Pembentangan headstart

3,246 views

Published on

2 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,246
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
101
Comments
2
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pembentangan headstart

 1. 1. PROGRAM DIPLOMA PENDIDIKAN (PENGAJIAN PRASEKOLAH) Tajuk: Program Head StartNAMA KUMPULAN: AMRI BIN MOHD KARIM SITI MAHIRAH BINTI M.SOFIAN NUR AINI BINTI MOHD KHARI SYAHIDATUL IMAN BINTI SAFUAN WAN NABILA BINTI WAN RAMLINAMA PENSYARAH: ENCIK JUPPRI BIN BACOTANG
 2. 2. PROGRAM HEAD START
 3. 3. PENUBUHAN PROGRAM Januari tahun 1964, Presiden Lyndon B.Johnson mengistiharkan “perang kemiskinan” November 1964, Lydon Johnson telah dilantik sebagai presiden menjawat sebagai jawatankuasa aktiviti hak asasi akedemik dan sivil. Januari tahun 1965, semua jawatankuasa berkumpul di White house yang diketuai oleh presiden Lydon Johnson.
 4. 4. SAMBUNGAN………. Mei tahun 1965, presiden Lyndon Johnson menggunakan pejabat ekonomi untuk menubuhkan program Head start Bermula pada musim panas tahun 1965, sebagai program selama lapan tahun minggu musim panas untuk kanak-kanak dari komuniti berpendapatan rendah.
 5. 5. SAMBUNGAN………….. Tahun 1969 Head Start dipindahkan dari pejabat ekonomi ke pejabat pembangunan kanak-kanak di Jabatan Kesihatan, pendidikan dan kebajikan. Edward Zigler iaitu Profesor Psikologi dan pengarah pusat kajian kanak-kanak di Universiti Yale, berkhidmat dalam jawatankuasa perancangan apabila Presiden Lydon Johnson melancarkan program Head Start.
 6. 6. SAMBUNGAN…………… Tahun 1977 dibawah pentadbiran Jimmy Carter, Head Start memulakan program dwibahasa dalam kira-kira 21 negeri. Oktober 1984 dibawah pentadbiran Ronald Regan, bajet Head start melebihi 100 juta dolar, dan bilangan kanak-kanak yang dibantu adalah sedikit lebih daripada sembilan juta. September 1995 dibawah pentadbiran Bill Cilton, Geran Head start diberikan dan pada bulan oktober 1998. Head Start berkembang kepada perkhidmatan sepenuh hari.
 7. 7. LATAR BELAKANG PROGRAM Program Head Start (terbesar di Amerika Syarikat) Sejak tahun 1965-1977 sejumlah 17 juta kanak- kanak mengikuti program ini. Perancangan menjelang tahun 2002 sejumlah 1 juta kanak-kanak mengikuti program ini setiap tahun. Sebagai makmal negara menjalankan percubaan dan uji kaji program berkualiti untuk kanak-kanak 0-5 tahun.
 8. 8. SAMBUNGAN….. Dianggap sebagai pendekatan kerajaan melaksanakan program prasekolah dengan melibatkan penyertaan komuniti dan ibu- bapa.
 9. 9. PROGRAM HEAD START BARAT (BARAT) Nama Head Start dipilih oleh ahli akedemik yang memahami jurang pencapaian dan pertengahan Head Start program prasekolah yang dirancang oleh kerajaan Amerika Syarikat. Bagi membantu kanak-kanak berumur dari lahir hingga lima tahun Keluarga mereka dari dari kalangan berpendapatan rendah atau dibawah paras kemiskinan Presiden Lyndon Johnson meluluskan Head Start ini pada 1965 Sebagai sebahagian daripada program komprehensif beliau bagi menghapuskan kemiskinan disebut sebagai War On Poverty.
 10. 10. SAMBUNGAN…. Program inisiatif kerajaan bagi membantu rakyat miskin dibandar dan dipinggir bandar Kanak-kanak ini terbiar tidak mendapat pendidikan prasekolah berbanding kanak- kanak berada terutama di bandar-bandar Kerajaan dapat mengimbangi jurang itu
 11. 11. SAMBUNGAN…. Banyak kajian dijalankan yang menjadi asas perlunya Head Start ditubuhkan Bloom mendapati kanak-kanak 4-5 tahun dalam tempoh masa kritikan kerana masa berlakunya pertumbuhan intelek dan masa terbaik memberi kesan kognitif. Sebahagian daripada pembelajaran berlaku sebelum 5 tahun
 12. 12. MATLAMAT PROGRAM HEAD START Menyediakan keperluan kesihatan dan bantuan makanan Menanam ciri dan nilai kejayaan yang boleh mempertingkatkan daya usaha dan pembelajaran dan perkembangan menyeluruh. Memperbaiki kebolehan kanak-kanak dan keluarga mereka dalam aspek perhubungan berasaskan perhubungan kesihatan. Mempertingkatkan kemahiran dan proses mental, kemahiran konsep dan kemahiran bahasa kanak-kanak.
 13. 13. SAMBUNGAN….. kerjasama ibu bapa (mempertingkatkan pertumbuhan kanak-kanak)
 14. 14. KURIKULUM HEAD START Menekankan pemeliharan kesihatan diri, kecergasan fizikal, kemahiran hidup, perkembangan bahasa, aktiviti sains, kemahiran nombor dan kemahiran bersosial.
 15. 15. PERLAKSANAAN KURIKULUM Kesetiaan perlaksanaan Pembangunan sokongan profesional Penilaian berterusan pembelajaran kanak- kanak
 16. 16. CIRI-CIRI KURIKULUM Penilaian berterusan Pengajaran responsif Sesuai untuk program kakitangan kanak- kanak dan keluarga Khusus matlamat pembelajaran Penglibatan keluarga
 17. 17. TUJUAN UTAMA HEAD START Membantu kanak-kanak yang datang dari latar belakang yang kurang beruntung. Membantu kanak-kanak agar pertumbuhan mereka di usia muda dapat mempelajari 3m.. Menggalakkan kemajuan mereka kearah pendidikan awal.
 18. 18. OBJEKTIF PROGRAM Mengukuh pertumbuhan kesihatan kanak-kanak dan pertumbuhan. Memperkuat keluarga sebagai pengasuh utama kanak-kanak. Memberi perkhidmatan pendidikan, kesihatan dan nutrisi kanak-kanak. Menghubung kanak-kanak dan keluarga kepada perkhidmatan masyarakat. Menentukan pengurusan program sempurna dengan melibatkan ibu-bapa dalam membuat keputusan.
 19. 19. SAMBUNGAN…. Head start kerap dikaji semula bagi memantapkan peranannya dan keberkesanan bagi menentukan satu standard. Standard ini secara pengurusan terbahagi kepada tiga bidang utama: Perkembangan awal kanak-kanak dan perkhidmatan kesihatan. Rakan keluarga dan komuniti. Program design dan pengurusan.
 20. 20. PROGRAM HEAD START ASEAN ASEAN Pendidikan prasekolah bermula selepas peperangan dunia kedua. Pada tahun 1900-an, prasekolah ditubuhkan di singapura, Filipina, dan Thailand sahaja Di Malaysia,perkembangan pendidikan prasekolah bermula pada tahun 1940-an.
 21. 21. PERKEMBANGAN PENDIDIKAN PRASEKOLAH DIMALAYSIA SEBELUM MERDEKA Tahun 1940-an telah dimulakan oleh missionari Kristian dan pendidikan pengaruh British Yurannya adalah sangat tinggi dan anak- anak orang berada sahaja belajar di prasekolah tersebut Guru terdiri daripada bekas guru sekolah rendah yang tidak ada latihan prasekolah
 22. 22. PERKEMBANGAN PENDIDIKAN PRASEKOLAH DIMALAYSIA SELEPAS MERDEKA Tahun 1969- yayasan asia telah menyumbangkan wang kepada pertubuhan pekerja-pekerja Malaysia bagi mendirikan prasekolah yang mirip kepada projek Head Start di Amerika Syarikat Tadika ini telah ditubuhkan di Negeri Selangor iaitu di Kampung Muniady, Kampung Manggis dan Kampung Sentosa Kumpulan sasaran terdiri daripada kanak-kanak yang kurang beruntung dari keturunan melayu, cina dan india.
 23. 23. CIRI-CIRI PROGRAM HEAD START Penglibatan ibu-bapa Ibu-bapa dilibatkan dalam pembelajaran dan pengajaran, perancangan program dan pengurusan prasekolah. Kesihatan Program Headstart menyediakan program kesihatan yang meliputi perubatan ,pergigian, kesihatan mental dan perkhidmatan ,makanan bagi kanak-kanak prasekolah.
 24. 24. CIRI-CIRI PROGRAM HEADSTART Pemakanan Pusat program Headstart juga mengajar kanak-kanak cara-cara untuk menjaga kesihatan diri dan pentingnya memakan makanan yang sesuai dan cara menjaga gigi sendiri Pendidikan Setiap orang kanak-kanak menerima pelbagai pengalaman individu untuk memupuk perkembangan sosial,intelek,fizikal dan emosi Perkhidmatan sosial Program ini membantu keluarga berusaha secara diri sendiri untuk meningkatkan kualiti kehidupan
 25. 25. CIRI-CIRI PROGRAM HEADSTART Ketidakupayaan Sekurang-kurangnya 10 peratus daripada pengambilan kanak-kanak adalah kanak- kanak kurang upaya atau keperluan khas Kesihatan mental Ahli profesional kesihatan mental bekerjasama kesihatan mental bekerjasama dengan pihak prasekolah dan ibu-bapa untuk meningkatkan kesedaran masalah khas kanak-kanak
 26. 26. KELEBIHAN PROGRAM HEAD START Program menyediakan standard kualiti semua aspek pembangunan awal kanak- kanak dan perkhidmatan kesihatan, perkongsian keluarga dan masyarakat, dan reka bentuk program. Melaksanakan kurikulum yang menggalakkan perkembangan kognitif kanak- kanak dan kemahiran bahasa, pembangunan sosial dan emosi, dan pembangunan fizikal. Meningkatkan pembangunan kognitif, sosial, dan emosi mereka. Program Head Start menyediakan persekitaran pembelajaran yang menyokong pertumbuhan kanak-kanak dalam dominan berikut: Bahasa dan literasi Kognisi dan pengetahuan am Pembangunan fizikal dan kesihatan Pembangunan sosial dan emosi Pendekatan kepada pembelajaran.
 27. 27. SAMBUNGAN….. Menyediakan perkhidmatan yang komprehensif untuk kanak-kanak dan keluarga mereka yang mendaftar, termasuk kesihatan, pemakanan, sosial, perkhidmatan pendidikan dan pembangunan kognitif. Direka untuk menjadi responsif kepada setiap kanak- kanak dan warisan keluarga etnik, budaya, dan bahasa. Menekankan peranan ibu bapa sebagai guru pertama dan yang paling penting anak mereka
 28. 28. SAMBUNGAN…… Menekankan peranan ibu bapa sebagai guru pertama dan yang paling penting anak mereka. Program membina hubungan dengan keluarga yang menyokong: Kesejahteraan keluarga dan positif hubungan ibu bapa dan anak Keluarga sebagai pelajar dan pendidik sepanjang hayat Penglibatan keluarga dalam peralihan Keluarga sambungan kepada rakan-rakan dan masyarakat Keluarga sebagai peguambela dan pemimpin Ketua Perkhidmatan Head Start
 29. 29. SAMBUNGAN….. Menyajikan prasekolah umur kanak-kanak dan keluarga mereka. Menyajikan bayi, kanak-kanak, wanita hamil dan keluarga mereka yang mempunyai pendapatan di bawah paras kemiskinan persekutuan. Program menawarkan pelbagai model perkhidmatan, bergantung kepada keperluan masyarakat setempat. Program boleh berpangkalan di: Pusat atau sekolah-sekolah yang kanak-kanak menghadiri sebahagian hari atau perkhidmatan sepenuh hari Keluarga rumah jagaan kanak-kanak.
 30. 30. SAMBUNGAN…….. Lebih satu juta kanak-kanak disajikan oleh program Ibu Head Start setiap tahun, termasuk kanak-kanak di setiap negeri AS dan wilayah dan dalam American Indian / Alaska masyarakat asli. Sejak 1965, hampir 30 juta kanak-kanak yang datang dari keluarga berpendapatan rendah Keluarga mereka telah menerima perkhidmatan yang komprehensif untuk meningkatkan kesediaan sekolah mereka.
 31. 31. KESIMPULAN Program Head Start ditubuhkan bagi menjamin kanak-kanak yang kurang beruntung seterusnya program ini menitikberatkan aspek pertumbuhan dan perkembangan jasmani, emosi, rohani, intelek dan sosial bagi membantu perkembangan awal kanak- kanak diusia muda.
 32. 32. TAMAT..!
 33. 33. SOALAN PROGRAM HEAD START?Siapakah yang merancang program head start?Nyatakan ciri-ciri program head start?Jelaskan matlamat program head start?
 34. 34. JAWAPAN….. Siapakah yang merancang program Head Start? Kerajaan Amerika syarikat Nyatakan ciri-ciri program head start? penglibatan ibu bapa Pemakanan Pendidikan Perkhidmatan sosial Ketidakupayaan Jelaskan matlamat program Head Start? Menanam ciri dan nilai kejayaan yang boleh mempertingkatkan daya usaha dan pembelajaran dan perkembangan menyeluruh kanak-kanak

×