran dan pengajaran, perancangan program dan pengurusan prasekolah. Kesihatan Program Headstart menyediakan program kesihatan yang meliputi perubatan ,pergigian, kesihatan mental dan perkhidmatan ,makanan bagi kanak-kanak prasekolah.
 • 24. CIRI-CIRI PROGRAM HEADSTART Pemakanan Pusat program Headstart juga mengajar kanak-kanak cara-cara untuk menjaga kesihatan diri dan pentingnya memakan makanan yang sesuai dan cara menjaga gigi sendiri Pendidikan Setiap orang kanak-kanak menerima pelbagai pengalaman individu untuk memupuk perkembangan sosial,intelek,fizikal dan emosi Perkhidmatan sosial Program ini membantu keluarga berusaha secara diri sendiri untuk meningkatkan kualiti kehidupan
 • 25. CIRI-CIRI PROGRAM HEADSTART Ketidakupayaan Sekurang-kurangnya 10 peratus daripada pengambilan kanak-kanak adalah kanak- kanak kurang upaya atau keperluan khas Kesihatan mental Ahli profesional kesihatan mental bekerjasama kesihatan mental bekerjasama dengan pihak prasekolah dan ibu-bapa untuk meningkatkan kesedaran masalah khas kanak-kanak
 • 26. KELEBIHAN PROGRAM HEAD START Program menyediakan standard kualiti semua aspek pembangunan awal kanak- kanak dan perkhidmatan kesihatan, perkongsian keluarga dan masyarakat, dan reka bentuk program. Melaksanakan kurikulum yang menggalakkan perkembangan kognitif kanak- kanak dan kemahiran bahasa, pembangunan sosial dan emosi, dan pembangunan fizikal. Meningkatkan pembangunan kognitif, sosial, dan emosi mereka. Program Head Start menyediakan persekitaran pembelajaran yang menyokong pertumbuhan kanak-kanak dalam dominan berikut: Bahasa dan literasi Kognisi dan pengetahuan am Pembangunan fizikal dan kesihatan Pembangunan sosial dan emosi Pendekatan kepada pembelajaran.
 • 27. SAMBUNGAN….. Menyediakan perkhidmatan yang komprehensif untuk kanak-kanak dan keluarga mereka yang mendaftar, termasuk kesihatan, pemakanan, sosial, perkhidmatan pendidikan dan pembangunan kognitif. Direka untuk menjadi responsif kepada setiap kanak- kanak dan warisan keluarga etnik, budaya, dan bahasa. Menekankan peranan ibu bapa sebagai guru pertama dan yang paling penting anak mereka
 • 28. SAMBUNGAN…… Menekankan peranan ibu bapa sebagai guru pertama dan yang paling penting anak mereka. Program membina hubungan dengan keluarga yang menyokong: Kesejahteraan keluarga dan positif hubungan ibu bapa dan anak Keluarga sebagai pelajar dan pendidik sepanjang hayat Penglibatan keluarga dalam peralihan Keluarga sambungan kepada rakan-rakan dan masyarakat Keluarga sebagai peguambela dan pemimpin Ketua Perkhidmatan Head Start
 • 29. SAMBUNGAN….. Menyajikan prasekolah umur kanak-kanak dan keluarga mereka. Menyajikan bayi, kanak-kanak, wanita hamil dan keluarga mereka yang mempunyai pendapatan di bawah paras kemiskinan persekutuan. Program menawarkan pelbagai model perkhidmatan, bergantung kepada keperluan masyarakat setempat. Program boleh berpangkalan di: Pusat atau sekolah-sekolah yang kanak-kanak menghadiri sebahagian hari atau perkhidmatan sepenuh hari Keluarga rumah jagaan kanak-kanak.
 • 30. SAMBUNGAN…….. Lebih satu juta kanak-kanak disajikan oleh program Ibu Head Start setiap tahun, termasuk kanak-kanak di setiap negeri AS dan wilayah dan dalam American Indian / Alaska masyarakat asli. Sejak 1965, hampir 30 juta kanak-kanak yang datang dari keluarga berpendapatan rendah Keluarga mereka telah menerima perkhidmatan yang komprehensif untuk meningkatkan kesediaan sekolah mereka.
 • 31. KESIMPULAN Program Head Start ditubuhkan bagi menjamin kanak-kanak yang kurang beruntung seterusnya program ini menitikberatkan aspek pertumbuhan dan perkembangan jasmani, emosi, rohani, intelek dan sosial bagi membantu perkembangan awal kanak- kanak diusia muda.
 • 32. TAMAT..!
 • 33. SOALAN PROGRAM HEAD START?Siapakah yang merancang program head start?Nyatakan ciri-ciri program head start?Jelaskan matlamat program head start?
 • 34. JAWAPAN….. Siapakah yang merancang program Head Start? Kerajaan Amerika syarikat Nyatakan ciri-ciri program head start? penglibatan ibu bapa Pemakanan Pendidikan Perkhidmatan sosial Ketidakupayaan Jelaskan matlamat program Head Start? Menanam ciri dan nilai kejayaan yang boleh mempertingkatkan daya usaha dan pembelajaran dan perkembangan menyeluruh kanak-kanak

×